söndag 29 december 2013

Söndag


God kväll och hoppas ni haft en bra Jul allesammans! Våran Jul har varit bra, mycket god mat och många fina klappar. Nu blickar vi frammåt mot nyår som vi kommer att fira hemma tillsammans med min syster och hennes familj. Då ska vi kruta på ordentligt med en smarrig trerätters och det ser jag verkligen fram emot!

Jag ska tipsa er om ett gott snack såhär i Juletider då det är grönkålssäsong. Grönkålschips som du enkelt gör i ugnen och som är mycket godare än vad det kanske låter. Du strör ut grönkål på en plåt, ringlar över olivolja och salt sedan rostar du den i ugnen på 175 grader i 10-15 min. Låt dem vila en stund innan servering så dem får torka till sig och bli krispiga. Klart!


Idag har jag äntligen varit ledig och haft tid att montera takstege uppe på vårat hustak som är den sista åtgärden innan våran braskamin ska slutbesiktigas. Känns lite trist att i juletider ha en fungerande braskamin hemma i vardagsrummet som man inte får elda i! Men men, snart så..

Hela eftermiddagen sen så har jag, Camilla och hennes pappar rivit ut ett helt kök tillsammans i hennes föräldrars nya bostad. Det var skojigt och jag gjorde precis som det ska göras, enbart med hjälp av en kofot :)

Igårkväll åt vi grillad biff med Jordärtskockspure, kokt sparris & bearnaisesås. Det för första gången vi gjort Jordärtskockspure och det blev jättegott och passade ypperligt till köttet.

Jordärtskockspure 4 port:
  • 500 g Jordärtskockor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • salt & peppar
Skala och skiva upp Jordärtskockorna. Koka dem sedan i vatten och buljongtärning i ca 8 min eller tills dem är mjuka. Passera dem och koka sedan upp tillsammans med philadelphia och grädde. Smaksätt med vitpeppar, salt och peppar. Tag av kastrullen och låt vila en aning innan servering så pure'n får sätta sig en aning. Klart!

http://jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden är tagen från jimps_ Istagram, klicka på bilden för att kika på fler bilder från våra Instagramflöden.

Har ni läst senaste numret av Allt om lchf som är Expressens lchf-bilaga? Har ni inte gjort det så tycker jag ni ska göra det i veckan. Där kan ni läsa ett reportage med mig, bara en sån sak :)

Ha nu en trevlig kväll gott folk! /Jimps

onsdag 18 december 2013

30 år ung

http://jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden är tagen från jimps_ Instagram. Klicka på bilden för att kika på fler bilder från våra Instagramflöden.
 
 Jag kan ju direkt inleda med att jag fyller 30 idag. Jag sa till Camilla häromdan att jag ska lägga ann en riktigt buskig mustasch efter 30, så vi får väl se om jag gör sak i frågan. Annars så känns det inget speciellt och det var någon som sa häromdan att 30 är det nya 20 så jag kör på det, kriserna sparar till 40 eller 50 :)
 
Nog pratat om det för nu så fokuserar vi på en maträtt istället, där känner jag mig mer hemma. Jag tänkte dela med mig av en rätt som en 6 åring skulle kunna laga men som inte alls smakar enkelt utan tack vare ostsåsen är farligt god!
 
Korven steker du och broccilon kokar du efter konstens alla regler. För receptet på ädelost eller gorgonzolaost-såsen klickar du här! Ringla ut korven och broccolin på tallriken, ös sedan över ädelostsåsen utan att skämmas!
 

Min födelsedag till ära så har jag faktiskt varit ledig idag men kalaset sparar vi ändå till i morgon eftersom många andra i familjen jobbat kväll osv. Men jag har haft en underbart ledig dag tillsammans med min lilla Vincent och vi har hunnit med både det ena och det andra. Vi hälsade bland annat på Elsa och hennes klasskompisar när dem åkte skridskor i skolan. Dem var verkligen superduktiga allesammans!


Ikväll grilljerade vi den andra Julskinkan denna vecka också :) Den här gången ugnsstekte vi en rimmad skinka som vi sedan grilljerade. Återkommer med resultatet efter provsmakningen! Kvällen rundade vi sedan av med en tallrik utvalda julbordsgodingar, mums!


