måndag 31 mars 2014

Nytt inlägg på JimpsGrill

http://jimpsgrill.blogspot.se/2014/03/helgens-mat.html
 
Just nu finns ett nytt inlägg på JimpsGrill med bland annat recept på Rökta blåmusslor och tips på hur du grillar en perfekt biff! In och kika för bövelen! http://jimpsgrill.blogspot.se/2014/03/helgens-mat.html
 

söndag 23 mars 2014

Robust mat från Jimps & Millis LCHF


Tänkte dela med mig av ett par rätter idag som symboliserar oss väldigt mycket. En röd tråd som ofta finns med i våra älsklingsrätter är rejält kött med robusta och feta tillbehör som en god gratäng eller en fet sås, någon fin grönsak får gärna också vara med!

Först ut är en perfekt grillad biff med en smaskig gratäng fylld med broccoli och svamp. Vi serverade även en klick bearnaisesås till även om den inte är nödvändig. En sådan här rätt är aldrig fel! Köttet är det viktigaste på tallriken, det måste vara perfekt grillat för att rätten skall kännas lyckad och mitt bästa tips där är att köpa en bra köttbit i affären. Köper du ett dåligt kött och enbart tittar på prislappen så kommer du bli besviken, så enkelt är det! Det betyder inte att man enbart måste köpa det dyraste köttet utan gör ett medvetet val och har du inte erfarenheten så fråga eller testa dig fram. En bra tummregel är att satsa på Svenskt kött, redan där har du hälften vunnet.


Så här grillade jag denna köttbit för att få till den perfekt enligt mina preferenser. Jag köpte en Svensk mörad biff i bit från Scan. Jag skivar upp den själv i ca en tumm tjocka skivor (2,5 cm), salta och peppra på båda sidorna. Jag hettar sedan upp en gjutjärnsgrillpanna till max på spisen. Slå i en skvätt rapsolja och lägger sedan på köttet, max två bitar åt gången. Grilla ca 1 min, vrid sedan köttet 90 grader och låt grillas ytterligare 45 - 60 sek. Vänd sedan och gör om samma procedur igen. Mot slutet av grilltiden kan du slå på en skvätt vin om du vill ha en lite mer smakrikt kött. Tag sedan av köttet och lägg detta i ett foliepaket där det får ligga och värmeutjämna i ca 10 min innan servering. Klart!

Resultatet blir en tjock biff grillad "rare" precis som jag vill ha den, dvs rejäl grillyta med röd kärna i mitten utan att vara blodig.

För receptet på gratängen klickar du in här!


Här har vi en härlig bit fläskkarre också den grillad fast då utomhus på kolgrillen. En fläskkarreskiva är välfigt svår att få till inomhus i grillpanna eller stekpanna så det är inget jag rekommenderar. Då finns mycket annat gott man kan köra med den istället. Man måste antingen steka klart den i ugnen eller koka in den i en sås eller liknande för att den inte ska bli torr. Men grillar man den ute på grillen så kan resultatet bli magiskt och svårslaget! Nötkött som innan dock går att få till ungefär samma resultat både ute på grillen som inne på grillpannan.


Här har ni ytterligare en robust rätt som faller mig precis i smaken! Älgfärsjärpar i gräddig sås och ugnsrostad blomkål. Sjukt mycket smaker och med fläskspäcket som lyfter hela rätten!


Fläskspäcket lyfter alla färsrätter, jag brukar köpa en hel bit med fläskspäck som jag sedan pressar i köttkvarnen. Då har man späck hemma som man kan nyttja när man gör hamburgare, biffar eller andra färsrätter!


Älgfärsjärpar i gräddig sås 4 port:
  • 400 g älgfärs
  • 300 g fläskspäck
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk rosmarin
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 tsk persilja
  • ½ tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 dl grädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • ev. 1 msk whiskey
  • ev. 100 g gorgonzolaost
Börja med att göra färsen och rulla järparna genom att blanda älgfärs, späck, finhackad lök, finhackad vitlök, ägg, rosmarin, spiskummin, persilja, paprikapulver, salt och peppar. Bryn sedan järparna i stekpanna tills dem fått en fin yta. Tag sedan av dem och hetta upp pannan igen. Bryn hackade schalottenlökar och slå på whiskeyn om så önskas. Slå sedan i grädde, philadelphia, kalvfond, soja och ev. gorgonzola en smakrik sås och skippa den för en mildare sås. låt koka upp och lägg sedan ner järparna i såsen och låt puttra med mellan 20 - 30 min. Smaka under koktiden av såsen och servera sedan tillsammans med ugnsrostat blomkål. Klart!

