söndag 31 mars 2013

Påskkalkonen!


Hejsan, hoppas ni har och har haft en trevlig Påskhelg. Själv har vi haft en perfekt helg! I fredags slog vi till med en rejäl Påskkalkon och den vart så himla bra. Det var första gången vi gjorde en hel kalkon och definitivt inte den sista. Supergott kött och en skysås som var helt underbar! Till kalkonen gräddstuvade vi savoykål och fräste lite grönsaker i panna.


Ja hur gjorde vi med kalkonen då.. Det tar några timmar från start till servering men det är inte alls komplicerat och verkligen värt den långa koktiden.

Helstekt, fylld kalkon:
  • Hel kalkon ca 5 kg
  • 2 st gula lökar
  • 2 paket bacon
  • ½ purjolök
  • 100 g brocoli
  • 1 dl tomatpure
  • 1 msk rosmarin
  • salt & peppar
  • rapsolja & smör
  • 1 liter hönsbuljong (vatten och 2 buljongtärningar)
  • ½ dl olivolja
  • 100 g smör
Vi köpte en fryst kalkon och då är det viktigt att den är tinad när det är dags att laga till den så tag fram den i tid! Jag lät den ligga i kylen ett par dagar. skölj kalkonen med vatten och låt rinna av. Stek sedan på fyllningen i panna med rapsolja och smör. Fyllningen består av skivad bacon, lök, purjo, brocoli, tomatpure, ½ msk rosmarin, salt & peppar. Fräs alltsammans tills det fått fin färg. Fyll sedan kalkonen med blandningen och bind sedan upp kalkonen så att ben och vingar knyts intill kroppen. Ringla olivolja över hela kalkonen och toppa även med salt, peppar och den återstående rosmarinen.

Då är det dags för ugnstekningen. Värm ugnen till 160 grader och lägg en långpanna i botten på ugnen, där slår du i hälften av buljongen. Resterande hälft sparar du och öser kalkonen med var 30e minut tills den är klar. Kalkonen placeras på ett grillgaller ovanför buljongbadet och steks tills innertempratur landar på 80 grader. Det tog i vårat fall 3,5 timme. Sista timmen av stekningen lägger du några rejäla klickar smör ovanpå kalkonen som får flyta ut som ett täcke. Klart!


Vad du än gör nu så häl inte bort buljongen som ligger kvar i långpannan! Den använder du som bas i såsen. Det är mycket kött på en kalkon och därför gör du mycket sås!

Skysås:
  • 4 dl buljong/steksky
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk whiskey
  • 1 msk kalvfond
  • 2 st schalottenlökar
  • salt & peppar
Fräs hackad schalottenlök i en kastrull. Slå i buljongen och låt reducera en aning. Slå i whiskey, kalvfond och grädde. Smaka av med salt, peppar och ev. mer grädde tills du hittar en bra balans. Klart!


Här kommer ett litet vintips också. Jag har förälskat mig i två nya vinsorter och här är den ena. Det andra vinet sparar jag till nästa helg. Vinet heter Campolieti och är ett Italienskt fylligt vin med härlig syra! Klicka här för att hitta det på systembolaget.se. Tycker ni om torra och syrliga viner får ni inte missa detta!

Kalkonfyllningen.

 
I lördags åkte jag och Vincent hem till min syster Emelie och hennes familj. Vi hade en superhärlig förmiddag tillsammans ute i solen! Pulkaåkning, krovgrillning och skoteråkning stod på agendan och Vincent pratar fortfarande om skoterturen!
 
På kvällen åkte vi hem till Camilla föräldrar där vi bjöds på härlig Påskmat med allt som hör Påsken till. Rättika-janson, lax, sill, räkpaj osv... Trevligt som alltid hemma hos svärföräldrarna!
 
 

Idag har jag och Vincent totalstädat båda bilarna både utvändigt och invändigt. Det tog låång tid men var verkligen värt det och behövdes minst sagt. Vincent älskar ju att vara greja och han gick verkligen loss med högtryckstvätten!