Måste flasha med min födelsedagspresent också. Ett riktigt skysst vallaställ som kommer användas flitigt i vinter! Liite mer hytec än mitt gamla som jag faktiskt gjort själv och funkat bra. Men som det är med allt annat så behöver man lite bättre grejer ju högre intresset och ambitionsnivån blir och det här kommer göra vallningen så mycket roligare och smidigare! Ny vallabänk och nya skidor, iår kan jag ju inget annat än flyga fram i skidspåren :)

Nu tackar jag för mig och tar min 30 år gamla kropp och går och lägger mig. /Jimps

söndag 15 december 2013

Älgfärsburgare & lite annat gott


Jag sa till barnen på fredagseftermiddagen att vi skulle äta hamburgare till kvällen. Dem vart eld och lågor eftersom det är deras favoritmat men dem såg inte lika imponerade ut när dem förstog att vi inte skulle åka till MAX utan göra egna. När jag sedan spädde på med att vi skulle laga dem på älgfärs så gick jag från världens bästa pappa för en minut sedan till att hamna i botten på bästa pappa-listan nu :) Men burgarna vart så sjuukt goda så när vi väl satt oss till bords på kvällen så var det ingen som saknade någon tråkig snabbmatsburgare...


Jag gjorde ett grymt fint recept på Älgfärsbiffar med svamp & gorgonzolasås för en tid sedan, för att kika på det receptet klickar du här! Men hamburgarna vill jag hålla lite enklare och skippar bland annat äggen, löken och bearbetar smeten så lite som möjligt för att behålla luftigheten men det viktigaste av allt är att jag blandar ut färsen med rejält mycket fett för att höja smaken och som sagt saftigheten. Jag blandar ut färsen med fläskspäck som jag malt hemma i köttkvarnen, kör ca 2/3 kött och 1/3 späck.

Älgfärsburgare 4 port:
  • 600 g älgfärs
  • 300 g fläskspäck
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk mild paprikapulver
  • 2 tsk finhackad persilja fryst
  • 2 krm spiskummin
Blanda helt enkelt ihop alla ingredienserna utan att bearbeta färsen mer än nödvändigt, låt stå och dra en stund innan tillagning. När du sedan ska steka burgarna så hettar du upp en panna med smör, tar en näve smet och lägger i pannan. Tag sedan en stekspade och pressa ut burgaren direkt i pannan, dvs behöver du inte forma biffar innan stekning utan gör det direkt i pannan. Detta gör att burgarna blir saftigare. Servera med stekt bacon, sallad, rödlök, grönsaker och dressing.

Dressingen jag använde gör du enkelt själv genom att blanda 1 dl creme fraiche, 1 tsk sambal oelek och ½ tsk vitlökspulver.



I Torsdags var vi på Vincents luciafirande på dagis där barnen stolt gick luciatåg och sjöng visor. Klockan rann iväg och påväg hem så fick jag vissa indikationer om att vi skulle köpa hem nån slags snabbmat men det tyckte inte jag som var väldigt sugen på att både laga och äta något riktigt gott och hemlagat fast tiden var lite knapp.

Resultatet var det ingen som klagade på och rätten tog inte mer än 20 min att göra trots att kycklingen låg i frysen. Så vill ni äta underbart god kyckling i veckan så tycker jag att ni ska göra någonting liknande den här!

Kyckling med topping 4 port:
  • 3 - 4 st kycklingfileer
  • 1 paket bacon
  • 2 schalottenlökar
  • 3 st soltorkade tomater
  • ost tex getost, brieost eller cheddar
  • salt & peppar
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • smör
Har du som jag frysta kycklingfileer så koka dem i 7 min så dem tinar. Dela sedan fileerna på hälften och stek dem i panna med smör, krydda under stektiden med salt, peppar och paprikapulver. Mot slutet av stektiden så toppar du varje file med hackad schalottenlök, hackade soltorkade tomater och ett osttäcke av valfri ost. Klart!

Till kycklingen serverade avocadosallad och färdig bearnaisesås.



