onsdag 31 oktober 2012

Grönsakslasagne


Det blir ett sent inlägg idag. Jag råkade visst tuppa av på soffan med Vincent i famnen, mysigt! Jag har varit lite hängig några dagar så energin är inte på topp så jag ser verkligen fram emot lite ledighet i helgen, välbehövligt! Annars har det varit mycket jobb den senaste tiden och många måsten göra hemma nu när första snön kommit så dagarna bara flyger förbi. Idag stängde vi Italienska temat med en lasagne. Den vart god men med facit i hand skulle den smakat bättre med en bechamelsås. Receptet på denna läste vi i tidningen buffe.

Grönsakslasagne med ricottaost 6 port:
Finhacka lök, vitlök och urtjärnad chili. Fräs i rapsolja och tärna sedan zucchini, aubergine och paprika. Sänk tempraturen en aning i pannan, ner med dem tärnade grönsakerna och låt fräsa 7-8 min så den mesta vätskan dunstar. Slå sedan i tomatpure, fond och tomatkross. Låt koka 15 min, krydda under tiden med rosmarin, salt och peppar. Tag fram en ugnsform och varva grönsaksröra, ricotta och pastaplattor 3-4 lager. börja och avsluta med grönsaksröra. Toppa sedan alltihop med riven ost på toppen. Grädda i ugnen i 30 min på 200 grader. Låt sedan vila 10 min innan servering. Klart!


Hoppas ni gillar vårat italienska tema, min personliga favorit var Porchettan med grillad blomkål. Vi blickar framåt och funderar ut nya teman. Ha en fin kväll! /Jimps

tisdag 30 oktober 2012

Blomkål- och rotsellerisoppa med purjobaconfräs


God kväll på er! Hur har ni det i vintersverige? Här ligger det lite snö kvar, men det mesta har smält bort. På barnens dagis är det iallafall lerigt, höll på att få en chock när jag såg Vincents jacka, såg ut som han hade legat och rullat i leran, vilket han säkert har också. Inte för att jag gillar snö, men slask är ju ännu värre, så nu hoppas jag på lite mer snö och några minusgrader.
Idag har vi ätit soppa, fick inspiration från ett recept som jag hittade på ica.se, i orginalreceptet var det potatis i, men det bytte jag ut blomkål. Det blev en jätte len och god soppa som verkligen gick hem hos barnen. Till gjorde jag timjankryddad purjo-och baconfräs.

Blomkål-och rotselleri med purjobaconfräs
  • 1 gul lök
  • 300 gram rotselleri
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
  • 1 purjolök
  • 2 paket bacon
  • 1 tsk timjan
Skär löken, rotsellerin i cm-stora bitar. Fräs löken och rotsellerin i en stor kastrull tills det får lite färg. Dela blomkålen till mindre buketter och ha i kastrullen, ha i vatten och buljong och koka tills grönsakerna har blivit mjuka, ca 15-20min. Mixa soppan helt slät. Tillsätt grädden och smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar. Om du tycker soppan är för tjock så späd med mer vatten. Koka upp igen innan servering.
Till baconfräset: skiva purjon, klipp baconen till mindre bitar. Börja med att ha i baconen i stekpannan och när baconen nästan är klara så ha i purjon, krydda med timjan. Servera soppan med purjobaconfräset.


Imorgon blir det sista rätten på tema Italien, en grönsakslasagne med ricotta, blir smaskigt! Ha en skön kväll! / Camilla

måndag 29 oktober 2012

Tema Italiano Porchetta di fano


God kväll! Idag har vi varit på lediga sidan, min dag började med ett gympass och sen veckohandling. Blir lite nyheter här i veckan. Dagens middag blev en middag som vi skulle ha gjort förra veckan men det blev extrajobb istället. Så vi körde vidare på det italienska temat idag också, inte mig emot. En örtkryddad karrérulle som gått länge i ugnen, mör och god. Hittade receptet i senaste Buffé. En jättegod rätt och minimalt arbete, det sköter sig i ugnen.

Porchetta di fano - örtkryddad fläskkarrérulle
  • 1-1½ kg fläskkarré i bit
  • 4-6 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk fänkålsfrön
  • 3-4 msk finhackad färsk rosmarin
  • salt
Sätt ugnen på 125 grader. Skär karrén längs med till ett 1½cm tjockt köttstycke (se bilden längre ner) Krydda runt om med 2 tsk salt. Lägg den fetaste sidan nedåt.
Skala och finhacka vitlöken och mortla fänkålsfröna. Fördela vitlök, fänkålsfrön och finhackad rosmarin på köttet och rulla ihop till en fast rulle. Bind ihop med steksnöre.
Lägg karrén på ett ugnsgaller med en ugnsform med vatten under. Ugnstek tills innertemperaturen är 73-75grader, ca 2,5 timme. Låt vila 30minuter. Skär i ca ½cm tjocka skivor.

