torsdag 29 november 2012

Kasslergratäng


Det har varit full fart idag! Minst sagt mycket på jobbet, känner mig helt slut så här på kvällningen. Väl hemma så lagade jag en kasslergratäng och den vart jättegod. Klassiska lchf smaker som man känner igen och en maträtt som är väldigt tacksam att göra. Perfekt för dig som vill laga mycket mat på en gång, tex till matlådan dagen efter. Det är minst sagt mycket fett i den här maten i form av ost och grädde! Perfekt för oss lchfare.

Kasslergratäng 6 port:
  • 1 kg kassler i bit
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl philadelphiaost
  • 150 g ädelost
  • 3 dl riven ost
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl finhackad spenat
  • 150 g skivade champinjoner
  • 400 g broccoli
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att göra iordning grädd/ostsåsen. Hetta upp en kastrull med smör och fräs hackad lök och vitlök. När löken är mjuk så slår du i grädde, creme fraiche, philadelphia, buljongtärning, 2 dl av den rivna osten, ädelosten, spenaten, champinjonerna och persiljan. Koka upp och låt puttra, smaka av med salt och peppar. Låt sedan puttra medans du skivar upp kasslern i tunna skivor som du också halverar. Om du använder fryst broccoli så förväll den (fräs i stekpanna så all vätska dunstar) så slipper du få all vätska i gratängen.

Då är det dags att göra iordning gratängen. Varva ostsås/kassler/broccoli upprepade gånger, börja och svsluta med sås. Toppa sedan med den sista dl av den rivna osten. Gratinera sedan i ugnen på 200 grader i 20-30 min eller tills den fått fin färg. Klart!


Nu börjar klockan bli mycket och det blir nog en tidig kväll för mig idag. I morgon är det fredag och det skall bli såå skönt med helg! Jag slutar tidigt och skall verkligen ha en riktig mysfredag. Ser fram emot en kväll hemma med familjen och god matlagning.

Kräftsoppa


Igår gjorde jag i ordning en kräftsoppa, men jag åt den aldrig för jag var ut på stan och åt med några kompisar. En riktigt trevlig kväll, tack tjejer! Mer sånt! Hursomhelst så gjorde jag i ordning en kräftsoppa åt resten av familjen. Det här är en gammal godning som jag har fått receptet av en före detta arbetskamrat. Lika god nu som då, fast i orginalreceptet ska det vara riven morot, det kan man ju göra som man vill med, men igår hoppade jag över. En smakrik och len soppa som passar lika bra som förrätt och som huvudrätt.

Kräftsoppa 4port

  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk skaldjursfond konc.
  • 1 liter vatten
  • 400 gram kavli kräftost 
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vipsgrädde
  • salt
  • peppar
  • dill
  • 1 burk kräftstjärtar
Börja med att hacka schalottenlöken och fräs i en stor kastrull. Ha fond och vatten och låt koka i 5 minuter. Ha i kräftost, creme fraiche, grädde, låt koka upp och smaka av med salt, peppar och dill. Låt småputtra några minuter och precis innan servering har du i kräftstjärtarna så de blir varma.

Kräftost med 1gram kolhydrat/100gram

Nu ska jag ta mig något att äta, har rivstartat morgonen med en grymt axel, rygg och armpass. Idag är det kvällsjobb för mig och ikväll har vi kundkortskväll i butiken och det är något utöver det vanliga.
Matdagboken skriver vi efter hand och alla inlägg kommer att hamna under fliken "Matdagbok NY!"
Ha en bra torsdag, wow redan torsdag! Snart ledig helg igen då! / Camilla

onsdag 28 november 2012

Matdagbok dag 2

Jimmys dag 2

Min dag startade jag väldigt trött hemma med min krassliga dotter. Hade ingen energi till något avancerat så den här morgonen åt jag en konserv makrillfile i tomatsås, två stycken finncrisp med bregott & ost och till det två koppar kaffe. En frukost som jag blir mätt och belåten på.
Till lunch sen passade jag på att äta upp resterna från våran varmrökta lax & romsås vi åt häromdagen. Camilla gjorde iordning jättegoda plättar fyllda med ost & skinka vilket jag tyckte var ett perfekt tillbehör, hon vart dock inte lika imponerad eftersom hon planerat äta dem till frukost framöver...sorry ;) Till detta drack jag ½ liter vatten och avslutads med en kopp kaffe. Mätt och belåten.
Småätande: När man går hemma en dag är det lätt att man stoppar något i munnen fast man inte behöver. Jag tog en näve med jordnötter på eftermiddagen och även en grillkorv. Gott var det men inte nödvändigt, så ikväll blir det ingenting i munnen efter middagen...