Camilla och Elsa har än en gång varit på sjukhuset och tittat till Elsas hals för att försäkra oss om att hon inte fått någon infektion. Elsa snubblade till och skrapade i sitt knä idag och hon har gått och beklagat sig över sitt onda knä men knappt nämnt sin nyopererade hals, undra vad som kan vara värst lixom.. Hon är verkligen tuff och jag längtar verkligen till den dagen hon är återställd och slipper ha mer ont, i halsen alltså :)

Ha en nu bra kväll på er! /Jimps

torsdag 28 mars 2013

Påsktider


Hej på er. Det är ju Påsktider nu och det har jag minsann inte missat, full rulle på jobbet minst sagt! Jag är ledig nästan hela Påskhelgen och det ska bli riktigt skönt med en extra lång helg och ladda på batterierna och framförallt umgås lite extra med familjen.

Jag hade planerat i mitt huvud att jag skulle få vara en "pass-up" på Elsa hela helgen och ta hand om en superhängig tjej, men den lilla tjejen slutar aldrig att förvåna! Det verkar inte vara något som biter på henne, måste ha bra gener :) Hon är pigg och alert men erkänner ibland när man frågar att hon har ont i halsen. Hon har vart med om så mycket under sina 5 år att det måste få vara nog för en väldigt lång tid framöver...


Igår trotsade vi allt vad Påsk heter och lagade till en god entrecote med massa härligt grönt till! Jag skippade såsen och gjorde en improviserad spenatröra med massa härligheter i. Vid sidan om stekte jag savoykål tillsammans med rödlök och avslutningsvis kokt sparris som fick fräsa en stund även den i pannan innan servering.

Smörig spenatröra 4 port:
  • 1,5 dl kokt finhackad spenat
  • 150 g smör
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ dl riven parmesan
  • ½ dl riven ost
  • ½ dl finhackad soltorkad tomat
  • 1 tsk citronsaft
  • salt & peppar
Koka spenat och låt rinna av i ett durkslag. Lägg sedan spenaten i en skål medans den fortfarande är varm och klicka sedan ner smöret i bitar och låt det smälta tillsammans med den varma spenaten. Slå sedan i den rivna osten, persiljan, vitlöken, citronsaften och tomaterna. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Serverva detta som ett tillbehör till köttet.

Stekt savoykål 4 port:
  • 600 g savoykål
  • 1 stor rödlök eller 2 små
  • salt & peppar
  • rapsolja
  • smör
Strimla kålen och skiva löken. Fräs i stekpanna med olja och smör i ca 7-10 min tills kålen mjuknat, släppt större delen av vätskan och fått fin färg. Avsluta med en dusch salt och peppar. Klart!

Nu får jag önska er en härlig Påskhelg allesammans! /Jimps

onsdag 27 mars 2013

Operation och studier

Hej på er!
Idag har Elsa opererat sig och allt har gått bra. De tog bort halsmandlarna, satt i rör i öronen och tog bort en körtel bakom näsen, en rejäl genomgång med andra ord. Och jag är så grymt imponerad av henne, inte en enda tår på hela dagen. Önskade att jag hade varit lika tuff när jag var liten.

Idag blir det inget recept för Jimmy håller på att laga mat just nu, men jag tänkte skriva några rader om det som upptar det mesta av min lediga tid just nu, studier.

Som ni vet har jag ju börjat pluggat upp mitt betyg i kemi 2, för att sen kunna läsa vidare på högskola, det som jag har sökt är receptarie och biomedicin. Jag kände för ett tag sedan att jag måste göra något annat, har jobbat i samma butik i snart 9år och det kan jag, tyvärr finns det inte längre något som är utmanade och utvecklande. Kände att mitt behov av att lära mig nya saker började pocka på och allt inom medicin lockar mig, tycker att det är så spännande, vad som händer i kroppen. Fast det är ju inte helt lätt att börja studera som vuxen alla gånger, men vill man så kan man och det fina nuförtiden är ju att det finns massor av distansutbildningar. 
Har du ditt drömjobb?


