onsdag 28 augusti 2013

Chicken nuggets


 
God kväll på er! Idag har jag och barnen varit lediga tillsammans, vi åt lunch ute med barnens kusin. Till barnens stora förtjusning fick vi åka i hans cab, barnen skrek av lycka när det blåste i håret. En riktigt lyckad utflykt. Efter det pressade jag in en löprunda och sen åkte vi till mina föräldrar som äntligen är hemma igen, där fick vi jordgubbar och grädde. Så är års tänker jag hela tiden att jag nog gör saker för sista gången, kanske var det sista gången jag låg ute och solade häromdagen och idag var det kanske sista gången för i år jag åt färska jordgubbar och grädde. När det är sista gången så njuter man extra mycket. härligt!  
 

Idag var det dags för Vincents favoritmat, kycklingbitar med ostdipp. Dippen gick inte riktigt hem, men kycklingen fick toppbetyg av barnen och ja av mig med, riktigt gott! Jag panerade med fläsksvålar, vet inte vem som kom på det här från början, men det funkar riktigt bra. Idag tog jag fläsksvålar med barbequesmak och det blev en fullträff, väldigt god smak! Receptet på ostdippen hittade jag idag hemma hos mina föräldrar i en LCHF-bilaga, i orginalreceptet skulle man ha i sån där orange cheddarost, inte för smaken utan för färgen. Det hoppade jag över och hade i paprikapulver istället. Jag tyckte att ostdippen blev jättegod. Om man vill kan man ha nån creme fraiche-baserad dipp istället eller också. Såser och dipper kan man inte få för mycket av.

 
Börjar med ostdippen eftersom det är bäst att göra den först så den hinner svalna och tjockna lite.
 
Ostdipp
  • 1 dl creme fraiche
  • 100 gram riven ost (ta nån med lite smak på)
  • paprikapulver
  • salt

Värm creme fraichen i en kastrull, ha den rivna osten och värm tills osten smälter. Rör om hela tiden, smaka av med paprikapulver och salt (om det behövs, beror på hur salt ost du har). Låt stå och svalna och tjockna.
 
Chicken nuggets 4 port
  • 4 st stora kycklingfiléer
  • 1 påse fläsksvålar barbequesmak
  • 2 st ägg
  • salt
  • peppar
Skär kycklingen i munsbitar. Ha i fläsksvålarna i en matberedare eller blender och mixa, häll upp på en tallrik. Ha ägg i en skål och vispa lätt med en gaffel. Salta och peppra kycklingen, doppa först i äggen och vänd sen runt i fläsksvålen. Kycklingbitarna blir godast om man friterar, men det går bra att steka i smör och olja. Gjorde ett mellanting, hade en hög gjutjärnskastrull som jag hade ca 2 dl olja i och en rejäl smörklick och så stekte/friterade jag kycklingen. Ytan blev frasig och god, precis som den ska vara. Jag serverade med lite god blandsallad.
 
 
Fläsksvålen finns att köpa i en del mataffärer, själv måste jag åka till City Cross i Falun (grannstaden) för att få tag i den. Kolhydratshalten är 0-1gram står det på påsen, fetthalten 30gram och protein 70gram.
Jimmy jobbar kväll idag också, gillar inte att vara själv på kvällarna, är så mörkrädd och det blir inte bättre med åren kan jag säga. Hör så mycket ljud som jag aldrig skulle höra om han vore hemma. Saknar verkligen ljusa kvällar! Får ta och tända nu i alla fönster innan det blir mörkt och tända lite ljus. Ha en fin kväll! / Camilla
 
 

tisdag 27 augusti 2013

Hamburgare och 5:2 dieten


 
I söndags veckoplanerad vi maten och jag frågade barnen vad de ville att vi skulle äta. Elsa valde hamburgare såklart, tror hon skulle kunna leva på hamburgare. Kika in imorgon så får ni se vad Vincent valde. Eftersom Jimmy jobbar kväll så var det jag som fick ställa mig vid grillen och det är väl inte min starkaste sida att stå vid grillen. Lyckades elda upp nästan ett helt paket bacon, la på skivorna på grillen och gick in och gjorde dressing, när jag kom ut och öppnade locket så brann det och endast två skivor bacon hade klarat sig, hoppsan! Hamburgarna gjorde jag Flippin' Burgers-style, alltså så lite tjafs som möjligt. Om man arbetar med köttfärsen och har i massa kryddor så blir burgarna gärna lite kompakta. Så jag formade bara bollar som jag tryckte lite lätt på grillen och sen kryddade jag med salt och peppar. En smarrig hamburgare som smakar som hamburgare ska! Dressingen är den vanliga, creme fraiche, sambal oelek och vitlökspulver. Har ni nån annan god hamburgerdressing att tipsa om så gör gärna det!
 