Middagen gjorde jag ju ikväll och det var kycklingwok, jättegott! Till det drack jag en liter kolsyrat vatten och självklart en kopp kaffe på det.
En bra dag matmäsigt men att vara hemma med sjukt barn innebär ju att man inte rör på sig som man hade önskat. Men i morgon skall jag jobba och siktar på innebandy på kvällen så vi tar igen motionen då istället.

Camillas dag 2

Min sovmorgon uteblev eftersom Vincent skulle på teater med dagis klockan 8, men det passade mig perfekt eftersom jag passade på att åka till gymmet direkt på morgonen. Körde cirkelträning i 1 timme, varvade kondition och styrke utan vila, ett perfekt all around-pass. Innan och efter träning drack jag proteindryck. Jag dricker ett naturellt vassleproteinpulver. Före träningen drack jag 1 liter vatten och underträningen 2 liter vatten.

 Efter träningen åt jag frukost, det blev en dubbelkesoplätt med ost och skinka, klicka här för att komma till receptet. Jag kände när jag åt att jag hade lätt kunnat äta en till dubbel, men så kände jag efter om jag verkligen behövde det och svaret blev nej, om man väntar lite så kommer mättheten. Plus att a och o är att dricka mycket vatten.

Till lunch åt jag rester från måndagen, laxfärsbiffar med blomkål och saffranssås. Klicka här för att komma till receptet. Till maten och under tiden på jobbet drack jag 1,5 liter vatten

Dagens middag blev en kycklingwok, klicka här för att komma till receptet. Till drack jag 0,5 liter vatten. Sammanfattningsvis var det en väldigt bra dag för mig, både träning och bra mat. En sak som underlättar väldigt mycket är om jag kan äta sen frukost och lunch. Det bästa för mig är om jag äter lunch kring 14-15. Det är ju oftast på eftermiddagen som man börjar bli sugen på något och har man ätit sent finns inget utrymme för det.

tisdag 27 november 2012

Kycklingwok


Jag har haft ledig dag idag och det har varit en väldigt lugn dag här hemma. Elsa är sjuk så hon har varit hemma med mig hela dagen. Vincent har varit iväg en sväng på teater med sina dagiskamrater, det gillade han verkligen och har berättat allt för oss! Sedan har vi kopplat in vårat Nintendo wii på barnens rum och spelat massor, kul när barnen börjar bli större och kan leka med pappas leksaker :)

Till middag gjorde jag en kycklingwok. Camillas hade glömt att köpa hem cocosmjölk men det gick lika bra utan, jag tog en skvätt grädde och philadelphiaost istället. Det är ju väldigt tacksamt att göra wok och grytor. Man kan ju varíera dem hur mycket som helst och är också lätt att rädda upp om det blir lite fel med smaksättningen genom att dryga ut eller koka ner osv.


Kycklingwok/gryta 6 port:
  • 5 st kycklingfileer
  • 3 st rödlökar
  • 600 g frysta wokgrönsaker
  • 200 g bambuskott
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 paprika
  • 2 tsk mild paprikapulver
  • 2 tsk curry
  • ½ -1 msk fisksås
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • salt & peppar
  • rapsolja
Börja med att hetta upp en wokpanna eller stor gryta med rapsolja i botten. Ner med wokgrönsakerna, bambuskott och grovhackad rödlök, låt dem fräsa. Under tiden grovstrimlar du kyckling och steker den i stekpanna med rapsolja, hacka vitlök och låt den steka med kycklingen. Krydda kycklingen med paprikapulver, curry, salt och peppar. När kycklingen är klar så slår du i den i woken med grönsakerna. Slå även i grädde, philadelphia, buljongtärning, fisksås. Låt stå och puttra 5-10 min och smaka under tiden av. Skiva upp paprika och vänd ner innan servering så den fortfarande är krispig vid servering. Klart!