Servera med dina favoritgrönsaker. Vi åt ugnsrostad blomkål, vilket har blivit en stor favorit hos mig, så himla gott! Skiva bara blomkål och lägg på en bakpappersklädd plåt, ringla över olivolja, salta och peppra. In ugnen på 225grader tills blomkålen får fin färg. Såsen som vi åt till var fetaostsås, enkel och god, bara att smula ner fetaost i turkisk yoghurt, smaksätt med timjan, vitlök och peppar.






I natt kom vintern till Dalarna, vaknade av barnens glädjetjut: "Snööööö, mamma kom och titta, nu kommer tomten". Förra året var det så mycket prat om tomten och när han skulle komma, så jag sa att han kommer när det kommer snö, kan ju tillägga att snön var väldigt sen förra året. Jag är inte alls lika imponerad av snö, eller om den bara ligger på backen och är ljus och fin så är det inga större problem, men när det snöar och blåser och är kallt....brrr! Skulle inte ha några problem med att bo på varmare breddgrader under vinterhalvåret. Nu börjar kylan och jag skulle behöva mig en varm och lite längre jacka, har lite beslutsångest. Varm är prio ett och sen vill jag ha en snygg jacka också, får leta vidare.



Ha en trevlig måndagkväll! / Camilla

lördag 27 oktober 2012

Lördag, kycklingsallad och omelett


God kväll på er! Har inget recept att komma med denna kväll, eftersom det är jobb hela helgen. Idag har det varit fullt upp hela dagen på jobbet, märks att det är löningshelg. Efter jobbet hade jag turen att bli bjuden på mat av mina föräldrar, en jätte god kycklingsallad åt vi.
Imorse slog det mig att jag inte hade någon matlåda till jobbet och det går ju bara inte, så jag slängde ihop något riktigt gott som lagade sig själv medan jag åt frukost. Det blev en supersmarrig omelett med parmesan, soltorkade tomater och basilika. Lutar åt att det blir en sån imorgon också, mmmums! Något som är bra när man inte gillar ägg så mycket är att blanda i ost, då blir det mycket godare smak tycker jag. Eller om man vill ha mer frukostkänsla så funkar det ju utmärkt med kanel.
Nu ska jag och barnen myspysa innan de ska hoppa i säng!
Vill önska er en trevlig lördag kväll! / Camilla

fredag 26 oktober 2012

Kanelomelett med hallongrädde


Hej på er! Fredag, solen skiner, dessvärre blåser det som bara den, det fick jag känna av på dagens löptur, attans vilken motvind jag hade. Ihelgen blir det jobb, egentligen skulle jag ha varit ledig eftersom jag jobbade förra helgen, men nu blir det extrajobb, blir bra när lönen kommer i november :) Idag har jag varit uppe med tuppen, jag Vincent har varit på fyraårskontroll, det gick jätte bra! Först var han rätt lugn, men sen blev han sitt vanliga busiga och babbliga jag, ojoj vad han berättade saker.
Efter min löptur så hade klockan blivit så mycket att frukosten fick bli en brunch istället, en gammal klassiker som jag tänkte påminna er om. Kanelomelett, perfekt om man inte är så förstjust i ägg. Den går att variera också, jag brukar ha i kokosflingor eller finhackad mandel. Gott och mättande! Jag brukar äta den med turkisk yoghurt, men dag blev det hallongrädde. Klicka här för att komma till recepetet.
Nu ska jag piffa till mig lite, ha en bra fredag! / Camilla

torsdag 25 oktober 2012

Tema Italiano Krämig svamppasta


God kväll på er! Idag har jag också varit ledig, städning och ett besök på bibblan fick det bli idag. Varje torsdag har de sagostund på stans bibliotek så jag tog med mig Vincent och åkte dit, satt utanför och smygtittade på honom och ojoj vad han gillade det, han var helt inne i sagan. Sagogrottan ser precis lika ut som när jag var liten, så man får lite flashbacks från ens barndom.
Ikväll skulle vi ju äta grönsakslasagne, men vi saknade två ingredienser, det är så där när karlar ska planera veckomenyer ;) haha nejdå, men nästa vecka får nog jag stå för shoppingen. Istället blev det något annat som var väldigt gott, hittade receptet i sista numret av Buffé, la till räkor eftersom vi hade det hemma och sen hade jag fryst hackad spenat istället för bladspenat bara för att jag hade det hemma. Tack vare att det är vitt vin är så fick såsen en väldigt god och lyxig smak, perfekt helgpasta! Vill man lyxa till det lite extra så kan man ha gula kantareller, idag hade jag färska champinjoner i. Jimmy gjorde extra pasta häromdagen så jag använde den, klicka här för att komma till receptet på pastan. Vill man göra en snabbare variant så kan äta zucchinipasta till istället, skiva bara zucchinin med en osthyvel, koka upp saltat vatten och lägg i skivorna och dra kastrullen åt sidan och låt dra under lock några minuter.