För receptet på den ugnsrostade blomkålen klickar du in här!

http://jimpsgrill.blogspot.se/

Det var ungefär det som jag hade att bjuda på idag. Jag hoppas verkligen att ni fått några tips som ni kan ha med er nästa gång ni ska steka till eran biff eller blanda en supergod färs! Jag vill avslutningsvis passa på att säga att http://jimpsgrill.blogspot.se/ lever vidare och även om dem flesta kanske inte kommit igång att grilla än så kan det inte skada med lite tidig inspiration. Gå gärna in och kika på vad jag har sysslat med dem senaste dagarna och lägg en röst på vad ni använder för grill hemma i trädgården!

Ha nu en go Söndag på er allesammans! /Jimps

söndag 16 mars 2014

Ost & bacontoppad kycklingfile med friterade grönsaker


Jag tänkte passa på att slänga ut denna rätt på bloggen innan den faller i glömska. Jag brukar alltid ha några lagade maträtter som bara väntar på att publiceras, detta är en sådan och tyvärr finns det många som aldrig får se internets ljus :) Men sånt är livet.

Detta är iaf en rätt som vi åt förra helgen och det är inget märkvärdigt i sig, kycklingen har vi gjort tusen gånger i olika former och varianter men det roliga är dem friterade grönsakerna. Istället för att blanchera, koka eller steka så testade jag att fritera dem i rapsolja och det vart riktigt bra! Jag förblancherade dem och friterade sedan i het rapsolja i ca 3-4 min eller tills dem fått fin färg, låt rinna av och servera. Grönsakerna jag avände mig av var broccoli och brysselkål.


Kycklingen sedan är hur enkel som helst att göra, den kräver bara lite nogrannhet så man inte tillagar den för torrt. Annars så är det bara att labborera fritt, det mesta passar till kyckling!  Men vill du ha ett superfint recept så klicka här!

För övrigt så har jag tillbringat hela helgen på jobbet och jag ska faktiskt strax åka dit och jobba kväll. På jobbet är vi i full hast med att bygga upp Trädgårds & grillavdelning på Ica Maxi! Vi står inför årets roligaste säsong på privat och på jobbet. För er som precis som jag älskar grill så är Ica Maxi det självklaraste valet! Klicka in på icahemma.se för att kika på sortimentet, det är grymt!

Ha nu en bra Söndag! /Jimps

onsdag 12 mars 2014

LCHF Lassagne & Ostpanerad rödspätta


Hejsan. Grillbloggen i all ära men den får ligga på is ikväll för idag har jag lagat gammal hederlig husman och igår gjorde vi en stulen husman i form av den Italienska klassikern lassagne, fast såklart med lchf touch! Två stycken mitt i veckan rätter som man inte gör ofta men som är härliga att klämma in i veckosedeln med jämna mellanrum.

Jag var på förhand lite orolig för lassagnen, att den skulle bli för lös då man byter ut pastan mot zucchini. Pastan som suger vätska mot zucchinin som släpper vätska. Den vart såklart inte lika fast som den klassiska men jag är ändå supernöjd med resultatet och den höll ihop fint!


Lassagne 6-8 port:
  • 800 g köttfärs
  • 2 st gula lökar
  • 3 - 4 st vitlöksklyftor
  • 1 paket bacon
  • 400 g krossade tomater
  • ½ dl tomatpure
  • 1 tsk kalvfond
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt & peppar
  • 100 g champinjoner
  • 3 - 4 dl grädde
  • 3 - 4 dl mjölk
  • 200 g philadelphia
  • 3 st zucchini
  • 6 - 8 dl riven ost av valfri sort, gärna smakrik
  1. Börja med att göra köttfärsfyllningen. Bryn köttfärs i panna med olivolja, lägg den sedan i en stor gryta. Bryn sedan hackad lök, vitlök och champinjoner i stekpanna med olivolja och häll sedan över i samma gryta. Hetta upp grytan med olivolja i botten. Slå på tomatkross, tomatpure, kalvfond, paprikapulver, oregano och låt sedan stå och puttra 20 - 30 min. Salta och peppra mot slutet.
  2. Gör bechamelsåsen genom att helt enkelt koka upp grädde, mjölk och philadelphia under omröring för att inte bränna fast det i kastrullen.
  3. Skiva zucchinin med mandolin, huvel eller tunnt med kniv. Salta en aning för att dra ur vätska. Riv ost till gratinering.
  4. Dax att preppa Lassagnen i stor ugnsform. Varva köttfärs-zucchini-bechamel i den ordning lager på lager tills formen är maxad. Toppa med den rivna osten och gratinera 30 min i ugnen på 200 grader. Låt stå och vila 15 min innan servering så den får sätta sig en aning. Klart!
Vi har tidigare gjort en Auberginelassagne, för receptet på den klickar du här. Sen måste jag också tipsa er om ni vill vara lite crazy att jag har gjort en snuskigt god Tonfisklassagne hur konstigt det än kan låta, våga testa för den är riktigt fin. Klicka hör för att komma till det receptet!


