fredag 31 augusti 2012

Tema Husman - Grillad karré

Kvällens middag blev en god fredagsmiddag, grillad karré och grillade tomater med en kantarellwhiskeysås, blir knappast bättre än så. Räknade ut att det blev en väldigt prisvärd middag, köttet och tomaterna kostade 13kr /port + såsen. Jag tror att vi kan ta död på myten om att man måste äta dyrt. Bara för att man grillar så behöver man ju inte ha massa grönsaker, det går ju utmärkt att bara äta en sort. Grillade tomater har verkligen blivit sommarens hit, får se vad det blir nästa år.Vi grillade ute idag, men den här rätten går ju bra att göra inne också. Passade på att göra en kantarellsås nu när vi har kantareller, men det går ju lika bra att ta champinjoner.

Kantarellwhiskeysås 4 port
  • 1-2 dl förvällda gula kantareller
  • 2st schalottenlökar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk soya
  • 2 tsk kalvfond
  • 1-2 msk whiskey
  • salt
  • peppar
Började med att steksvampen så den får lite stekyta, salta och peppra, sänk värmen och hacka och fräs schalottenlöken. Häll i grädde, soya, fond, whiskey och låt puttra 15-20minuter. Smaka av om det behövs kryddas mer.

Idag har jag och barnen gjort lördagsgodis tills imorgon, tycker det är mycket bättre att göra själv än att köpa godis åt barnen. Ryser när jag tänker på allt skit det är i lösgodis och annat godis, alla färgämnen och konstgjorda smakämnen. Kan knappast motivera att stoppa i barnen det när jag aldrig skulle äta det själv. Sen kan man aldrig förhindra det helt, har varit lite si och så i sommar, men nu kör vi igång med att göra eget godis på lördagar igen. Imorgon får ni se vad vi har gjort, har provsmakat en bit och det var väldigt gott och det fina med det här godiset är att man inte kan äta speciellt mycket. Mer sånt!

Så, nu stänger vi Tema Husman för den här gången. Jag tycker att det har varit en bra vecka, veckans höjdpunkt var såklart idag, precis min sorts mat. Veckans överraskning var ugnsfalukorven, mycket godare än vad jag föreställt mig, den kommer jag att äta igen. Sen tyckte jag att det var rätt skönt med matsedel eller det som var bra vad att man hade allt hemma, bara att laga. Vanligtvis tycker jag om att improvisera med det som finns hemma, men den här veckan passade det här väldigt bra. Imorgon kör vi igång en omröstning så får vi se vad det blir nästa gång.

Ha en trevlig kväll! / Camilla 

Fredagslurre Kanel- och kokosomelett

Fredag igen då, veckorna går fort nu. Idag är jag på lediga sidan, det har varit fullt upp hela dagen, men nu är alla måsten avklarade. Så nu ska vi ta en cykeltur till lekparken. Dagens lunch blev en ny variant av kanelomelett. Istället för att ha vipsgrädde så hade jag i extra krämig kokosmjölk och så stekte jag den i kokosolja som vanligt. Omeletten blev lite sötare av kokosmjölken, blev mer som en efterrätt. Klicka här för att komma till receptet på kanelomeletten. Har ju gjort den här i alla möjliga varianter, alla är goda, men favoriten är den med hackad mandel på.

Ikväll ska det grillas, äntligen! Sista måltiden i temat husman, i helgen kommer vi att lägga upp en omröstning vad nästa tema ska bli. Vad skulle ni vilja se här på bloggen, vegetariskt, fakir eller något annat?
Ha en bra fredag! / Camilla

torsdag 30 augusti 2012

Tema Husman - Köttfärssoppa


Dagens middag på temat husman blev köttfärssoppa. Piffade till det hela med oststicks, bara att riva ost och stoppa in ugnen, håll koll för det går fort och rulla sen ihop till sticks.