Avslutningsvis kommer en rätt baserad på en kylskåpsrensning. Ibland behöver man inte krångla till det utan ta lite vad som finns innan det hamnar i komposten. Jag har gjort en gryta på köttfärs, aubergine, champinjoner, sockerärtor, krossade tomater, purjolök, gul lök och lite annat smått och gott. Hur enkelt som helst, det är bara att bryna, koka ihop och smaka av med kryddor.

Där har ni tre stycken maträtter som vi ätit dem senaste dagarna. Inga konstigheter, bara gott. Annars har jag haft en lugn och skön helg. Verkligen laddar batterierna inför vad som komma skall! Jobbar man i butik så går vi just nu in i årets mest hektiska period. Tror jag har tre lediga dagar på tre veckor då många andra har långledigt. Men det är också dem här perioderna när det hettar till som är dem roligaste att jobba.


http://jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden är tagen från jimpsmillislchf's Instagramflöde, klicka på bilden för att kika på fler bilder från Instagram.
Våran efterlängtade kamin har installerats i veckan också men premiäreldningen dröjer tills slutbesiktningen är gjord. Skitsnygg kamin som passade in i rummet precis så bra som vi tänkt oss! Ser fram emot många mysiga middagar med en knastrande brasa i bakgrunden..

Ha det fint! /Jimps

tisdag 10 december 2013

Skippa pastan!

 
Jag ska kasta ut ett par goda och enkla recept som normalt förknippas med pasta, då säger jag rätt och slätt "skit i pastan och gilla resten!" Jag älskar Italienskt men saknar inte alls pastan då jag slutade äta den. Italienskt är inte pastan, det är så mycket mer. Bland annat frikadeller i tomatsås och eftersom pastan utesluts så serverar jag den med bruten isbergssallad, fetaostsmul, olivolja och vinägerstänk.


Tomatsås:
  • 1 konserv krossade tomater
  • 1 konserv passerade tomater
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • ½ dl tomatpure
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk konc kalvfond
  • ½ msk torkad oregano
  • 1 msk finhackad persilja fryst
  • ½ msk finhackad basilika fryst
  • salt & peppar
  • olivolja
  • ev. ett par droppar vitvinsvinäger
Börja med att koka upp tomatsåsen innan du gör frikadellerna. Hacka då schalottenlök och fräs tillsammans med champinjonerna i en kastrull med olivolja. Salta och peppra svampen en aning och slå sedan på krossade tomater, passerade tomater, tomatpure, pressad vitlöksklyfta, kalvfond och kryddorna. Låt sedan stå och puttra medans du gör iordning frikadellerna.

Frikadeller 4 port:
  • 800 g nötfärs
  • 1 hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk konc kalvfond
  • 2 ägg
  • ½ tsk oregano
  • ½ tsk finhackad basilika fryst
  • 1 tsk finhackad persilja fryst
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Enkelt, blanda alla ingredienserna till en smet och forma sedan frikadeller. Dem formar du precis som köttbullar och dem ska vara ungefär dubbelt så stora som köttbullar. Bryn dem sedan en aning i stekpanna med olivolja.

Avslutningsvis efter att tomatsåsen fått puttra minst 20 men gärna längre så smakar du upp den med salt och peppar och låter sedan frikadellerna koka med i ytterligare 10 min innan servering. Klart! Servera på en salladsbädd och njut.


Avslutningsvis så delar jag med mig av en enkel tillrättning som jag gjort tidigare och som inte är någon kost alls att göra! Det är en Zucchinipasta toppad med parmesan, till det en stekt god korv och smörstekt rödlök. Det låter väldigt enkelt men innehåller så många fina smaker och återigen, vem behöver pasta! :) Den söta löken, kryddiga korven gör sig så bra tillsammans med den saftiga och ostsmakande zucchinipastan!

Zucchinipastan gör du enkelt genom att riva en zucchini på längden med rivjärn. Koka upp den under lock, tag av från plattan och låt dra ett par minuter innan du häller av vattnet. Riv sedan över parmesanost och servera. Klart!

http://jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden är tagen från jimpsmillislchf Instagramflöde, klicka på bilden för att kika på fler bilder från våra Instagramkonton.

