onsdag 31 juli 2013

Korv & rotfruktsgryta


God kväll alla bloggläsare, kul att ni tittar in. Idag har det varit en helt vanlig arbetsdag för min del, inga krussiduller. När jag samlat ihop barnen efter jobbet och väl kommit hem så var det bara att sätta igång och laga mat till kvällens middag. Korvgryta stog det på menyn idag, eller det gjorde det egentligen inte men de vart det till slut iaf :) Vi hade massa korv kvar i kylen som behövdes lagas till och då fick det bli en riktigt mastig Korvgryta.

Korv & rotsaksgryta 4 port:
  • 4-6 st tjocka korvar av valfri sort, tex chorizo
  • 1 kålrot
  • 1 sötpotatis
  • 4 st skivade champinjoner
  • 1 liten purjo
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl kalvfond (vatten + fond)
  • ½ dl chilisås
  • 1 msk tomatpure
  • 2 dl riven ost
  • 100 g philadelphia
  • ½ dl creme fraiche
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 tsk finhackad basilika
  • 1 tsk finhackad persilja
  • salt & peppar
  • olivolja
Börja med att hacka upp lök, purjo, vitlök och fräs i en gryta med olivolja. Slå sedan i buljong, tomatkross, chilisås, lagerblad och tomatpure. Koka upp och gå sedan i med kålrot och sötpotatis som är hackad i stora bitar och låt puttra. Fräs sedan korvarna och svampen i en grillpanna så dem får stekyta, skiva sedan upp korven i stora bitar och slå i grytan. Låt grytan puttra vidare och smaksätt efterhand med resten av ingredienserna, ost, philadelphia, creme fraiche, sambal och kryddor. När den totala koktiden för grytan är ca 25 min så är det klart. Servera gärna med lite riven parmesan på toppen.

Ikväll har jag tittat på Uppdrag gransknings sommarprogram där dem pratat om mobiloperatörernas samarbete med diktaturer i öst, allmän avlyssning, mobilsatelitspårning osv. Igårkväll lyssnade jag även på Özz nujens sommarprat och även han pratar om dem här ämnena, vilket sammanträffande. Jag är som dem flesta andra i Sverige inte speciellt insatt i vilka konsekvenser detta har för människor och även kan ha för oss i framtiden. Jag ska inte propagera utan bara rekommendera er att lyssna på Özz nujens sommarprat som var riktigt bra, han stöter och blöter bland både stort och smått. Jag är ingen bra bokläsare utan brukar istället för att läsa lyssna på dokumentärer och annat på radion innan jag ska sova. Det finns så sjukt mycket värt att lyssna på hos Sveriges radio, det är mitt tips till er idag förutom maträtten såklart :)

Nu fortsätter kvällen i tv-soffan, grillmästarna is up!

Ha nu en god kväll allesammans/ Jimps

tisdag 30 juli 2013

Asiatisk fiskpanna


God kväll på er! Ja nu är man inne i vardagen igen, rätt skönt med lite rutiner. Det kommer ju fortfarande lediga varma helger att njuta av. I söndags planerade och köpte vi mat för hela veckan, så skönt att veta vad man ska äta varje dag. Idag blev det en väldigt god fiskrätt, inspiration fick jag från ett recept på coop.se, men som vanligt var jag tvungen att göra om receptet. I orginalreceptet var det potatis, röda linser och sweet chilisås, men det hoppade jag över. Om man vill ha en lite hetare rätt så kan man ha i lite sambal oelek. Utan hettan blev det en väldigt barnvänlig rätt. Vincent tittade ner i tallriken och så sa han:
- Det här tycker jag inte om!
Sen sa han inget mer, bara åt och åt. Bästa betyg med andra ord!