Ha en skön kväll! /jimps

måndag 26 november 2012

Matdagbok dag 1

Vi kommer den här veckan att skriva matdagbok varje kväll där vi samlar dagens alla intag. Både måltider och eventuellt småätande osv. Vi kommer också skriva med om vi har tränat, jobbat och hur vi kännt efter dagen. Det här gör vi för att visa vilka matvanor vi använder i vardagen och hoppas kunna inspirera er.

Camillas dag.

Frukosten bestod av två stycken kokta ägg och två stycken oststänger.









 
Jobbade kort arbetsdag idag och åt lunchen hemma, rester från gårdagen som var Fläskfile, sparris & rosepepparsås.








 
Middagen vart Laxfärsbiffar med blomkål & saffranssås. Har inte småätit någonting idag och inga mellanmål!
Jimmys dag.

Min dag började med en frukost hemma i lugn och ro, två koppar kaffe, äggröra gjord på tre stycken ägg och fyra skivor bacon.

På jobbet vart det lunchlåda med gårdagens lammfärsbiffar, broccoli & ostsås i. Till maten drack jag en liter vatten och efter maten två koppar kaffe. Väl hemma åt jag av Camillas goda Laxbiffar och till det en liter kolsyrat vatten. På kvällen bliv det en kopp kaffe och lite senare kolsyrat vatten och några korvskivor.



Det här är alltså våran start på veckan. Som ni ser har vi inte ätit någonting mellan måltiderna. Ibland gör man såklart det också men det är oftast inget man behöver göra om man äter ordentligt. Jag har ätit mig rejält mätt vid alla mina tre måltider under dagen och druckit rejält med vatten vilket har gjort att jag inte en enda gång under dagen kännt någon hunger eller något sug.
Ha det fint! /Jimps

Laxfärsbiffar, grillad blomkål med kall saffranssås


God kväll på er! Idag slutade jag tidigt och passade på att veckohandla efter jobbet, så nu har vi allt hemma till hela veckan. Skön känsla när kylen är välfylld.
Lite senare dyker det upp ett matdagboksinlägg, där ni får se exakt vad vi har ätit idag. Många undrar ju hur mycket man ska äta och det viktiga är ju att man äter sig mätt. Vi har tagit kort på våra portioner idag så får ni se hur mycket vi äter. Jag äter mig väldigt sällan proppmätt, utan blir oftast helt lagomt mätt.
Dagens kvällsmat blev laxfärsbiffar, grillad blomkål och saffransås. Det skulle ju vara saffransaioli till, men jag fick inte till aiolin och mitt tålamod tog slut, så det fick bli en creme fraichesås istället och den blev minst lika god. Det var första gången jag gjorde laxfärsbiffar, har ju inte varit nån fiskmänniska innan, men nu tycker jag det mesta med fisk är gott. Och den här rätten var jätte god. Fisk, ost och örter, vad kan gå fel?! När man ska göra laxfärs behöver man inte köpa dom finaste filéerna utan oftast finns det laxbitar som man kan köpa till bättre pris.

Laxfärsbiffar 4 port
  • 600 gram lax
  • 1 st ägg
  • 1 paket fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk/fryst basilika
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt
  • peppar
Skär laxen i bitar och lägg i en matberedare tillsammans med ägget och kör tills det har blandat sig. Smula i fetaost, basilika, pressad vitlöksklyfta, paprika pulver, salt och peppar. Kör igång matberdaren och kör tills allt blandat sig väl, smaka av om det behövs mer kryddor. Forma färsen till bollar och platta ut till biffar, ha fuktad hand så går det lättare. Stek några minuter på varje sida, biffarna behöver inte vara helt genomstekta.

Till åt vi grillad blomkål, något som har blivit en favorit hos mig, gott när man får lite grillyta på blomkålen. Jag kokade upp blomkålen och drog kastrullen åt sidan och sen fick det stå några minuter och sen stekte jag blomkålen i grillstekpanna.

Kall saffranssås
  • 2 dl creme fraiche
  • 0,5 paket saffran
  • 1-2 krm vitlökspulver
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • salt
  • peppar
  • ett stänk citronsaft
Blanda ihop alla ingredienserna, sen är det klart!