Om inte så är det aldrig försent att börja studera. En sida som jag brukar vara inne på är allastudier.se, en sida där man kan hitta allt om studier, kolla upp ditt drömyrke, se löner och framtidsutsikter angående jobb. Mellan 15:emars och 15:e april går det bra att söka till högskolor och universitet, kika in på deras sida om högskola, där finns all information du behöver om att läsa på och söka till högskola. När du väl har bestämt dig så är det bara att gå in på Antagningen och söka din utbildning, kom ihåg det är aldrig för sent!

Ha en trevlig kväll! / Camilla

måndag 25 mars 2013

Underbara måndag


Hej på er! Ja det inte alltid man kallar en måndag för underbara måndag, men eftersom vi har jobbat hela helgen så är det vår lediga dag. Vi började med skattjakt med karta och allt här hemma, vi sa att barnen att att påskharen hade varit här inatt och gömt påskägg. Vi påskfirar lite tidigare eftersom Elsa ska operera halsmandlarna på onsdag och efter det vet man ju inte hur hon kommer att må. De fick varsitt ägg med en leksak och några chokladägg i. Älskar att de tycker att allt är så spännande, vi har pratat om påskharen hela dagen. Efter det så passade jag på att plugga massor, är inne på spännande ämnen nu som kolhydrater, fett och protein.

Till lunch åt vi självklart våfflor, eftersom det är självaste våffeldagen. Vi hade en mix som vi provade, men både jag och Jimmy tyckte att våfflorna var för söta. Klicka här för att komma till vårt recept på riktigt smarriga våfflor.


På eftermiddagen drog vi iväg och åkte skidor, fantastiska spår och fint väder. Det var nog sista gången för den här säsongen. Kvällens mat blev något som vi hade tänkt att äta i helgen, men eftersom nån hela tiden jobbade kväll så blev det en lyxig måndagsmiddag. Gjorde fylld nötytterfilé, men det går lika bra med fläskfilé, den här fyllningen passar till allt.

Fylld filé i ugn
  • ca 800 gram filé (nötytterfilé, oxfilé eller fläskfilé)
  • 3-4 st färska champinjoner
  • 1 st schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 gram philadelphiaost
  • 1 msk provencalska örtkryddor (fryst)
  • salt
  • peppar
Börja med att putsa köttet. Stek filén hel i stekpanna så den får fin yta, salta och peppra. Hacka champinjonerna, schalottenlöken och vitlöken. Börja med att steka svampen, salta och peppra, när svampen är stekt så sänk värmen och ha i löken så den får fräsa en kort stund. Ha osten i en skål och blanda i svampen och löken, tillsätt örtkryddorna och blanda. Skär ett snitt på längden i filén och fyll den med fyllningen. Om du vill kan du binda ihop filén med steksnöre. Sätt ugnen på 175 grader och stek i ugnen till köttet når en innertemp på 55 grader för nötkött och 72 grader för fläskkött.


Vackra Gyllbergen!
 

 

Ser ni Vincent långt efter Elsa? Han satt ner och var så arg för att han kom sist, ändå hade han sagt hela rundan att det inte var nån tävling, tydligen var det en tävling iallafall! Han slet av sig skidorna och sa att han inte ville åka mer....ALDRIG mer. Ja ja vi får se hur det går med det, han blev iallafall på bättre humör när vi gick på upptäcksfärd i skogen, för att inte tala om när han fick vara med och pynta påskriset.


Idag har jag fått hem min nya pulsklocka, nu jäklar ska det pulstränas! Ända sen jag började plugga så har ju träning fått lida och det något som jag mår dåligt över. Måste träna för att må bra, men att åka iväg till gymmet tar för mycket värdefull tid, så nu när våren är här ska jag börja löpträna igen. Perfekt att bara kliva utanför dörren och börja springa, dessutom behöver det inte ta så lång tid, en halvtimme har man alltid tid med.