 Har tipsat innan om hamburgerfickan som jag använder, men jag tänkte göra det igen för den är verkligen guld när man äter med salladsblad istället för bröd. När man äter med bröd så suger ju brödet upp en del av dressingen, med salladsblad kan det ju lätt bli lite...skulle precis skriva sulligt, men inser att det nog är dalmål, så ja kladdigt. Har tidigare ätit med kaffefilter, men då blir ju filtret alltid lite blött. Hamburgerfickorna är köpta på Ica Maxi.


Tänkte att jag skulle skriva några rader om 5:2 dieten som tydligen är det hetaste just nu, om inte annat så märks det på bokförsäljningen på jobbet. Alla vill ha boken på bilden, en receptbok med recept på olika rätter där antal kalorier är utskrivna. Om jag har provat? Ja självklart, gillar ju att testa nya saker. Testade innan sommaren när jag såg dokumentären på SVT. Hela grejen går ju ut på att man ska fasta i 2 dagar, helst inte två dagar efter varandra. Under dessa två dagar ska man bara äta 500 kalorier totalt om man är kvinna och 600 kalorier om man är man. Övriga 5 dagar kan man äta vad man vill. Detta ska leda till flera positiva hälsoeffekter, bland annat minska risken för olika cancersjukdomar och minska risken för alzheimers och demens.Tyvärr tror jag inte att det därför människor börjar med 5:2 dieten utan för att man troligtvis kommer att gå ner i vikt. Jag gick ner i vikt, men och nu kommer det stora MEN:et kan du leva så här resten av livet, kan det bli din livsstil? Jag har sagt det förr, det går att gå ner i vikt på massa olika sätt, pulver, viktväktarna, GI, LCHF, men kan det bli din livsstil? Man måste bestämma sig. Sen kan det ju såklart vara en kickstart och det kan ju leda till att man ändrar sin livsstil som gör att man håller vikten, men om du går tillbaka till att äta som du gjorde innan så kommer nog vikten bli som innan om inte mer. Om du ska testa och det tycker jag att du ska göra, det här kanske är din grej, så kan jag verkligen rekommendera att äta lågkolhydratskost. Det är mycket lättare att fasta med ett stabilt blodsockervärde. Mitt upplägg var att jag fastade varje gång jag jobbade kväll, fastade fram till kl17 på eftermiddagen och då åt jag mitt mål för dagen. Funkade helt okej, hungern försvinner ju, men jag kände mig lite matt och orkeslös, men det var inga större problem. Jag slutade mest för att det var lite tufft och för att jag har hittat något som passar mig bättre, LCHF och periodisk fasta där jag för det mesta äter mellan kl 12 och kl 20 varje dag. Jag gör undantag på helgen när vi är lediga, då äter jag frukost.
Har du testat 5:2 och vad tycker du?


Ha en trevlig kväll! / Camilla

måndag 26 augusti 2013

Wasabilax & asiatiska grönsaker


Ny vecka och nya maträtter, vi inleder med en wasabilax. Spånade tillsammans jag och Camilla förra veckan och det här pluppade upp i mitt huvud. Med facit i hand vart det lika gott eller kanske tom godare än vad jag hade föreställt mig. Kanske inte är så ovanligt för er läsare att höra mig säga att allting är gott, godare och godast hela tiden. Men är man matälskare och ger sig själv möjligheten att prova nya smaker så blir man ofta positivt överaskad har jag märkt! :)

Sushiälskare som jag är så är kombinationen lax och wasabi som handen i handsken men för att få det att passa ihop i det här sammanhanget så blandas wasabin ut med både mjuk och torr ost som skapar ett täcke på laxfileerna. Sedan valde jag en asiatisk touch på tillbehören men man kan såklart också köra andra teman och tillbehör till som rotsaker eller varför inte en pure eller mos.

