tisdag 25 februari 2014

Kött när det är som bäst!


När vi ska lyxa till det lite extra så går vi inte ut och äter mat. Vi köper lite extra fina råvaror och lagar mat tillsammans hemma i vårat kök och njuter tillsammans hela familjen, det är nog det bästa jag vet! Det har vi gjort två gånger om den senaste tiden och först ut är "alla hjärtans dag" då vi lagade en trerättersmiddag helt i våran smak.

Till förrätt gjorde vi halstrade pilgrimsmusslor som toppade med parmesan, persilja och gräslök. Till varmrätt åt vi helstekt kalventrecote med gratinerad tomat, blancherad bellaverde och murkelsås. Sist men inte minst en efterrätt bestående av chokladdoppade jordgubbar, lika enkelt som gott.

Bellaverde är en korsning mellan broccoli och sparris. Det var första gången vi provade och den var jättegod, smakade mer broccoli än sparris om du frågar mig.


Halstrade pilgrimsmusslor 4 port förrätt:
  • 8 st pilgrimsmusslor, tinade
  • olivolja
  • smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 50 g riven parmesan
  • salt & peppar
  • sallad
Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör. Hacka en vitlöksklyfta och låt fräsa med i pannan tillsammans med citronsaften. Halstra eller bryn sedan musslorna i pannan så dem får fin brynd yta utan att genomsteka dem, salta och peppra en aning. Servera på en salladsbädd och toppa varje mussla med persilja, gräslök och parmesan.

Köttet brynde jag i stekpanna med smör, kryddade med salt och peppar sedan stekte jag klart den i ugnen på 150 grader tills innertempraturen landar på 50 grader. Plocka ut den och låt vila i folie 10 min innan servering, den hinner eftersteka i foliet så den uppnår 55 grader. Skiva upp i lagom tunna skivor och njut.
Murkelsåsen har vi gjort flera gånger tidigare och är alltid ett säkert kort när man skall äta en god köttbit. Klicka här för receotet på murkelsåsen.



Camilla köpte sedan hem Lammrostbiff och bearnaisesås från "Lammet & grisen". Det är ett färdigmarinerat kött som jag stekte precis på samma sätt som jag gjorde med kalventrecoten, alltså att bryna det och sedan steka klart det i ugnen. Köttet blev underbart gott med en härlig kärna! Till detta fina kött ugnsrostade vi sötpotatisstrips och blandade en vinägrettsallad.


Jag avslutar det här inlägget med orden "bra råvaror blir bra mat". Bra råvaror behöver för den sakens skull inte vara dyrt kött utan framförallt ska man satsa på färska råvaror och undvika det frysta, det gäller både kött, fisk, grönt osv.. Så ska du iponera hemma i köket, skippa frysdiskarna så har du hälften vunnet ;) God natt/Jimps

tisdag 18 februari 2014

Karr'e i Lergryta


Jag kom på den brillianta ide'n att damma av våran gamla lergryta idag när det stod fläskkarre på menyn. Jag tog lite av varje som fanns hemma i kylskåpet och proppade grytan full, sedan sköter det sig helt själv som det heter. Mer om receptet hittar du längre ner i inlägget!

Annars tycker jag dagarna rullar på som bara den. Varje ledig stund på senare tid har fyllts upp med skidåkning. Det tar verkligen lång tid att få till tekniken, balansen och styrkan i rätt muskler varje år. Nu börjar det arta sig. När vintern har varit dålig så har man missat jätteviktiga träningstimmar i spåret men jag har dem senaste 2-3 veckorna kunnat stressa mig i hyffsad form trots allt. Just nu är det vila som gäller inför fredag då jag ska åka Kortvasan för tredje gången. Vädret är verkligen osäkert och jag håller verkligen tummarna för det bästa men ställer in mig på det värsta inför fredagen. Distansen skrämmer inte men 1 dm nysnö och plusgrader är inte roligt :) Längdåkning är ju inte bara åkning utan också vallning, så ikväll har jag stått nere i garaget och vallat skidor i två timmar och det kommer garanterat bli ett par timmar till innan man är nöjd.