Köttfärssoppa 4-6 port
  • 400 gram köttfärs
  • 1 purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 500 gram krossade tomater
  • 0,5 dl chilisås
  • 4 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde 
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • salt
  • peppar
Stek köttfärsen i stekpanna och krydda med paprikapulver, cayennepeppar, salt och peppar. Ha över köttfärsen i en stor kastrull. Strimla purjolök och paprika och fräs tillsammans med pressade vitlöksklyftor, ha över i kastrullen. Ha i krossade tomater, chilisås, vatten, grädde och buljontärningar. Låt puttra i ca 20 minuter, smaka av och krydda om det behövs. Servera gärna med en klick creme fraiche eller smetana och oststicks.


Nu har jag tagit helg, underbart! Nu blir det soffmys! Ha en trevlig kväll! / Camilla

onsdag 29 augusti 2012

Avslutar dagen


Så här avrundar jag den här dagen. Med ett par goda ostar och hästkorv. Jag har varit och spelat innebandy och det är alltid en rejäl urladdning! Speciellt idag när det var så länge sedan sist.. sov så gott! /jimps

Tema Husman - Kyckling curry

Börjar nästan gilla det här med att matsedel, skönt att veta vad man ska äta plus att allt finns hemma. Dagens middag blev Kyckling curry, en enkel och snabb rätt. Här skulle man ju kunna ha i massa grönsaker och kanske skippa vitkålen helt, men nu kör vi ju på snabba och prisvärda rätter så idag blev det kyckling i currysås och smörstekt vitkål helt enkelt. Gott och enkelt! I hade vi grillad kyckling  som vi grillade själva i ugnen igår, men det går så klart bra att köpa färdiggrillad eller ta kycklingfilé som steks istället. Hittade en Thai yellow curry paste från Blue dragon som jag använde istället för vanlig curry, men det går bra att krydda med den vanliga kryddan istället.

Kyckling curry 4 port
  • 1 grillad kyckling
  • 1 msk thai yellow curry paste
  • olja
  • 500 ml extra krämig kokosmjölk
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • salt
  • peppar
Fräs curry paste i olja i ca 30 sekunder i en kastrull, häll i kokosmjölken, buljongtärningen. Låt puttra en stund. Rensa kycklingen och dela den i mindre bitar. Smaka av såsen med salt och peppar och ev mer curry paste. Ha i kycklingbitarna och låt puttra några minuter. Servera med smörstekt vitkål. Gillar mycket tuggmotstånd så jag låter vitkålen fräsa några minuter i smör.



Grillad kyckling
  • Soya
  • Olja
  • Chicken & steak-krydda
  • Paprikapulver
  • Cayennepeppar
  • Salt
  • Peppar
Sätt ugnen på 150 grader om du kör med varmluft, annars sätt ugnen på 170 grader. Massera in soya, olja och kryddorna på kycklingen. Ställ in i ugnen med en termometer i tills kycklingen får en temp på 75 grader, tar ca 1,5 timme. Ta ut kyckligen efter halva tiden och ha på mer soya, olja och kryddor, vänd kycklingen och ställ in igen.

Nu ska jag sätta mig i soffan, tända lite ljus och kolla på tvprogram som Jimmy inte vill se, eftersom han är och spelar innebandy, så nu blir det Ensam mamma söker och Hollywoodfruar för hela slanten. Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 28 augusti 2012

Tema Husman - Torsk i ugn

Andra dagen på vår temavecka, klicka här för att läsa om veckans tema, som alltså är husman. Lättlagad och prisvärd mat. Vi tar död på lite myter om LCHF, att det skulle vara svårt att laga och att det skulle vara dyrt. Kvällens middag var torsk i ugn, en gammal klassiker som uppdateras lite. Jag är inget stor fan av fisk men det här är riktigt gott. Gick verkligen hem hos barnen också. Jag gör det alltid i en stor form så vi får många matlådor av den här smarriga rätten. Så dagens recept är för 6 portioner. Grönsaken som är i är fänkål, passar utmärkt till fisk, om du vill komma ännu billigare undan så går det säkert bra med strimlad vitkål istället.


