onsdag 29 februari 2012
Mos & korv
Vilket underbart väder det har varit idag, över 10 grader varmt och sol. Jag har suttit ute och tittat på när barnen har lekt i solen, härligt. Våran fika- och lekdate blev inställd idag, kompisens lille kille blev sjuk, hoppas att han kryar på sig snart.Vi får göra ett nytt försök nästa vecka. Istället bjöd vi över mormor på en fika, brödet uppskattades mycket. Klicka här för receptet på det godaste LCHF-brödet.
Har känt mig sugen hela dagen på att röra på mig, så när Jimmy kom hem från jobbet på kvällningen snörade jag på mig joggingskorna och satt på mig reflexvästen och gav mig ut på en löparrunda på 5,5km. Årets första! Åh attans vad bra det gick, har aldrig sprungit fortare och det har aldrig känts så lätt att springa, får nog tacka skidåkningen för det och att jag väger minst 10kg mindre än när förra säsongen började. Nu är jag sjukt taggad och springa igen och igen, blir lätt en sväng till helgen. Jimmy har dragit i väg och spelat innebandymatch och jag ska ta och krypa ner under filten i soffan och titta på lite tv. Ha en skön kväll! / Camilla
Ost & Korv
Härlig onsdag
tisdag 28 februari 2012
Lchf broccolisoppa
Man måste ju äta också. Så jag gjorde en broccolisoppa, det har vi aldrig ätit och jag visste inte riktigt om den skulle gå hem hos alla men det gjorde den verkligen. Till och med barnen sa att den var jättegod och dem brukar kunna vara svårflörtade när det gäller soppa. Så denna kan jag varmt rekomendera, mild och fin grönsakssmak avrundad med grädde och goda tillbehör till i form av räkor och parmesan! Perfekt som vardagsrätt eller som förrätt.
Broccolisoppa 4-6 port:
- 1 liter grönsaksbuljong (1 liter vatten & 2 st buljongtärningar)
- 1 st gul lök
- ½ st purjolök
- 100 g rättika
- 300 g broccoli
- 2-3 dl vispgrädde
- salt & peppar
- skalade räkor till servering
- rivent parmesan till servering
Börja med att koka upp buljongen i en kastrull. Skiva lök, purjo och rättika tunnt och låt koka i buljongen 3 min. Lägg sedan ner broccolikvistarna och koka vidare i 10 min. Tag sedan av kastrullen och mixa den slät med en stavmixer. Ställ sedan kastrullen på plattan igen och tillsätt grädde, koka upp och smaka av med salt & peppar. Då var den klar, servera med handskalade räkor och riven parmesanost.
Lunch på jobbet
Yoghurt & keso
måndag 27 februari 2012
Kötfärsgratäng ala Jakob
Köttfärsgratäng ala Jakob
- 600 g köttfärs
- 1 st paprika (valfri sort)
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl creme fraiche
- 0,5 dl chilisås
- 0,5 msk curry
- 2 krm paprikapulver
- salt
- peppar
- ev hackade eller hela jordnötter
Skär paprikan i bitar och fräs ihop med köttfärsen, salta och peppra. Vispa ihop grädde, creme fraiche, chilisås, curry, paprikapulver. Sätt ugnen på 225 grader. Ha köttfärsen och paprikan i en ugnssäker form, häll över grädd- och creme fraicheblandningen och ställ in i ugnen. Om du klarar av att äta nötter så ha på hackade eller hela jordnötter efter halva tiden. Servera med nån grönsak, vi åt med broccoli, funkar nog bra med sparris, kokta blomkål, blomkålsris eller bara en vanlig grönsallad.
Har bestämt mig för att anmäla mig till Tjejmilen i år, nästa träningsutmaning! Måste ha något att träna inför. Ska ta och köpa mig ett par nya löparskor i år och sen ska jag börja springa. Tjejmilen är i september så inför den här utmaningen har jag massor tid att träna, härligt, känner mig supertaggad. Ha en bra måndagkväll! / CamillaMåndag
Kokta ägg
söndag 26 februari 2012
Matlåda fixad
Lyxig söndag
Söndag
Startade morgonen precis som igår med en kanna smoothie, några skivor gustafskorv och kaffe. Det är så fräscht och gott med smoothie på morgonen.