Ha en bra kväll! / Camilla

torsdag 21 mars 2013

Grekiska biffar och vitkålsgratäng


Hej på er! Vilket busväder det har varit idag också, snö och blåsigt, varvat med solsken. Nu känns våren väldigt långt borta, förra året var det tydligen 15 grader den här dagen.... vill ha! Det enda positiva är väl att det kan bli en och annan skidtur till. Är ju fortfarande inte helt frisk, men nu känns det som om det går åt rätt håll, så imorgon ska jag ge mig iväg och träna. På lördag ska vi gå på spinning för en god sak, till förmån för Barncancerfonden. På friskis och svettis kommer de att köra spinning från kl 7-19 och så har olika företag fått "köpa" en spinningcykel under hela dagen och genom det kommer det att skänkas pengar. Så nu måste vi se till att nån cyklar på varje pass.

Nu till kvällens middag, grekiska biffar, som jag fick proffshjälp med av Vincent. Biffarna blev i lite varierande storlekar, men det gör ju inget, huvudsaken att barnen får vara med om de vill. Till åt vi en vitkålsgratäng, hade tänkt att hotta till den med sambal oelek, men jag glömde av det, så det får det bli nästa gång. Vitkålsgratängen blev väldigt god, vitkål är ju en grymt bra grönsak, god, billig och nyttig. Till efterrätt gjorde vi chokladdoppade jordgubbar eftersom det är kvällsjobb som gäller resten av veckan så passade vi på att lyxa till det lite.

Grekiska biffar 4 port
  • ca 600 gram köttfärs
  • 1 röd lök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 150 gram fetaost
  • 2 msk fryst basilika
  • salt
  • peppar
Fina hacka löken och blanda ihop med köttfärs, ägg, senap, basilika och smula ner fetaosten. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och stek.


Vitkålsgratäng
  • ca ett halvt vitkålshuvud
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 gram philadelphiaost
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar
  • riven ost
Strimla vitkålen, fräs i en stekpanna. Jag fräste bara snabbt eftersom jag vill ha lite tuggmotstånd, vill du har det riktigt mjuk så fräs tills den börjar mjukna. Ha i grädde, philadelphiaost och buljong och låt småputtra i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225grader. Häll vitkålsblandningen i en ugnsform och toppa med riven ost. Sätt in mitt i ugnen tills osten har smält och fått fin färg.


Ha en skön kväll! / Camilla

onsdag 20 mars 2013

Getostfylld kyckling med dijonsås


God kväll på er! Idag har jag varit ledig, men ingen rast och vila för det. Började med att jag ringde vårdcentralen eftersom Elsa ska operera halsmandlarna nästa vecka och behövde ta lite prover inför det. Fick svaret att vi skulle komma direkt för att sätta på bedövningssalva och sen komma tillbaka efter 1,5timme. Kanske inte riktigt det man vill höra när man precis ska äta frukost, men det var bara få barnen lite frukost och slänga sig i bilen. Jag hade sett i framemot en lång frukost med tidningsläsning och mys. Sen när vi var tillbaka för själva provtagningen var Elsa hur duktig som helst. Hon tycker verkligen om att vara på sjukhus, hur man nu kan göra det, men hon blir alltid besviken när hon tycker att doktorn har gjort för lite. Ett stick i fingret och ett halsprov är för lite för henne. Så inför nästa veckas operation så känns det bra på det viset att hon inte kommer att vara rädd eller ledsen, sen är det ju aldrig roligt när ens barn ska sövas.


Nu till dagens maträtt, som blev så god, getostfylld kycklingfilé, här kan man ju byta till nån annan ost om man inte gillar getost. Sen lindade jag kycklingen i lufttorkad skinka, har man inte det går det bra med bacon. Kyckligen fick bli klar i ugnen och det är verkligen a och o när man gör kyckling, den ska göras i ugnen och med termometer, då slipper du torr och tråkig kycklingen. Jimmy gjorde en helt fantastisk sås, skulle kunna äta bara sås, gjord på dijonsenap och citron som bas. Till åt vi grillad sparris. Fick lite inspiration till kycklingen från ett recept på ica.se, men sen gjorde jag om det lite och så här blev det.

