onsdag 26 juni 2013

Midsommar

 
 
Hej på er! Hur har ni det i sommarsverige? Har ni fått semester ännu? Det har ju vi, första dagarna har vi ägnat åt trädgårdsarbete och diverse målning. Galet mycket som alltid måste göras när man har hus, men det är så skönt när man ser resultat! På söndag drar vi västerut och då blir det lata dagar så då kan man lika gärna köra på lite nu. Idag blir det dock inget utearbete, regnet bara öser ner ute.
 
Tänkte jag skulle visa lite bilder från midsommarafton. Vi firade med mina föräldrar i Rullsand, det var en riktigt mysig dag. Vi började med att åka häst och lövad vagn runt på campingen. 
 
Mysigt med häst och vagn

Vincent åker vagn och spanar

 Efter hästturen så blev det dans runt midsommarstången. Vincent tröttnade efter ett tag, men Elsa och jag dansade tills vi stupade. Elsa var helt lyrisk och det bara lyste om henne, hon älskade verkligen det här med dansen och alla rörelser till. Själv skulle jag verkligen behöva lära mig alla rörelser igen, man känner ju igen låtarna men alla rörelser satt verkligen inte, får ge det några år till.

Elsa och jag dansar

Elsa

Fiskedammen kunde man ju inte missa

Vincent hade fiskelycka - såpbubblor var det i
 
På kvällen hade de ordnat med räkfrossa på campingen och det ville vi inte missa. Fast man borde nog inte släppa in mig på en räkfrossa, inte om man vill gå plus i alla fall. Jag är en hejare på att skala och äta räkor, till fanns det bröd och kex, men det hoppade jag över. Istället tog jag paj, det fanns västerbottenpaj och skaldjurspaj, det fina med paj är ju att man bara kan strunta i att äta pajbotten, så har man en perfekt LCHF-rätt. En trubadur dök upp och sjöng och spelade, ett perfekt avslut på en väldigt bra dag!
 


En av alla tallrikarna som jag åt
Tänkte jag skulle visa vad vi åt till lunch igår, ett riktigt bra sommartips, kallrökt lax. Perfekt om man håller på att greja och behöver lunch snabbt. Slängde ihop en kall sås till också som jag gjorde på creme fraiche, majonäs, salt och peppar. Sen är det bara att ta lite grönsaker till som man har hemma. En god, fräsch lunch som man håller sig mätt på länge.


Igår innan vi åt middag åkte vi till stan och lämna tillbaka lite böcker på bibblan och lånade nya, tog en fika och lät barnen leka. Innan vi åkte hem så besökte vi Wasabryggeriet och Fridelitas chocolate och köpte med oss några handgjorda chokladpraliner. Vi valde tre sorter med lakrits och havssalt, piripiri och en helt ny pralin med wasabi. Barnen fick varsin cakepops, kladdkaka inuti och doppad i vit choklad. Så har ni vägarna förbi så kika gärna in på Wasabryggeriet. Det finns en hemsida där ni kan läsa om alla pralinerna och det finns sockerfria också, klicka här för att komma till chokladheaven :)


Nej nu måste jag göra lite nytta. Ha en skön dag! / Camilla

måndag 24 juni 2013

Semester!

Grillad rödlök och grillad avocado med osttäcke

Ja då var den här, semestern! Man har gått och väntat så länge och så hux flux är man mitt inne i den och flera dagar har gått... Vi har tillbringat midsommarhelgen i Rullsand med Camillas föräldrar och det har varit trevligt som alltid! Kommer lite mer bilder från det firandet senare.

Idag är vi iaf åter hemma i kära Borlänge som skulle varit okuperat av festivalmännsikor den här veckan i vanliga fall, men nu har ju tyvärr P&L gått i graven så det blir en alldeles vanlig vecka istället. Vi har våran agenda fulltecknad i veckan iaf, mycket som måste göras hemma i trädgård och annat. Markarbete och målning står högst upp på agendan så vi håller tummarna för att vädret är med oss... Så det blir mycket jobb den här veckan och inget nästa vecka, då skall vi bara göra massa roliga saker men det får ni se då vad vi ska göra.

Helgrillad vitlök

Här skymtar ni en grillad karreskiva med bearnaisesås.

Tidigare idag var jag och brorsan iväg och handlade lite mer grejer till hans nya kök. Nu är det kaklet som skall sättas upp sedan skall elen dras och slutligen blir det finlir i form av lister och liknande. Det har dragit ut på tiden men kommer bli riktigt fint när det blir klart!