Wasabilax 4 port:
  • 4 st laxfileer
  • 100 g philadelphiaost
  • 25 g parmesanost riven
  • 1-2 tsk wasabi
  • 1 tsk hackad persilja
  • salt & peppar
Lägg laxfileerna i en ugnsform och värm upp ugnen till 200 grader. Blanda sedan philadelphia, parmesan, persilja och wasabi. Tag lite wasabi i taget och smaka av efter smak och tycke, tänk på att den kan bli stark med för mycket. avsluta med ett varv på salt och pepparkvarnen. Smeta sedan blandningen ovanpå laxfileerna och gratinera i ugnen i ca 20-25 min. Klart!

Asiatiska grönsaker:
  • 100 g Shitakesvamp
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 konserv vattenkastanjer
  • 1 konserv minimajs
  • 1 konserv bambuskott
  • 1 st röd paprika
  • 2 msk soja
  • 2 msk thailänsk fisksås
  • ½ tsk gul curry
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt & peppar
  • rapsolja
Börja med att fräsa grovhackad rödlök och finhackad vitlök i en stor gryta med rapsolja. Slå sedan i shitakesvampen som du tidigare har förstekt i stekpanna med rapsolja. Förstek även bambuskott, minimajs och vattenkastanjer så dem släpper sin vätska och låt sedan även dem gå ner i grytan tillsammans med löken och svampen. Låt allt fräsa tillsammans och krydda med soja, fisksås, curry, paprikapulver, salt och peppar. Avsluta med att vända ner paprikan och låt den fräsa med dem sista minuterna så den får behålla sin krispighet. Klart!

Den här grönsaksblandningen och laxtäcket är så saftig så man behöver absolut inte ha någon sås eller röra vid sidan av utan rätten är saftig och god i sig.


Jag måste också berätta att min Mamma gifte sig i helgen! Vi var bjudna på grillfest/familjefest då vi skulle samlas allesammans från min mammas och hennes sambos båda familjer och närmaste vänner för att ha det trevligt och umgås. Men vad många av oss inte viste var att dem i hemlighet planerat ett överaskningsbröllop som vart helt otroligt fint! Utomhus i deras trädgård med solsken, gott sälskap, god mat och fest. Jag vart såklart chockad eftersom jag inte anat någonting men också lika glad. :)

Sen att gifta sig under synonymen grillfest är så genialiskt att jag blir ännu mer stolt över min mamma! :) Med dem orden säger jag godnatt till er. /Jimps

söndag 25 augusti 2013

Gorgonzolagratinerad kassler med tomat och basilika


 
Hej på er! Hoppas ni har en bra söndag, här skiner solen och det är riktigt varmt och skönt. Igår var vi på grillfest hemma hos Jimmys mamma och hennes sambo, en grillfest som blev ett bröllop! Det var en jättefin ceremoni mitt i trädgården med nära och kära samlade. Vincent var lite bekymrad efteråt över att farmor gift sig i trädgården, han tyckte att det kunde man ju bara göra på slott. Jag tyckte det var ett jättebra upplägg, avslappnat och fint. Vi bjöds på mat i toppklass, eller vad sägs om grillad oxfilé, sallad, coleslaw och bea-sås.
 

 
Nu tänkte jag bjuda på ett smarrigt kasslerrecept, perfekt vardagsmat som går snabbt att göra och som är gott. Här kan man ju variera fyllningen på kasslern, kan tänka mig att det skulle passa bra med skivad champinjon och lök.
 
Gorgonzolagratinerad kassler
  • ca 1 kg kassler
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1-2 msk basilika (fryst eller färsk)
  • ca 140 gram gorgonzola
  • ostskivor
Sätt ugnen på 225grader. Skiva upp kasslern i ca 0,5cm tjocka skivor och lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Skiva upp tomaterna och fördela ut på kasslerskivorna, fördela ut basilikan också. Bryt eller skär gorgonzolaosten i bitar och fördela. Toppa det hela med 2-3 st ostskivor på varje kasslerskiva. Sätt in mitt i ugnen, det är viktigt att man inte sätter plåten för högt upp för då kommer osten smälta för mycket och rinna av kasslern och hamna på plåten istället, så mitt i ugnen är det som gäller. Det är klart när osten har smält, tar ca 10-15 min.