Asiatisk fiskpanna
  • ca 600-800 gram vit fisk, tex Kolja, Sej
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 msk curry
  • 500 ml krämig kokosmjölk
  • 1 lime, pressad saft
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 250 gram cocktailtomater
  • 250 gram sockerärtor
  • salt
  • peppar
Börja med att riva ingefära och stek det ihop med curry på medelvärme i 3 min. Ha sen i kokosmjölk, pressad limesaft och buljongtärning. Låt småputtra i ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Skär fisken i bitar och ha i tillsammans med halverade tomater och sockerärter. Låt puttra i 5 minuter tills fisken är klar.



Efter all värme som har varit så kom regnet, så nu har vi myst ner oss i soffan med tända ljus. Helt okej det med, har sett att värmen ska komma tillbaka till helgen, funkar bra för oss som är lediga då. Ha en trevlig kväll! / Camilla

Följ oss med bloglovin!



Jag vill passa på att tipsa er som inte redan använder er av bloglovin på datorn eller i mobilen att det är ett superbra verktyg där man samlar alla bloggar som man följer. Man missar på så sätt inga inlägg utan allt samlas i ett fallande flöde! Klicka på länken för att komma direkt till våran sida hos bloglovin. /Jimps

http://www.bloglovin.com/blog/3927141/jimps-amp-millis-lchf

måndag 29 juli 2013

Luftiga lchf-burgare


Ja så var dagen här när semestern är slut och nu är första arbetsdagen på fem veckor avklarad. Det var faktiskt inte så farligt att komma tillbaka till jobbet även om man fått smak på ledigheten nu. Det är mycket som händer på jobbet såhär års så tiden verkligen springer iväg.

När man stämplat ut och kliver utanför dörren på jobbet så gassar solen ordentligt så det var bara att skynda hem och dra igång på grillen. På menyn idag stog det hamburgare och idag så testade vi att göra burgare utan krusiduller. Med inspiration av flippin burgers så tröck vi helt enkelt ut färs och grillade precis som den är och det vart verkligen skillnad i luftigheten när man inte bearbetat färsen. Det vart en riktig höjdare och det är alltid kul att lära sig helt nya saker inom matlagning, tex att en burgare kan bli godare utan krydda om den grillas på rätt sätt... Den här rätten har med den här tekniken också gått från snabbmat till supersnabbmat :) I stort sett inga förberedelser alls krävs innan tillagning och denna rätt kan skapas på 10-20 min från start till mål.


Luftiga burgare 4 port:
  • 800 g köttfärs (helst med hög fetthalt)
  • 1 paket bacon
  • cheddarost
  • gorgonzolaost
  • salt & peppar
Öpnna köttfärspaketet och skär upp 4 st delar av dem 800 grammen. Pressa lätt in hörnen så att kuberna blir cylinderformade och pressa sedan ovanifrån med en grillspade eller liknande så att dem pressas ner till lagom stora biffar. Sedan skall dem grillas eller stekas. Krydda med salt & peppar under tillagningen och toppa med ost mot slutet. Klart!

Servera med salladsblad, bacon, grönsaker och våran egen dressing. Klicka här för att komma till recptet på våran Hamburgerdressing.


Semester i all ära men det är faktiskt ganska skönt med vardag ibland med alla rutiner i både arbete, fritid, matlagning osv... Så efter att ha legat lite lågt med bloggandet under sommaren så kommer det definitivt bli en upptrappning framöver. Vardag för mig innebär också kreativit tänkande kring matlagning och inspireras av allt jag springer på i butikerna, på jobbet och läser på nätet. Det är verkligen härligt att ha matlagning som intresse eftersom det finns oändligt mycket att utforska och lära sig!

Ha nu en bra kväll allesammans! /Jimps

lördag 27 juli 2013

Kyckling att dö för och loppisrunda


Hej på er! Nu är vi inne på slutspurten på vår ledighet. Vi har varit ledig i hela 5 veckor och vi har haft det väldigt bra. Sista veckan kom ju högsommarvärmen också, vi har solat och badat, varit på cruising och bara myst massor. Igår badade till och med jag....flera gånger dessutom, det händer inte varje år kan jag säga.

