fredag 30 september 2011

Nöttoppar i choklad

Nu har vi bakat klart, jag gjorde lchf nöttoppar doppade i choklad, min dotter gjorde chokladbollar och jag och min son hjälptes åt att göra chokladmuffins. Jag utgick från ett recept med kokostoppar men bytte ut kokos mot mandel och hasselnötter när jag gjorde nöttopparna.

Nöttoppar i choklad


  • 100g mandel

  • 100g hasselnötter

  • 50g smör

  • 2 ägg

  • 200g 70% mörk choklad

Smält smör och låt det svalna. Hacka nötterna (körde dom i matberedaren). Vispa ägg och häll i smöret och nötter och låt svälla (viktigt). Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 175grader i ca12min. Låt topparna svalna och stelna. Smält chokladen och doppa botten på topparna. Låt svalna i kylen.






Hittade jättesöta muffinsformar

Blomkålsmos

Vilket fint väder vi har, har varit ute på en promenad och njutit av det fina vädret med barnen. Nu har vi precis ätit lunch och nu är det dags att dra igång födelsedagskalasbaket.
Till lunch åt vi blomkålsmos med kryddkorv. Provade att utesluta grädde eftersom jag tycker att moset ibland kan bli lite väl löst och det blev mycket bra.

Blomkålsmos


  • 1st blomkålshuvud

  • 200g philadelphiaost

  • salt

  • peppar

Dela blomkålen i små buketter och koka tills dom är mjuka, mixa och ha i osten, krydda.






















Bra frukost

Idag åt jag en frukost som jag åt väldigt mycket för ett tag sedan. En frukost med extremt lite kolhydrater. Kokt ägg, hästkorv, ost och te. En kanonfrukost att äta när man börjar med lchf och vill gå ner i vikt.

Idag är jag också ledig och idag ska det bakas för min lilla prins fyller år på tisdag.

Ha en skön fredag!


torsdag 29 september 2011

Kantarellsoppa

Ikväll blev det också snabblagad mat, gott och snabbt, precis vad man behöver ibland. I år har vi plockat lite kantareller, världens godaste svamp, så det blev en mumsig soppa som gick hem hos hela familjen.

Kantarellsoppa

ca 1dl Gula kantareller
2 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
7,5 dl vispgrädde
1msk kalvfond
1msk oxfond
Salt
Peppar

Fräs svamp och lök, salta o peppra. Häll i grädde och fond, smaka av med salt och peppar. Lät puttra i minst 10min.


Snabblunch

Idag är jag ledig och vädret är helt underbart, 21grader, så då vill jag inte stå inne och laga något långkok. Dagens lunch blev omlett med färska champinjoner .

Omelett

4ägg
2msk vispgrädde
Champinjoner
Skivad ost

Vispa ihop ägg o grädde, salta o peppra. Stek svamp och häll över äggblandningen, skiva lite ost och lägg på omeletten.

Jag åt en halv omlett och barnen delade på andra halvan.

Njut i värmen!


Frukost

Idag till frukost blev det smoothie till mig. Klassisk med turkisk yoghurt, grädde, hallon och ägg. Min dotter ville också ha lite turkisk yoghurt fast med hallon och musli bara. Gott och mättande!


onsdag 28 september 2011

Chips och dipp

Ikväll är Jimmy och spelar innebandy och jag vet att han brukar vara hungrig när han kommer hem, så jag ska överraska honom med ostchips och vitlöksdipp.
Rev parmesanost och la i små högar på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen tills chipsen fick färg, går rätt fort så håll koll. Blandade creme fraiche och vitlökspulver. Jag tycker att pulver är godare än färsk vitlök i dipp.


Kokoskyckling

Kvällens middag blev kyckling i kokosmjölk med sparris och broccoli. Vanligtvis brukar jag äta den här rätten som en soppa, men idag var jag sugen på lite sparris så det blev lite grönsaker till.

Kokoskyckling ca 4port


  • 4 kycklingfiléer

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2tsk röd currypasta (kan ökas om man vill ha mer styrka)

  • 2msk kycklingfond

  • 500ml extra creamy kokosmjölk

Skär kycklingen i bitar och stek den, pressa i vitlök och currypasta. Blanda i fond och kokosmjölk och låt puttra i 5-10min.

Mellis

Jag äter väldigt sällan mellanmål, helt enkelt eftersom jag nästan aldrig är hungrig mellan målen, men ibland kan det vara bra att ha något att ta till om det det drar ut på tiden. Då äter jag nästan alltid Babybelost. En god liten ost som är lätt att ha med sig.
Ikväll blir det kyckling, recept kommer senare! Ha en skön eftermiddag!