Ha en skön kväll! / Camilla


söndag 25 november 2012

En Söndag med ljuvlig mat!


Nu får ni hålla i er för den här dagen har vi ätit så god mat både till lunch och middag! Båda recepten finns med i detta inlägg och jag garanterar er att om ni vill impa lite hemma nån dag så laga något av dessa recept!


Vi börjar med lunchen då. Vi gjorde lammfärsbiffar med broccoli och whiskeyädelostsås till. Såå gott!

Lammfärsbiffar 4-6 port:
  • 1 kg lammfärs
  • 1 paket fetaost
  • 2 ägg
  • ½ dl olivolja
  • 2 st pressade vitlökskyftor
  • 1 tsk havssalt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk franska örter (krydda)
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • smör och rapsolja att steka i
Blanda ihop färsen tillsammans med alla tillbehör i en bunke och forma sedan biffar. Stek dem sedan i panna eller grillpanna. Dem får gärna ha lite kärna kvar i mitten om du tycker om det.

Ädelostsås:
  • 150 g ädelost
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 dl philadelphiaost
  • 1 krm peppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
Hetta upp 2 dl grädde i en kastrull. Smula ner ädelost och vispa ner philadelphiaosten. Ner med buljongtärningen och peppra. Smaka av. Har du valt en stark ädelost behöver du säkert slå i en ytterligare dl av grädden. Smaka av och labborera fram en god smak.


Labborerar fram en god ostsås och jag lovar, den vart fin!


Ja sen var det dags för middagen ja, den gjorde jag i lugn och ro medans Camilla var på gymmet och kämpade. Faktiskt en gammal paradrätt i fläskfileen som jag aldrig kan få nog av. Jag har gjort den massor med gånger och med olika fyllningar. Idag vart det en enkel variant med flödeost och schalottenlök. Såsen vart en sås jag inte gjort tidigare, hittade inspirationen på kokaihop.se och den vart jättegod! Det är en rosepepparsås som innehåller tomatpure och senap. Testa gärna den. Till detta kokade jag och efterfräste sparris, alltid ett säkert kort till kött och sås.

Helstekt fläskfile med ostfyllning:
  • 1 st fläskfile
  • 150 g flödeost
  • 2 st schalottenlökar
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
  • smör
Börja med att krydda fileen ordentligt runt om och stek sedan fileen i panna så den får en fin stekyta. Lägg den sedan i en ugnsform och skär ett djupt snitt tvärs över hela fileen. Proppa snittet full med ost och lök, stoppa i en termometer och grilla klart den i ugnen på mellan 150-200 grader tills innertempraturen når 67 grader. Klart!

Rosepepparsås:
  • 2 msk torkad rosepeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 msk kalvfond konc.
  • ½ dl philadelphiaost
  • 1 st schalottenlök
  • 1 tsk fransk senap
  • 2-3 tsk tomatpure
  • salt
  • peppar
Börja med att mortla sönder rosepepparkornen och hacka schalottenlöken fint. Koka upp grädde och philadelphia. Slå i fonden, senapen, tomatpuren och rosepeppar. Låt puttra en stund. Så var det dags för avsmakning med salt och en aning svartpeppar. Tag av såsen från plattan en stund innan servering så den sätter sig en aning. Klart!


Nu är klockan mycket, ha det gott! /jimps

Veckomeny och "den där dieten"


God kväll på er! Helgen börjar lida mot sitt slut, men vilken skön helg vi har haft. Lugnt och skönt, bakat, ätit ute och tittat på film och haft det allmänt mysigt. Ibland måste man lägga alla måsten åt sidan och bara vara och det har vi gjort den här helgen. Batterierna är fulladdade! Kan verkligen behövas för vi går emot en tuff period på jobbet, julhandeln, den mest hysteriska tiden, men också den roligaste.

