måndag 25 november 2013

Skidtunnel & lite annat smått


God Måndagskväll och hoppas veckan startat bra för er allesammans! Vi håller fortfarande på och bygger om på jobbet så veckodagarna verkligen flyger förbi och det är minst sagt inspirerande att jobba just nu. Nog om det så tänkte jag skriva några rader om helgen istället. Redan i Torsdags stog jag hemma i garaget och premiärvallade skidorna hela kvällen för att i Lördags premiäråka. Nej vi har faktiskt inte snö i Dalarna än utan vi for till Torsby där dem har en inomhusanläggningen som är öppen för längdskidor året om!


Det var riktigt skoj och jobbigt att åka den första turen för säsongen och mina ljumskar är inte som dem ska just nu kan jag säga! Men det gick faktiskt över förväntan och nu längtar jag verkligen efter snön. Jag kan verkligen rekommendera skidtunneln för er som inte orkar invänta snön. Den var mer kuperad och jobbigare än jag trodde, riktigt bra träning med andra ord.


Lite mattips då! Så här såg våran lunch ut i Söndags, rökt böckling med räkröra till. Det är färdigköpt som ni ser och ibland behöver det inte vara svårare än så, det vart faktiskt ett par finncrisp vid sidan om också kan jag tillägga.


Så här kan en stadig frukost se ut för mig. Ägg, bacon, skinka och finncrisp med bregott och ost. Mycket protein som är bra när man tränat dagen innan. Proteinet och fettet gör dig mätt utan att spöka med blodsockret! Jo till dem som rasar mot lchf så får jag i mig liite kolhydrater i finncrispen också, man behöver inte mer än 5 gram per måltid. Sen kan och får man såklart välja att äta hur mycket eller lite kolhydrater man vill men man behöver inte.

I början när jag åt lchf för att tappa vikt så räknade jag alltid kolhydraterna varje måltid för att inte överskrida 5 gram och rasade i vikt. När jag nått min idealvikt så stannade jag där och har hållt mig där sedan dess. Nu förtiden är jag inte lika noga med att räkna kolhydrater och ligger en bra bit över dem strikta 20 grammen per dag. Jag har helt enkelt hittat en egen balans som fungerar för mig och det tycker jag är det viktigaste.

Dagens tips från mig till er idag är att ni kan vara lite crazy ibland och toka till tacosen nästa gång. Camilla föreslog att vi skulle äta tacos och jag utbrast "ja, då kan vi skippa köttfärsen och ta fläskfile istället", hon såg inte lika entusiastisk ut som mig men av nån anledning så brukar hon låta mig exprimentera. Det vart riktigt gott kan jag tillägga och jag har gjort det tidigare med kyckling också nån gång har jag för mig.

Allt behöver inte vara som det alltid har varit, förändring piffar ibland upp :) Gonatt!

torsdag 21 november 2013

Saffransdoftande fisksoppa


God kväll! Innan jag går och lägger mig ikväll så ska jag passa på att posta ett inlägg till er. Den här veckan har verkligen varit tuff på många sätt och jag är helt tom i skallen. Har varit mycket både på jobbet och hemma, men nu känner jag att bitarna sakta men säkert börjar falla på plats och börjar kunna andas litegrann.

Jag har efter jobb och matlagning idag stått nere i graraget och vallat skidorna för första gången den här säsongen, yes ni hörde rätt! Det är inte så att jag går runt och spår att det ska komma snö utan i helgen så ska jag åka till Torsby där dem har en inomhusanläggning för längdskidor och det ska verkligen bli skitkul att smyga igång skidsäsongen redan nu. Återkommer såklart mer om det senare.

Maten idag blev en krämig fisksoppa med saffran i. Soppa är en bra lchf rätt om du är generös med fettet, man får sig en rejäl bukfylla som man står sig länge på utan att känna någon hunger. Ett tips till er som är under viktnedgång.

Fisksoppa med saffran 4-6 port:
  • 400 g torskfileblock, tinad
  • 5 dl fiskfond (vatten + buljongtärning)
  • 1 liten palsternacka
  • 75 g kålrot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 schalottenlökar
  • 5 dl vispgrädde
  • 300 g färskost
  • ½ paket saffran
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att hacka lök och vitlök. Grovhacka sedan palsternacka och kålrot. Fräs alltsammans i kastrull med smör tills löken mjuknat, slå då på buljongen och låt stå och puttra i 20 min. sila av buljongen och hetta upp den i kastrullen igen. Slå i grädde och osten, låt sedan puttra och smaka upp med saffran, salt och peppar. När soppan är välsmakande så slår du i fisken som får koka med 5 min innan servering. Klart!