Mycket skidor som snurrar i huvudet den här veckan men nog prat om det nu...


Jag måste ju bara passa på och hylla den Svenska OS truppen och då framförallt skidlandslaget som verkligen övertygat och överaskat både mig och jag tror dem flesta andra! Det har varit helt underbart att följa OS i Sotji den första veckan. Nu håller vi såklart tummarna för att bla hockeyn och curlingen kan kamma hem ett par medaljer. Heja Sverige!


Till receptet på grytan då. Jag gjorde alltså en gryta på hel fläskkarre och grönsaker som då ungskokas i lergryta. Resultatet blev väldigt gott och mustigt, rekommenderas start!

Fläskkarre i lergryta 4 port:
  • Fläskkarre, hel bit 1 kg
  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini
  • ½ sötpotatis, normalstor
  • 1 åpple
  • 100 g strimlad vitkål
  • 2 dl chilisås
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk whiskey
  • ½ dl tomatpure
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • ½ tsk oregano
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • Creme fraiche till servering
Det kan inte bli enklare, tänk på att lergrytan ska ligga i blöt 30 min innan användning sedan är det bara att sätta igång. Hacka och strimla alla grönsaker, lägg dem sedan i grytan tillsammans med köttbiten. Häll över all vätska och kryddorna, på med locket och in i ugnen på 200 grader i två timmar. Klart! Servera sedan med en klick Creme fraiche på tallriken för att balansera upp den mustiga smaken i grytan.


Igår åt vi en enkel och snabblagad torsk. Det är en torskfile toppad med salt, peppar, persilja och gräslök som jag helt enkelt stekte på en ugnsplåt i ca 15 min eller tills innertempraturen kommer upp i 50 grader. Till fisken kokade vi sparris och vispade ihop en smörsås. Receptet på våran smörsås hittar du här!


Camilla gjorde zucchiniplättar i Söndags och det är något som vi gjort många gånger och det är verkligen en höjdare som jag tycker ni ska testa på! Passar både som frukost, brunch, lunch, förrätt eller varför inte huvudrätt med rätt tillbehör. Här åt vi dem med hackad rödlök och en räkröra på toppen som enkelt blandas ihop med creme fraiche, majonäs, stenbitsrom, salt, peppar, citronsaft och räkor. Receptet på zucchiniplättarna hittar ni här!

Jag ska passa på att släppa en "teaser" till nästa inlägg då jag kommer skriva om våra två senaste finmiddagar. Det handlar om Kalventrecote med murkelsås och Lammrostbiff med bearnaisesås, inte helt fel kan jag säga men dem bilderna och recepten får ni sukta efter till nästa inlägg. Ha en god kväll gott folk! /Jimps

söndag 9 februari 2014

Söndag


God kväll på er. Vilken skön helg det det har varit med bla två OS medaljer från Sotji! Grymt härligt att se dem Svenska längdåkarna på senare år och nu hoppas vi på fler medaljer dem kommande veckorna, heja Sverige!

Den här veckan har vi varit lediga hela familjen från jobb, skola och dagis. Vi har campat, åkt skidor och tillbringat mycket tid tillsammans och den här helgen var inget undantag. Igår drog vi med oss barnen ut och åkte i skidspåren. En ganska kort slinga där alla fick åka i sitt eget tempo och med gnistrande solsken så var det riktigt härligt. Idag var det inte lika inspirerande väder men vi stack ändå iväg och åkte skridskor. Trots snöblandat regn och lite lös is så ville barnen inte åka hem så det vart ett par timmars åkning. Så jäkla skönt att komma ut och röra på sig vintertid, man kan annars lätt bli bekväm och hålla sig inomhus och det mår man inte bra av i slutet på dagarna. Annars har det blivit många timmar framför tvn på förmiddagarna och kvällarna dem här inledande OS-dagarna.