Nästa vecka kör vi igång med matdagboken, då ska ni få reda på allt som vi stoppar i oss. Vi har gjort i ordning en veckomeny med basic och god mat. Alla rätter är ju sånt som vanliga människor också äter fast med potatis, ris, pasta och bröd till. Alltså inga konstigheter, bara mindre kolhydrater och antagligen mer fett, vanligt folk kör väl fortfarande med matlagningsgrädde och lättcreme fraiche antar jag. Jag kommer att vara mer strikt den här veckan, inga nötter eller mörk choklad på helgen, ska väga mig också så får vi se vad som händer med vikten. Tror nog att jag vet vad det slutar...
Får ibland frågan om jag fortfarande håller på med "den där" dieten. Jag förklarar alltid att det är en livstil, tycker att ordet diet är väldigt negativt laddat. Diet för mig är en pulverdiet eller en diet där man går runt och är hungrig eller när man aldrig äter riktigt god mat. En diet för mig är något som aldrig håller i längden, men en livsstil däremot, det är ju som det låter...något som ska vara hela livet och som kommer att hålla i längden. Sen fråga nummer två är alltid, vad äter du då? Massa fett? Ja jo nog äter jag fett, men jag äter nog mer grönsaker än de flesta kolhydratsätare. Och massa kött va? Nej inte mer än någon annan, jag äter kött, fisk, kyckling, vegetariskt. Jag äter mycket mer varierande nu än jag nånsin har gjort, jag är piggare och starkare än jag nånsin varit. Sen sista frågan är alltid Men saknar du ingenting? Nja, visst kan jag sakna chips och ostkrokar och att köpa med en pizza när jag inte är sugen på att laga mat, men jag tänker alltid att saknar jag att vara tjock? Nej inte en sekund! Det tog så mycket energi i från mig att gå runt och vara missnöjd med mig själv, aldrig några kläder som passade, trött och jäkligt missnöjd överlag. Så tillbaka om jag saknar att äta något som jag inte kan äta nu: Nej! det svaret är enkelt. Sen är jag inte superstrikt alla gånger, det behöver jag inte vara när jag är viktstabil, det är som sagt en livsstil. Men om man ska gå ner i vikt, så är det strikt som gäller, tänk att det är 3-6månader av ditt liv som du måste hålla dig strikt och sen är det bara att leva i ditt nya jag med din nya livsstil. Härligt va?!

Jimmy tycker jag har gått och blivit för mycket husman så efter kommande vecka kör vi igång en medelhavsvecka där alla hans idéer ska få blomma ut. Det blir spännande, mycket gott med mer olja än grädde och creme fraiche som fettkälla. Vet att det är många som kör mejerifritt nuförtiden och det ska bli spännande att testa på kost åt det hållet, vi kommer inte att köra helt utan mejeriprodukter den veckan, men minska ner betydligt.

Nu ska jag ta det lugnt i soffan efter ett stenhårt bodypump-pass, blev så inspirerad på passet att jag ökade hejvilt, trodde jag skulle ramla ihop ett tag, men jag stod upp och tog mig igenom, frågan är om jag kommer upp ur sängen imorgon. Jimmy är och spelar innebandy och få sin del av motionsträningen, han kommer att blogga om vad vi har ätit tidigare idag när han kommer hem. Riktig gott har vi ätit idag...också!
Ha en skön kväll! / Camilla

Söndag


Ja då var det Söndag och till våran förvåning i morse så somnade barnen om i våran säng och gav oss lite sovmorgon, händer inte ofta. Frid och fröjd ända tills vi skulle kliva upp och Camilla säger att det parkerar en bil på våran gård. Då slår det oss,.det kommer ju en kvinna och skall kika på en barnvagn som vi har ute till försäljning! Vart minst sagt panik men vi löste det ganska bra trots allt...

Vi har ingenting planerat för dagen vilket känns jätteskönt så vi får se vad vi hittar på idag. Man har ju alltid lite småsaker som ligger över en med huset så det kanske blir lite sånt.

Igår hade vi en jättemysig dag tillsammans. På eftermiddagen var vi ut och åt jättegod mat, Biff med bearnaise och goda tillbehör som coleslaw, sallad och grönsaker. På kvällen kikade vi på film, åt jättegoda korvar med vin till och njöt av ledigheten. En perfekt ledig lördag!


Det har varit lite tunt på nyhetsfronten ett tag nu gällande tex kokböcker med lchf tema men nu börjar det strömma in på jobbet. Lagom i juletider och framförallt nyårstider med alla nyårslöften som skall infrias så pikar verkligen alla dieter och hälsolivsstilar. Det märkte vi verkligen av vid förra årsskiftet och jag känner på mig att det kommer märkas ännu mera i år!