I förregår så gick jag loss i charkdisken på jobbet och gjorde lite spansk tapas till Camilla på kvällen. Så sjuukt gott och enklare kan det heller inte bli, ibland behöver man helt enkelt inte krångla till det alls utan bara äta goda rökta råvaror previs som dem är. En salladsbädd, spanka skivade korvar, skinkor, manchegoost, mezeoliver och en svensk rökt hjort fick vara med.

Dagens tips från mig! Nästa gång ni tycker att ni inte har tid till matlagning en dag så köp och gör en tapastallrik istället för att köra in på skräpmatshaket. Mycket nyttigare och framförallt godare! Ha en bra kväll. /Jimps

måndag 18 november 2013

Kyckling med jordnötssås


God kväll på er! Dagens mat blev kyckling med jordnötssås, en riktig god rätt som funkar både till vardags och helg. Hade en fräsch salladsblandning till, så mycket godare än ris som man hade förut.


Klicka här för att komma till receptet på såsen. Idag använde jag ett jordnötssmör från Fitnessguru, ett gott smör med lite kolhydrater, endast 8/100gram. Det finns att köpa på deras hemsida, klicka här för att komma dit.


Idag hade Elsa följt med en kompis hem efter skolan, så efter jobbet passade jag och Vincent på att åka och fika. Vi åkte till IKEA, båda blev glada och nöjda. Jag köpte säsongens första hyacint och så fick några doftljus följa med hem.

 

Ha en trevlig kväll! / Millis

onsdag 13 november 2013

Pollockrygg med spenattäcke & skirat smör


Både jag och Camilla jobbade sent idag så det blev ingen mat lagad här hemma ikväll. Istället tänkte jag dela med mig av ett recept jag gjorde för ett tag sedan innan det faller ur minnet. Fisk minst en dag i veckan tycker vi är en bra tumregel. Ett tag körde vi också en vegetarisk rätt i veckan, det har vi frånkommit nu men är kanske något man skulle ta upp igen. Det som är bra med att sätta upp sådana här regler i sin matplanering är att man sätter lite press på sig själv och lär sig laga och äta mat som man kanske inte äter annars. Så det får bli mitt tips till er idag! Planera in mångsidig kost, det blir både roligare och godare...

Det skirade smöret blir klart och fint när slagget lägger sig i botten.

Pollockrygg med spenattäcke 4 port:
  • 4 st ryggfileer
  • 100 g finhackad spenat fryst
  • 2 msk finhackad persilja fryst
  • rivet citronskal från ½ citron
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3-4 msk riven parmesanost
  • salt & peppar
  • ½ dl olivolja
Börja med att lägga fisken i en ugnsform och salta den en aning. Blanda sedan ihop resten av ingredienserna till en pasta och toppa fisken med den. In med fisken i ugnen på 150 grader i ca 20 min eller tills innertempraturen på fisken blir 50 - 52 grader. Klart!

Skirat smör & knaperstekt bacon:
  • 4 st skivor bacon
  • 100 g smör
Baconet steker du i panna tills den är knaperstekt och låt den sedan ligga och torka på ett pappersark innan du hackar den med kökskniven till servering. Smöret hettar du upp i kastrull på medelvärme. Häll sedan smöret i ett djupt glas, då kommer smöret separera sig då det tunga slagget lägger sig i botten. Häll smöret över fisken vid servering.

Ratatouille på wokgrönsaker:
  • 400 g wokgrönsaker
  • 300 g krossade tomater
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk kalvfond konc.
  • ½ tsk torkad oregano
  • ½ tsk finhackad persilja
  • några droppar vinäger
  • salt & peppar
  • olivolja
Finhacka vitlök och grovhacka rödlöken. Fräs sedan i kastrull med olivolja tills löken mjuknat, slå då i wokgrönsakerna och låt dem fräsa med ett par minuter. Slå sedan på tomatkrossen och fonden. Låt sedan stå och puttra i minst 20 min men gärna längre. Smaka under koktiden upp med kryddorna.

Ha en skön kväll! /Jimps

måndag 11 november 2013

Lchf älgfärsbiffar med svamp & gorgonzolasås


God kväll gott folk! Vi kom över en del älgfärs efter älgjakten här i höst och idag kom det väl till pass! Vi gjorde något så klassiskt som älgfärsbiffar med svampsås. Men med lite andra smaker än den traditionella.


