måndag 30 juni 2014

Mitt bidrag till Årets grillmästare 2014


Jag tävlar i årets grillmästare 2014

Vad brukar du har på grillen? En klassiker på sommaren är grillat kött. På ICA.se har vi de bästa grillrecepten!


 
I morgon drar ju Icas tävling Åretes grillmästare 2014 igång och jag tänkte bidra till tävlingen med ett recept och hoppas såklart att ni klickar in och röstar på mig!
 
Receptet jag tänkte ställa upp med är Högrevsrulle med vinägrettsallad, majs, paprika och avocadoröra.
 

Jag valde denna rätt för att den är underbart god, men också för att den inte är allt för spretig och följer en röd tråd i form av Amerikanska enkla smaker. Den är också enkel att tillaga för er som vill provlaga receptet.


Jag tänkte skriva några rader om Högrev idag och det är det som ni ser på bilderna. Högrev är ju nötkött och anses kanske inte vara den ädlaste detaljen på nötet men blir mer och mer populärt i grillkretsar. Oftast förekommer högrev i grytor, ugnsstek eller mald tex i hamburgare. Tanken när jag köpte biten var faktiskt att jag skulle mala ner den och göra just burgare på den men ångrade mig och blev sugen på att grilla köttet istället.

Jag gjorde en gammal beprövad "rulle" som jag tidigare gjort med fläsk och resultatet blev riktigt jäkla bra! Det är dock ingen rätt du ska göra om du är hungrig då den tar tid att göra, så denna middag lär planeras i god tid...


Till det möra och smakrika köttet så höll jag mig till Amerikanska smaker. Majs och paprika grillades, en vinägrettsallad plockades ihop och pricken över i blev en avocadoröra.


Och hur gjorde jag detta kött då.. Jo det görs i tre stycken steg. Först så måste köttet skäras ut och bankas, sedan marineras i en "brine" och slutligen såklart grillas...





Högrevsrulle 4 - 6 port:
  • 1 hel högrevsbit ca 1 kg
  • 1 burk öl
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 tsk chiliexplosionkrydda (Santa Maria)
  • 1 tsk chicken & steakkrydda (Santa Maria)
Börja med detta kvällen innan eller samma morgon som rätten ska avnjutas på kvällen för att "brinen" ska få verka. En brine är en marinad med hög salthalt som gör att köttet rimmas en aning samtidigt som det marineras. Detta gör så att köttet blir mörare.
  1. Börja med att skära ut köttet som på bilden ovan så att det blir som ett stort "ark". Banka sedan ut köttet med klubba eller kötthammare.
  2. Blanda ihop marinaden genom att blanda öl, vin, salt, peppar och kryddor i en plastpåse. Stoppa sedan ner det utbankade köttet och låt ligga och dra i kylen i 8 - 24 timmar.
  3. Bind sedan ihop köttet och försök binda det så kompakt som möjligt för ett snyggare serverungsresultat.
  4. Då är det dags att grilla! Grillningen ska göras på indirekt värme med två stycken värmezoner vid sidan av köttet och med en droppform fylld med vatten under köttet. Tempraturen i grillen bör ligga mellan 100 - 150 grader för bästa resultat. När köttets innertempratur landar på 55 grader så är det klart. Låt köttet vila i ett foliepaket 15 min innan uppskärning och servering. Klart!
Avocadoröran sedan görs enkelt genom att blanda Creme fraiche med paprika & chilismak med mosad avocado, det blir fantastiskt gott!

Vinägretten till salladen är lika enkel att göra den också. Du blandar olivolja, vinäger, salt, peppar och vitlök. Det är sjävla grunden men sedan kan man labborera hur man vill såklart. Klicka här för att komma till receptet på en god vinägrett!
Ha det fint och våga testa detta recept nu för det finns inte mycket som slår ett riktigt bra långkok! /Jimps

För att rösta på mitt inlägg eller någon annans så klickar du in här! http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014

3 kommentarer:

  1. De har ännu inte öppnat för röstning. Så påminn oss när vi kan rösta på ditt bidrag som ser fantastiskt ut.

    SvaraRadera
  2. Jobbar för Maxi special AB.

    SvaraRadera