 Ha en fortsatt trevlig söndag! Nu ska jag gå ut i solen och njuta lite. / Camilla
 

måndag 19 augusti 2013

Beercan-chicken & lite annat

Beercan-chicken x2 på grillen idag!!

Hejsan svejsan och trevlig Måndag allesammans! Vi har haft ledigt idag eftersom vi jobbat hela helgen och vi har haft en kanondag. Dagens största händelse var att barnen kom hem efter fyra dagar med mormor och morfar i Rullsand. Det är inte ofta man är ifrån barnen så länge och nu kommer det definitivt dröja till nästa gång.

Ungarna har lärt sig att cykla när dem varit borta och dem var verkligen malliga när dem kom hem idag. Upp till bevis sa vi och nog har dem lärt sig cykla allt! Gick lite vingligt på deras egna cyklar men visst kunde dem cykla allt :)

Härligt mör och smakrik kyckling & till det en coleslaw.

Vi har ju haft fint väder idag också och efter frukosten som avnjöts ute i morgonsolen så har det varit trädgårdsdag i form av Gräsklippning, trimmning, häckklippning, ogräsrensning osv osv.. Väldigt mycket jobb och väldigt mycket slutresultat! Det är verkligen ett tacksamt arbete eftersom resultatet blir så slående.

Skorsten! Så här ska det se ut när man röker/indirekt grillar i webern, härligt...


Ja här står dem på rad och bara väntar på att bli uppkäkade eller snarare sitter kanske, dem har ju en ölburk i skråvet.. Det är lika enkelt att göra som spektakulärt att bjuda på, har ni inte testat så tycker jag ni ska göra det! Gör såhär:

Beercan chicken 4-6 port:
  • 2 st hela färska kycklingar
  • 2 st 33cl ölburkar
  • salt
  • svartpeppar
  • chiliexplosionkrydda eller liknande
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk soja
  • en skvätt citronsaft
  • 2 tsk sambal oelek
  • 100 g smör
Börja med att smeka in kycklingen med salt, peppar, chilikrydda och en skvätt olivolja. Sätt sedan kycklingarna på öppnade och halvfulla ölburkar. Grilla dem sedan på indirekt värme på grillen i ca 1,5 timme vid 200 grader i grillen. Pensla kycklingen med jämna mellanrum med oljeblandning som du gör genom att blanda 1 dl olivolja, pressad vitlök, sambal, soja, citronsaft och en aning salt & peppar. Mot slutet så fäster du en klick smör på toppen av kycklingen med tandpetare så det får rinna ner över kycklingen. Klart!

Servera gärna med coleslaw, för vårat recept på krispig coleslaw klickar du här!


Jag åt ju faktiskt kyckling i Lördags också. Efter en lång dag på jobbet kom jag hem till ett öde hus och gjorde iordning en rejäl tallrik kycklingklubbor och grillad vitkål som jag mumsade på framför tvn. Dessa grillade jag på gasolgrillen under direkt, svag väme. Det tog ca 40 min att grilla och istället för snacks eller liknande så vart detta helt enkelt mitt fotbollstilltugg, inte dumt va?

Kycklingklubbor 4 port:
  • Kycklingklubbor, färska ca 1 kg
  • 1 dl creme fraiche
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl rödvin
  • 2 dl riven ost
  • ½ dl chilisås
  • 2 msk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 krm salt
Blanda alla ingredienser och låt klubborna marineras innan grillning och pensla under grillningen. Grilla antingen på direkt-låg värme i ca 30-40 min eller indirekt värme i ca 60-90 min. För exakt presision använd stektermometer. 72 grader innertemp intill benet skall det vara.

Grillad vitkål:
  • Vitkålsblad
  • olivolja
  • salt
Bryt loss hela vitkålsblad och grilla på direkt-hög värme. Ringla över olivolja och salt. Låt det fräsa på ordentligt och grilla dem snabbt. Klart!, servera direkt.


I fredags hade jag och Camilla en riktigt mysmiddag hemma efter jobbet. Jag slutade sent men det hindrade mig inte från att ge mig ut i mörkret och grilla på varsin härlig bit biff! Till det åt vi stekta grönsaker och färdig bearnaisesås.


Det har blivit några kvällsskift på jobbet den här veckan och när jag jobbar kväll så brukar jag äta brunch hemma på förmiddagen. Så jag slänger med ett par brunchbilder från veckan och det är få saker som är så gott som äggröra när man är hungrig på morgonen eller förmiddagen!