Krämig svamppasta 4 port
  • 400 gram svamp (kantareller, karljohanssvamp, champinjoner)
  • 1 purjolök
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 250 gram färsk bladspenat
  • 400-500gram räkor med skal
  • 2 dl finriven parmesan
  • salt
  • peppar
Ansa och skiva svampen, fräs den i smör i en stekpanna tills den har fått fin stekyta, salta svampen. Ta ur svampen och lägg åt sidan. Strimla purjon och fräs i smör i några minuter, tillsätt vinet och låt koka ner till hälften. Ha i grädde och timjan och låt småkoka i 3-5minuter, ha i svampen igen och smaka av med salt och peppar. Lägg i spenaten och dra stekpannan åt sidan och låt ångkoka i några minuter. Rör ner riven parmesan. Skala räkor och lägger ner dem precis innan servering.


Grönsakslasagnen får det bli nästa vecka, likaså karrén, den kör vi på måndag när vi är lediga. Det är dykt upp extrajobb ihelgen, så vi får skjuta lite på de två sista italienska rätterna. Nu väntar jag på att Jimmy ska komma hem från jobbet, vi ska bli intervjuade här på kvällningen, återkommer om när och var vi ska vara i media. Ha en superbra kväll! / Camilla

onsdag 24 oktober 2012

Tema Italiano Kyckling Cacciatora


Idag har vi varit på lediga sidan. Jag började dagen med att åka och träna, men annars har det varit en lugn och skön dag. Elsa har fått halsfluss, vi var till sjukhuset i måndags och fick pencillin. Idag var det första dagen sen i fredags som hon inte hade feber, så det går åt rätt håll, men nu har jag och Jimmy börjat känna av halsen, vi får se hur det går.
Vi kör vidare med det italienska temat, fantastisk god mat. Gillar sån här mat, mycket smaker, färska kryddor och goda ostar, Italien levererar! Dagens kvällsmat blev en jägargryta, cacciatora betyder jägare, varje region i Italien har olika smaksättningar på den här grytan, men den med tomat är den mest kända. En god väldigt god rätt, kycklingen blev supermör och god, sen är det gott med champinjonerna och lufttorkad skinka i. Receptet har jag hittat i en italiensk kokbok som vi har köpt på nån bokrea för några år sedan. "Maten från Italien - en resa för matälskare" heter boken och i den finns det mycket gott kan jag lova. I orginalreceptet är det även råströsocker, men det har jag hoppat över!

Kyckling Cacciatora 4 port
  • 3 msk olivolja
  • 1 stor lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 selleristjälk, finhackad
  • 150 gram lufttorkad skinka, hackad
  • 125 gram champinjoner, skivade i tjocka skivor
  • 4 kycklingklubbor
  • 4 kycklinglår
  • 3/4 dl  torr vit vermouth eller torrt vitt vin
  • 2 burkar krossade tomater à 400gram
  • 3/4 dl vatten
  • 4-5 oreganokvistar
  • 2-3 rosmarinkvistar
  • 1 lagerblad
  • salt
  • peppar
Värm hälften av oljan i en stor stekgryta. Lägg i llök, vitlök och selleri och fräs på medelvärme i 6-8 minuter tills löken är gyllengul. Rör om då och då.
Tillsätt lufttorkad skinka och champinjoner, höj värmen och öka värmen, fräs i 4-5minuter. Rör om då och då. Lägg upp allt på ett fat och ställ åt sidan.
Häll i resten av olivoljan och bryn kycklingen, ett par åt gången. Salta och peppra. När de är klara så ta bort överflödigt fett med en sked och lägg sen tillbaka kycklingbitarna och häll på vermouthen eller vinet, öka värmen och koka tills vätskan nästan kokatt bort helt.
Tillsätt krossade tomaterna, oregano, rosmarin, lagerblad och vatten. Låt koka upp och ha sen i skink- och svampblandningen och låt sjuda under lock i ca 20minuter. Kycklingen ska vara mör, men inte falla av benet.
Servera gärna med en klick creme fraiche, det gjode vi!


Nu vill jag se på film och Jimmy vill se på fotboll, vi får se hur det går i den frågan. Kvällsjobb för nån av oss resten av veckan, så jag tycker att vi ska ha lite fredagsmys redan idag och i fredagsmys ingår inte fotboll :)
Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 23 oktober 2012

Tonfisklasagne lchf


Så här fick det bli. Hade inte riktigt slutresultatet klart för mig i huvudet när jag drog igång matlagningen. Jag fick inspiration från en Italiensk kokbok men kan inte påstå att det vart samma rätt, men jag ger mig tusan på att den här var godare! Om jag sa att maten igår innehöll lite snålt med fett så kompencerade jag verkligen det idag!