Torsk i ugn 6 port
  • 800 gram (2paket) fryst torsk
  • 3 st fänkålsstånd
  • 1 st purjolök
  • 1 burk champinjoner eller ca 5-7 färska champinjoner
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 gram philadelphiaost
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • salt
  • peppar
Tina fisken. Skiva champinjoner och stek i en stekpanna. Strimla purjolök och fänkål (ta bort roten i mitten), sänk värmen och fräs tillsammans med svampen. Häll i grädde, philadelphia och fiskbuljongtärning. Låt puttra några minuter, smaka av om det behövs salt och peppar. Skär fisken i kuber och lägg i en ugnssäker form och salta och peppra. Häll över grädd- och ostblandning. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 30minuter

Ha en trevlig kväll! / Camilla

måndag 27 augusti 2012

Tema Husman - Ugnsfalukorv & blomkålsmos

Första middagen på tema husman är avklarad. Det var den här rätten mest orolig för, har aldrig gillat ugnsfalu, men den här känns lite mer modern och den var jätte god, blev väldigt positivt överraskad.
Till korvet åt vi blomkålsmos, idag testade jag att göra den i micron, fick ett tips om det av en vän. Väldigt smidig och moset blev fastare än vad det brukar.

Ugnsfalu 4 port
  • 1 st falukorvsring
  • 1 st rödlök
  • 1 msk fransk senap
  • 1 msk ajvar relish
  • ca 20 skivor ost
  • 2 st paket bacon

Sätt ugnen på 225 grader. Gör sedan djupa snitt längs hela korven med ca 1,5 cm mellanrum. Skiva upp rödlöken och stoppa en lökring och en ostskiva i varje korvsnitt. Blanda ajvar relish och fransk senap i en skål. Toppa korven med blandningen och linda sedan in hela korven i bacon. Sätt in mitt ugnen i ca 30min, ta ut den och lägg ostskivor runt om och strö över persilja och sätt in ugnen tills osten har smält.



Blomkålsmos i mircro 4 port
  • 1st blomkålshuvud
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 gram philadelphia
  • 1 stor klick smör
  • salt 
  • peppar
Dela blomkålen i buketter och lägg i en microsäker skål och häll på grädden. Kör på full effekt i ca 10-15 min. Känn så blomkålen är mjuka, ta ut ur micron och ha i philadelphiaost, en klick smör och mixa med en stavmixer till moset är slätt. Smaka av med salt och peppar.

Så här nöjd är Jimmy när han får äta sin favoriträtt

Nu ska jag ta och rensa svampen, kommer nog att ta mig hela kvällen. Jimmy har lägligt nog åkt och spela fotboll :) Ska kanske ta och spara lite orensad svamp åt honom. Bland det bästa som finns är ju att plocka svamp, men bland det tråkigaste är ju att rensa, men när det kommer till gula kantareller så är det värt det. Ha en trevlig kväll! / Camilla

Tema Husman

Den här veckan kör vi ett tema på bloggen, lättlagad och prisvärd mat. Två vanliga myter om LCHF är att det är krångligt att laga och dyrt. Och visst kan man krångla till det och äta dyr mat, men nu tänkte vi visa att det går att äta lättlagad och god mat för en billig peng. Så den här vecka har vi gjort en veckomatsedel och varit och handlat. Inte direkt vad vi brukar göra, jag är tycker om att äta det jag är sugen på just för dagen eller bara improvisera med det man har hemma. Sen gillar jag "fredagsmat" och lägger gärna lite extra pengar på god mat, Jimmy däremot är en riktig husmanskille, så han kommer att gilla den här veckan. Den här veckan låter jag parmesanen ligga i kylen!

Så här ser veckans matsedel ut:
  • Måndag: Ugnsfalukorv med blomkålsmos
  • Tisdag:   Torsk i ugn
  • Onsdag:  Kyckling curry
  • Torsdag: Köttfärssoppa
  • Fredag:   Grillad karré, tomater och svampssås

Vi har börjat veckan med att vara lediga. Har varit ute i skogen och letat svamp och hade turen att hitta en hel del. Perfekt till höstens matlagning. Nej nu ska ugnsfalun in i ugnen, hörs sen! / Camilla

söndag 26 augusti 2012

Italienska köttbullar i tomatsås

Insåg imorse att vi inte hade något att äta på jobbet idag. Så jag gjorde italienska köttbullar i tomatsås, har provsmakat lite och det blev väldigt gott.