För recept på en god äggröra, klicka här.


Tack för att ni kikade in och trevlig kväll! /Jimps

fredag 16 augusti 2013

Rullsand levererar


I onsdags åkte jag och barnen till mina föräldrar i Rullsand, barnen ska vara där hela helgen medan vi jobbar. Jag sov kvar med barnen en natt och hade en härlig ledig dag igår. Morgonen var lite kylig, men sen blev det en fin sommardag som spenderades på stranden i solstolen. Trodde nog innan att jag hade solat för sista gången i år, men icke! Inte ett moln på himlen och näst intill själva på stranden, livskvalité när den är som bäst.


Elsa hittade en kikare i mina föräldrars husvagn så vi gick på en upptäcksfärd och kikade med den på morgonen. Elsa önskar sig numer en egen kikare, fast helst en piratkikare som man kan dra ut. Hon fyller ju snart år så man vet ju aldrig.


Elsa tyckte att jag skulle ta kort på hennes skor som hon gillar jättemycket, min lilla linslus! Hon vill alltid vara med på kort.

 

All min höstkänsla som jag haft i kroppen försvann direkt när jag hamnade i solstolen, men nu när man är hemma igen och mörkret och kylan kommer så är den tillbaka igen. Har börjat äta D-vitaminer igen, kanske lite tidigt, men jag vågar inte chansa. Vill må bra och hålla mig frisk så gott det går.

 
 

Innan jag åkte hem igår så åt jag och mamma varsin kebabsallad, man fick köttet på en tallrik och så fick man ha på sallad och sås själv, perfekt för en såsälskare som jag!

Idag när jag ringde för att höra hur det var med barnen var de helt till sig, pratade så fort att jag knappt hörde vad de sa, både Elsa och Vincent har lärt sig att cykla idag!
-Mamma, jag kan cykla med bara två hjul!!! Får jag pratade med pappa, jag måste berätta!
Elsa var så glad och stolt idag när hon fick berätta. Vincent var också jätteglad, men jag tror att Elsa har längtat mer efter att lära sig cykla. Perfekt nu kan vi cykla till skolan tillsammans.
Nu längtar jag tills de kommer hem och får visa vad de har lärt sig!
Nej nu ska jag ta och göra i ordning lite tillbehör till köttet som vi ska äta nu när Jimmy kommer hem. Ha en trevlig fredagkväll! / Camilla

måndag 12 augusti 2013

Blomkål, falukorv & vitsås

 
 Hej hallå, hoppas allt är bra med er därute. Nu är det ju Måndag men tänkte berätta lite vad vi har pysslat med i helgen. Mycket god mat har det varit! I Fredags åt vi räkor, ostar och delikatesser hemma på altanen. En lugn och skön fredag precis som det ska vara. I Lördags var vi på kräfskiva hos ett par kompisar och proppade i oss massor med goda kräftor och havskräftor, riktigt trevligt och väldigt gott! Första gången jag åt havskräftor föresten och det var väldigt gott och inte alls likt vanliga kräftor, kan jag rekommendera...

Söndagen sedan tog vi det väldigt lugnt och bjöd sedan hem Camillas systerson Robert på mat och när han kommer på besök är det bara en sak som gäller... Han är tokig i Tacos och den är stående när Robert kommer på besök och det kan vara riktigt gott när man inte ätit det på länge. Det är inga problem att äta Tacos för en lchfare heller utan man får skippa bröd, chips och göra tillbehören själv.

Är ni sugna på att testa egen salsa och tacokrydda mm så klicka in här för att komma till våra recept!


Men idag vart det varken kräftor eller tacos.. Nej nej utan inget mindre än den gamla klassikern falukorv & vitsås. Såklart på mitt vis och självklart på grillen :) Korv ska grillas!, så även falukorv. Till det grillade jag blomkål istället för det klassiska tillbehöret potatis. Jag lät blomkålen grillas på låg tempratur länge för att den skulle bli genomkokt och inte rå i mitten. Vitsåsen gjorde jag på grädde istället för mjölk och lyxade till den med lite ost. Rätten som helhet vart grym!