Tonfisklasagne 4-6 port:

Börja med att göra egen pasta, låter värre än vad det är! Det är gjort på 20 min. Klicka här för att komma till vårat pasta recept! Ingredienser i pastan är 6 st ägg, 200 g philadelphia, 1 krm salt och 0,75 dl fiberhusk.
  • 2 konserver tonfisk i olja (a 170 g)
  • 500 g krossade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk persilja
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk kalvfond
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • 2 st tomater
  • 1 mozzarellaost
  • 4 dl riven hårdost
Hacka ner vitlöken och fräs i en kastrull med olivolja. Häll ner tomatkrossen, kryddorna, fonden, tonfisken och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tag sedan fram en brödform. Varva då tonfiskröra-pastaplatta-rivenost lager på lager. På toppen radar du upp skivade tomater och mozzarella. Gratinera i ugnen i 20 min på 200 grader. Låt vila en aning innan servering. Klart!


Ha en fin kväll! /Jimps

måndag 22 oktober 2012

Tema Italiano: Musslor & calamare i tomatsås med caprese


Idag gick alltså startskottet för det italienska temat. Startade med lite seafood i form av musslor och calamare som alltså är rensad minibläckfisk. Detta fick puttra i en tomatsås och till detta åt vi en caprese vid sidan om, som är skivad tomat och mozzarella toppad med olivolja och kryddor. Mycket protein, mycket grönt och lite i underkant gällande fett men det kan man lätt väga upp genom att ta några extra skivor mozzarella om man behöver det.

Brorsan gjorde mig och barnen sällskap till middagen idag. Ungarna är verkligen helt galna i honom och Elsa glömde tom bort sin halsfluss undertiden han var här.

I morgon var det ju återigen meningen att jag skulle ta tag i höstträdgårdarbetet som ligger över mig, men jag skall jobba ännu ett extra pass. Mycket att göra på jobbet just nu med bla julen som bankar på dörren. Så trädgården får vänta lite till :)


Musslor och calamare i tomatsås 4 port:
  • 1 nät blåmusslor
  • 200 g frysta calamare
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 800 g krossade tomater
  • 3 dl vitt vin
  • ½ kruka hackad basilika
  • ½ kruka finhackad persilja
  • 2 ägg
  • 100 g smör
  • ½ dl pofiber
  • 1 tsk kalvfond
  • 2 krm cayennpeppar
  • 2 krm paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Börja med att stormkoka musslorna i 3dl vitt vin och 3 dl vatten under lock i 5-7 min. När musslorna öppnat sig så plockar du upp dem och låter dem vila, spara kokspadet! Blanda smör, hackad persilja, pofiber, ½ dl olivolja och 2 pressade vitlöksklyftor i en skål och fyll sedan dem öppnade musslorna med en klick i varje. Då var det dags för calamaren. Fräs 1 hackad vitlöksklyfta och en aning finhackad persilja i olivolja en aning. I med calamaren i pannan och stek i 4-5 min, salta och peppra under tiden. Lägg sedan även calamaren åt sidan och låt vila en aning. Tag sedan fram en gryta och fräs 1 vitlöksklyfta i olivolja. Slå sedan i tomatkrossen och låt puttra. Fortsätt med att slå i 2 dl av det sparade vinspadet, fonden och kryddorna. Låt koka ner en aning, mot slutet låter du musslorna och calamaren koka med några minuter innan servering. Servera med caprese som du enkelt gör genom att varva skivad tomat och mozzarella toppad med olivolja, persilja, basilika och peppar. Klart!


Nu börjar klockan bli mycket och det är en ny dag i morgon med bla ny matlagning! God kväll. /Jimps

söndag 21 oktober 2012

Veckomatsedel Italiano



Efter en Söndag på jobbet slår jag mig ner i soffan och skall knåpa ihop en veckomatsedel till nästa vecka, det är ju italienskt på gång! Äntligen blir det av. Italien för mig är två saker, fotboll och mat. Älskar verkligen Italiensk mat precis som dem flesta andra. Tänker man Italiensk mat så är det lätt att man snöar in på pizza och pasta. Men det skall vi inte äta, det finns så mycket annat gott och spännande! Ett par säkra kort och ett par lite mer vågade kommer vi ge oss på den här veckan, men jag hoppas och tror att alla rätterna kommer att bli riktigt riktigt bra...

Veckomatsedel Italienskt:
  • Måndag: Fyllda musslor, ev. örtstekt minibläckfisk & caprese
  • Tisdag: Tonfisk & pastalåda med mozzarella
  • Onsdag: Kyckling cacciatora med grillad aubergine
  • Torsdag: Färskostlasagne (vegetarisk)
  • Lördag: Porchetta (ugnsstekt karre) & grillad blomkål
Ja vad tycks? Inte så pjåkigt tycker jag, kan bli en vecka att minnas!


Camilla jobbar ju kväll idag så jag missar ju tyvärr innebandyn vilket känns riktigt surt! Så det får bli en kväll i tv-soffan istället. Köpte hem rökta mandlar från jobbet när jag slutade idag, dem skall jag kalasa på ikväll!