Ikväll åt vi Fläskkarre som jag förgrillat i ugnen för att sedan steka på en stekyta innan servering. Det är lätt att steka karre torr om man enbart steker den i panna. Till köttbiten så stekte jag Zucchini, rödlök, tomat & fetaost i olivolja. Sedan måste man ju såklart ha en god och mättande sås, jag gjorde en grönpepparsås som ligger mig väldigt varmt om hjärtat! För receptet på våran grönpepparsås klickar du här.


I fredags hade vi en besök av goda vänner över en hamburgerafton. Det vart inte så många bilder tagna men vi hade jättetrevligt och barnen älskar verkligen när vi träffar familjen Löf som jag jobbar med och som vi semestrat med ett par gånger. Jag kan iaf bjuda på en bild och dem är tagna på hamburgerbröden som vi åt. Jag har gjort dem tidigare och dem är jättegoda, faktiskt godare än vanliga hamburgerbröd enligt mig eftersom jag tycker vanliga hamburgerbröd tar över smaken för mycket från själva burgaren. Dem här blir både stadiga och saftiga utan att bli lika svampiga som vanliga bröd. Vill du testa att göra dessa bröd så klicka in här för att komma till receptet.


Lite frukosttips kommer här där jag stekt bacon i ugnen toppat med ost. Gjorde både med cheddar och parmesanost. Parmesanen vart helt klart godast. Jag har gjort det i stekpanna tidigare också så det går lika bra.


Skinka, ost och gustafskorv. Så jäkla gott och kan ätas när som helst på dygnet egentligen. Som måltid, mellanmål eller tilltugg. Ibland behöver det inte vara mer komplicerat än såhär.



Nu kommer vi en riktig höjdare och den här rätten tycker jag verkligen att ni ska testa att göra! Löksoppa kan låta enkelt och tråkigt men det är faktiskt tvärrt om. Jag lät koka med laxkuber på slutet och sedan var det bara att njuta.

Löksoppa 4 port:

 • 2-3 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 dl vitt vin
 • 3 dl vatten
 • 1,5 hönsbuljongtärning
 • 100 g blåmögelost eller philadelphiaost
 • 3 dl grädde
 • salt & peppar
 • 2 krm vitpeppar
 • smör till stekning
 • 300 g lax tex file

Börja med att hacka lök och vitlök. Fräs dessa i en stor kastrull med smör tills löken mjuknat. Häll på vin, vatten och buljongtärningen. Låt koka i 15-30 min, ju längre desto bättre.. Smält sedan ner osten, grädden och låt koka upp. Låt stå och puttra en stund, tärna laxen och låt den puttra med sista fem minutrarna, smaka av med salt, peppar och vitpeppar. Toppa med en aning persilja, Klart!


Jag testade att göra en variant av kycklingrulader för en tid sedan också. Kanske inte enligt konstens alla regler men på mitt sätt och dem vart jättegoda.

Kycklingrulader 4 port:
  • 800 g kycklingfile
  • 1 paket bacon
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad persilja
  • 150 g ost, tex färskost av valfri sort
  • salt & peppar
  • 4 dl grädde
  • 1 msk tomatpure
  • 1 tsk kycklingfond
  • 1 tsk kalvfond
  • 100 g philadelphiaost
  • 2 tsk dijonsenap
  • smör
Skiva kycklingfileerna till tunna skivor på längden. Blanda sedan färskost med hackad schalottenlök, vitlök, persilja. Lägg upp dem tunna skivorna på rad, salta och peppra dem en aning och lägg sedan en klick av färskostblandningen på varje skiva. Rulla sedan ihop rulladerna och linda slutligen en baconskiva runt varje rullad och säkra dem med en tandpetare. Bryn sedan i en gryta med smör och slå sedan på resten av ingredienserna och koka ihop till en sås. Låt kycklingen puttra 5 - 7 min i såsen samtidigt som du smakar av med salt och peppar. Klart!