Såklart blev det grillning nu på kvällen och helt från ingenstans så började det vräka ner regn! Det var bara att bita ihop och grilla klart. När man var lagom blöt, nedkyld och dags att gå in så slutade det såklart och solen tittade tom fram. Ja vad ska man säga, Svensk sommar licksom...


Nu har jag funderingar på om vi skall börja titta på Game of thrones. Har första säsongen hemma och försöker sälja in det till Camilla som är lite skeptisk. Men jag tror hon börjar ge med sig, "kan jag sitta och titta på zombies kan jag kanske se det där" sa hon tidigare idag. Allt mitt tjatande verkar gett resultat ;)

Ha en trevlig kväll på er! /Jimps

tisdag 18 juni 2013

3 dagar kvar till semester!


I morse vaknade man till åska och spöregn så då var det lika bra att åka och jobba. Efter jobbet var det strålande sol och sommarvärme ute, precis så kan det få vara lite oftare. Jo nu är det bara tre dagar kvar innan jag stämplar ut för fem veckors semester! Det kommer bli så jäkla skönt och behövligt för både kropp och själ..


Middagen idag var en ny variant med den klassiska huvudingrediensen fläskkarre. Jag skivade ganska tunna skivor som bankas ut och fylls med lite godsaker, viks ihop dubbelt och grillas precis som en vanlig köttbit. Det vart kanongott och precis som jag hade tänkt mig. Till detta åt vi grillade tomater, rödlök och delikatessost som fick smälta i ett lerfat på grillen. Mycket protein, grönt och fett! Precis som vi vill ha det...


Fläskkarreskivor dubbel med fyllning 4 port:
  • 4 st skivor fläskkarre
  • 1 paket bacon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt & peppar
Har du tjocka karreskivor kan du göra medaljoner genom att snitta dem på längden utan att dela dem helt, skivorna skall inte vara tjockare än 1 cm. Banka ut skivorna, lägg två skivor bacon på varje och toppa med persilja, hackad vitlök, salt och peppar. Vik ihop så det ser ut som en tjock karreskiva och grilla precis som vanligt.


Det är så härligt med grillsäsong, man behöver inte krångla till allting utan ibland gäller det bara att tänka enkelt men samtidigt lite kreativt som denna rätt. Kött med ett par baconskivor och kryddor som grillas tillsammans med grönsaker och en smältost. Så sjukt enkelt, snabbt, gott och inga konstiga hel eller halvfabrikat. Köttet blir väldigt smakrikt när kryddorna kombineras med det fettrika fläsket och den smälta osten är ett jättebra alternativ till sås.

Ha nu en trevlig kväll! /Jimps

måndag 17 juni 2013

Dagen då allt skulle hända


God kväll på er! Idag har vi varit lediga efter helgens arbete, men det har absolut inte varit nån som helst återhämtning, full fart hela dagen. Började med att jag vaknade kl 6.30 och var pigg och kände mig utvilad, så jag begav mig ut på en powerwalk. Det är något speciellt med morgonpromenad, lugnet och ljuset. På semestern blir det garanterat mer morgonpromenader. Efter det var jag och snabbhandlade och vid 9 var det dags för öppet hus på Elsas förskola. Det var kul och se hur hon kommer att få det och jag är helt övertygad om att hon kommer att trivas. Vincent tyckte också att det var spännande, bäst att han vänjer sig för nästa år är det hans tur. Man kan inte förstå att tiden har gått så fort bara, snart har man två skolbarn, hur gick det till?! Efter det var det dags för Elsa och mig att klippa oss och samtidigt dök en grävare upp hemma hos oss. Vi har samlat på oss en jordhög på baksidan som har blivit helt omöjlig att hantera och dessutom två stora komposter. Hittade en grävare på nätet som hade en liten grävare som inte förstörde gräsmattan. Dessutom kunde han sortera ur jorden och bara ta med sig gräs och kvistar. Så nu kan vi använda jorden, strålande! Värt varenda krona!

 

Om ni bara anade hur skönt det är att se den här synen, allt är borta, nu kan vi börja om från början. Vi ska snickra kragar och plantera, sen har jag lite mer idéer, men en sak i taget.


Sen har vi planerat thujorna som vi köpte häromdagen. Det är på det här viset vi har samlat på oss all jord, varje år har vi grävt bort nån rabatt, men nu tror jag att vi är klara med all borttagning. Nu börjar det roliga, att plantera nytt där man vill. Jag glömde att ta en bild innan men den här rabatten var riktigt illa, det växte ALLT och det såg inte klokt ut. Så skönt att få lite ordning. Dessutom försöker vi göra så mycket som möjligt innan semestern, så man verkligen kan ha semester och inte behöva jobba ihjäl sig i trädgården.