Ha en skön Söndagskväll! /Jimps

lördag 20 oktober 2012

Ceviche & småplock


Idag var ju min lediga dag och jag hade planerat att greja i trädgården idag, men det vart inställt pga sjukt barn och regn. Hade inte mage att släpa ut mitt sjuka barn i detta väder... Så vi har haft en innedag istället. Jag passade också på att träna lite, 60 min på crosstrainern är jag riktigt nöjd med! Superskönt, hade kunnat fortsätta längre men det blir lite tråkigt i längden. Måste verkligen trappa upp min träning nu inför skidsäsongen! så det blir fler crosstrainer pass framöver... Annars har jag tagit det väldigt lugnt idag, är ju min enda lediga dag den här veckan och man måste ju passa på att vila upp sig lite grann oxå.

Till middag ikväll gjorde jag en ceviche för första gången och den var kanon. Till den åt vi lite blandat småplock i form av korvar, ostar, finncrisp, sallad och oliver. Ceviche är en rätt där man tillagar fisken genom att marinera den i lime. Jättefräsch rätt som kan varieras i massor med olika tillbehör osv.


Ceviche 4-6 port:
  • 1 st laxfile
  • 1 st torskfile
  • 2 nävar räkor
  • 6 st limefrukter
  • ½ dl olivolja
  • 1 kruka koriander
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 1 st hackad/urtjärnad röd chili
  • 1 krm salt
Hacka fisken i 1 cm kuber och lägg dem i en skål, slå sedan i resten av ingredienserna. Rör om och låt stå en timme i kylen. Skala under tiden räkorna och lägg ner dem tillsammans med resten sista minuterna så att dem fortfarande känns färska. Servera i ett glas med lite god sallad i botten och en klick creme fraiche på toppen. Klart!


Ha en fin lördagkväll! /Jimps

fredag 19 oktober 2012

Sambalkyckling i ugn


Idag har det var sjukstuga här hemma, Elsa vaknade med feber så jag har varit hemma med henne. Vi har läst böcker, pysslat och myst massor i soffan, en lugn dag med andra ord, tyvärr har inte febern försvunnit. Hoppas att hon är piggare i morgon. Vincent fick åka till mormor och morfar och hjälpa till i deras trädgård och höstgreja, han klättrar på väggarna om han måste vara inne en hel dag.
Kvällens middag blev en enkel, men god kycklingrätt. Sambalkyckling i ugn med broccoli som vi grillade i en grillstekpanna.

Sambalkyckling i ugn 4 port
  • 4 st stora kycklingfiléer
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • salt
  • peppar
Stek kycklingfiléerna hela, gärna i en grillpanna, tills dom får fin färg. Salta och peppra. Blanda ihop creme fraiche och vispgrädde i bunke, smaka av med sambal oelek, salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och häll över cremefraicheblandningen. Sätt en termometer i en kycklingfilé och sätt in ugnen på 200 grader. Ta ut när kycklingen när termometer står på minst 75 grader. Servera med stekt broccoli.

Nu ska vi ha filmmys med barnen. Ha en trevlig fredagkväll! / Camilla

torsdag 18 oktober 2012

Kålrotslåda


God kväll! Köpte kålrot förra veckan till väldigt bra pris när vi gjorde kålrotspommes och fick en hel del över, så jag letade lite recept med kålrot. Hittade kålrotslåda, tydligen en vanlig rätt på den finska julbordet, innehåller visst ofta sirap och ingefära, men det hoppade jag över. Den äts vanligtvis utan köttfärs, men jag ville ha köttfärs till och då tänkte jag att jag lika gärna kunde ha köttfärsen i. Är lite kluven till den rätt, jag gillar ju kålrot när den är friterad eller stekt, men som mos..nja jag vet inte, men gillar man kålrot jättemycket i alla former så är det nog en höjdarrätt. Jimmy tyckte att det var gott, så jag antar att smaken är som baken. Skulle nog göra det med blomkålsmos nästa gång.  

Kålrotslåda
  • 400-500 gram kålrot
  • 100 gram färskost
  • 1 stor klick smör
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar
  • 400 gram köttfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5-6 färska champinjoner
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • paprikapulver
  • salt
  • peppar
Börja med att skala kålroten och tärna. Lägg ner i saltat kokande vatten och koka tills kålroten är mjuk. (börja med köttfäsen medans kålroten kokar, se längre ner) Häll av vattnet och lägg tillbaka i en skål. Mixa med en mixerstav eller vispa med elvisp, ha i färskost, smör och blanda. Ha sen i grädde, smaka av med salt och peppar.
Börja med köttfärssåsen medans kålroten kokar. Hacka löken och tärna svampen. Fräs köttfärs, lök, svamp och pressad vitlök, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Ha i krossade tomater, chilisås, buljongtärning, vatten och grädde. Låt koka på rätt hög värme så att så mycket vätska som möjligt kokar bort. Smaka av och känn om det behövs kryddas mer.
Ha köttfärssåsen i en ugnssäker form och toppa med kålrotsmoset. Jag hade på pofiber också eftersom man brukar ha på strödbröd, men det går lika bra utan. Sätt in i ugnen på 200 grader tills lådan fått fin färg.