Det är också ett bra tips till alla lchfare att klassiska husmanrecept som man hottar upp med mer fett i form av grädde, smör osv alltid blir toppen! Både för mättnaden och smaken. Jag använder tex nästan aldrig mjölk i matlagning som man ofta brukar göra i traditionell husman.


Vitsås 6 dl:
  • 5 dl vispgrädde
  • 75 g philadelphiaost
  • 150 g krämig brieost
  • salt
  • vitpeppar
Hetta upp en kastrull med grädde. Smula ner brieost och philadelphia. Låt stå och puttra medans du gör iordning korven. Smaka sedan av med salt & vitpeppar tills smaken är god. Servera!

Blomkål på grillen eller ugnen 4 port:
  • 2 st små blomkålshuvuden
  • ½ dl olivolja
  • salt
Skiva upp blomkålen och grilla den antingen på grillen eller på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och salt. Grilla på 150-200 grader indirekt i ca 45 min.


 
Nu jobbar Camilla kväll och jag ska sjunka ner i soffan och läsa Expressens fotbollsbilaga som kom ut i dagarna! Det är verkligen godis för en fotbollsfreak som mig. Just såhär i inledningen av säsongerna när man inte sett Europafotboll på länge och inte riktigt vet exakt vart lagen står och vad som kommer ske i höst, det är härligt!



Ha nu en trevlig Måndagskväll på er! /Jimps

torsdag 8 augusti 2013

Blomkåls & palsternackssoppa


God kväll på er och hoppas ni har det bra hemma i stugorna. Med mig är det helt ok men det är värre med Camilla, hon vart visst lite krasslig här på eftermiddagen stackarn. Jag vet inte vad som kan vara värst, att hon mår illa eller att hon gick miste om den goda soppan som jag kokade ihop ikväll... nej jag ska inte vara elak, det är inte roligt att vara dålig.

Ja det är ju Torsdag idag och det är ju soppans veckodag. Så det fick helt enkelt bli en rejäl soppa till middag ikväll och det passade ju extra bra ikväll eftersom regnet vräker ner utanför köksfönstret. Resultatet vart en välsmakande soppa på blomkål & palsternacka, vid sidan om frasiga ostflarn som är goda att doppa. Mums!

Blomkåls & palsternackssoppa 4 port:
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 palsternacka
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5 dl kycklingbuljong (vatten + buljongtärning)
  • 2-3 dl vitt vin
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 krm muskotnöt
  • 2 krm vitpeppar
  • salt & peppar
  • 2 tsk hackad persilja
  • smör
  • Tryffelolja vid servering
Börja med att hacka schalottenlök och vitlök, fräs sedan i en stor kastrull med smör. När löken mjuknat och börjar få färg så slår du på vinet och buljongen, låt puttra. Hacka sedan upp blomkålen och palsternackan grovt, låt dem sedan koka med i kastrullen. Slå sedan i grädde och philadelphiaost, låt stå och puttra tills blomkålen och palsternackan mjuknat ordentligt, ca 10-15 min. Tag sedan en stavmixer och mixa soppan slät, sedan är det dags att smaka upp den. I med kryddorna och smaka av med salt, peppar och ev. mer av någon krydda om du känner för det. Vid servering kan du droppa i två stycken droppar tryffelolja i varje portion. Klart!

Servera gärna med ostflarn som du enkelt gör genom att riva ost som läggs i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 min, håll koll så dem inte bränns för det går fort på slutet. Ett tips som jag gjorde var att jag rev vanlig prästost som jag sedan toppade med riven parmesanost.

Ha det fint allesammans! /Jimps

tisdag 6 augusti 2013

Lchf fiskgratäng


Hej på er. Jag låg precis i godan ro och tittade på fotboll hemma i soffan när det började blixtra och dundra, strax därefter försvann bilden i tv rutan. Ja då passar det väl alldeles utmärkt att posta in dagens middag till er trogna läsare!

Idag vart det inget mindre än en välsmakande fiskgratäng, till det sparris och finncrisp med bregott. Det är mycket godsaker i gratängen som vin, ost och blomkål. Den passade in jättebra en dag som denna med tråkigt grillväder ute.

