måndag 27 januari 2014

God kväll


Go kväll gott folk. Jag hoppas allt är bra med er och med oss är det kanon. Just nu sitter jag och sucktar efter sängen som jag snart ska krypa ner i. Efter ett jobbigt längdskidpass i benen så känner man sig lite tom! Det är nu vinter och snö precis som det ska vara ute men vintern kom ju tyvärr lite för sent för min smak och jag ligger väldigt mycket mer efter än vad jag hade velat göra med skidåkningen, men det är bara att borra ner huvudet och köra! Det tar mycket längre tid än man tror att komma in i teknik och att bygga upp vissa muskelgrupper igen efter ett lång sommarhalvår. Med skidlopp inplanerat som sätter extra press så känns det just nu sådär men jag försöker gilla läget, annat kan man inte göra...

Om vi ska prata lite mat istället då så lagade jag min gamla korvstroganofklassiker till middag ikväll. En rätt som är väldigt enkelt att göra med relativit få ingredienser i. Denna rätt var en av dem första rätterna som jag gjorde riktigt bra innan jag ens kunde laga mat. Den har licksom hängt med mig hela mitt vuxna liv, även innan lchf-tiden.

För receptet på denna Klassiska korvstroganof klicka du in här!

Som tillbehör till Stroganofen idag valde jag att göra Broccoli och brysselkål som jag kokade upp och stekte sedan i smör innan servering. Tidigare har jag serverat samma rätt med tillbehör som blomkålsris och smörstekt vitkål. Bra mat passar till mycket.



Sedan skulle jag vilja passa på att tipsa er som precis som jag gillar bär. Jag avänder dem ofta i bland annat smoothies, som tillbehör till turkisk yoghurt på morgonen eller som på bilden tillsammans med våra Kesoplättar (klicka här för receptet dem dem). Nu har det kommit ut en ny produkt som heter Bara bär från Finnerödja. Det är är koncentrat utan tillsatt socker som passar utmärkt som tillbehör eller smaksättare och finns i flera smaker. Du hittar dem bland annat hos ICA.


Gratinerade musslor & musselsoppa 4 port:

• 1 kg färska hjärtmusslor
• 4 - 6 st schalottenlökar
• 1 st stor vitlöksklyftor
• 1 flaska mousserande vitt vin
• 1 fiskbuljongtärning
• 4 - 5 dl grädde
• ½ kruka persilja
• ½ kruka gräslök
• ½  dl olivolja
• 150 g riven parmesan
• salt & peppar
Börja med att hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs dem i en stor kastrull med olivolja i botten tills löken mjuknat och slå sedan i vinet och buljongtärningen, koka upp. När vinet kokar så slår du i musslorna och låter dem koka under lock i 5 min. Plocka upp musslorna och låt vinet fortsatt stå och koka utan lock så det reduceras till minst hälften. När vinet reducerat till mindre än hälften så silar du av buljongen och hettar sedan upp den i en kastrull igen. Slå på grädde, lite i taget under omröring samtidigt som du smakar av tills du får fram en god balans. I mitt fall 4-5 dl vispgrädde. Slutligen en aning salt och peppar. Klart!


Vi har också testat på sniglar för första gången och det tar ju emot litegrann till en början men det underlättar iaf att jag valde att första gången köpa frysta som redan gjort sitt på jordelivet. Det är alltid svårt att lämna en recension efter första gången men det var helt ok utan att vara en wow-upplevelse. Konsistensen påminner en aning om musslor fast aningen fastare i köttet. Dessa är fyllda med vitlökssmör och smakade mycket vitlök men man kände också en liten rökig smak i snigelköttet. Jag är inte jätteimpad ändå så dem får 2 sniglar av 5 möjliga, nästa gången testar vi färska och hoppas dem är bättre ;)



Vi har ätit så sjukt goda korvar på sistone! Har snöat in lite på franska delikatesskorvar som den på bilden här som har en aning kantareller i sig. Dem finns även med roqfort och blåbär mfl. Jag plockar gärna med mig en ny korv hem varje gång jag handlar för det sitter aldrig fel med en riktigt god korv, vardag som fest! Med dem orden tackar jag för mig ikväll. Sov gott allesammans! /Jimps

fredag 17 januari 2014

Späckad karre


God kväll gott folk. Jag postar ett blogginlägg denna sena Fredagskväll eftersom jag just nu sitter ensam hemma då barnen lagt sig och Camilla fortfarande jobbar. Jag sitter i min ensamhet framför en sprakande brasa och skriver, jag klagar inte. Vintern har äntligen ockupertat oss och det är verkligen kallt ute, dubbel glädje för mig som då både får elda extra mycket i kaminen och åka längskidor! :) Hoppas ni också njuter lika mycket av vintervädret som jag!