Getostfylld kyckling 4 port
  • 4 st stora kycklingfiléer
  • 150 gram getost
  • 2 schalottenlökar
  • 4 st soltorkade tomater
  • 2 msk fryst basilika
  • 8 st skivor lufttorkad skinka eller 16 skivor bacon
  • salt
  • peppar
Börja att skära bort det vita runt osten och finfördela ner i en skål, finhacka löken och tomaten och ha ner i osten tillsammans med basilikan, blanda. Skär ett längsgående snitt i kycklingen, salta och peppra kycklingen. Fördela ut oströran på kycklingarna och linda in i skinkan. Bryn kycklingen så skinkan får lite färg. Sätt ugnen på 225 grader och sätt i en köttermometer och sätt in mitt i ugnen tills kycklingen når 70-72 grader



Dijonsås
  • 3 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 100 gram philadelphia
  • 0,5 st kycklingbuljongtärning
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 1 msk tomatpuré
  • saften från en halv citron
  • salt
  • vitpeppar
Koka upp grädde och creme fraiche och ha i övriga ingredienser, låt småputtra i 5-10 min. Smaka av med salt, vitpeppar och ev mer senap.
Gör såsen, den var såååå god!

Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 19 mars 2013

Lyxig tapassallad


Jag skrev på våran Facebooksida tidigare idag att jag var sugen på en riktigt smarrig sallad och här har ni resultatet. Det är det enklaste du kan laga och bannemej bland det godaste! Jag köpte hem lite fin bladsallad och tunnt skivade spanska korvar från charkdisken, resten hade vi hemma. Just nu sitter vi i soffan, fortfarande mätta efter salladen och kikar på Pluraskök spanien. Härlig kombo...

Tapassallad:
  • Valfri sallad
  • Tunnt skivad kryddkorv
  • handskalade räkor
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • delikatessost
  • olivolja
  • solroskärnor
Skölj och slunga salladen, toppa med godsakerna och ringla över olivolja. Sist toppar du alltsammans med solroskärnor som rostats i stekpanna.

Dressing:
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 msk hackad dill
Blanda ihop och låt dra en stund innan servering.


Annars har det varit en lugn dag och jag laddar batterierna för att sedan jobba resten av veckan, finns huur mycket som helst att stå i på jobbet just nu med trädgård i fokus. Vi har härliga tider framför oss och jag kan knappt bärga mig tills man får steka sig i vårsolen.


Ha nu en trevlig kväll och har ni idetorka någon dag i veckan så släng ihop en fräsch sallad! /Jimps

måndag 18 mars 2013

Måndag


God kväll på er, hoppas ni har det bra. Själv är man lite sliten efter en helg med fest och full fart. Det går ju allt längre tid mellan utgångarna på gamla dar och det är väl tur det när man blir såhär sliten.

I fredags fick vi besök av min bror, vi grillade, drack vin, planerade hans blivande nya kök och hade slutligen lite Bob Dylan häng in på småtimmarna. Riktigt trevligt som alltid när brorsan och Dylan är inblandade.

I Lördags var det fest tillsammans med en del kollegor för Camilla och mig. Riktigt trevligt och mycket hålligång! Igår sedan mådde man som man förtjänade och allt avslutades med en innebandymatch sent på Söndagskvällen så jag kan inte påstå att jag var pigg i morse när klockan ringde 0600. Men så är det väl, ska man festa får man ta konsekvenserna också...

Till middag ikväll gjorde jag en kryddig köttfärssås med stekt vitkål till, väldigt gott vart det. När man äter köttfärssås tillsammans med vitkål tycker jag att man kan krydda på lite extra och även göra den ganska tjock.

Kryddig Köttfärssås 4-6 port:
  • 800 - 1000 g köttfärs
  • 1 burk skivade champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 konserv krossade tomater
  • 1 dl tomatpure
  • 1 dl chilisås
  • 2 msk konc. kalvfond
  • 1 dl rött vin
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • 1 krm cayennpeppar
  • 2 krm kebabkrydda
  • 2-3 dl vispgrädde
  • salt & peppar
  • smör till stekning
  • Hackad persilja vid servering
Börja med att hacka lök och vitlök, fräs dessa i en panna eller gryta. När löken mjuknat bryner du med färsen och svampen tills färsen fått fin färg. Då slår du i tomatkross, tomatpure, chilisås, vin och fond. Låt stå och puttra 10-15 min. Krydda, slå på grädde och smaka av med salt och peppar. Klart!