Italienska köttbullar i tomatsås 4port
  • 600 gram köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 1 dl parmesan
  • 3 tsk dragon
  • salt
  • peppar
Sås:
  • 500 gram krossade tomater
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklytor
  • 4 msk basilika färsk eller fryst
  • salt
  • peppar
Började med tomatsåsen så den får stå och puttra så länge som möjligt. Hacka schalottenlök och fräs den ihop med  pressad vitlök i en kastrull, häll i krossade tomater, hackad basilika, smaka av med salt och peppar.
Gör sen köttbullarna, blanda köttfärs, hackad lök, pressad vitlök, ägg, riven parmesan, dragon i en bunke, smaka av med salt och peppar. Rulla köttbullarna, jag gjorde lite större varianter, och stek tills dom får stekyta. Lägg sen över dom i tomatsåsen och låt puttra i 10 minuter. Jag gjorde smörstekt vitkål till, men har man lite mer tid kan man göra LCHF-pasta, klicka här för att komma till receptet.

Med den här matlådan längtar jag redan till dagens middag på jobbet. Nej nu ska jag ta och hoppa in i duschen, har hunnit med en springtur också, riktigt bra förmiddag idag. Har nyss vinkat av barnen som skulle följa med mormor och morfar till skogen och leta svamp, är så avundsjuk, skulle mer än gärna tillbringa eftermiddag i skogen, men jobbet kallar. Får nog bli en vända imorgon!
Imorgon tänkte vi dra igång ett nytt projekt här på bloggen, vi har pratat om det länge, men det har inte blivit av men imorgon kör vi, kika gärna in då!
Ha en bra söndag! / Camilla

lördag 25 augusti 2012

Kökshanddukar

 Idag har det varit jobb hela dagen och ingen matlagning. Hade turen att bli bjuden på grillat hemma hos mina föräldrar när jag skulle hämta barnen. Det var ju en hel vecka sen jag åt grillat så det smakade riktigt gott idag.
Eftersom det inte har blivit nån matlagning idag så tänkte jag tipsa om något annat, köpte dessa snygga kökshanddukar idag på Ica Maxi, endast 29:90/st. Gillar man mer färg så finns det flera snygga nyheter på Maxi nu, men dessa passar mig perfekt.

Nu ska jag mysa ner mig i soffan och titta på film med barnen. Ha en trevlig lördagkväll! / Camilla

Jobbhelg


Ja första veckan fortsätter på jobbet. Vi jobbar ju hela helgen och är lediga först på måndag. Jag tycker det är ganska skönt att jobba helg faktiskt. Trots fem härliga veckors semester så har jag inte alls kännt att det varit tungt att gå till jobbet den här veckan. Gsnska skönt att komma in i lite rutiner igen. Nästa vecka måste jag komma igång med träningen på allvar igen bara, det är väl det som fattas just nu! Känner att jag slappat till mig lite under semestern  men nästa vecka får det vara slut med det.

Till frukost idag vart det 2 st finncrisp med ost och hästkorv, var lite trött i morse så jag orkade inte krångla till det med något annat. Barnen har precis åkt iväg med mormor och morfar, så nu sitter jag hemma och väntar att få åka till jobbet. Jobbar hela kvällen och stänger butiken så jag behöver inte fundera på vad jag ska göra denna lördagskväll!


Slutade kl 19 igår och dukade upp lite godsaker lagom tills Camilla kom strax efter 21. Några goda ostar, bla gruyere! ostarnas ost. finncrisp, korv och inläggningar. Så våran fredagskväll igår tillbringade vi i soffan, slog igång en film och smaskade på dem här godsakerna. Man måste ju unna sig lite fredagskänsla trotts att man jobbar.

Igår sa Camilla till mig att hon var sugen på att göra färska vårrullar och då slog det mig, vi har lagat asiatisk mat som aldrig förr den här veckan! När vi startade med kycklinggrytan, några vårrullsförsök och matlådor på det. Men det är ju så gott med dem här smakerna, speciellt nu när man känner att höstvädret kommer krypande och man inte är lika sugen på att grilla längre. Ibland är det inte så dumt att vi har årstider i Sverige, men bara ibland. För det är faktiskt ganska häftigt hur man automatiskt ställer in sig och lagar olika mat beroende på årstid. Hösten för mig präglas av kött med goda hemmagjorda såser, grytor, gratänger, soppor, fredagsmys och framför allt testa mycket nya recept när man tillbringar mer tid inne då mörkret och kylan slår till.