Ha en riktigt bra Söndag!
lördag 25 februari 2012
Festmiddag
Rödvinssås
- 2 schalottenlökar
- 4 dl rödvin
- 4 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- ev vispgrädde
Rättika är en rotsak med riktigt lite kolhydrater, perfekt att göra gratäng på. Gratängen påminner väldigt mycket om potatisgratäng.
Rättikagratäng 4port
- 1 kg rättika
- 1 gul lök
- 5 dl vispgrädde
- 200 g philadelphia
- 2 dl smakrik riven ost
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- peppar
Idag gjorde vi efterrätt också, vilket inte händer ofta, vi är ju inte så mycket för sötsaker. Var och köpte Sukrin idag för första gången. Sukrin är ett natruligt sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Det söta kommer från sockeralkoholen Erythritol som finns naturligt i t ex päron och svamp. Vi gjorde Crème Brûlée, fick hjälp av barnen, de vispade och blandade och smörade formar. Receptet hittade jag på Annika Rognebys fina sida, klicka här för att kika på hennes sida. Receptet finns i hennes nya bok Bakglädje till vardags och fest, bläddrade igenom den på jobbet i veckan, fantastiska recept och jätte fina bilder, rekommenderas! Brûléen var supergod, perfekt avslutning på en god middag.
Crème Brûlée 4 port
- 2 dl grädde
- 3 dl mjölk
- 6 st äggulor
- 0,75 dl sukrin
- 1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Värm grädden och mjölken ihop med vaniljen. Vispa samman äggulor och sukrin i skål. Häll sedan över mjölkblandingen och rör ihop. Smöra 4 st portionsformar och häll i blandningen. Ställ dem i en långpanna med hett vatten. Vattnet ska nå upp till halva formen. Grädda i nedre del i ugnen i ca 40-45min. Kolla att Crème brûléen har stelnat innan du tar ut dem.
Nu är vi mätta och belåtna och ska ta och sätta oss i soffan och kolla på våran favoritserie Dexter. Ha skön lördagkväll! / Camilla
Lätt lunch
Nu ska jag bara ta det lugnt, har inte alls så mycket träningsvärk som jag trodde att jag skulle ha, men jag är rätt trött och lite öm här och var. Ska unna mig en massage i veckan tänkte jag, har en nacke som inte gillar skidåkning. Ha en underbar lördag! / Camilla
Dagen efter
Idag är vi lediga, vi ska njuta av ledigheten med barnen idag! Först ska vi gå på bio och kika på "alfons åberg" sedan ska vi njuta lite av det fina vädret. Ikväll skall vi mysa till det och laga någon riktigt god mat och bara ta det superlugnt.
Till frukost gjorde vi en kanna smoothie som vi delade på och ett par koppar kaffe på det så man piggnar till ordentligt.
fredag 24 februari 2012
Vi tog oss i mål!!!
Tack för lyckönskningar här på bloggen, det värmer!
Imorgon ska det lagas mat igen. Skönt med ledig helg! Har varit parkerad i soffan sen vi kom hem och där ska jag sitta tills det är dags för sängen. Ha en trevlig helg, hörs imorgon! / Camilla
På plats
torsdag 23 februari 2012
Uppladdning
Nya outfitten ska invigas imorgon!
Go morron
Nu är det mesta i sin ordning inför morgondagens heldag uppe i oxberg och mora trakterna. Kläderna ligger framplockade och skidorna inlämnade på vallning. Så ikväll skall vi handla det sista vi ska ha med oss att äta och packa alltsammans.
Nu är det dags att jobba vidare, ha en bra dag allihopa! /jimps
Vårkänslor och nervös
Idag när jag vaknade och tittade ut fick jag vårkänslor, solen skiner och snön smälter. Tänk när sommaren kommer och man kan gå ut och plocka solvarma hallon istället för att ta från frysen. Idag blev det iallafall hallon från frysen ihop med turkisk yoghurt, keso och müsli,
klicka här för recept på müslin.