Knaprigt osttäcke ovanpå gratängen.
Fiskgratäng 4-6 port:
  • 800 g sejfile
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vitt vin
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 buljongtärning (grönsak eller fisk)
  • 2 tsk dijonsenap
  •  salt & peppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk hackad persilja
  • smör
  • riven ost till gratinering
Lägg den tinade fisken i en ugnsform, salta och peppra en aning och toppa sedan med persilja. Koka sedan ihop såsen genom att fräsa hackad schalottenlök och champinjonerna i en kastrull med smör till svampen släppt den mesta vätskan och löken mjuknat. Slå sedan i vin, grädde, creme fraiche och philadelphia. Riv blomkålen med ett rivjärn och slå i det i såsen. Låt koka ihop en aning och smula sedan ner buljongtärning, du kan börja med en halv tärning och smaka av och ev. ha i mer. Låt såsen puttra några minuter och smaka sedan upp den med senap, salt, vitpeppar och svartpeppar. Häll sedan såsen över fisken och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Klart!

Servera med kokt sparris eller broccoli.

Sejen är kryddad med salt, peppar och persilja innan såsen och osten hamnar ovanpå alltsammans.

Schalottenlök är nog en av dem mest använda ingredienserna i vårat kök, klarar man sig inte utan!
Ja då aderar vi ytterligare ett fiskgratängrecept i vårat receptregister och jag tycker att den här gratängen kanske är den bästa hittils. Mycket av den goda smaken kommer från vinet så det får bli mitt tips till er idag, använd mer vin i matlagningen! Vin och sprit i matlagning går hand i hand, vi har i Sverige inte som tradition kanske att använda det så mycket som nere i Europa men desto mer att utforska.

Ha en trevlig kväll på er allesammans! /Jimps

måndag 5 augusti 2013

Biffar med fetaost, basilika och citron

 
 
God kväll på er! Vardagen rullar vidare, skönt dock med värmen så man kan njuta av lediga helger och kvällar. Idag har det varit en stor dag, Elsa började förskolan idag. Hon har verkligen sett framemot den här dagen. Hon var nog mer nervös än vad hon erkände, men allt hade gått bra och det var en väldigt glad tjej som jag hämtade idag. Det tog nog på krafterna för ni vi kom hem gick och raka vägen in på rummet och la sig i sängen och vilade.
 
Ja nu till maten. Jag var och veckohandlade igår efter att ha sökt inspiration på nätet i vanlig ordning, dagens recept hittade jag på ica.se. Köttfärsbiffar med fetaost, basilika, citron och vitlök, gott och enkelt, till hade vi broccoli och ajvarsås. Ajvarsåsen är ju busenkel att göra, bara creme fraiche och ajvar relish. En sås som går hem hos de flesta, både barn och vuxna.



Köttfärsbiffar 4port (på bilderna är det dubbelt upp)
  • ca 400-600gram köttfärs
  • ½ citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ kruka basilika
  • ½ dl vatten
  • salt
  • peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj citronen och finriv skalet av citronen, finriv vitlök .Smula fetaosten grovt. Hacka basilikan och blanda ner allt i köttfärsen tillsammans med vatten. Smaka av med salt och peppar. Forma biffar och stek dem tills de har fått färg, sätt sen in dem i mitt i ugnen i ca 7 minuter.

Senare i veckan kommer vi att få användning av dessa godingar växer ute på altanen.

Än blommar det
 
Igår kväll skulle ni ha sett oss, eller kanske inte, då hade ni nog inte slutat skratta än. Jimmy har kommit på den briljanta idén att vi ska börja med yoga. Jag vet inte riktigt vem som är mest stel, trodde innan att det var jag, men det vette sjutton, det är nog lika illa. Så det här är nog riktigt bra för oss, ska ge det en chans nu får se om det går att göra något åt våra stela kroppar. Vi kör hemma framför tvn, skulle inte kunna gå på en riktigt pass, som sagt ni skulle ha skrattat än.
Nej nu är det dags att köra ett pass! Ha en trevlig kväll! / Camilla


torsdag 1 augusti 2013

Lchf pizza med blomkålsbotten


Yes, idag testade vi att göra pizza med blomkålsbotten som det har varit så mycket snack om på sistone. Den vart jättegod och inget fel alls på smaken, men om jag ska vara ärlig så föredrar jag våra tidigare gjorda pizzor framför denna. Jag fick inte till någon krispighet i botten trots att jag verkligen försökte med alla mina knep som pizza/paj funktion i ugn och på grillgaller istället för plåt, men det var bara kanterna som fick lite krisp. Men jag sågar inte alls receptet eftersom smaken var jättegod! Är det någon som har andra erfarenheter och tips så får ni gärna skriva till oss...