LCHF magasinet!

Nu har jag beställt hem LCHF magasinet!

Dyrt smör!

Lägg ett bud på dem tio sista smörpaketen i Sverige! :) Galet! Är det smörbrist så är de...

tisdag 27 september 2011

LCHF pizza

Idag blev det pizza, har gått och funderat på det ett tag. Har letat efter bra recept, men inte hitta något som känns bra, så idag gjorde jag på ett eget recept. Jag tycker att det blev riktigt bra. Först gjorde jag i ordning en enkel tomatsås som fick stå och småputtra länge.

Tomatsås


  • 250g passerade tomater

  • 1 hackad gul löl

  • 1 pressad vitlöksklyfta

  • 2-3tsk oregano

  • salt

  • peppar

Fräs lök och vitlök, häll i tomaterna och smaksätt med oregano, salt och peppar. Låt puttra medans du gör pizzabotten.


Pizzabotten



  • 4dl pofiber(finns i glutenfria hyllan i de flesta livsmedelsbutiker)

  • 4 ägg

  • 1,5dl vispgrädde

  • 100g philadelphiaost

  • 100g smör

Smält smör och blanda i philadelphiaost så den smälter. Blanda alla ingredienserna. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Grädde i ugnen ca 20min i 200grader, eller tills botten har fått lite färg.


Sen är det bara att ha på tomatsåsen och det man tycker om att ha på pizza. Jag hade på skinka, champinjoner, lök och riven ost såklart. Sen är det in i ugnen igen, ca 20min, tills osten har smält och pizzan fått färg. Jag åt pizzan med en klick bea-sås.




Pizzabotten efter 1:a gräddning



Köpe mat

Hade ingen matlåda på jobbet idag så de fick bli coleslow och grillade kycklingklubbor! Satt som en smäck!


måndag 26 september 2011

Fläskkarre

Grillsäsongen börjar lida mot sitt slut men idag vart de iaf en grillad karre och paprika! aldrig fel, enkelt och gott. Till de sallad och kolsyrat vatten! köpte en kolsyremaskin igår, slipper man köpa massa vatten i onödan...



Makrill

Makrillfile på burk brukar jag alltid ha hemma. 1-2,5 g kolhydrater och inget socker! Perfekt att kasta i sig innan träning eller som mellanmål.



söndag 25 september 2011

ICA Supermarket.

Läser på http://www.kostdoktorn.se/lchf-pa-ica-supermarket :) Dax för fler butiker att ta efter, Vore nått för maxi!!

Stort intresse!

Vi är inne på den 11:e bloggdagen och det har varit superskoj! Hade aldrig kunnat drömma om att intresset skulle vara så stort redan nu men de känns super kul! Hoppas ni har blivit lite inspirerade av våran mat :) Mvh Jimmy

Firren var god

Matlådan med torskgratängen var väldigt god. Svårt att misslyckas med grädde, ost och fisk :)
Nu kan jag jobba ett gäng med timmar till.


T-shirt!

LCHF torsk i ugn

Idag är det kvällsarbete som gäller för mig, så nu har jag lagat mat som jag kan ha i matlådan. Tog lite vad som fanns hemma, vi har som mål att äta fisk minst en gång i veckan, så idag blev det gratäng med torsk, fänkål och purjolök. Jag gillar verkligen gratänger, bara att skänga i allt och in ugnen, lätt och smidigt.

Gjorde i en stor gratängform, räcker kanske till 6personer.

Torsk i ugn


  • 3st fänkålsstånd

  • 800g (2paket) torsk

  • 1st purjolök

  • 5dl vispgrädde

  • 200g philadelphiaost

  • 1st fiskbuljongstärning

  • salt

  • peppar

Sätt ugnen på 200grader. Tina torsken så det går att skära den i bitar. Strimla fänkål (ta bort roten i mitten) och purjolök och fräs i stekpanna några minuter, blanda i grädde, ost och buljongtärning. Salta och peppra. Låt puttra i ca 5min. Lägg torskbitarna i en ugnsfast form, salta och peppra, häll över grädd/ostblandningen. Ställ i ugnen ca30min, sista 10min höjde jag värmen och satt på grillfunktionen för att få lite färg.



Innan jobbet tar jag bara några skivor hästkorv och lite ost, då står jag mig fram till middagsrasten på jobbet.

Turkisk yoghurt

Turkisk yoghurt ingår för det mesta i min frukost, det är gott och mättande. Åt väldigt mycket kokt och stekt i ägg till frukost när jag började med Lchf, men nu är jag inne i min yoghurtperiod.