Vitkålen strimlas och steks i stekpanna med smör och rapsolja i 5 min tills den mjuknar och får färg. Salta en aning innan servering.



Ja vi har ju faktiskt hunnit grilla en hel del förra veckan men jag har fortfarande varit lite dålig på att knäppa riktigt bra bilder men jag lovar er att det kommer mera framöver! Här är iaf en liten tjuvkik från fredagens middag då vi åt grillat fläsk, bearnaisesås, ostfylld grillad tomat och grillade grönsaker.


Igår var det ju dags! Ungarna skulle få åka sitt livs första skidlopp och dem var så duktiga och stolta över sig själva efter målgången. Vi var i Falun där "barnens skipspel" anordnas uppe på Lugnet skidstadion och dit ska vi självklart åka nästa år också.


Fullt ös i spåren och långt där framme kan man skymta Elsa som drog ifrån Vincent på slutet.


Det var uppförsåkning fram till vätskekontrollen sedan var det lätt utför resten av vägen och här står en stolt guldmedaljvinnare efter målgång!

Ha en trevlig kväll! /Jimps

torsdag 14 mars 2013

Torskfilé, blomkål och smörsås


God kväll! Kvällens mat blev väldigt lyckad, supersmarrigt! Torskfilé, ugnsrostad blomkål toppad med riven parmesan och smörsås. På fisken hade vi en klick med blandning av philadelphia, pepparrotsost och persilja. Smörsåsen har vi gjort en gång förut, då blev den god men det kändes som konsistensen inte var den rätta. Idag blev både smaken och konsistensen som den skulle. Och hur gick det till?! Jo med mer smör och en mixerstav, så idag bjuder jag på ett nytt uppdaterat recept på smörsåsen, som passar utmärkt till fisk.  Ugnsrostad blomkål är ju min absoluta favorit just nu. Jag skivar bara blomkålen, har på olivolja och flingsalt och sen in i övre delen av ugnen på 225grader till blomkålen får fin färg. Vill man göra det extra gott så är det bara att toppa med riven parmesan. Mums!

Smörsås
  • 2 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk persilja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ca 200 gram smör
Hacka lök, vitlök och persilja. Fräs i en kastrull, häll i vin ovh vinäger och koka upp och reducera till 1 dl. Ta fram en till kastrull och sila bort löken och persiljan. Värm det recucerade vinet på medelvärme (får inte börja koka), klicka i smöret samtidigt som du mixar med en mixerstav tills allt smör har smält.



Ha en skön kväll! / Camilla

onsdag 13 mars 2013

Kyckling curry


God kväll! Idag slutade jag tidigt och efter jobbet tog jag med mig barnen och mötte upp mormor på stans biblioteket, där vi läste böcker, spelade spel, lekte och fikade såklart. En bra eftermiddag med andra ord.
Kvällens måltid blev kyckling curry. Jag tycker jag alltid är på jakt efter den perfekta thai-rätten, att det ska smaka som det går när man går ut och äter thaimat. Riktigt svårt att få till, smakerna blir alltid så försvenskade. Jag fick inspriration från en sida på nätet, Thailandsfakta, dock hade jag ingen röd currypasta hemma så jag körde med vanlig curry på burk. Vet att det ofta är socker inblandad i, läste att det oftast används palmsocker, tydligen inte lika illa som vanligt socker. Och är det 1,5 tsk som gör hela rätten så får jag offra mig, men jag ska undersöka saken lite mer. Jag ska ta och åka till en av stans thaibutiker och så ska jag fråga hur jag ska bära mig åt och sen ska jag köpa allt som de rekommenderar, den perfekta kunden alltså.