Idag har vi klätt granen här hemma också, lite tidigt men det får man vara när man jobbar mycket under jul. Vi har också varit och käkat Jullunch, köpt lite julklappar och annat som måste göras på en ledig vardag.

http://jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden är tagen från jimps_ Instagramflöde, klicka på bilden för att kika på fler bilder från våra Instagramkonton.

Jo sen har jag varit och bytt mina nyinköpta skidor för andra gången, jag hoppas verkligen att detta par kommer att passa och det känns mycket bättre nu. Dem första var för korta, dem andra för mjuka men idag gick vi till botten med vad jag ville ha och nu känns det bra. Inte bara det där med att köpa nya skidor kan jag säga! Skidbytardagen till ära så har bilen fått fin vinterskrud, skidboxen sitter nu på och det ska den få göra ett par månader framöver. Känns riktigt bra och nu önskar jag bara fler minusgrader och mer snö!

Ha nu en go kväll på er allesammans! /Jimps

söndag 8 december 2013

Söndag


God kväll och jag misstänker att dem flesta av er har kastat in handduken men då får ni läsa detta i morgon! Jag har varit och spelat innebandy och det dröjer nog en stund till innan john blund hälsar på. Det har tyvärr blivit glesare och glesare mellan inläggen ett tag nu då jag haft mycket både hemma och på jobbet, men jag ska försöka uppdatera lite mer frekvent framöver. Jag rivstartar idag med några fina matbilder som kanske kan inspirera någon :)

Vi börjar med den första bilden som jag lagade i Fredags. Jag ville lyxa till det lite extra och fira min långhelg och skämma bort Camilla litegrann efter jobbet. Det blev väldigt gott och vällagat. Maten består av Svensk hängmörad ryggbiff i bit som stekts i ugnen och skurits upp i efterhand. Till köttet gjorde jag smörstekt sparris, ugnsrostad sötpotatis, färsk vårlök, groddar, rödvinssås och murkelsås.

Lämnade med andra ord inget åt slumpen utan gick all in och det smakade precis så bra som jag hade hoppats. Jag brukar ha lite svårt att få till en god rödvinsås men jag är nöjd med den jag presterade i fredags.

Rödvinssås:
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl kalvfond (vatten + konc fond)
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • salt & peppar
  • 50 g smör
Koka upp vinet, fonden och hackad schalottenlök. Krydda med lagerblad och timjan, låt sedan stå och puttra tills det reducerat till minst hälften. Slutligen rör du ner smöret och smakar upp med salt och peppar. Klart!

Receptet på murkelsåsen hittar du här!


Hamburgare eller ju aldrig fel och då utan bröd såklart! Jag lovar er att börjar man äta hamburgare utan bröd, hemmagjorda också såklart så kan man inte äta klassiska burgare längre för det är inte i närheten lika gott. Tar man bort brödet så förstärks smaken från köttet, osten och grönsakerna. Alltid lika gott och en rätt man inte tröttnar på hur många gånger man än äter den.


Färska räkor, italienskt tunnskuret, inlagda oliver, delikatessostar och gott vin. Man behöver inte säga så mer utan bilderna talar för sig själv. När jag ska lyxa till det ordentligt en helgkväll så brukar det se ut ungefär såhär. Stor variation och man njuter av varje tugga!



Nu har vintern kommit till Dalarna också med ett par dagars snöande så känns det så gött! I Lördags så vara det bara att ställa sig och valla skidorna och bege sig ut på premiärturen uppe i Bergebo hemma i Borlänge. Efteråt blev det after-ski! Jag, Camilla och några jobbarkompisar festade loss och gick sedan ut och dansade, det behöver man göra ibland. En riktigt trevlig kväll och med dem orden så tackar jag för mig idag. Godnatt på er allesammans! /Jimps

tisdag 3 december 2013

Fläskkarrérulle med ostfyllning


God kväll på er! Tänkte bjuda er på ett smarrigt fläskkarrérecept som passar både till vardag och fest. Vi brukar grilla mycket fläskkarré på sommaren, men det går utmärkt att äta hela året. Godast blir det om man tillagar det i ugnen eller i gryta. Pulled pork är ju en maträtt som har blivit väldigt poppis på slutet, väldigt gott och det lagar sig själv. Något annat som är väldigt gott är fläskkarrérulle, går att variera hur mycket som helst. Det är bara att byta fyllning. Jag gjorde två olika ostfyllningar, en lite hetare med färskost och sambal oelek och en annan med en jättegod gorgonzola och mascarponeost. Klicka här för att komma till själva grundreceptet på rullen.