På måndag börjar vardagen igen, barnen tycker att det ska bli jätteroligt att få komma tillbaka till dagis. Idag var jag och veckohandlade inför nästa vecka, så nu kan ni göra er beredda på mer recept här igen. Det kommer att bli en asiatisk fiskpanna, blomkålspizza, hamburgare och lite annat smått och gott.

 
 
Igår åt vi en helt otroligt god kycklingrätt. Om ni har följt oss ett tag känner ju grunden i den här rätten, den kommer från ett matställe i stan, men vi har utvecklat den och gjort den hundra gånger godare. Rätten är väldigt lätt att göra och sååå god, vad kan gå fel med ost som jag brukar säga. Den här gången kryddade vi kycklingen och grillade den nästan klar, sen hade vi på färskost med pepparsmak och cheddarostskivor och efter det lindade vi in filéerna i parmaskinka. Sen på grillen igen, så osten smälter. Till den här rätten äter vi nästan alltid samma sorts sallad, krispig sallad, röd lök och soltorkade tomater. Bea-sås och grillad majs är också givet till. Så gott, så enkelt!
 

 Eftersom jag har sålt lite grejer på Blocket så får man köpa nya, eller hur? Jag och Elsa började dagen med en loppisrunda, det är ju lite lätt beroendeframkallande. Att gå runt och titta hylla upp och hylla ner och bara vänta på att man ska få måste-ha-känslan, ibland kommer den direkt och ibland måste man suga lite på det. Idag hittade jag bara saker som jag fick måste-ha-känslan direkt. Jimmy blir alltid lite orolig när jag ska iväg, han tycker att det mest är krimskrams, men idag blev han glad när jag kom hem med en whiskykaraff.



På eftermiddagen begav vi oss till Mellsta motionsspår, vet inte riktigt hur vi tänkte, det var ju liksom 28grader ute. Om vi blev trötta?! JA! Det är i alla fall skönt när man har kommit hem och duschat.


Nu har vi räkor på grillen som håller på att bli rökta och till ska vi äta aioli och ost. Det ska bli riktigt gott, börjar bli rätt hungrig efter dagens motionspass. Ha en trevlig lördagkväll och så hörs vi i veckan! / Camilla

måndag 22 juli 2013

Fest & fiske


Semestern fortsätter och nu är vi inne på sista lediga veckan. Vi har haft en lång och skön semester och denna sista vecka ska jag njuta av varenda minut! Senaste veckan har jag varit och fiskat med två kompisar och nu i helgen hade vi grillfest hemma med kollegorna, full fart och väldigt trevligt.

Till det grillade gjorde vi en falsk potatissallad baserad med Zucchini, vitkål, creme fraiche och tuskisk yoghurt som du sedan smakar upp med senap, majonnäs, capris, salt och peppar. Den vart supergod och fick gott betyg av gästerna. Sedan gjorde vi två stycken röror till det, den ena med ajvarsmak och den andra med vitlök och örter där vi använde creme fraiche som bas. Dem här tillbehören passar utmärkt till allt grillat!

Den här sista veckan har vi inte så mycket planerat utan vi ska landa och förbereda oss för jobb, dagis och förskola nästa vecka. Vardagen börjar komma ikapp och det är mycket som skall ordnas med schema och planering. Vi får besök av Camillas syster Tina med familj som kommer hit i morgon över en grillning, kommer bli riktigt trevligt.

Ingen grillfest utan bål.

Abborre på finncrisp!

Stora fina abborrfileer.



Jo så var jag och fiskade med två kompisar uppe i furudal förra veckan och det är verkligen fint där uppe men tyvärr var inte fiskegudarna på våran sida under kvällen. Morgonen efter gick vi ut efter frukost och kastade lite drag, då fick vi lite fisk till slut några fiskar och hedern var något räddad. Det vart en fin abborre och några små.

Fint kvällsfiske.

Spegelblankt.

Stugvy.