Som tillbehör så fräste vi upp wokgrönsaker & fitnessnoodles från fitnessguru. Smaksatt med en aning fisksås, olivolja, salt och peppar. Grymt gott! Fitnessguru är en hälsokostbutik och kosttillskottsbutik på internet där du hittar bland annat nudlar, jordnötssmör & cocosnötsolja med lågt kolhydratsinnehåll!

Klicka här för att kika in på deras webbshop, http://www.fitnessguru.com/sv/halsokost


Älgfärsbiffar 4 port:
  • 800 g älgfärs (utblandad med späck, se längre ner i inlägget)
  • 1 st gul lök
  • 1 ägg
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • rapsolja & smör
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, låt sedan stå och dra sig en stund. Forma sedan till rejäla biffar, bryn i stekpanna med olja och smör tills ytan till fin. Lägg sedan biffarna i en ugnsform och stek klart dem i ugnen på 100 - 120 grader i ca 20 - 30 min. Biffarna får inte bli för välstekta utan dem ska vara lätt rosa i mitten! Använd stektermometer om du är osäker och innertempraturen bör ligga mellan 55 - 65 grader.

Svamp & gorgonzolasås 6-8 port:
  • 200 g kastanjechampinjoner
  • 100 g gorgonzolaost
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • salt & peppar
  • smör
Hacka svampen och bryn i stekpanna med smör tills dem släppt all vätska och fått fin stekyta. Slå på grädden, philadelphiaosten och gorgonzolan. Låt koka upp och låt sedan stå och puttra i 10 -20 min. Smaka undertiden upp såsen med kalvfond, soja, salt och peppar. Klart och underbart god!


Till själva färsen då. Viltkött är magert och behöver blandas upp med extra fett för att det inte ska bli torrt men fettet ger också en underbar smak! Jag använde "Späck" från fläsk och det är inte alltid så lätt att få tag på i butikerna men säg bara till i charkdisken så kan dem beställa hem. Annars kan man även blanda ut älgfärsen med tex blandfärs eller fläskfärs.

Jag blandade ner 350 g späck i 1 kg älgfärs. Jag malde späcket hemma men har du ingen kvarn kan du säkert beställa färdigmald i charkdisken. Allt det extra fettet gör verkligen hela skillnaden mot en mager färs så det är väl värt mödan!


Nu ska vi lägga oss i soffan och titta ikapp på lite tv program som blev missat i helgen när jag jobbade, bland annat "Så mycket bättre". Ha en skön Måndagkväll allesammans! /Jimps

lördag 9 november 2013

Ostfylld kycklingfilé


Hej på er! Jo jag lever, men det är knappt *haha* Det har varit mycket på slutet, omställning att jobba heltid och börja på ett nytt jobb. Mycket nytt och väldigt mycket göra, stupar i säng varje kväll. Hoppas att jag vänjer mig snart så jag kan börja träna igen, har tyvärr ingen ork till det just nu, men jag vet att jag mår bra av det, så det måste bli så.
Idag har jag, barnen och mormor och morfar varit på Legotävling, fikat och varit till Framtidsmuseet. Det blev en väldigt rolig eftermiddag med barnen i fokus. Framtidsmuseet var väldigt uppskattat, både saker att göra och kika på.
Tänkte jag skulle bjuda på ett smarrigt recept på en rätt som jag lagade i veckan, ostfylld kycklingfilé som jag gjorde i ugnen. När man ska göra hela filéer så är det godast att göra i ugn och med termometer, annars är risken väldigt stor att kycklingen blir torr.

Ostfylld kycklingfilé
  • 800-1000gram kycklingfilé
  • Cheddarostskivor (en till varje filé)
  • 70 gram gorgonzola
  • 0,5 dl creme fraiche
  • 0,5 dl philadelphiaost
  • 5 st torkade tomater
  • 1 st liten schalottenlök
  • Paprikapulver
  • Salt
  • Peppar
Börja med att steka kycklingfiléerna runt om, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Lägg kycklingen åt sidan. Finhacka schalottenlök, hacka tomaterna och blanda ihop med gorgonzola, creme fraiche och philadelphiaost. Krydda med salt och peppar. Skär en ficka i varje kycklingfilé, lägg en skiva cheddarost i varje ficka, toppa med gorgonzolaröran, sätt ihop filéerna med tandpetare. Sätt i en stektermometer i den största filén. Sätt in i ugnen på 200 grader tills temperaturen når 72 grader. Vi serverade kycklingen med ugnsrostad sötpotatis, sallad och bea-sås.