Först och främst tänkte jag dela med mig av en väldigt god kötträtt som jag lagat och verkligen tycker att ni ska testa! Det är en späckad fläskkarre med goda tillbehör som smörstekt kålrot, champinjoner och portvinssås. En korsning mellan finmiddag och husmanskost, något som faller mig presis på läppen!


Späckad fläskkarre 4 port:
  • 800 g fläskkarre
  • 300 g grön eller blåmögelost
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt & peppar
  • bindtråd
Tag en bit karre och bind upp den. Stick sedan hål i centrum med en smak kniv och fyll den med hackad schalottenlök och valfri god ost. Krydda den på utsidan med paprikapulver, salt och peppar. Stek sedan hela karren i ugnen på 170 grader tills innertemprauren landar på 70 grader. Plocka ut den och låt vila en aning innan du skivar upp karren i centimetertjocka skivor. Servera och njut!

Portvinssås:
  • 2 - 3 dl portvin
  • 1 - 2 schalottenlökar
  • 2 tsk kalvfond konc.
  • 100 g philadelphiaost
  • 2 dl grädde
  • salt & peppar
  • smör
Fräs helt enkelt hackad schalottenlök i smör och slå sedan på portvin och låt koka tills det reducerat till minst hälften. Slå sedan i fond, grädde och philadelphia och låt puttra. Låt puttra medans du smakar av med kryddorna och det är dags att servera. Klart!

Smörstekt kålrot:
  • Kålrot
  • 2 tsk kebabkrydda (svartpeppar, paprika, spiskummin, oregano, cayenn, vitlök, gurkmeja och koriander)
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att hacka upp upp kålroten i grova bitar. Koka sedan i vatten i ca 7 min. Häll av och stek sedan i panna med smör, krydda under stektiden tills kålroten fått en fin stekyta. Klart! Väldigt gott!


Jag gjorde en favorit i repris i veckan också, hemmagjort älgfärsburgare med god hemmagjort dressing till. En salladshamburgare som man aldrig vill bli mätt på!

För receptet på burgaren klickar du in här.

Mögelostdressing:
  • 200 g grön eller blåmögelost
  • 20 kapris
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ - 1 tsk vitlökspulver
Blanda helt enkelt ingredienserna och låt stå och dra en stund innan servering. Tänk på att vitlökssmaken från vitlökspulvret tilltar allt efter dressingen får stå så tag inte i mör mycket.



Måste posta en bild på våran nya braskamin som förgyller våra kvällar här hemma med både värme och mysfaktor på senare tid! Bästa investeringen på länge.


Jag hade lite råvarubrist hemma häromdagen när jag var sugen på en smoothie till brunch så jag blandade lite av varje och fick till en sjuukt god smoothie till slut! Jag tänker inte ge er något exakt recept utan bara kasta ut ingredienserna som jag använde för att visa lite hur jag tänkte. Jag använde mig av frysta hallon, frysta lingon, mjölk, creme fraiche, grädde, ägg och vaniljpulver. Allt behöver inte vara receptstyrt ytan jobba med det som finns hemma i kylen och vara lite kreativ ger mig en kick, även om det här kanske inte var så revolutionerande så fick man ändå tänka till lite på morgonen :) Det utvecklar! så är du en receptoman, testa att göra en rätt då och då på egen hand så lovar jag att du kommer utvecka din matlagning och verkligen vara stolt när resultatet blir riktigt bra!

Nu ska jag duka upp lite goda tapas till Camillas hemkonst, ha en fortsatt bra kväll allesammans! /Jimps

onsdag 8 januari 2014

Gott nytt år!