När jag kom hem efter fisket hade Camilla tagit fram kött som skulle grillas, inte speciellt höga tankar om mitt fiske med andra ord och med allt rätt. ;)

Ha en bra dag allesammans. /Jimps

onsdag 17 juli 2013

Bison, fiske, bad och semester


Här kommer lite mer bilder från semestern runt Vättern. När det inte var sol- och badväder så hittade vi på lite annat, vi var och kikade på en bisonfarm, åkte på bisonsafari med traktor och vagn. På farmen hade de även ett fjärilsmuseum som var väldigt uppskattat av barnen.



 


 


En dag tog vi grillen med oss och åkte till stadsparken i Hjo och vid Vätterns strand grillade vi korv och njöt av utsikten.



En annan dag köpte vi middag vid Hjos hamn, nyrökt sik, räkor, en knippe sparris och romsås. En supergod och enkel middag.


Vi åkte till Skövde för att prova fiskelyckan, men den var inte med oss. Såg hur fiskarna hoppade i vattnet längre ut, men inte var sugen på att nappa. Tur att vi hade grill och massa godsaker med oss att grilla.



Kött, korv och grönsaker hade vi med oss vid fisketuren. På sommaren är LCHF hur enkelt som helst, bara att grilla på lite kött och grönsaker, kan inte bli enklare. Hittade några goda minikorvar på Ica Maxi i Skövde.


De tröttnar aldrig på att bada
 
Vi mellanlandade hemma en dag innan vi åkte till Rullsand och var där med mina föräldrar och några väldigt goda vänner. Det blev massa sol, bad och annat skoj!
 
Sen vi kom hem har det varit massa trädgårdsjobb, tvätt och annat pyssel, men det är alltid skönt att komma hem. Idag är jag och barnen själva eftersom Jimmy har åkt med några vänner på en fisketur och kommer hem först imorgon....och jag som är mörkrädd. Har gjort en deal med barnen att de måste sova i våran säng.
 
 
 
Har börjat med bordet som jag köpte för några veckor sedan. Jimmy har sagt att jag inte får köpa hem något mer förrän jag tar tag i det som jag har. Så nu har jag börjat målat, kommer nog att behöva en och annan strykning. Jag har ju mitt skåp också, men det är lite mer jobb med det. Jag mjukstartar med bordet, så får vi se om det här med att måla om möbler är min grej, är ju som sagt inte så pysslig egentligen.
 
Nu till lite shopping, jag fyndade ju ett par burkar när vi var på shoppingrunda i Skövde eller vad sägs om 39kr för den lilla och 49kr för den stora. De kom till användning direkt, ägg i den stora och müsli i den lilla.



 Idag slog jag till på ett par nya löparskor, tänkte att jag kanske skulle hitta några på rean, men det gjorde jag såklart inte. Mina gamla skor har gjort sitt trots att jag köpte dem förra året. Ska man springa mycket är det viktigt med bra grejer, så nu blev det ett par Nike. Får ta mig en premiärtur imorgon, längtar redan.
 

Ha en bra kväll! / Camilla

tisdag 16 juli 2013

Helgrillat!


Idag har jag varit hemma hos min broder och skruvat köksfläkt och köpt massa elprylar. Hans nya kök börjar bli klart och det är finisch kvar nu, mestadels elkoppling och lister kvar att göra.

När jag kom hem så var det bara att brassa igång grillen. Vi grillade hel kyckling och helt blomkålshuvud dränkt i massa smör! mmm...så gött det blev. Det tar lång tid på grillen så det är inget man skall börja göra om man redan är hungrig, men det är värt all väntan för kycklingen smakar verkligen underbart och går inte ens att jömföra med färdigköpt grillad kyckling. Till efterrätt vart det den stående sommardeserten, jordgubbar och grädde. en komplett sommarmiddag som mättar hela kvällen...