Igår gjorde jag en beställning på zink och magnesium och en fuktkräm från Rosenserien och idag låg det ett paket i brevlådan, så nu får vi se om jag blir som ny :) Kan rekommendera fuktkrämen, den har jag haft förut och den är helt underbar. Innehåller 100% natruliga ämnen och är svanenmärkt.


Nu ska jag landa i soffan, nytränad och nyduschad. Tog emot lite att ge sig ut i mörket och regnet idag, men det blev en jättebra joggingtur, det gick undan, kanske bra att springa i regn för då vill man hem. Tränar ju 2dagar och vilar 1dag, en kondition och en styrka och idag stod kondition på schemat och då är det bara att ge sig ut. Och som vanligt är det ju värt det efteråt, bästa bästa känslan.
Ha en trevlig kväll! / Camilla

onsdag 17 oktober 2012

Skinkstek och stuvad vitkål & spenat


Förra veckan köpte jag skinkstek för att vi skulle göra skinksnitzel och då passade jag på att köpa två stycken, så den här veckan blev det något helt annat med skinkstek. Nämligen i ugn, tar lite tid i ugnen, men det sköter sig själv, sånt gillar jag. Jag kom inte ihåg vilket tillbehör jag hade planerat till, men sen kom jag på att jag skulle göra en repris på något riktigt gott från förra veckan. Stuvad vitkål & spenat som vi åt till lax förra veckan, men som passar precis lika bra till kött. Klicka här för att komma till recepetet på stuvningen.
Något annat tillbehör som jag verkligen kan rekommendera är rostad blomkål som vi åt häromdagen, testa det! Jättegott!

Skinkstek
  • 1-1,5kg skinkstek
  • Torkade franska örter
  • salt
  • peppar
Krydda steken och klappa in kryddorna. Sätt ugnen på 175 grader och sätt i en termometer i köttet. Lägg på ett grillgaller, gärna med en bakplåtpappersklädd plåt under. Låt stå i ugnen tills termometern visar 70grader, det tar ca 1,5timme.



Dalarna har ju inte haft det bästa vädret på slutet, vet inte hur ni har haft det i resten av landet, men här har det regnat och blåst i flera dagar. Samma visa idag, men så helt plötsligt hände något, det började ljusna och blå himmel visade sig. Jag och barnen skyndade oss ut på en promenad och vi var ute i nästan två timmar, men sen kom regnet igen. Önskar mig lite fler vackra, soliga, lediga höstdagar, men man får göra det bästa av situationen. Så när vi kom hem blev det pyssel för hela slanten.



Nu ska jag sätta mig framför datorn och drömma mig bort, har massa tankar och drömmar om framtiden, vet bara inte hur dom ska bli verklighet, men har tagit ett litet steg idag.
Ha en skön kväll! / Camilla

Korvstroganoff med sambalfräst vitkål


Här kommer dagens lunch, underbart gott! Jag har aldrig gillat korvstroganoff speciellt mycket förut, men det var innan jag fick smaka på den som Jimmy gör. Nu skulle jag kunna äta det varje dag, hemligheten är buljongen säger han. Den smakar mycket, inte bara tomat och grädde. Det här kan jag varmt rekommendera, gott, enkelt och billig mat! Till åt vi sambal oelekfräst vitkål, fräs vitkål tills den blir lagomt mjuk, salta, peppra och ha i sambal oelek. Klicka här för att komma till receptet på korvstroganoffen.

Ledig dag i dag och den började på absolut bästa sätt, tidig träning, så skönt att ha det gjort direkt på morgonen. Elsa har varit på dagis en sväng idag, hennes grupp har varit iväg på en teater, en riktigt bra teater tydligen. Nu ska vi pyssla lite och sen kanske gå ut en sväng om det behagar sluta regna :)
Ha en bra eftermiddag! / Camilla

tisdag 16 oktober 2012

D-vitamin & höstrusk


God kväll i höstrusket! Här har vi verkligen fått höstväder, mörkt och regnigt. Man känner att man blir trött av allt mörker, så nu har vi laddat upp med D-vitaminer. Har länge tänkt att jag ska börja äta d-vitaminer, men nu har det äntligen blivit av. Det är ju bra mot flera saker, speciellt för oss nordbor som inte får så mycket sol.

"Att få i sig tillräcklig med D-vitamin är förmodligen det viktigaste näringsrådet som har getts de senaste åren. D-vitamin stärker immunförsvaret, minskar risken för ett flertal olika cancerformer, skyddar hjärtat, förhindrar smärta i leder, förhindrar benskörhet.
D-vitamin kan också förhindra depressioner, högt blodtryck, diabetes, multipel skleros, autism och fibromyalgi.
Experter har i färska rapporter också konstaterat att högre nivåer av D-vitamin kan gagna idrottsmän.
Men bristen på D-vitamin är stor hos oss, generellt. Vi är, som människor, konstruerade att tillgodogöra oss D-vitamin via solen. Men eftersom vi tillbringar mer och mer tid inomhus och skyddar oss bättre och bättre mot solen lider de flesta av oss av brist på D-vitamin."  text från d-vitamin.se

Har funderingar på zink och magnesium också, har hört att det ska vara bra för LCHF:are. Äter ni kosttillskott och vad äter ni då?