Annars har det inte hänt något speciellt idag, en helt vanlig arbetsdag med allt vad det innebär. Jag har ju också märkt att det börjat blåsa upp en ny debatt i media efter dn's artikel om lchf. Tv och radio är såklart snabba att haka på, mycket kommersiella krafter bakom allt detta tror jag. Det är licksom inga nya fakta eller "larm" som dem kallar det utan dem dammar bara av massa gammal både negativ och positiv info för att få snurr på debatten igen. Det säljer både tidningar, gör folk upprörda och skapar allmänt intresse. Det är ju ett återkommande fenomen var sjätte månad ungefär. Det är ganska lustigt hur upprörda människor kan bli över diskussioner gällande kost som går emot deras egna teorier, men jag har varit med så länge nu och släpper det... Varnar dem inte för lchf så är det för något annat eller vad sägs om socker och sötningsmedel som finns i precis allt för att få oss socker och sötberoende!, rött kött, fisk bakterier eller mask, kyckling bakterier och dess sjukdommar, tillsattser, besprutning av frukt, icke lokalodlat, felfodrade djur, osv, osv... Mycket är såklart jättebra och befogat men då tycker jag att dem ska fokusera på det, skapa förtroende och göra skillnad istället för att bara skriva och prata om det som säljer.

Det jag tycker är att man borde lagstifta och jobba mot att få ner alla tillsatser och kemikalier i mat. Det är ingen av oss som vet vad vi stoppar i oss egentligen, läser man innehållsförteckningen så förstår man ingenting. Då kommer också det lokaproducerade att öka eftersom jättarna inom kemikaliemat inte kommer vara lika slagkraftiga.

Om vi tex tittar på den pizzan jag gjorde idag så är det enda halvfabrikatet jag använt en burk krossade tomater, om det nu räknas som halvfabrikat. Jömför det med tex ett pizza-kit som vissa kallar för hemmagjord pizza, man får i sig lite fler ingredienser när man äter den pizzan jämfört med den du kan göra själv... Jag kan ge er ett exempel av ett pizzakit.

Deg: Vetemjöl, vatten, vegetabilisk olja, jäsningsmedel E450i, E500ii, salt, gluten, dextros, etanol, emulgeringsmedel E 472e, socker. Kan innehålla spår av mjölk och ägg.

Tomatsås: Tomatpuré och tomatkött (70 %), stärkelsesirap, socker, vinäger, rökarom, modifierad majsstärkelse, färgämne sockerkulör, salt, senap, lök, vitlök, kryddor.

Varför ska jag äta allt det där när jag kan göra en egen pizza gjord på bara några få ingredienser som jag har koll på och vet är bra. Etanol licksom, har man det i pizza???
Jaja nog om det...

Pizzan innan gräddning.

Pizza med blomkålsbotten, 2 st pizzor (4 port):

Botten:
  • 5 dl riven blomkål
  • 5 dl riven ost
  • 5 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ½ tsk oregano
Blanda ihop alla ingredienserna och smeta ut på en bakplåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen på 225 grader i 15 min. Plocka ut och låt svalna.

Tomatsås:
  • 300 g krossade tomater
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ gul lök
  • 1 tsk oregano
  • salt & peppar
  • olivolja
  • ev ½ tsk kalvfond
Fräs lök och vitlök i kastrull med olivolja tills löken mjuknat. Slå sedan i tomatkross och låt puttra ca 10 min. Krydda under tiden och smaka av. Klart!

Fyllning:
  • 5 st champinjoner
  • skinka tex parma, serrano eller annan lufttorkad
  • riven ost
  • riven parmesan
Stryk ut tomatsåsen över pizzadegen och toppa sedan med skivad svamp och skinka. Toppa sedan med ost efter smak och tycke. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 15 min eller tills pizzan fått fin färg.

Pizzan innan osten kommer på.
Pizza är ju verkligen en fantastisk rätt och det är verkligen inte konstigt att den är så sjukt poppis världen över. Klicka in i vårat receptregister för att kika på andra goda pizzor vi gjort tidigare!

Pizzadegen efter förgräddningen.
Nu är klockan mycket och det är dags för mig att gå och knyta mig. God natt på er! /Jimps