Just nu har jag en fläskfilé i ugnen, ostfylld så klart! Jimmy slutar snart jobbet och jag tänkte överraska honom med ett nytt tillbehör till fläskfilén. Igår jag var det jag som blev överraskad, Jimmy jobbade kväll och igår när jag kom hem så hade han och Vincent städat hela huset, varit och köpt handgjorda chokladpraliner och lite annat smått och gott! Vad glad man blir!
Ha en trevlig lördagkväll! / Millis

onsdag 6 november 2013

Musselafton i sann lchf anda!


I Lördags var jag och Camilla barnfria och passade på att gå ut för lite god mat och vin på Restaurang. Det var jättemysigt att umgås bara vi två och maten smakade väldigt bra! Vi åt skagen till förrätt och Oxfile till huvudrätt, klassiker med andra ord. Men helgens mathöjdpunkt kom ändå dagen efter på Söndagen hemma i vårat kök. Då hade vi dubbelt musslor i form av både soppa och gratinerade blåmusslor. Slät och krämig soppa varvas med smakrika musslor.


Gratinerade musslor & musselsoppa 4 port:
  • 1,5 kg färska blåmusslor
  • 6 st schalottenlökar
  • 3 st stora vitlöksklyftor
  • 1 flaska mousserande vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl grädde
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka gräslök
  • 1 citron
  • 2-3 dl olivolja
  • 150 g riven parmesan
  • salt & peppar
  1. Börja med att hacka schalottenlöken och 2 st av vitlöksklyftorna. Fräs dem i en stor kastrull med olivolja i botten tills löken mjuknat och slå sedan i vinet och buljongtärningen, koka upp. När vinet kokar så slår du i musslorna och låter dem koka under lock i 5 min. Plocka upp musslorna och låt vinet fortsatt stå och koka utan lock så det reduceras till minst hälften, återkommer till det senare.
  2. Plocka bort det översta skalet på alla musslor och lägg dem på en ugnsplåt. Blanda sedan finhackad persilja, finhackad gräslök, rivet citronskal, riven parmesan och en pressad vitlöksklyfta. Rör sedan ner olivolja tills du får en pastakonsistens och smaka slutligen av med salt och peppar. Lägg en klick på varje mussla, ringla över lite grann av den nerkokta vinbuljongen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i 15 min.
  3. När vinet reducerat till mindre än hälften så silar du av buljongen och hettar sedan upp den i en kastrull igen. Slå på grädde, lite i taget under omröring samtidigt som du smakar av tills du får fram en god balans. I mitt fall 4-5 dl vispgrädde. Slutligen en aning salt och peppar. Klart!


Det är få saker som jag tycker så mycket om som musslor! Jag tror att det är enkelheten och dem fina smakerna i alla ingredienser som passar så bra tillsammans som gör det så smakrikt och gott. Våra barn tycker att det är jättegott dem också betyget från dem blev "godare än hamburgare" och "jag vill äta den här soppan jämt"! Det är bra betyg kan jag lova. Jag vet att många som inte provat är lite skraja för själva musslorna men tuffa till er och förbi se det annars går ni verkligen miste om något fint!


Dem gratinerade musslorna har vi gjort många gånger i lite olika formationer, bland annat en ruff variant ute på grillen, klicka här för att kika på det receptet.

Eller klicka här för en enklare variant av ugnsgratinerade grönmusslor som köpts färdigkokta från frysdisken.



Lägg möda på att hitta ett gott vin när du ska göra en sådan här rätt eftersom det är vinet som ger väldigt mycket av smaken. Jag brukar använda mousserande vin eftersom den smaken tilltallar mig och ger även en frisk smak som jag tycker är gott i en sån här rätt.

Ha det fint! /Jimps

tisdag 5 november 2013

Tisdag

Matlagning är ett av mina intressen! vad är erat?

Vad trist det är med höstmörkret ute och jag tror man blir mer påverkad än man tror. Jag har min lediga dag idag och när jag tittar ut genom fönstret så blir man inte direkt inspirerad av moder natur. Men det är då det är viktigt att ha något att se fram emot, det kan vara både kortsiktigt och långsiktigt. Det är så man skapar gott humör i höstmörkret tror jag och det behöver inte alls vara märkvärdiga saker utan det viktigaste är att man hittar saker att hela tiden blicka fram emot.

Jag ser tillexempel fram emot att hämta mina barn från skolan/dagis och eftermiddagens matlagning som kommer innehålla Pollockfile och spenat, mer än så har jag inte bestämt utan det får visa sig. Även Champions league fotbollen ikväll ser jag jättemycket fram emot. Sedan ser jag fram emot första ordentliga snön ska falla så man snart kan börja åka skidor igen. Jag ser fram emot att om drygt två veckor renovera upp mina avdelningar på jobbet så dem blir tipp topp. Jag ser fram emot den dagen då våran planerade braskamin ska premiäreldas. Jag ser också jättemycket fram emot mina planerade skidlopp i början av nästa år och förberedelserna inför det.. Lite så tänker jag, både smått och stort, nytta och nöje.