Lchf är ju superpoppis i bloggformatet men än så länge finns det inte några riktigt bra appar, åtminstone inte till android som vi använder. Fick ett tips om den nya lchf-appen från levamedlchf.se/lchf-appen/ som verkar vara riktigt fin! Den finns än så länge bara för apple men hoppas den kommer för android snart. Annars kan jag tipsa om livsmedelsdatabasens app om du är osäker på olika livsmedels näringsvärden, den använde vi oss av jättemycket i början av vårat lchf äventyr när man var lite osäker.

Nu står vi i startgroparna inför kommande vecka där vi har funderingar på lite medelhavskost och plocka bort mejeriprodukter i matlagningen. Vi kommer även att köra igång med matdagbok där vi kommer skriva ner allt som vi stoppar i oss under dygnets alla timmar och posta här på bloggen dagligen. Vi har inte testat det innan och det kommer bli intressant att se. Men vi återkommer när vi har spikat planerna för kommande vecks matsedel...

Ha nu en riktigt skön Söndag! /jimps

lördag 24 november 2012

Pepparkaksbak


Äntligen har vi en hel ledig helg tillsammans och nu ska det njutas. Idag har vi bakat pepparkakor med barnen. Eftersom jag är så opysslig så hoppade vi pepparkakshuset i året och gick all in med pepparkakorna, det dekorerades hejvilt och barnen älskade det. Tyvärr har jag inget lchfpeppakaksrecept att bjuda på, är ju inte så mycket för sötsaker och bakverk. Det får bli ytterliga ett år utan pepparkakor för vår del. Barnens pepparkakor fick iallafall högsta betyg av barnen och Elsas dagiskompis som är här och leker idag.




Igår blev det tacos för hela slanten, först blev vi bjudna på tacosbuffé på jobbet och senare på kvällen var vi bjudna hem till mina föräldrar på tacos. Mamma hade gjort ett jättegott lchftortillasbröd, ett som inte smakade ägg och som höll ihop jättebra, ska fråga henne om receptet så ni kan få det.
Idag blir det inte heller nån matlagning, vi ska lyxa till det och gå ut och äta. Det som är bra med LCHF är att det aldrig är några problem att äta ute, det är bara att fråga om en sallad eller varma grönsaker istället för potatisen, pommesen, riset eller vad det nu kan vara. Och jag har aldrig varit med om att det har varit några problem.
Ha en skön lördag! / Camilla

torsdag 22 november 2012

Dagens middag: Varmrökt lax med romsås & sparris


Idag slutade jag klockan 18 och Camilla slutade kl 19. Så det fick bli snabbmat idag och som ni ser menar jag inte skräpmat. Det går faktiskt att laga till en middag på 15 min. Kokad sparris, färdigköpt varmrökt lax och kall romsås. Klicka här för att komma till vårat recept på romsås. Klicka även in på receptet om ni vill se hur vi i sommras rökte våran egen laxbit.


I morgon är det äntligen fredag! Ser verkligen fram emot helgen, vi har ingenting planerat och skall bara umgås och ta det lugnt. Det behöver man ibland...

Ha en skön kväll! /Jimps

onsdag 21 november 2012

Vinbladsdolmar


När jag var och handlade förra veckan såg jag vinblad i burk och då blev jag lite nyfiken vad man skulle kunna göra med bladen. Googlade lite och kom fram till att de ska användas till dolmar. Idag blev det grekiska vinbladsdolmar som är vanliga när man äter grekisk meze. De var jätte goda, men lite pyssliga att göra, så jag skulle rekommendera dolmarna till mezebuffé eller som förrätt, så slipper man göra så många :) Det verkar som att det är vanligast att dolmarna är vegetariska och med ris, vi hade fläskfärs och blomkålsris. Smarriga med en chiliolja- och soyadipp till.