Sen hyrde vi en släpvagn och åkte till tippen med allt skrot som fanns på baksidan som inte grävaren kunde ta med sig. Sån lättnad att slippa allt, ett stort problem mindre.


När vi hade varit till tippen åkte vi till Falun och köpte ett skåp som jag hittat på Blocket. Skåpet och korgen nedan är starten på renoveringen av vardagsrummet, det tar sin tid, men det börjar sakta men säkert växa fram en bild. Skåpet ska målas och få nya handtag och lite annat. Ni får se när jag är klar...


Nu har jag satt mig ner och nu kommer jag inte göra något mer idag. Jimmy har dragit iväg och spelat fotboll. Ha en trevlig kväll! / Camilla


lördag 15 juni 2013

Samlade bilder & recept


Hej allesammans och hoppas ni har en trevlig helg såhär veckan innan midsommar. Vi har våran jobbhelg nu men det rör oss inte i ryggen för efter midsommar har vi fem veckors semester om en vecka! Ska bli så sjukt skönt och efterlängtat.

Efter jobbet idag så packade jag bilen full med Tujor som vi skall plantera i morgon och på måndag, vi har ju häcken full med trädgårdsarbete såhär i början på sommaren. Det kommer hem en grävmaskinist nästa vecka som skall hjälpa oss med lite markarbeten som har legat över oss en lång tid, så det kommer verkligen bli en sten som släpper från bröstet när det är klart.


Efter jobbet idag så slängde jag ihop vad jag kan kalla min paradrätt, den sitter i ryggmärgen och är en rätt som jag från början kom på helt själv. Den är helt underbar och passar både till vardag och fest. Det är en helstekt och fylld fläskfile, du kan fylla den med lite vad du tycker om och jag har gjort den med en väldig massa olika fyllningar. klicka här för att komma till receptet.


I veckan gjorde jag en improviserad kycklingrätt där jag stekte kycklingytterfile i stekpanna på låg temratur för att inte torka ut den. Till det gjorde jag en currysås och stekte upp lite blandade grönsaker.

Currysås:
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 dl philadelphiaost
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk curry
  • salt & peppar
  • smör
Fräs hackad lök och curry i kastrull med smör tills löken mjuknat. Slå i kycklingbuljong, grädde och philadelphia. Låt puttra i 10 - 20 min och smaka av med salt och peppar.

Stekta grönsaker:
  • Vitkål
  • champinjoner
  • rödlök
  • böngroddar
  • fisksås
  • soja
  • salt
  • smör eller rapsolja
Strimla efter önskad mängd och stek i smör eller olja. Toppa med fisksås och salt efter smak och tycke. Klart!

Sirlon stake (högrev) Mycket gott grillkött av bra kvalitet!

Ja så passar jag på att slänga ut lite härliga bilder som vi inte publicerat från dagarna som gått...

Tjocka helgrillade revbensspjäll, mums!
Klicka här för att komma till receptet på marinaden som vi använder till våra revbensspjäll!

Ost & örtfyllda champinjoner
Klicka här för att komma till receptet på dem fyllda champinjonerna!

Dem tjocka revbensspjällen uppskivade.

Entrecote med kryddsmör behöver ju ingen närmare beskrivning, alla vet att det är gott...

Olivbricka som med massa olika härliga oliver.

Ostbricka.

Jag är en riktig sucker för korv och då speciellt delikatesskorv! Mums...

Kassler i ugn toppad med speatröra och en tomatröra vid sidan om, härliga Italienska smaker.
Klicka här för att komma till receptet på Tomatröran. Spenatröran gör du enkelt genom att blanda finhackad kokat spenat med persilja, basilika och parmesanost.

Grillade spareribs med kålrotspommes.
Spareribs grillas precis som tjocka revbensspjäll på indirekt låg värme under lång tid och är jättegott fläskkött!


Spareribs i hel bit.
Ja här var lite från dagen och dagarna som varit. Hoppas jag gett er lite hunger och inspiration. Ha en fortsatt trevlig kväll! /Jímps

måndag 10 juni 2013

Måndag och fisk på menyn


Hej på er allesammans och hoppas att ni haft en trevlig måndag! Min dag började tidigt i morse medans Camilla slutar sent. Vi har nya öppettider i affär'n som börjar gälla idag. Nu öppnar vi 07.00 och stänger 23.00. Det var riktigt mycket folk där tidigt i morse men jag misstänker att det kommer vara lite lugnare sista timmen...