Oj vad tiden springer iväg, hög tid att göra sig iordning! Ha en superlördag på er. /Jimmy

fredag 24 augusti 2012

Hej fredag!

Hej på er! Hur har ni det en fredag som denna? Själv har jag det bara bra, varit ut och sprungit i skogen en vända, duschat och ätit lunch. Dagens lunch blev rester och inte vilka rester som helt utan vårrullar. Dom är ju såklart godast när dom är nyfriterade och frasiga, men dom var väldigt goda nu också, till skivade jag upp lite lax och tomater. Mums! Klicka här för att komma till receptet på vårrullarna.

Dags att göra sig redo för kvällsjobb! Ha en fantastisk fredag! / Camilla

torsdag 23 augusti 2012

Tacowraps

Eftersom någon av oss jobbar kväll resten av veckan så blev det fredagsmys idag. Det var ju länge sen vi åt tacos nu. Tycker att det går bra att äta taco som en sallad bara, utan något bröd, men idag blev det en wrapvariant. Har gjord en annan variant tidigare, klicka här för att komma till den. Den är god men tar rätt lång tid att göra, idag kände jag för något enklare och snabbare. Så det blev en omelettgrund, men eftersom jag inte tycker om ägg så mycket så hade jag i philadelphia och parmesan och all äggsmak försvann. Självklart lyckades jag fylla den för mycket och fick äta med gaffel och kniv, men vad gör det, huvudsaken att det var gott och det var det verkligen.

Wraps 4st
  • 5 ägg
  • 5 msk vispgrädde
  • 150 gram philadelphiaost
  • 75 gram parmesan
  • 0,5 msk fiberhusk
  • salt
  • peppar
Ha ägg, philadelphia, fiberhusk, salt och peppar i bunke och mixa med en stavmixer till smeten blir slät, ha i riven parmesan och blanda. Stek tunna wraps i en stekpanna med en smörklick. Stek tills wrapen har stelnat, lägg alla på varsin tallrik och låt svalna. Tar du wrapen direkt så går den sönder, så låt den svalna. Fyll den sen på dina favorit tillbehör. Vi hade köttfärs, sallad, gurka, tomat, lök, tacosalsa, avokadoröra och gräddfil.

Klicka här för att komma till receptet på salsan. Avokadoröran gjorde jag så här:

Avokadoröra 2 port
  • 1 avokado
  • 0,5 dl creme fraiche
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 1 krm vitlökspulver
Mosa avokado med övriga ingredienser och sen är det klart!

Haft en skön ledig dag idag. Har varit och myst med två bebisar idag, så söta att man knappt tror det är sant.
Ha en trevlig kväll! / Camilla

onsdag 22 augusti 2012

Vårrulle del 2

 Vi hade fyllning kvar från gårdagens vårrullar, som blev goda men ínte helt lyckade i friteringen. Vilket visade sig inte vara så konstigt eftersom hårda rispapper inte går att fritera. Fick en kommentar från läsare igår som gav oss all fakta vi behövde, tack för det! Idag började jakten på frysta vårrulleark, det fanns inte att köpa i vanliga affärer, men på en lokal thaibutik hittade vi vad vi sökte. Hårda rispapper ska bara doppas i vatten och sen gör man vårrullar och äter dem färska. Dagens vårrullar blev betydligt bättre än igår, hur goda som helst. Igår sa Jimmy att han aldrig skulle göra vårrullar, idag lät det lite annorlunda, tur det för det här var jätte gott. Vi använde samma fyllning och så gjorde vi en ny utan fläskfärs, så vi gjorde några vegetariska och några med veggofyllning och lax. Mina favoriter var dem med fläskfärs, Jimmys favoriter var dem med lax. Idag virade vi in vårrullarna efter vi har fått tips om det och doppade i samma sort sås som igår. Klicka här för att komma till receptet på fyllningen. De frysta vårrullearken ska tinnas i 30-45min mellan två fuktiga handukar för att den översta och understa inte ska bli torra.