Det viktigaste av allt är ett intresse och det har jag märkt med åren. Trots att man har jobbet, familjen osv så måste man fylla upp vissa luckor med intressen. Även träning och motion är superviktigt för att må bra och har man inte det som ett intresse så tycker jag att det är något man ska eftersträva. Att försöka hitta något som man gillar för det finns motion för alla, det gäller bara att finna den.

Nu ska jag åka och hämta mina barn! Ha en fortsatt bra dag. /Jimps

lördag 2 november 2013

Skaldjur & kycklinggryta


Förra helgen premiäråt vi ostron här hemma. Eller vi och vi, jag gjorde det iaf. Efter lång övertalan fick jag Camilla att testa ett ostron men den flög ut ur munnen lika snabbt som den kom in, kombinationen att den lever och konsistensen vart helt enkelt för mycket för henne. Jag var inte heller helt imponerad efter det första ostronet men när jag ätit några stycken och bekantat mig med smaken så tycker jag faktiskt att det var helt ok. Jag hade väldigt höga förväntningar och summa summarum så var det en liten besvikelse men som så mycket annat så tror jag att ostron är något som man måste lära sig att tycka om. Jag kommer garanterat äta det flera gånger och tror att det blir godare för varje gång när man bekantar sig mer med smakerna...

Sen är det ju faktiskt så att det inte bara är att äta ostron, det var ett rent helvete att få upp dem för en nybörjare men efter mycket krångel så fick jag in någon slags teknik. Tack och lov så finns alltid youtube till hands vid sådana här situationer :)

Vi åt ju inte bara ostron utan och färska räkor och gratinerad hummer! Dem två sistnämnda gör garaterat ingen besviken, vilka härliga smaker och kommentarer är faktiskt överflödiga.


Gratinerad hummer:
  • 1 st hummer kokt
  • 100 g skivade champinjoner
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 dl grädde
  • 50-100 g philadelphiaost
  • ½-1 tsk skaldjursfond konc.
  • ½-1 tsk kalvfond konc.
  • ½-1 tsk soja
  • salt
  • peppar
  • smör
  • Riven ost
Börja med att klyva hummer längs med kroppen med stor kökskniv. Gröp sedan ur köttet i stjärten och klorna, lägg dem vid sidan om. Rensa sedan ur hummern så du bara får kvar skråvet. Dax att göra en stuvning. Fräs hackad schalotten, champinjoner och ev. vitlök i panna med smör. Slå sedan på grädde, soja och philadelphia. Låt puttra och smaka sedan upp stuvningen med fond, salt och peppar. När du är klar med stuvningen så hackar du ner hummerköttet i stuvningen och fyller hummerskalen med stuvningen. Toppa sedan med riven ost och gratinera i ugnen på 200 grader i 15 min eller tills osten fått fin färg. Klart!


Dagen efter vårat skaldjursfrosseri så freestylade jag ihop en kycklinggryta som inte gick av för hackor den heller. Enkelt, robust och väldigt gott!

Kycklinggryta 4 port:
  • 800 g kycklingfil'e
  • 1 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • ½ purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 broccolibukett
  • ½ litet blomkålshuvud
  • 1 paprika
  • 1 konserv vattenkastanjer
  • ½ tsk sambal oelek
  • 2 msk tomatpur'e
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 1-2 tsk kycklingfond konc.
  • 100 g philadelphiaost
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk curry
  • 15 st marinerade vitlöksklyftor
  • 6 st soltorkade tomater
  • salt & peppar
  • rapsolja
  • Jordnötter
Bryn lök, rödlök och purjo i en gryta med rapsolja. När löken är brynt så tillsätter du grovhackad kycklingfil'e och låter även den brynas. Krydda på med curry, paprikapulver, salt och peppar. När även kycklingen är brynt så slår du i grovhackad broccoli, blomkål och även vattenkastanjerna. Fräs på tills dem släppt ifrån sig den mesta vätskan och det slutar ryka. Slå sedan i creme fraiche, philadelphia, senap, sambal och fond. Låt puttra 20-30 min. Mot slutet av koktiden blandar du ner skivad paprika, hackade soltorkade tomater och dem marinerade vitlöksklyftorna. Smaka av med salt, peppar och ev ytterligare krydda. Klart! Toppa innan servering med hackade jodnötter.

Ha nu en go Lördag allesammans! /Jimps