Ha en bra dag i vårsolen! / Camilla
onsdag 22 februari 2012
LCHF Ost- och baconmuffins
Ost- och baconmuffins ca20 små/10 stora
- 10 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 paket bacon
- 3 dl riven (gärna en smakrik) ost
- 1 krm vitpeppar
Skär baconen i mindre bitar och knaperstek. Vispa ägg och grädde i en bunke. Ha i äggsmeten i formarna, fördela ost och bacon i formaren. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20min.
Har varit trött hela dagen, så det blir en tidig kväll idag, men först lite tv. Ha en skön kväll! / CamillaRäkmacka
Creme fraiche- och lökröra
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl philadelphiaost
- 2 msk majonäs
- 1 rödlök
- 1 schalottenlök
- ett stänk citronsaft
- 3 tsk dill
- 3 tsk gräslök
- 0,5 tsk paprikapulver
- svartpeppar
Finhacka löken och blanda ihop med creme fraiche, philadelphiaost och majonäs. Ha i citronsaft, dill och gräslök, paprikapulver, svartpeppar. Smaka av och krydda mer om det behövs.
Har laddat upp med en laddning ost- och baconmuffins som vi ska ha med oss på Kortvasan på fredag. Det kommer snart recept och bilder. Ha det gott så länge! / Camilla
Mumsig frukost
tisdag 21 februari 2012
Godaste LCHF-brödet
Mandel- och valnöttsbröd med frön 1 bröd
- 100 gram mandlar
- 50 gram valnötter
- 50 gram sesamfrön
- 2 msk fiberhusk
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk brödkryddor
- 150 gram valfria frön ( jag tog 50g solroskärnor, 25 g pumpakärnor, 25 g hackade valnötter, 25 g sesamfrön, och 25 g linfrön)
- 250 gram kesella
- 6 ägg
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till ett mjöl, blanda ihop med övriga torra ingredienser i en bunka. Vispa ägg och kesella i en separat bunke. Blanda ihop allt och låt stå och sväll i 10min. Häll upp i en 1,5liters brödform och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 80min. Låt brödet svalna på ett galler under en brödduk. Skär upp när brödet har svalnat helt. Bred på bregott och lägg på en god ost skiva och njut!
Nej nu är det dags för mig att gå och lägga mig, tidig morgon imorgon också, då vankas det bokrea! Vet redan vad jag ska äta till frukost iallafall...en mumsig smörgås med en jätte god prästost som jag köpte i Deli-disken på jobbet idag. God natt på er! Vi hörs imorgon! / Camilla
Fylld paprika
Det har varit fullt fart på jobbet idag, mycket fix och trix med bokrean, imorgon kör äntligen årets bokrea igång. Så det är bara att ge sig ut och fynda!
Till kvällsmat blev det köttfärsfyllda paprikor, gott och mättande.
Fylld paprika 4port
- 4 st paprikor i valfri färg
- 300 gram köttfärs
- 1 stor röd lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ chilifrukt
- 225 gram krossade eller passerade tomater
- 2 msk tomatpure
- 2 dl vispgrädde
- 1 köttbuljongtärning
- 1-2 tsk paprikapulver
- peppar
- salt
- 3 dl riven ost
Skala och hacka löken, dela och ta bort kärnorna ur chilifrukten och finhacka, fräs ihop med pressade vitlök, ha i köttfärsen och stek med löken och chilin, krydda med salt, peppar och paprikapulver.. Häll i tomater, tomatpure, grädde, buljongtärning och låt puttra i ca 10min. Smaka av om det behövs kryddas mer. Sätt ugnen på 225 grader. Skär av toppen på paprikorna. Gröp ur kärnorna Om du vill kan du förvälla paprikorna i några minuter(3-4) i lättsaltat vatten. Jag gillar när det är lite mer tuggmotstånd, så jag hoppade över det. Fyll paprikorna med riven ost och ställ i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen i ca 20-30min, tills paprikorna och osten har fått fin färg.
Idag har vi äntligen fått våra skidkläder från Craft, så nu kommer man se lite proffsigare ut även om man inte är det :) Idag har vi gått igenom massa praktiska saker inför Kortvasan och jag känner hur nervositeten smyger sig på. Tänk när starten går eller nej tänk precis innan när man står och är helt redo, spännande och läskigt på samma gång. Ni får hålla tummarna för mig att jag tar mig i mål. Nej nu ska jag ta och testa kläderna. Ha en bra kväll! / Camilla