 Så här gör du vårrullarna
Efter en skön joggingtur ska jag sjunka ner i soffan medans Jimmy är iväg och spelar fotboll. Ha en trevlig kväll! / Camilla

Omelettrulle med lax

Gjorde några riktigt goda omelettrullar idag till lunch, funkar utmärkt även för mig som inte är så förtjust i ägg. Hittade ett recept i en LCHF-bilaga från Expressen. Vi ändrade lite i fyllning, det skulle vara rökt lax, men vi tog rå och la till wasabi, lite sushikänsla över det hela. Underbart gott och mättande! Utmärkt lchf-mat.

Omelettrulle med lax 4 port
  • 4 ägg
  • 4 msk vispgrädde
  • salt
  • peppar
Fyllning:
  • 300 gram lax, rå eller rökt
  • 200 gram philadelphiaost
  • 70 gram färsk spenat
  • 2 msk pepparrot
  • 1 msk wasabi
Vipsa ihop äggen ett och ett med 1 msk grädde, salt och peppar. Stek dem var för sig i en liten stekpanna, jag hade en 20cm stekpanna. Låt dem svalna lite. Mixa spenaten med philadelphiaost, blanda ner riven pepparrot och wasabi, salta och peppra. Bred ut ostmassan på omeletterna och toppa med lax. Rulla ihop till en rulle och ät den som den är eller skär den i bitar, servera gärna med sallad.


Idag har hela familjen varit ledig, Elsa har varit med på en liten utflykt på dagis bara, efter en promenad fick de träffa Bamse och grilla korv. Hon var minst sagt nöjd med utflykten. Sen har vi varit och hälsat på barnens faster och hennes lille kille, roligt att äntligen ses!
Fick en kommentar igår att vi nog hade använt fel rispapper igår när vi gjorde vårrullarna och det stämmer, tack så mycket, Eva! Så eftersom det blev fyllning över så var vi till en thai-butik idag och har köpt frysta vårrullsark. Hårda ark som vi använde igår ska man bara använda om man ska göra färska vårrullar, alltså om man inte ska fritera. Hon i thaibutiken bekräftade att man absolut inte kan fritera hårda rispapper. Lite konstig är det ju att det står på förpackning vi köpte att det gick att fritera, men det lyckades ju inte speciellt bra, men man lär sig alltid något nytt och det är bra! Så idag blir det ett nytt försök.
Igår när jag kom hem från jobbet stod en ett fång rosor i olika färger på bordet som Jimmy och barnen hade köpt åt mig. Härligt med färska blommor!
Nu ska jag snöra på mig löparskorna och ta mig en tur. Jimmy har varit och hämtat sin nya mobil så jag vet nog vad han ska göra. Ha det så bra! / Camilla

tisdag 21 augusti 2012

Vårrullar



Jag har ju varit ledig idag, men ingen ro och vila för det. Har tvättat hela dagen! Varit och handlat en sväng och inte minst lagat mat. Det här är ingen mat man skall göra om man har ont om tid kan jag minst sagt säga! Tog väldigt lång tid, men det var det verkligen värt i slutändan. Så sjukt goda! Trotts att friteringen vart lite si och så men fick till det på slutet. Jag kunde inte låta bli att skära upp lite rå lax som sushi tillbehör vid sidan om. Jag hittade receptet på alltommat.se. Klicka på länken för att komma dit. Men såklart har jag fått ändra lite i receptet för att lchf anpassa.


Vårrullar 6-8 port:
  • 500g fläskfärs
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 125 g vitkål
  • 125 g stjälkselleri
  • 200 g shiitakesvamp konserverad
  • 200 g böngroddar konserverad
  • 2 tsk ingefära
  • 3 msk fisksås
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk agave sirap
  • vårrullsark
  • 1 st ägg
  • 1 l matolja
  • salt & peppar
Börja med att finhacka lök, selleri, shiitake svamp, vitlök och finstrimla vitkålen. Fräs detta i en stekpanna med rapsolja i ca 5-7 min tills konsistensen är mjuk och fin. Salta och peppra en aning. Rör ner fisksås, sirap, soja, riven ingefära och böngroddarna. Låt fräsa på medelvärme ett par minuter till. Häll sedan över detta i en form och låt svalna.