Mycket olika maträtter i inlägget idag, men nu lovar jag att detta är den sista :) En mastig köttfärsgryta/ chili con carne som äts på romansalladsblad och en klick gräddfil ovanpå. Smakrikt och fräscht på samma gång. När man gör en sådan här gryta så finns det inga regler egentligen utan go with the flow, här kan du stoppa i eller krydda hur du vill, väldigt tacksam rätt att sväva fritt.


Köttfärsgryta 6 - 8 port:
  • 800 g köttfärs
  • 300 g kidneybönor
  • 2 st gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl chilisås
  • 3 msk tomatpure
  • 2 msk kalvfond konc.
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kebabkrydda
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • salt & peppar
  • olivolja
Börja med att koka kidneybönorna i vatten i 3 min och låt dem sedan rinna av. Hacka sedan lök och vitlök. Bryn sedan löken och vitlöken i en gryta med olivolja i botten. När den mjuknat så bryner du även på köttfärsen i samma gryta. Slå sedan i resten av ingredienserna och låt stå och puttra mellan 20 - 40 min. Krydda och smaka av under koktiden. Bönorna låter du puttra med dem sista 10 minuterna innan servering. Klart!

Sådär då har man skrivit av sig litegrann och jag hoppas det är någon av rätterna som inspirerar! Ha en go kväll på er. /Jimps

torsdag 6 februari 2014

Falafel

 
God kväll på er! Det var länge sedan jag kikade in här, min tid har inte räckt till på slutet, men nu kanske det kan bli lite ändring på det, vi får se :) Har varit ledig i en vecka nu och det har varit så skönt. När man jobbar inom handel så är ju inte jul och nyår förknippat med ledighet direkt, så då kan det vara skönt att ta ledigt i början på året och ladda batterierna. I veckan har vi varit i Rullsand och bott i mina föräldrars husvagn, planen var att vi skulle åka längdskidor i spår på stranden med havet som utsikt, men det var för lite snö. Så vi fick åka runt och jaga spår runt om i Gävleområdet, hittade ett riktigt trevligt spår i Bergby. Barnen har blivit riktigt duktiga att åka och åkte 6,4km utan problem, skulle tänka mig att de skulle älska slalom för de skriker av lycka i nedförsbackarna. Det kan man ju inte direkt påstå att jag gör, usch det blir verkligen bara värre för varje år som går. Letar ständigt efter spår som är backfria och då snackar vi nedför.
 
Nu till gårdagens middag, falafel. En supersmarrig vegetarisk rätt som jag åt för första gången för säkert 15år sedan när jag var i Israel. Den gången var jag inte lika imponerad, vi var på en bussresa till bland annat Döda havet och Jerusalem och stannade för att äta lunch och då fick vi falafel till lunch. Jag trodde att det var köttbullar för det såg ut som det och därför tyckte jag att det smakade väldigt annorlunda. Falafel är ju gjort av kikärtor som innehåller 13gram kolhydrater per 100gram, men de bryts ned långsamt i kroppen och påverkar därför blodsockret väldigt lite om du är frisk, har du däremot diabetes typ 2 så kan blodsockret påverkas väldigt mycket. Bönor i allmänhet är något som jag har lagt till i min kost, framförallt för att jag tycker att det är gott, en helt ny upptäckt! Har aldrig gillat bönor förut, men nu tycker jag att det är hur gott som helst. Många recept på falafel innehåller ofta vetemjöl eller maizena eller liknande, men jag hittade en recept på coop.se som innehöll sesamfrön och solrosfrön istället.
 
Falafel ca 30st
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 dl sesamolja
  • 0,5 msk spiskummin
  • 1-2 tsk salt
  • 0,5 tsk kajennpeppar
  • 3 st (400grams)burkar kikärtor
  • 1 dl persilja
  • 2 st ägg
  • olja till fritering
Mixa sesamfrön, solrosfrön och olja, någon minut i en matberedare. Tillsätt lök, vitlök och kryddor och mixa till en slät massa. Lägg över i en bunke.
Mixa sköljda och avrunna kikärtor grovt, en burk åt gången, lägg över i bunken. Blanda ner hackad persilja och ägg och rör till en slät massa. Hetta upp en traktörpanna eller kastrull med olja. Klicka ner smeten i oljan och fritera till bollarna får fin gyllenbrun färg. 