Vinbladsdolmar 4port
  • ca 500gram konserverade vinblad
  • 500 gram fläskfärs
  • 3 tsk spiskummin
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk finhackad mynta
  • 2 msk färsk finhackad bladpersilja
  • 2 msk färskt finhackad dill
  • 50 gram pinjenötter
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • 1 st citron
  • 1 st litet blomkålshuvud
  • smör
Börja med blomkålsriset. Använd ett rivjärn och riv blomkålshuvudet till ris. Fräs i rikligt med smör tills riset blivit lite mjukt, salta och peppra, ställ åt sidan. Hacka löken och fräs i olivolja tillsammans med pressad vitlök. Fräs tills löken blir genomskinlig. Ha i fläskfärsen och fräs med löken, krydda med spiskummin. Finhacka, pinjenötter, mynta, bladpersilja och dill, blanda ner i färsen och pressa över en halv citron och rör om. Blanda sen i riset och smaka av med salt och peppar.
Sära försiktigt på vinbladen och skölj bort sältan från bladen med vatten. Låt torka på hushållspapper. De blad som är trasiga ska användas till att lägg i botten på kastrullen som du ska koka dolmarna i, så att dolmarna i bränner fast i botten.Klipp bort tjocka stjälkarna. Lägg de stora bladen med den blanka sidan neråt och ha på en sked fyllning på varje blad och vik ihop till tumstora paket. Packa tätt i ett lager i en kastrull, ringla över olivolja och pressa över andra halvan av citronen. Häll på vatten så dolmarna precis täcks. Låt småkoka under lock i 40 minuter. Servera gärna med en god dipp eller sås, slängde ihop en snabb sås gjord på olivolja, japansk soja och sambal oelek. Smarrigt att dippa i!



Ikväll ska Jimmy iväg och spela innebandy och jag ska bara lägga mig i soffan och ta det lugnt. Det känns att det har varit mycket jobb på slutet så nu ser vi framemot helgen, då ska vi bara ta det lugnt, mysa och äta gott. En riktigt bra helg på g med andra ord.
Ha det gott! / Camilla

tisdag 20 november 2012

Zucchiniplättar med creme fraiche och räkor


Hej på er! Idag har jag varit ledig, träning och storhandling och lite annat smått och gott har stått på agendan. Dagens mat blev något riktigt gott eller vad sägs om zucchiniplättar med räkor, creme fraiche, röd lök och sen hade jag på stenbitsrom som jag missade på bilden. En god rätt som både passar som förrätt och som huvudrätt. Grunden är vanliga kesoplättar, fast med zucchini och ost tillsatt. Klicka här för att komma till receptet. Riktigt gott var det, mat som faller mig i smaken till 100%. Men jag tycker att jag har blivit bättre på att äta husmanskost. Det har ju aldrig varit nån favorit innan, men nu tycker jag att det mest är gott, vilket leder till att maten är enklare att tillaga och billigare. Bara positivt! Imorgon ska vi testa någon nytt, inte svensk husman, men grekisk husman. Kika in imorgon får ni se vad det är.



Plättarna gör jag i mitt loppisfynd, gjutjärnsplättlagget, blir alltid bra!



Idag hittade jag en adventskalender på Akademibokhandeln, har varit på jakt på en vanlig kalender. Jag vet att det brukar delas ut gratis i vissa butiker, men varje år missar jag det , så nu tänkte jag vara ute i lite tid och köpa istället. Tyckte den var fin och så stödjerna man scouterna. Nuförtiden är det  ju mest adventskalendrar med leksaker eller choklad. Dyra kalendrar med småleksaker som skulle hamna i dammsugaren för eller senare, nej tack! Och chokladkalender behöver jag väl inte ens förklara varför jag aldrig skulle köpa. Är så nöjd med mina inköp idag.


Ha en bra kväll! / Camilla

måndag 19 november 2012

Grillade kycklingklubbor med gratinerad avokado & ostfylld paprika


Kycklingen hade jag klart för mig redan på förhand. Den ville jag grilla i ugnen rakt upp och ner men sedan var det lite mer osäkert vart vi skulle hamna med resten och om jag ska vara ärlig så var jag inte helt hundra när vi skulle sätta oss och äta om avokadon skulle smaka gott, om det skulle bli för mäktiga paprikor eller om den kalla paprikasåsen skulle vara en sak för mycket på tallriken. Men med facit i hand så vart det toppen!