Fräs sedan fläskfärsen i samma panna till den är klar, tar ca 3 min. Salta och peppra under tiden. Rör ner färsen i grönsaksblandningen och rör om ordentligt.

Sedan var det dags att rulla vårrullarna och det var första gången för mig och jag är ingen expert men provade mig fram och fick in snittsen efter en stund. Men iaf så kokar man upp vatten och låter det svalna en aning. Blötlägg arket 15 sek så det mjuknar. På med en klick av fläskfärs blandningen, vik in tre av kanterna och rulla fast den sista som du penslat med äggvita. Svårt att förklara som sagt men alla hittar säkert en egen teknik som funkar.

Låt dem vila på en fuktig duk medans du gör iordning friteringen. Häll ner 1 liter matolja i en kastrull och värm den till 160 grader. Jag stoppade ner en termometer. Sedan är det bara att köra. Lägg ner dem försiktigt så dem inte blir skadade och fritera varje i ca 4-5 min till dem får en aningen brun färg och krispig yta. Låt dem ligga och rinna av på hushållspapper innan dem serveras. Klart!


Vårrullssås:
  • 2 msk vatten
  • 4 msk fisksås
  • 1 msk limekoncentrat
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 1 st hackad urtjärnad röd chili
Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser och servera i en dippskål. Supergod, även till laxen!


Här har ni mitt inköp till denna middag. Jag har ju skippat nudlarna och ersatt socker med agave sirap, man kan ju skippa sirapen om man kör strikt lchf. Det är ju också kolhydrater i vårrullspappret men räknar man på det så får man knappt i sig några gram alls eftersom dem är lövtunna. Resten är totalt lchf!

Ha en fin kväll på er! /Jimmy

Tillägg 20120822
Om du använder hårda rispapper så ska dem inte friteras utan bara blötläggas och rullas och ätas färska, om du vill ha friterade vårrullar så ska du använda frysta vårrulleark som går att köpa i thai- eller kinesiska butiker

måndag 20 augusti 2012

Tomatsoppa med smarriga tillbehör


Jag vet att jag tjatat om det några gånger tidigare men jag kan ta att jag är tjatig, tomatsoppa är svårslaget! Jag var ute och promenerade med barnen, dem fick cykla. Vi stannade till vid en lekpark och lekte ett tag. Grå himmel, svalt och fuktigt i luften. För första gången iår får jag en höstvibb! Här är resultatet uttav det, något så höstigt som en soppa.

Klicka här för att komma till vårat recept på Tomatsoppa.

En Tomatsoppa är ju god som den är men att toppa den med riven parmesan, hackad persilja, några skivor kryddkorv, ett par marinerade vitlöksklyftor och knaperstekt bacon! Då blir det toppklass...

Nu har barnen gått och lagt sig, jag har placerat mig i soffan med en kopp kaffe och kikar på fotbollssammandrag från helgen i väntan på att Camilla ska komma hem från jobbet.

Ha en skön måndagskväll på er allihopa! /Jimmy

Veckans recept på lchf-klubben


Kikade in på lchfklubben.se och fick se att våran Whiskeysås var veckans recept!, klicka här för att komma till receptet. Jag blir extra glad för det är ett utav mina älsklingsrätter, biff med whiskeysås. Ett gammalt inlägg från förra hösten, vad tiden springer iväg! /Jimmy

Första arbetsdagen & gårdagens middag


Ja idag var det dax! Efter 5 veckors ledighet var man tillbaka på arbetsplatsen igen. Kändes faktiskt helt ok, jag mjukstartade med ett kort-pass och har nu ett par dagar ledigt eftersom det är jobbhelgsvecka. Dagen började dock med att jag glömde mina arbetsskor hemma, man glömmer ju alltid nått men det löste dig bra ändå.

Nu har jag hämtat barnen på dagis, satt mig hemma med en kopp kaffe och lyssnar på "krister i p3". Inte helt fel.


Igår lagade vi lite asiatiskt till kvällen och bröt av allt grillande med. En Kycklinggryta med lite allt möjligt smått och gott i, riktigt mustigt och fint!