Vi serverade falafen i salladsblad med tomat, röd lök, avokadoröra och salsa. Salsan höftar jag ihop med krossade tomater, vitvinsvinäger, mald spiskummin, vitlökspulver, chili explosion och salt. Barnen fullkomligt älskade den här rätten, de åt hur mycket som helst. En jättegod rätt som vi garanterat kommer att äta igen.



Imorgon är min sista lediga dag och den ska jag njuta av. Tänker börja dagen med ett gympass, har varit gymlös ett tag nu, men igår var jag och testade ett gym. Jag har två gym att välja mellan och imorgon måste jag bestämma mig, båda har för- och nackdelar, får se vilket det blir. På eftermiddagen kommer det några riktigt goda vänner och ska käka middag med oss, det blir mysigt! Nu ska jag njuta av brasan innan det är dags för sängen. Ha det fint! / Camilla



söndag 2 februari 2014

Grillat fast inomhus


Grillabstinensen börjar bli påtaglig i dessa snöfyllda vintertider! Men med hjälp av en grillapanna och en ugn kan man faktiskt uppnå sånär samma resultat, det är väl bara en del av röksmaken som är svår att efterlikna. Men vist ser det verkligen ut som grejerna kommer direkt från grillen :)


Jag grillade spareribs & utskuren fläskkarre i ugnen. Jag gör en tjock glaze som dem marineras och penslas med under grillningen i ugnen.

• 1-2 kg revbensspjäll beroende på hur mycket kött det är på dem.
• 1 dl olivolja
• 2 dl creme fraiche
• 4 dl riven ost
• 1 dl chilisås
• 1 dl tomatpure
• ½ dl soja
• 2 tsk sambal oelek
• 3 st vitlöksklyftor pressade
• ½ st pressad citron
• 1 dl rött vin
• salt och peppar
• 1 tsk chicken & steakkrydda

Blanda helt enkelt alla ingredienserna i en bunke och pensla köttet med glazen under ugnsgrillningen med jämna mellanrum. Köttet grillar du på 175 grader på grillgaller mitt i ugnen med dropplåt under 45 min på varje sida. Klart!




Coleslaw:
• 7 dl vitkål
• 1 rödlök
• 2 dl creme fraiche
• 0,5 dl majonäs
• 2 tsk fransk senap
• 75 g olivpesto
• kapris
• salt
• peppar

Strimla vitkål och rödlök. Sedan är det bara att blanda alla ingredienserna och smaka av efter smak och tycke. Finns egentligen inga regler för en god coleslaw utan tag dem fem första ingredienserna i listan och sedan är det bara att gå loss.




Idag har jag åkt säsongens första skidlopp också. Maserloppet hemma i Borlänge. Det är ett lopp på 42 km och det gick OK. Jag tog mig runt om dock inte i någon superfart. Taskiga väderförhållanden och en aning trög start drog ner tiden men annars är jag nöjd. Jag känner mig ganska pigg nu efteråt och det är ett gott tecken. Nu blickar jag redan fram emot nästa lopp om ett par veckor!

Nu på kvällen mätade jag och resten av familjen aptiten med ruggigt gott kött! Entrecote som grillades i grillpanna på spisen. Fick till den riktigt bra och vi satt tysta och njöt av maten allesammans, finns inte mycket som går upp emit en riktigt bra köttbit! Till köttet ugnsstekte vi kålrotsstrips och sötpotatisstrips. Efter skidåkningen tidigare idag satt det inte direkt ivägen :)


I morgon sticker vi iväg mot ostkusten där vi ska campa och åka skidor tillsammans hela familjen inkl. barnen. Gäller att få in dem på rätt spår innan dem börjar få alldeles för mycket egen vilja och säga nej :)

Ha nu en trevlig kväll allesammans och laga god mat! /Jimps