Bättre sent än aldrig så Gott nytt år på er som tittar in på bloggen då och då. Då är det 2014 och fasen vad åren går fort! Tycker åren går fortare ju äldre man blir. Vi går nu in på tredje året med våran blogg som varit en stor del av våra liv och förhoppningsvis hjälpt och inspirerat många eller åtminstone några där ute. Det är ganska svindlande när man sitter och bläddrar igenom bloggarkiven från åren som har gått. Från knepiga textrader och suddiga bilder i början till högre standard på senare tid. Det är ganska kul att gå tillbaka och kika ibland.

Tänkte dela med mig av lite kuriosa så häng med. På 2,5 år har vi haft 919.539 besök, 12.261 träffar på vårat populäraste inlägg, 10% av våra läsare är från andra länder, 523 recept finns i vårat receptregister, vi har skrivit 1377 inlägg tillsammans och det viktigaste av allt är att vi haft roligt!

Jag har inte planerat att sluta blogga riktigt än så ni får drass med oss ett tag till. Faktum är att våran blogg har varit en motivator för oss att hålla oss till kosten och det tror jag är viktigt, framförallt i början när man lägger om sin kost eller livsstil. Man måste ha något som inspirerar och motiverar såpass att man inte faller tillbaka i gamla vanor när man förändrar sitt liv. Med dem orden sagda så kommer vi ju direkt in på "nyårslöften" :)

Det har säkert fallit en miljon nyårslöften vid årsskiftet och dem flesta av dem har nog redan spruckit. Majoriteten av alla löften handlar också om mat, hälsa och livsstil. Jag lämnade inget nyårslöfte så jag har ryggen fri men ett tips från mig om du vill lägga om kosten eller liknande är att du funderar,läser på och planerar innan du agerar. Låt det sjunka in, gärna några veckor eller varför inte ett par månader. Först när du är riktigt säker på vad du vill och har en vision framför dig så drar du igång, oddsen förbättras också om man gör det tillsammans med någon som strävar mot samma mål. För lägger du ett löfte som du hastar dig in i och inte kan hålla så kommer dina framtida löften även dem att spricka.

Jag kommer inte bara att fortsätta blogga under detta året utan jag kommer också fortsätta göra ny och rolig mat såklart. Även om vi äter och lagar lchf kost så hoppas jag att även ni som inte äter lchf inspireras och provar våran mat. Lika enkelt som det kan vara att plocka bort kolhydrater från en rätt lika enkelt eller enklare är det såklart att lägga till. För fett, protein och grönsaker behöver vi ju alla!

 
På självaste nyårsafton hade vi besök hemma av min Syster Emelie, hennes sambo Robert, son Wille och min bror Dennis. Vi åt trerättersmiddag  eller snarare tvårätters eftersom efterrätten i stort sett uteblev, händer bara på en lchf middag :)
 
 
Varmrätten sedan vart det en nyårsklassiker, nämligen Oxfile. Den helgrillade vi ute på webern enligt alla konstens regler och vart ruggigt god med en fin röksmak. Till den slog vi en egen bearnaisesås och ugnsrostade rotsaker. Enkelt och gott! För recept på bearnaisesåsen klickar du här!
 
Efterrätten sedan så planerade vi ost och kex men istället åt vi enbart några hemmagjorda chokladfudge till kaffet. Sedan drack vi lite vin och spelade kort in på tolvslaget. En väldigt trevlig kväll som definitivt kommer göras om!
 
http://www.jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden tagen från Jimps_ Instagramflöde, klicka på bilden för att kika på fler Instagramfoton.
 Idag har jag varit ledig tillsammans med min lilla Vincent och vi har haft en kanondag. Vi har mekat med bilen, kastat skräp på tippen och varit ute och käkat hamburgare på tu man hand. Sedan hämtade vi Elsa efter skolan och åkte hem och kikade på film och lagade mat. En riktigt skön dag som kröntes med en kanonmiddag. Helstekt fylld fläskkarre med portvinssås, smörstekt kålrot och champinjon. Mer om det receptet kommer i nästa blogginlägg. 
 
http://www.jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden tagen från Jimpsmillislchf Instagramflöde, klicka på bilden för att kika på fler Instagramfoton
 