Asiatisk kycklinggryta 6-8 port:
  • 5 st kycklingfileer
  • 4 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st purjolök
  • 12 st stora champinjoner
  • 2 st paprikor
  • 1 konserv bambuskott
  • 1 konserv böngroddar
  • 1 konserv vattenkastanjer
  • 2 konserv kokosmjölk (2x400 g)
  • 20 st chilimarinerade vitlöksklyftor
  • 1 näve sockerärtor
  • 3 tsk röd curry pasta
  • 1 tsk gul curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennpeppar
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • rapsolja
Väldigt många ingredienser som vanligt när man gör grytor men man skall inte bli rädd för det för det finns inget som är enklare och det går sällan att misslyckas med.

Börja med att finhacka vitlök. Grovhacka sedan lök, champinjoner och purjolök. Fräs dessa i en gryta med rapsolja i botten tills dem fått fin färg och mjuknat. Ha sedan i skivad paprika, chilimarinerade vitlöksklyftorna och alla konserverna. Koka upp och låt puttra medans du strimlar kycklingen och steker den separat i en panna med rapsolja. Krydda kycklingen med salt, peppar och gul curry tills den fått fin yta och häll sedan ner dessa i grytan och låt puttra med. Krydda och smaka av tills du är nöjd med grytan. Klart!

Ställ fram hela grytan på bordet och njut! Man behöver inga tillbehör till detta utan den är så matig och mycket vätska så det är bara att hälla upp i en soppskål och surpla i sig.


Nu ska jag ta och gå ut med barnen på en liten cykelpromenad så vi får lite frisk luft allihop. Ha det fint! /Jimmy

Smörstekt vitkål med sambal

Idag är det ju dagen när jobbet och vardagen drar igång. Själv jobbar jag kväll så min arbetsdag har inte börjat ännu. Kickstartade den här veckan med 5 km i löparspåret, ska man träna så är det lika bra att börja direkt när veckan börjar. Dagens lunch blev en snabblagad och smarrig lunch. Smörstekt vitkål med sambal oelek, bäst att passa på medans det fortfarande finns färsk vitkål. Superenkelt att göra, fräs vitkål i en stor klick smör, jag gillar när det är rätt mycket tuggmotstånd så det tar inte många minuter innan vitkålen är perfekta, smaksätt sen med sambal oelek. Till det åt jag en korv med hög kötthalt, sen är jag ju en sås och dippmänniska, men kan ha sås till allt, så jag rörde ihop en gammal favorit, chiliröran. Klicka här för att komma till receptet, den här använder jag till det mesta, dressing till sallad, hamburgerdressing, röra till grillat.
Nu är det dags att göra sig redo för arbete. Ha en bra start på veckan! / Camilla

söndag 19 augusti 2012

Loppis och havet i en burk

Hittade inte vad jag sökte på dagens loppisbesök, men det gör inget för jag hittade något mycket bättre, en köttkvarn. Har varit sugen på en länge nu, jag tycker att den är så snygg och den här godingen ska självklart få vara framme. Jimmy gillade den också, men mer för funktionen, vi ska helt klart testa att mala egen köttfärs i den. Älskar såna där gamla köksprylar, rejäla grejer som håller i all evighet. Sen blir jag alltid så nyfiken över prylens historia, vem köpte den och i vilket hem har den varit i. Inga frågor som man kan få svar på, men bara att få fantisera är ju halva nöjet.

Igår när vi var på stranden och Elsa letade snäckor fick jag en idé, eller det var hon som gav mig idéen. Hon sa att snäckorna borde få ett hem hemma hos oss och då  kom jag på att det skulle vara fint att spara ett sommarminne från havet i en glasburk. Planen är att glasburkarna ska bli tre, en saknas och den ska fyllas med stenarna som Elsa plockade i Tättö. Och sen ska burkarna få stå på skåpet i köket, ska bara få hem skåpet först.


 Lite grönt fick följa med hem också, behöver verkligen nytt i fönstren nu.



Nu ska det lagas mat och idag blir det inte grillat, utan något helt annat, dags att ladda upp inför veckans matlådor. Imorgon börjar verkligenheten igen. Ha det gott! / Camilla