Gorgonzola och mascarponefyllning
  • 2 msk färskost
  • 200 gram gorgonzola och mascarponeost
  • 2 schalottenlök
  •  vitlöksklyfta
  • 1 msk fryst hackad persilja
  • salt
  • peppar
Hacka schalottenlöken och pressa vitlöken och blanda ihop med övriga ingredienser.


Ost och sambal oelekfyllning
  • 100 gram färskost
  • 2-3 msk creme fraiche
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk hackad fryst basilika
  • salt
  • peppar
Hacka löken och blanda ihop med övriga ingredienser.




Idag köpte jag årets första julklapp, börjar bli dags att ge sig ut på julklappsjakt. Sen är det ju en som snart fyller 30 här hemma och vad köper man till honom som aldrig önskar sig något... Får ta mig en allvarlig funderare. Ha en fin kväll! / Millis

söndag 1 december 2013

Örtgravad sill med pepparrot


Trevlig 1:a advent på er! Hoppas ni inte har blåst bort idag! Kämpar med julkänslan, den vill inte riktigt infinna sig, är det snön som saknas? Igår bakade vi pepparkakor och tog fram alla julstjärnor och idag har vi varit hemma hos goda vänner på adventsfika. Och häromdagen lade jag in sill, gjorde efter ett recept som jag hittade i senaste numret av Coops medlemstidning Mer Smak. Älskar inlagd sill, men kan ibland tycka att det smakar för sött, så jag blev glad när jag hittade ett recept utan socker. Sillen blev jättegod, perfekt med lite sting från pepparroten.

Örtgravad sill med pepparrot 6 bufféportioner
  • 450 gram sill- eller strömmingsfiléer
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk salt

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ dl gräddfil
  • 1½ tsk grov skånsk senap
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 3 msk majonnäs, gärna hemgjord
  • 1/4tsk nymald svartpeppar
Dra loss filéerna från skinnet. Börja från insidan vid den bredaste änden och dra rakt ner. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke (ej rostfri). Låt fisken marinera i vätskan ca 12 timmar i kylen. Ta sen upp fisken och låt rinna av på hushållspapper. Mixa örter och vitlök med hälften av gräddfilen. Vänd ihop med senap, pepparrot, majonnäs och resten av gräddfilen. Smaka av med svartpeppar. Lägg i filéerna att marinera minst 3 timmar, gärna över natten.
 

Den senaste tiden har varit lite tuff, svimmat, varit yr och mått allmänt dåligt. Förra helgen blev jag inlagd på sjukhus, det visade sig att jag har väldigt lågt blodtryck. Något som höjer blodtrycket är vatten och att motionera och det har det varit dåligt med sen jag började på mitt nya jobb. Så nu dricker jag vatten och planerar att komma igång med träningen. I fredags var det första dagen som jag mådde riktigt bra. På ett läkarbesök veckan innan fick jag ett tråkigt besked, har ett medfött hjärtfel som nån gång kommer att behövas opereras och nu har det blivit sämre. Så nu är det promenader och på sin höjd lätta joggingpass som gäller när det kommer till träning. Något som inte riktigt att landat ännu, har inte tagit in det, vad är träning om man inte kan ta ut sig helt?! Just nu finns inte tiden och orken till träning, men jag ska byta gym efter nyår så jag hoppas att det ska ge mig en boost, gymträning borde funka bra i alla fall.
När man mår dåligt så inser man hur tacksam man ska vara när man mår bra, det var många tankar som snurrade när jag låg på sjukhus och jag är evigt tacksam över att det inte var något allvarligt. Dessutom är jag väldigt tacksam över alla fina vänner och familj jag har, betyder mycket med sån omtanke när man känner sig krasslig.
Ha det fint och ta hand om varandra! / Camilla