 Nu ska jag börja runda av och vill bara önska er ett riktigt bra 2014 fyllt av god mat! /Jimps

tisdag 7 januari 2014

Älgpaté & lite annat smått och gott


Vi har haft i bakhuvudet en längre tid att göra en paté. Idag var det dags och det motsvarade våra förväntningar med råge. Jag misstänker också att den kommer vara ännu godare i morgon när den fått stå och dra sig längre. Vi gjorde en Älgpaté som innehåller både det ena och det andra men framförallt en väldigt god älgfärs. Till detta serverade vi stekta champinjoner och bönsallad. Bönsalladen kan man ersätta med annan sallad om man håller sig till strikt lchf. Med en femtio minuters löprunda i ryggen så kostade jag på mig lite goda bönor ;)


Älgpaté dubbel sats, ca 8 - 10 port:
  • 700 g älgfärs
  • 500 g fläskfärs
  • 500 g ungnötslever
  • 2 st gula lökar
  • 10 st champinjoner
  • 2 dl portvin
  • 3 ägg
  • 3-4 dl grädde
  • 2 st skivade vitlöksklyftor
  • 4 tsk salt
  • 2 tsk konc kalvfond
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • ½ tsk spiskummin
  • smör
Börja med att fräsa hackad lök i smör och ställ den åt sidan. Gör sedan samma sak med champinjonerna. Då är det dags att göra smeten till patén. Kör älgfärs, fläskfärs, lever och löken i köttkvarn med minsta munnstycket eller i matberedare så du får en slät smet. Blanda sedan ner resten av ingredienserna och glöm inte att smaka av smeten så du hittar din smak och var inte rädd för att ta bort eller lägga till andra kryddor och smaker.

Vi använde sedan en brödform som vi täkte invändigt med bakpkåtspapper där vi hällde ner smeten. Peta sedan ner några av dem stekta champinjonskivorna i paten innan du steker den i ett vattenbad i ugnen på 175 grader i 90 min. Tag sedan ut den och låt den ligga kvar i formen samtidigt som du lägger tryck på den så den pressas ihop samtidigt som den svalnar. När den svalnat så är det klart och bara att servera!


Portvin valde vi ha använda i våran paté, detta portvin med inslag av blåbär och muskot passade bra. Annars går det bra med vanligt vin eller varför inte ett par stänk whiskey eller cognac kanske..


Eftersom det har blivit glest med bloggande på sista tiden så har jag tonvis med bilder på lager som aldrig kommer ut men jag brukar försöka peta med dem i mina blogginlägg och idag är inget undantag, så här kommer lite bilder från tre stycken olika tapaskvällar från den senaste tiden.


Först ut en Räk och ost kväll där vi gjorde en enkel guacamole till. Den gör du enkelt genom att blanda färsk avocado och creme fraiche med paprika/chili smak. Kombinationen finncrisp med guacamole toppad med handskalade räkor och smulad gruyereost är magisk! Du måste testa...


Ytterligare ostar och denna gång varierade vi oss genom att byta ut räkorna mot korv. Lite goda inläggningar fick också vara med. Dagens korvtips från mig till er är den mörka korven på bilden och den är en klassiker som heter "Timmermanskorv" och finns i dem flesta delikatessdiskarna ute i butikerna. Det är en av mina absoluta favoritkorvar och har en helt egen smak med mycket rökighet.


Den tredje tapasen består inte av så många komponenter och borde då kanske inte kallas tapas men vafan.. En ugnsbakad brie toppad med agavesirap och hackade hasselnötter. Lite goda ölkorvar fick också vara med på ett hörn. Osten blir helt sjuukt god när den bakas i ugnen eller på grillen som vi brukar göra på sommaren.


Avslutningsvis en perfekt grillad hängmörad biff med bearnaisesås, ugnsrostade rotsaker och ett glas vin sitter alltid fint efter en arbetsvecka. Det är något vi brukar unna oss en Fredags eller Lördagskväll när vi verkligen ska njuta. Eftersom jag är på tipshumör så kommer nu ett sista tips.

Jag tänkte tipsa om en rotsak som många glömmer bort och det säger jag för att jag många gånger glömmt bort den och har blivit lite förälskad i den på senare tid, det är kålroten. Den är väldigt god till mycket men när vi pratar om ugnsrostade rotsaker så är den minst lika god om inte godare än sötpotatis enligt mitt tycke. Tänk bara på att den måste rostas väldigt länge i ugnen för att få bra konsistens, gärna 1,5 -2 timmar.

Nu får det räcka för idag, ha en skön kväll på er! /Jimps