Efter jobbet så var det bara att sätta igång och laga mat. Camilla hade lagt fram laxfile som skulle tillagas och jag frågade barnen vad vi skulle göra med den, självklart tyckte dem att vi skulle grilla den. Dem vet vad pappa vill höra :) Så dagens middag vart rökt laxfile på grillen med kokt sötpotatis, kokt sparris och romsås. Väldigt härlig rätt och sötpotatisen gjorde sig jättebra kokt, så det kan jag verkligen rekommendera. Jag kokade den precis som vanlig potatis 20 min.


Laxen gjorde jag såhär...

Rökt lax på grillen:
  • Laxfile'
  • foliepapper
  • olivolja
  • ½ hackad röd chili
  • i msk finhackad persilja
  • salt
  • peppar
Lägg ut ett stort ark foliepapper med fiskfile'n på och vik in kanterna. Ringla över olivolja och kryddorna. Rök sedan fisken på indirekt värme på grillen, vid 200 grader i grillen tar det 20 min att tillaga den. Använd som jag gärna en klabbe björkved ovanpå grillkolen/briketterna för att få till en tjock härlig rök!


Romsås:
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 burk stenbitsrom
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 1-2 tsk finhackad dill
  • ett stänk citronsaft
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
Rör ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen och dra en stund innan servering. Klart!


Efter maten så var det dax för korpenmatch i fotboll! Riktigt skönt att springa av sig ordentligt och vi spelade dessutom riktigt bra på den regniga planen. Nu hör jag att det börjar regna igen och jag måste gå ut och täcka över grillen ;) ha en fin kväll på er! /Jimps

torsdag 6 juni 2013

Kyckling texmex


Nationaldag i all ära men för mig har det varit en ganska vanlig vardag. Jag klev upp tidigt i morse och åkte iväg till jobbet, på eftermiddagen kom jag hem till ett underbart väder så det var bara till att dra igång på grillen och laga lite god mat. Jag fick lite björkvedsklabbar när jag besökte mossan häromdagen så idag körde jag en liten 50/50 på grillen med briketter & björkved och det vart riktigt bra! Lite extra glöd och rök gör alltid susen...

Det vart ingen riktig guacamole utan en mer utblandad variant med härliga smaker!

Jag marinerade kycklingytterfilebitar i en tjock texmex marinad innan jag grillade dem. Sedan hackade jag upp en smarrig sallad, riven ost och så gjorde jag en improviserad guacamoleröra som vart jättegod. Man kan ju bli lite halvtrött på att alltid äta samma tacos som man alltid gör med köttfärs osv. Så ett tips från mig kan vara att byta ut tex köttfärs mot kyckling, färdig salsa eller guacamole mot en egen hemmagjord. Helt andra smaker kommer fram och man tröttnar inte lika lätt...

Guacamoleröra 8 port:
  • 3 st avocados
  • 200 g krossade tomater
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 1 tsk vinäger
  • 2 tsk citronsaft
  • 2-4 tsk sambal oelek efter smak och tycke
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½-1 tsk spiskummin
  • 2 krm vitpeppar
  • salt
Mosa avocado i en skål och blanda sedan ner alla ingredienser och smaka av med kryddorna. Tänk på att krydd och löksmaken växer i röran ju längre den får stå. Lägg ner en avocadokärna i röran för att den inte skall mörkna för snabbt. Klart!

Inga konstigheter utan dem klassiska grönsakerna som brukar finnas hemma i kylen.
 
Härlig glöd på grillen!
 
Vedklabbarna fick vara med och leka idag.
 

Den marinerade kycklingytterfilen vart mör och smakrik!
Kycklingmarinad:
  • 1 påse kryddmix, ekologisk texmex
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 msk soja
  • 1 msk thailänsk fisksås
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm vitpeppar
  • salt
Blanda helt enkelt kycklingen med röran och låt stå och dra minst en timme innan grillning.
 
 
En kollega på jobbet bjöd oss på en lchf anpassad dessert idag, med en liten vimpel i på nationaldagen å allt. Den avnjöt vi ute i solen och var riktigt smaskigt! Jorgubbar och en mangomousse, inte hundra med mango kanske men för övrigt inga konstigheter i.

Ha nu en trevlig kväll på er! /Jimps