Helgrillad kyckling:
  • 1 st kyckling färsk
  • soja
  • chilisås
  • salt
  • peppar
  • finhackad chili
  • finhackad basilika
  • smör
Här är det inte så noga utan smek helt enkelt in kycklingen med soja, chilisås och kryddorna en stund innan grillning. Bryn sedan kycklingen direkt ovanför kolbädden så du får fina grillränder och grilla sedan klart kycklingen på indirekt värme. Vänd kycklingen ett par gånger under grillningen och lägg på en smörklick lite då och då (fäst smöret med en tandpetare så det inte glider av kyklingen vid smältning). Totala grilltiden vid 200-250 grader i grillen blir ca 60-90 min. Använd stektermometer om du är osäker. Stick in termometern i kycklingfileen som skall visa 75 grader när kycklingen är klar.


Helstekt blomkål:
  • 1 st blomkålshuvud
  • salt
  • peppar
  • smör
Samma sak här som med kycklingen, inte så noga med doseringen utan grilla huvudet direkt ovan kolbädden så det får fin färg och grilla sedan klart på indirekt värme. Vänd ett par gånger under grillningen och fäst en smörklick med tandpetare som får smälta ut över huvudet, salta och peppra samtidigt. Grilltiden blir ca 30-45 minuter vid 200-250 grader i grillen. Klart! Servera alltsammans med en kall valfri sås.


Nu har vi fastnat för en ny serie som vi börjat se som heter Breaking bad. Vi ser på första säsongen och den är riktigt bra! Det är alltid skoj när man hittar en ny serie som man verkligen gillar, vi är mer seriemänniskor än filmmänniskor och har plöjt igen flera grymt bra serier genom åren som bla Sopranos, Dexter, Walking dead mfl... Så det är vad vi ska göra nu, slå omkull oss och kika på tv efter en lång dag. I morgon skall jag åka iväg och fiska med ett par kompisar så jag hoppas kunna lägga ut lite fina fiskebilder här i övermorgon under förutsättning att vi får fisk :)

Ha nu en fin kväll allesammans! /Jimps

måndag 15 juli 2013

Krämig Fisk -skaldjurssoppa & Sveriges sexigaste bloggare


Nu är vi åter hemma i vårat hus efter två veckor på resande fot. Så det finns en del att ta tag i när man kommer hem minst sagt! Tvättning, städning, trädgårdsfix osv... listan kan göras hur lång som helst. Vi kommer att ha häcken full ett par dagar frammåt men det är väl så det ska vara. Vi har iaf haft det kanon såhär lång på våran fem veckor långa semester och nu skall det bli skönt att tillbringa dem sista två veckorna hemma. Vi kommer överösa er med bilder och berättelser från våran tripp en annan gång men nu tänkte jag bara säga hej och dela med mig av maten som jag lagade igårkväll när vi kom hem och var hungriga och trötta.

Vi hade inte mycket färskvaror hemma eftersom vi varit borta så länge så jag grävde fram lax, räkor och pilgrimsmusslor från frysen och kokade en härlig soppa på det.

Fisk & skaldjurssoppa 4 port:
  • 2 st laxfileer
  • 200 g räkor med skal
  • 4-8 st pilgrimsmusslor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 st schalottenlökar
  • 5 dl fiskfond (5 dl vatten + buljongtärning)
  • 2-3 dl vitt vin
  • 5-7 dl grädde
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att skala räkorna och kasta inte skalet! Hacka sedan lök, schalottenlök och vitlök. Hetta upp en kastrull med smör, fräs sedan löken tills den mjuknat. Slå då i räkskalen, vinet och buljongen. Låt stå och koka minst 15 min så du får ur smakerna ordentligt. Tag sedan fram en ny kastrull och sila över spadet i denna. Hetta upp det släta spadet igen och koka upp med grädden, börja med 5 dl och smaka av med ev ytterligare grädde tills du får en bra balans. slå sedan i persiljan och smaka upp den med salt och peppar. När du fått en god soppa och skivar du upp laxen och låter den puttra med ett par minuter innan du vrider ner tempraturen och soppan skall inte koka mer. Bryn sedan pilgrimsmusslorna i smör så att dem får fin stekyta, salt och peppra under stekningen. Sedan är det bara att servera! Häll upp soppan och toppa med räkor och pilgrimsmusslor, mums!