Idag åt jag turkisk yoghurt, hallon och musli, se recept på min musli i tidigare inlägg, och till det lite av dom goda ostarna vi åt i fredags.


lördag 24 september 2011

Taco omelett

Den här helgen är jobb hela helgen och inte så mycket matlagning och då är det tur att man har snälla föräldrar som bjuder en på mat. Idag fick jag taco omelett. Gott och enkelt!


Nu ska jag ta mig en 70% chokladbit och fira att jag i fredags sprängde 10kilosgränsen, totalt -10.6kg sen i midsommar. Det hela började som en diet och utveklades till en livsstil, kommer aldrig gå tillbaka att äta kolhydratsrik mat igen.


Ha en skön lördagkväll!


Godis

Plockade ihop en liten godispåse på jobbet! En nötblandning som landade på 7,5g kolhydrater! :)


Middag på jobbet

Hade tabbouleh kvar hemma i kylen. Till de fick det bli färska kyckling spett från maxi och lite lallerstedts vitlökssås. Perfekt middag!


fredag 23 september 2011

Fredag!

Jobbar helg och kände verkligen för att ta till vara på fredagen! Underbar fredag, med ost, räkor, korv och vin. Köpte 2st riktigt goda ostar som går bra att äta precis som den är! "taleggio" och  "gruyere" Rekommenderar!


Mackfrukost

Idag åt jag en lchfmacka (som jag bakade igår) med bregott och skinka. Till det blev det en liten smoothie med hallon, turkisk yoghurt, grädde och ägg.
Nu är dax för kvällsarbete och på jobbet ska jag äta den godaste matlådan fylld med tacos.
Ha en fantastisk fredag!


torsdag 22 september 2011

Tacos

Idag körde vi fredagsmys på en torsdag eftersom nån av oss jobbar kväll resten av veckan. Det blev tacos, köttfärs, ost, grönsaker, gräddfil, guacamole, salsa. Jag blandar alltid egen tacokrydda och gör egen salsa, så slipper man socker, glutamat och andra mystiska saker som är i.


Salsa



  • 225g passerade tomater

  • Röd chili (efter smak) finhackad

  • 1/2tsk kummin malen

  • 1/2tsk oregano

  • 1tsk salt

  • 1 vitlöksklyta pressad

  • 2tsk vinäger

  • 1/2 citron, juicen av

Blanda alla ingredienser väl. Låt stå och dra i kylen, ju längre desto bättre.



Tacokrydda



  • 1,5tsk salt

  • 1tsk vitlökspulver

  • 2tsk chilipulver

  • 1tsk spiskummin

  • 1tsk lökpulver

  • 2krm cayennepeppar

  • 2tsk paprikapulver

Jag brukar göra dubbel eller trippel sats beroende på hur mycket kryddor jag har hemma och sen blandar jag allt i en glaskonserveringsburk.



LCHF bröd

Bakade bröd idag. Saknar för det mesta inte bröd, men ibland kan det vara gott. Det jag gillar med det här brödet är att alla ingredienser är lätta att få tag i. Både Pofiber och Fiberex hittar man i de flesta mataffärer i glutenfritthyllan.

LCHF bröd



  • 50g smör

  • 3dl pofiber

  • 1msk fiberex

  • 2tsk bakpulver

  • 1/2tsk salt

  • 250g kesella

  • 1ägg

  • 1dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200grader. Smält smör och låt kallna. Blanda de torra ingredienserna, blanda sen i kesella, smör ägg och grädde. Låt stå och svälla i ca 15min. Dela degen och gör 6st bullar. Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20min.














LCHF plättar

Idag är jag ledig så det blev det en extra god frukost, plättar med hallon och grädde.

LCHF plättar


  • 2ägg

  • 1dl mandelmjöl

  • 0,5dl vispgrädde

  • 1nypa salt
Vispa ihop ägg och och grädde först och sen mandelmjöl och salt. Låt det stå och svälla en stund, stek i smör.







För ett tag sedan köpte jag ett gjutjärnsplättlagg på loppis, ett riktigt fynd!















onsdag 21 september 2011

Kycklingspett

Var sugen på kyckling idag och hittade ett recept på grillad kyckling med tabbouleh. Kyckling vart över förväntan, riktigt gott med mycket citron i marinaden! Sen fick man lite cypern vibbar tillbaka när ja åt grönsakerna med massa vinägrett på och halluomin förstås. Höstgrillning med sommarkänsla!