Kvällens middag uteblev, jag blev bjuden på middag hemma hos mina föräldrar. Dagens middag kommer jag att laga till lunch imorgon istället eftersom jag är ledig. Imorgon ska Elsa på teater med dagis så även om jag är ledig så måste jag upp tidigt, men då kan jag passa på att träna lite på morgonkvisten, så det blir nog bra i slutändan.
Ha en skön kväll! / Camilla

Tisdag

Ja idag är det Tisdag. Solen skiner och luften ser frisk ut när jag kikar ut genom fönstret. Min lediga dag som skulle tillbringas med utomhusfix i trädgården, matlagning och landskampsfotboll ikväll uteblir pga extra kvällsjobb.. nej jag är inte bitter :) Skämt åsido så ska det faktiskt inte bli så farligt att jobba idag. Känner mig pigg och glad idag, det tackar jag mina fina barn för som gav mig en liten sovmorgon i morse!

Jag lovade ju igår att receptet på mina "inomhusgrillade karreskivor med osttäcke" skulle komma ut på bloggen idag. Receptet kommer längre ner i detta inlägg. Tänkte bara förklara vad jag menar med inomhusgrillad. Jag släpade inte in grillen direkt, men det jag menar med det är att jag försökte återskapa och komma så nära som möjligt den grillade strukturen på köttet så som jag vill ha det grillat iaf. med hjälp av en spis. För att få en yta på köttet grillar jag den hårt i en grillpanna 2-3 min. Sedan låter jag den gå klart i ugnen på mellan 150-200 grader i ca 20-30 min. Är ju lite varierande beroende på köttets tjocklek och kvalitet.

Jag brukar känna med fingret när köttet är klart. Tar du pekfingret och trycker på fläskköttet så känner man på "stunsen" om det är klart eller ej. Köttet skall inte vara stenhårt för då är det överstekt utan du skall kunna trycka ner fingret en aning i köttet men det skall vara motstånd och inte kännas svampigt. Inte det lättaste att förklara men man förstår när man provat ett par gånger.


Karre med osttäcke 4 port:
  • hel bit karre ca 1 kg
  • 2 dl riven ost av valfi sort (jag använde cheddar blandat med en pepparfärskost, tag det som finns hemma helt enkelt)
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk provecalekryddor
  • salt
  • peppar
  • rapsolja
Börja med att skiva upp karren. Salta och peppra på båda sidor och grilla sedan i grillpanna med rapsolja så köttet får en fin grillyta. Lägg sedan köttet i en ugnsform och toppa med ostblandningen. Ostblandningen består av creme fraiche som du rör ner den rivna osten i. grilla sedan klart i ugnen på 150 grader i 20-30 min. Tag ut köttet och låt vila en aning innan servering.


Merinerad sallad och grillad coctailtomat 4 port:
  • 2 nävar finhackad Isbergssallad
  • 1 st Rödlök
  • 1 näve finhackade sockerärtor
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk konc citronsaft
  • 2 krm svartpeppar
  • 16 st coctailtomater
  • rapsolja
Hacka och blanda ihop alla grönsaker i en skål. Blanda ner olivolja, citronkonc. och balsamvinäger. Rör om, toppa med lite svartpeppar och låt stå en stund innan servering.

Coctailtomaterna grillar jag precis som köttet i en grillpanna med rapsolja till dem mjuknat och fått fin färg. Servera varma. Klart!

En jättegod middag med många olika härliga smaker som fungerar bra tillsammans. Varma söta tomater, syrlig fräsch sallad, saftigt kött med krämigt och kryddigt osttäcke. Rekommenderar starkt för er som vill få lite grillkänsla så här i höst och vintermörkret...

Ha en bra dag på er lchf vänner! /Jimps

måndag 15 oktober 2012

Rimmad fisk med rostad blomkål & romsås


Det var Camilla som plockade fram råvaran i morse och jag som fick laga den. Det låg alltså lite fina tinade fiskfileer på bänken när jag kom hem från jobbet. Jag rimmade fisken och stekte den sedan i ugnen samtidigt som jag ugnsrostade skivad blomkål. Jag rörde sedan ihop en romsås, klicka här för receptet på den. Romsåsen är så jäkla god och passar till all fisk! Sist men inte minst så smälte jag smör i en kastrull och ringlade över fisken och blomkålen. Mums!



Rimmad vit fisk:
  • Vita fiskfileer av valfri sort, ex torsk, sej, pollock, aborre osv..
  • salt
  • peppar
Salta helt enkelt fileerna 15 min innan du steker eller ugnssteker dem. En nypa salt på varje sida. Innan du steker den så pepprar du dem. Steker du i ugn så gör detta på 150 grader i 15 min.