För en tid sen så fick vi en förfrågan om vi ville ställa upp på Oliver & Evas lista över Sveriges sexigaste matbloggare. Vi såg det som en rolig grej och ställde upp. Vi är med på en drös olika blogglistor men jag trodde då aldrig att vi skulle hamna på en sådan här lista, men jag kan också tillägga att den är väldigt harmlös.

Klicka här för att kika på hela listan.

Nu skall jag bege mig ut på löprunda i skogen sedan skall det grillas hel kyckling här ikväll. Jag funderar på om jag kanske skall ge gasolgrillen lite kärlek, den har fått stå i skymundan till Weberklotgrillen väldigt länge nu så det är nog dax för det :)

Ha en bra dag på er! /Jimps

tisdag 2 juli 2013

Loppisfynd, Hjo och shopping


 Hej på er! Nu är vi ute på en tur i Sverige, just nu befinner vi oss i Hjo. I lördags innan vi åkte var vi ute på en liten loppisturné i Dalarna. Det är först på senare tid jag har insett tjusningen med loppisar, förut såg jag bara gammalt skräp, men nu har jag hittat min loppisögon. Det blev några fynd, två fina uppläggningsfat, en flaska, en vas och en medicinflaska. Man måste öva lite innan man ser fynden på loppisar. Min senaste drog annars är Blocket, där kan man fynda plus att det är lite adrenalin inblandat, känslan när man verkligen är först på ett riktigt fynd är inte alls dum. Har köpt ett bord till vardagsrummet sen sist, kan visa det senare. Det ska också målas precis som skåpet som jag har köpt.

 
 
Tänkte ni skulle få se lite fina bilder från Hjo som vi besökte igår. En vacker hamnstad som kallas för trästaden, med mycket fina gamla trähus.
 

Nere vid hamnen




Fina parker att ströva runt i

Vi åkte det obligatoriska turisttåget





Vackra gamla hus i stadsparken

Matstället Grönköping hade vacker utsikt och väldigt god mat


Ceasarsallad med handskalade räkor

Mina grillgrabbar sitter och snackar

Stugan


 Idag har det varit riktigt tråkväder, så vi åkte till Skövde och shoppade lite och spelade bowling. Det var första gången barnen bowlade och de tyckte verkligen att det var roligt. Det kommer vi göra fler gånger när vi kommer hem. Gillar aktiviteter som är roliga både för barn och vuxna.

Nu till shoppingen, vi hittade jättefina vinglas på Lagerhaus, fin form och tunt glas. Synd bara att jag inte dricker vin, men får kanske göra ett försök i dessa nya glas. Sen köpte jag två glasburkar också, men de är så bra inpackade så de får ni se sen när vi kommer hem.

 
Bland det bästa som finns med sommaren är ju torghandeln runt om i Sverige, att få chansen att köpa lokalproducerade råvaror mitt på stan det är ju hur bra som helst. Så från torget i Skövde fick sparris, knipplökar och jordgubbar följa med hem. Blir perfekt till dagens middag!
 


På agendan den här veckan har vi Bisonsafari och en båttur med fiske, sen får vi ta dagen som den kommer, verkar ju tyvärr inte bli något sol och badväder. Svensk sommar alltså, nästa år får vi nog satsa på en utlandsresa så man får solgaranti. Fast hur det än är så är det ju skönt att bara vara ledig och vara med varandra. Sen kan man ju träna hur ofta man vill och nästan när man vill, nu när min förkylning börjar försvinna finns det inga ursäkter!
Nej nu börjar det bli dags att tända grillen och fixa lite käk. Ha det så bra ute i sommarsverige!
Följ oss gärna på instagram där vi ät lite mer aktiva just nu. Jag heter jimpsmillislchf och Jimmy heter jimps_. / Camilla