Kyckling curry
  • ca 600 gram kycklingfilé
  • 400 ml kokosmjölk, gärna extra krämig
  • 0,5-1 msk curry (eller röd currypasta 2-3 msk)
  • 0,5 röd röd chili
  • 1 msk fisksås
  • 1/4 tsk salt
  • 1 burk wokgrönsaker
  • 1 burk bambuskott
  • ½ röd paprika
  • ½ grön paprika
Började med att strimla kycklingen. Häll upp häften av kokosmjölken i en wok eller stekpanna och koka upp under omrörning på medelhög värme. Ha i curryn eller currypastan och skiva chilin utan frön och ha i, rör om. Lägg i kycklingen och låt det puttra tills kycklingen blir vit och genomkokt. Tillsätt resten av kokosmjölken, wokgrönsaker, bambuskott och koka upp igen. Krydda med fisksås och salt. Skär paprikan i tunna skivor och lägg i precis innan servering så de behåller sin krispighet.


Imorgon är det redan torsdag, veckorna går verkligen undan nu. Ser framemot helgen då hela familjen är ledig. Barnen ska åka deras första skidlopp på lördag, de var lite tveksamma först, men sen hörde de att det skulle få medaljer och då ville de åka. Oj vad jag ska heja!
Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 12 mars 2013

Rullader fyllda med två olika ostar


God kväll på er, hoppas ni haft en bra dag. Min dag har gått i "ett" och nu sitter jag lugnt i tv-soffan och kikar på Champions league, så jag ska inte klaga just nu. Till middag ikväll gjorde jag oxrullader fyllda med två olika ostar. Den ena med blåmögelost och den andra med färskost med pepparrotssmak. Jag kunde helt enkelt inte välja så det fick bli båda och jag kan faktiskt inte säga vilken som vart godast! Vid sidan om så åt vi avocadohalvor toppade med smörfräst champinjon och purjolök. En sjukt god middag som jag verkligen rekommenderar er och jag har lovat mig själv idag att jag måste äta rullader oftare.


Ostfyllda rullader i sås, 4 port:
  • 800 g lövbiff 8-10 skivor
  • 2 msk fransk senap
  • 150 g ost, ex mögelost eller färskost
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g philadelphia
  • 1-2 tsk kalvfond
  • 2-3 tsk soja
  • smör till stekning
  • salt & peppar
Börja med att göra iordning rulladerna genom att pensla på ett tunnt lager senap på varje lövbiffsskiva. Rör ihop ost, schalottenlök och persilja. Lägg en klick av blandningen på varje skiva, rulla ihop och fäst med en tandpetare. Bryn i panna med smör och vitlök tills dem fått fin yta och slå sedan över grädde, philadelphia, fond och soja. Låt puttra i 10 min, smak av med salt och peppar innan servering. Klart!


Färsk avocado toppad med stekt lök och svamp, 4 port:
  • 4 st avocado
  • 200 g champinjoner
  • 15 cm prujolök
  • smör
Halvera och gröp ur avocadohalvorna hela. Stek sedan finhackad champinjon och purjolök i smör tills dem fått fin färg. Toppa sedan varje avocadohalva med en nypa av stekblandningen och servera direkt.


Ha en fortsatt go kväll på er! /Jimps

måndag 11 mars 2013

Portergryta


Idag har jag varit ledig och haft en riktigt bra dag. Jag har veckohandlat, pluggat och varit ute på en rejäl promenad. Ska ha prov i min kemikurs ihelgen så jag behöver all pluggtid jag kan få.
Idag när jag var och handlade köpte jag picnicbog, visste inte riktigt vad jag skulle göra med den, men jag tänkte mig något slags långkok och det blev det. Hade en flaska porteröl hemma, så det det blev en portergryta med fläskkött istället för nötkött som man brukar ha och det blev lika gott. Köttet blev mört och jättegott!

Portergryta
  • ca 1 kg picnicbog (eller högrev)
  • 2 st gula lökar
  • 1 flaska porteröl (50cl)
  • 5 dl vatten
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 8 st torkade enbär
  • 6 st pepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • ca 2 dl vispgrädde
  • 1 burk champinjoner
  • salt
  • peppar
Skär köttet i grytbitar och löken i kvartar. Fräs kött och lök i en gryta, salta och peppra. Häll i porterölen och vatten. Krossa enbären och pepparkornen och ha i tillsammans med buljongtärningarna, lagerblad. Koka och upp och låt puttra under lock på låg värme i minst 3 timmar. När köttet är klart så häll i grädde, smaka dig fram. Ha i svampen och låt den bli varm. Plocka ur lagerbladen och servera. Vi åt grytan tillsammans med romansallad.