Recept 4 pers:

Kyckling i marinad:
4 st kycklingfileer
4 msk olivolja
1 st citron
3 st vitlöksklyftor
1 tsk krossad kummin
1 tsk krossad kryddpeppar
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 st hackad chili
salt & peppar

Tabbouleh:
15 cm grovhackad gurka
1 st grovhackad rödlök
2 st grovhackade tomater
2 st grovhackade paprikor
1 msk hackad persilja
3 msk olivolja
1 msk vinäger
1 st vitlöksklyfta
salt & peppar

Börja med att dela kyckling i lagom stora bitar, ett tips är att koka kycklingen 5 min först. Då slipper man riskera att den måste ligga för länge på grillen och bli torr. Blanda sedan ihop alla ingredienser till marinaden, kom ihåg att både pressa citronen och riva ner skalet. Marinaden blir tjock och härlig. Låt sedan kycklingen ligga och gotta sig i marinaden så länge som möjligt!

Dax att göra Tabbouleh, börja med att göra en vinägrett. Blanda 3 msk olivolja, 1 msk vinäger, 1 pressad vitlöksklyfta, salt & peppar. Hacka sedan alla grönsakerna och lägg dem i en bunke, toppa med persilja och häll sedan över vinegrätten. Klart!

Grilla sedan kycklingen tillsammans med halloumi. Man behöver verkligen ingen dressing eller sås till det här eftersom Tabbouleh är så saftig och god men vill man ha i sig extra fett eller smak så kan man definitivt ha en god sås till kycklingen.






Vetenskapens värld

Svts vetenskapens värld om lchf...


http://svtplay.se/v/2530713/vetenskapens_varld/vetenskapen_bakom_kostraden_nya_manfarder_planeras?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2530713/sb,p102815,1,f,-1

Landet brunsås

Landet brunsås om socker. Diggar Landet brunsås riktigt underhållande program!http://svtplay.se/t/123569/landet_brunsas

Frukost

Dagens frukost, turkisk yoghurt, hallon och hemmagjord musli och några skivor hästkorv till det.

Idag är det kvällsjobb för mig, men innan det ska jag mysa med nyfödd liten bebis :)

Imorgon är jag ledig och då ska jag göra en riktig lyxfrukost...


tisdag 20 september 2011

Grillat är godast!

Att vi grillar mycket på sommaren är en underdrift, vi grillar VÄLDIGT ofta. Nu är sommaren över, men än går det att grilla, så idag blev det en riktig klassiker Grillad karre, paprika, lök, halloumi, sallad och bea-sås.


Jimps kasslerlåda

Vart freestyle i köket idag och de vart riktigt gott! Börjar få med mig barnen på lite lchf dem senaste dagarna, dem tyckte mycket om den här. Passade på att göra en ordentlig lunch så vi står oss hela dagen när jag och barnen strax ska iväg och handla sen drar vi till lekparen och möter upp en kompis och hans dotter. Skönt att vara ledig vardagar ibland!

Recept 4 pers:

6 st skivor kassler i cm tjocka skivor
6 st skivor mozzarella ost
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche eller philadelphia
1 st tärning grönsaksbuljong
1 st vitlöksklyfta
6 st sparris
riven ost
frysta broccoli buketter
spenat
salt & peppar

Vispa ihop grädde och creme fraiche i en kastrull. Koka ner buljongen, pressad vitlök, salta och peppra. Tag av kastrullen och låt den vila. Lägg ett broccoli täcke i botten på en ugnsform, strö sedan över valfri mängd spenat, jag använde ca 1 dl. Lägg sedan på kasslerskivorna med en skiva mozzarella på varje. Häll över gräddsåsen och toppa med riven ost. In i ugnen på 225 celsius tills den fått fin färg. Koka sparris och servera till.

Ha de gött//Jimps




Ägg

Ägg till frukost äter man nästan dagligen i någon form och är bland det bästa man kan äta! Läs mer här http://www.alltomlchf.se/maten/agg/. Stekt, kokt, omelett osv. Ibland jättegott och ibland är man lite trött på det, då får man bryta av med något annat. Använd gärna som tillbehör till vilken maträtt som helst eller i matlagningen också tex när du gör hamburgare, soppor eller grytor där man inte behöver ägg men bara ett plus att blanda i.



måndag 19 september 2011

Lchf pannkakor!

Jag vart inspirerad när jag testläste Björn Ferrys kokbok, så ikväll fick de bli "Ferrycakes" :) Dem var riktigt goda och ungarna älskade dem. Gjorde 2 st varianter. En wrap variant som jag fyllde med serano skinka, ost och strimlad sallad, kanon gott. Den andra med lite lchf glass till bara. Rekomenderas!

Recept 8-10 pannkakor:

4 st ägg
3 msk creme fraiche
salt
smör till stekningen

Kan inte bli enklare. Vispa ihop ägg, creme fraiche och salta. Stek dem sedan i smör, ca halv dl per pannkaka.