Rostad blomkål:
  • blomkålshuvud
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk havssalt
Skiva blomkålen tunnt och lägg på en plåt. Ringla över olja och havssalt. Rosta i ugnen på 225 grader mellan 20 och 40 min beroende på hur rostad du vill ha den.



I morgon är ju min lediga dag, men det vart avblåst och jag skall jobba istället. Efter att jag tackat ja till att jobba i morgon kväll slog det mig att det är just då Sverige spelar landskamp mot Tyskland i VM-kvalet! Men med tanke på utgångsläget för Sverige och deras dalande form kanske det ändå inte är mycket att se när man möter kanske Världens bästa lag för tillfället.

Igår gjorde jag jättegoda inomhusgrillade karreskivor med osttäcke och marinerad sallad. Men det receptet får ni vänta på tills i morgon (cliffhanger).

Nu stänger jag av datorn efter en lång måndag och väntar på att Camilla skall komma hem från jobbet. Ha en skön kväll! /Jimps

söndag 14 oktober 2012

Söndagsfrukost & Fredagsmiddag


Tiden bara springer iväg! Det är redan Söndag och vi ska strax börja preppa inför barnkalas. Har gemensamt kalas för Elsa och Vincent eftersom dem fyller så tätt. Så det kommer bli full rulle här hemma på eftermiddagen!

Till frukost åt jag 3 st sammanstekta ägg, toppat med riven ost och hackad gräslök. Camilla åt turkiskt yoghurt med hallon till. Vi hade en riktig Söndagsfrukost i lugn och ro.

Igår var vi lite lata och beställde hem kebabsallad till middag men här nedan kommer receptet på fredagens smarriga middag.


Ugnssekt fransyska med gräddig rödvinssås och grillad broccoli 4 port:
  • 1 st fransyska valfri storlek
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl fond (4 dl vatten + 1 msk kalvfond + 1 msk oxfond)
  • 2 msk soja
  • salt
  • peppar
  • rosmarin
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 dl grädde
  • smör
  • 400 g broccolikvistar
  • rapsolja
Slå på ugnen på 125 grader. Smek sedan in fransyskan med salt, peppar, rosmarin och ev. chilikrydda. Bryn den i en panna så att du får en stekyta. Stick sedan in en termometer i köttbiten och lägg den i en ugnsform. Fräs sedan Schalottenlök i en kastrull med smör tills den mjuknat. Häll ner rödvin, fond och soja. Koka upp och häll sedan ner detta i ugnsformen tillsammans med fransyskan. In i ugnen där den skall stekas tills innertempraturen landar på mellan 55-70 grader. 55 är något blodig, 60 röd kärna, 65 något röd och 70 genomstekt. Vi tog den vid 57 grader, det tog ca 1,5 timme. Kom ihåg att ösa steken med rödvinsvätskan under stekningen.

Plocka ut steken och linda in den i folie och låt vila medans du gör iordning såsen och broccolin. Häll tillbaka rödvins och fondskyn i en kastrull och låt stormkoka tills den reducerat till ca hälften. Ner med grädden och låt koka ihop ytterligare. Smaka av med ytterligare salt och peppar om det behövs.

Broccolin steker vi i grillpanna med smör och rapsolja tills den släppt den mesta vätskan och fått fin färg. Tar ca 8 min. Klart!

Skiva upp steken i tunna skivor, servera och njut! En festilig måltid som går hem hos dem flesta. Ha en skön Söndag! /Jimps

lördag 13 oktober 2012

Hagedornhagen


God eftermiddag på er! Hur har ni det i höstsverige? Vi gjorde en smarrig fransyska till middag igår som det kommer recept på senare, lätt att göra, väldigt gott och dessutom inte speciellt dyrt. Idag har det varit full upp hela dagen, tränat, städat och bakat med barnen inför morgondagens kalas.
Tänkte att jag skulle visa er en tavla som jag köpte för ett tag sedan, det är en av Hagedornhagens fjärilstavlor, Hagedornhagen är en sammansättning av två danska fotografer. Mads Hagendorn-Olsen och Anders Morell Hagen. Genom deras intresse för fotografering av insekter såsom vackra fjärilar, skalbaggar och andra små varelser har dom skapat fotokollektion FotoArtPrints. Har länge gott och sneglat på deras fantastiska tavlor och efter vi tapetserade om i köket så har det varit ett hörn där det har varit lite tomt och vad passar inte bättre än en fjärilstavla. Tycker dessa tavlor passar överallt, vardagsrum, kök, hall eller sovrum. Skulle kunna tänka mig många fler, vi få se vad vi kan hitta på i vardagsrummet, kanske en insektstavla passar där också.


Jag köpte min tavla på nätet hos Louise interiör, där finns det mycket som jag skulle kunna tänka mig att klicka hem.
Nu ska jag och barnen gå ut och lufta oss lite, kanske köra lite radiostyrd bil, vi får se vad de känner för. Ha en skön lördag! / Camilla