Lite bilder från min promenad idag. Jag var så sugen på att springa, men jag är ju fortfarande snuvig, så jag får lugna mig ett tag till. Det var verkligen perfekta förhållanden, bar mark, solsken och bra musik i lurarna. Kanske i helgen....


Ha en trevlig kväll! / Camilla

söndag 10 mars 2013

Grilltider!


Vissa kanske tycker att man är knäpp om man ställer sig ute och grillar såhär i minusgrader, men älskar man att grilla så är det inget hinder! Vi premiärgrillade i veckan och igår var det dags igen. Jag grillade en marinerad fläskfile och lite smarriga grönsaker vid sidan om. Vi körde sedan en kall sambalsås som bryter av mot det rökiga köttet, gott gott gott. Såsen gör du enkelt genom att blanda ner sambal och vitlökspulver i creme fraiche.

Marinad, stor sats som också används som glaze under grillningen:
  • 1 dl rödvin
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl chilisås
  • 1 tsk kalvfond
  • 1 dl riven ost
  • 3 msk soja
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • salt & peppar
I fredags åt vi Entrecote med grönpepparsås och stekta grönsaker, för receptet på såsen klicka här. Köttet bryndes i panna och stektes sedan klart i ugnen och vi fick till det perfekt! En härlig helg med god mat med andra ord och det blir inte så mycket sämre ikväll heller, jag har nämligen planer på att göra kryddiga fläskfärsspett eller nått liknande.


Jo grilltider var det ju, vi är mitt inne i uppbyggnandet av grillavdelningen på jobbet! Så härligt att känna på alla nya grilltillbehör och grillar såklart. Så är ni ute efter ny grill eller lite roliga tillbehör så kikar ni in hos oss på Maxi! http://www.icamaxihemochfritid.se/grill-c-662-1.aspx. Trendigt just nu är grillplankor och rökflis, jag kan knappt bärga mig tills jag ska testa plankorna!


Vincent gjorde chokladdoppade jordgubbar och bjöd oss på till efterrätt igår, jordgubbsberoende som han är :)

Nej nu ska vi sticka ut näsan i det fina vädret, ha en bra dag på er! /Jimps

torsdag 7 mars 2013

Fylld kyckling inlindad i lufttorkad skinka


Oj vad tiden går fort, redan torsdag och har ni märkt ljuset? Idag när jag slutade vid 17 var det fortfarande ljust ute. Underbart!
 Tänkte att ni skulle få ett riktigt smarrigt kycklingrecept idag och samtidigt får jag passa på att tacka dig som lämnade receptet. Kycklingfilé fylld med ost, citron och dragon och sen inlindad i lufttorkad skinka ala Jamie Oliver. En god rätt som passar utmärkt som en festmåltid. Kyckling, citron och dragon passar väldigt bra ihop och sen ost på det och lufttorkad skinka, det kan inte gå fel.

Fylld kyckling inlindad i lufttorkad skinka
  • 4 st kycklingfiléer
  • ca 12 ostskivor (stark ost)
  • 8-12 skivor lufttorkad skinka
  • citronsaft
  • ca 1 msk dragon
  • salt
  • peppar
Börja med att skära kycklingen så att det går att fylla den (se bild längre ner). Krydda med salt, peppar och dragon. Pressa över citronsaft och lägg på ostskivorna, minst 3st / per filé. Lägg ihop kycklingenfiléerna och linda skinkan runt. Pressa över lite mer citronsaft. Stek i stekpanna så skinkan får lite färg. Lägg sen kyckligen i en ugnsform och ställ in ugnen på 175 grader tills kyckligen når 72 grader. Ett bra tips när man gör kyckling är att använda termometer, så slipper man torr kyckling.



 
 
Ha en trevlig kväll! / Camilla