Grillade kycklingklubbor 4 port:
  • 4-6 st Kycklingklubbor
  • 2 msk soja
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk cayennpeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk curry
  • ½ tsk chiliexplosionkrydda
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Smek in klubborna med kryddorna, lägg dem på ett grillgaller och pensla på soja och olivolja. Grilla dem i ugnen på 170 grader i 70 min. Använd en dropplåt med vatten under. Innertempraturen ska vara minst 75 grader.


Gorgonzolagratinerad avokado:
  • 3 st avokado
  • gorgonzolaost
Svårare än såhär är det inte. Dela avokadon på mitten och tag ur kärnan. Lägg en bit gorgonzolaost i varje kärnhål och låt det sticka upp en bit så det får smälta ut över avokadon vid gratinering. In i ugnen på 225 grader i ca 10 min eller tills den fått fin färg.

Ostfylld paprika:
  • 3 st Paprika
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl gorgonzolaost
  • 1 dl philadelphiaost
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk hackad persilja
Mosa ihop creme fraiche, gorgonzola, philadelphia, paprikapulver och hackad persilja i en skål. Dela och gröp ur paprikorna. Fyll sedan med ostblandningen och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 min eller tills färgen är fin.

För att komma till receptet på den kalla paprikasåsen, klicka här!


Annars har det varit full fart idag och jag har faktiskt hunnit med allt som jag skrev upp på min to-do list! Bra jobbat av mig och ungarna. I morgon väntar på för min del medans Camilla tar över stafettpinnen och är ledig. Ha en skön kväll på er! /Jimps

To do list

Idag är våran lediga dag eftersom vi har jobbat helg. Men Camilla tog åt sig ett extra arbetspass idag när vi är lite kort om folk på jobbet. Men jag och barnen är lediga, efter en lugn morgon så har dagen dragit igång ordentligt! man har alltid massor att göra sånna här lediga dagar och idag är inget undantag!

Dagen till ära har jag faktiskt skrivit en to-do list. Jag har lite dåligt minne och det skyller jag på lchf dieten (en gammal tidningsartikel handlade om det). Skämt åsido så tror jag inte att jag har dåligt minne direkt men jag glömmer alltid "en" sak! oavsett hur många saker jag skall komma ihåg, om det så är två punkter eller etthundra så missar jag alltid "en". Så nu hoppas jag få med allt jag tänkt mig för dagen.

Ikväll skall jag äntligen få laga lite mat igen också efter några dagar jobb på s.k. obekväm tid. Kvällens middag är inte riktigt spikad men grunden har vi klara för oss, det kommer bli klycklingklubbor. Resten överlämnas till fantasi och improvisation, det gillar jag!

Nu fortsätter dagen! Ha det fint. /Jimps

lördag 17 november 2012

Längtan...

God kväll på er! Tänkte kika in och lämna ett livstecken, jobb hela helgen och ingen matlagning. Tur att vi har laddat upp med flera smarriga matlådor. Idag efter jobbet blev jag bjuden på mat hemma hos mina föräldrar, mamma hade gjort en Janssons frestelse på rättika. Den var krämig och jättegod, fick riktig julkänsla och självklart kommer den att finnas på året julbord.
När vi kom hem så hade jag och barnen soffmys, kände att jag behövde det efter en minst sagt händelserik dag på jobbet, tror alla konstiga saker hände idag, hoppas på en lugnare dag imorgon. Idag hade min lilla Vincent saknat mig så mycket idag att han hade suttit och tittat ut genom fönstret och tårarna hade runnit ner för hans kinder, och när Jimmy frågade hur det var fatt sa han att saknade mamma. Min lilla plutt, fick kämpa med tårarna när Jimmy berättade det, kändes i mammahjärtat, så nu på kvällen har vi myst alla tre så mycket som vi bara orkade. Älskade barn!

Ser ni bilderna ovanför, bilder från våren och sommaren, längtar redan! Tänk när äppelträden blommar och man har hela sommaren framför sig. Man får tänka på det dagar som denna när det bara är mörkt, regnigt och grått.

Vi planerar att köra en veckas matdagbok här på bloggen, så får ni se exakt vad vi äter. Tänkte köra en optimal LCHF-vecka, vi kommer att köra strikt som man ska göra om man vill gå ner i vikt. Vi åter kommer med det.
Nu ska jag vänta på att Jimmy slutar jobbet så vi kan kika på Så mycket bättre. Ha en trevlig kväll! / Camilla