Idag var jag lite trött på eftermiddagen och då var det tur att jag hade en enkel och snabb anrättning att laga iordning. Inte komplicerat alls men desto godare. Jag gjorde Ostpanerad rödspätta med romsås och vinägersallad.

Ostpanerad rödspättafile 4 port:
  • 500 g rödspättafile
  • 1 dl pofiber
  • 2 dl riven ost
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ msk hackad dill
  • 2 ägg
  • salt & peppar
  • smör
Blanda pofiber, ost, gräslök, persilja och dill på en tallrik. Pensla sedan fisken med ägget och panera i blandningen. Stek sedan i panna med smör tills fileerna blir gyllenbruna.

Romsås/dressing:
  • 1 dl creme fraiche
  • ½ msk majonäs
  • ½ burk röd stenbitsrom
Blanda och inget mer!

Salladen är ingen konst att göra utan hacka isbergssallad och rödlök. Häll sedan över olivolja och en gnutta vinäger och låt dra en stund innan servering. Klart!


Ni är säkert skittrötta på alla mina korvbilder som jag ständigt lägger ut men jag kan inte hjälpa det. Jag är passionerat förtjust i mina korvar så ni får helt enkelt stå ut med den här bilden och många framtida bilder också, visst ser dem goda ut! :)

Ha en go kväll! /Jimps

Det är en ny blogg i stan!

OBS! Detta är en kopia av ett inlägg från en nystartad blogg som vi kommer att skriva paralellt med denna blogg! Ni hittar den på http://jimpsgrill.blogspot.com/ eller i menyn på denna sida. /Jimps
 
 
Hej hej! I det här läget är det säkert ingen nyhet vem jag eller snarare vilka vi är. Dem flesta läsarna till en början på denna nystartade grillblogg lotsas antagligen från våran ordinarie blogg Jimps&Millis LCHF, en blogg som jag och min sambo drivit tillsammans i 2,5 år. Vi älskar att laga mat och uppdaterar flitigt med tonvis av recept som följd.
 
Varför starta en ytterligare blogg undrar ni då såklart, dessutom ytterligare en matblogg. Jo tom jag kan tycka att det låter galet när man leker med tanken. Men jag älskar ju grillar, grillning, rökning och mitt intresse bara ökar med tiden och därför kommer jag i stort sett bara nörda ner mig i grillning på denna bloggen och bespara vissa av er som enbart surfar in på våran lchf-blogg mitt grillsvammel. Jag kommer såklart fortsätta att blogga även på våran ordinarie blogg så det ska ni inte vara oroliga för!
 
Just nu med våren och sommaren framför oss ser jag fram emot att ge mitt grillintresse lite extra utrymme och att dra igång denna blogg från gräsrot. Så nu hoppas jag såklart att så många som möjligt från Jimps&Millis LCHF också klickar in på denna sajt men också såklart att jag lyckas locka hit fler grillentusiaster!
 
 
Hela sidan är ännu inte genomarbetad vilket jag hoppas att ni har överseende med. Men jag tänkte ändå flagga att den finns och att blogginläggen kommer att börja ramla in.
 
Förutom att jag kommer skriva i bloggformat så kommer jag jobba fram råd, tips, recept, tabeller osv som kommer vara enkelt att navigera sig till i menyerna för att just du ska lyckas! Det kommer inte vara superavanserat men jag vill dela med mig av kunskaperna jag använder mig av i mitt grillande.
 
Tills vidare rekommenderar jag ju såklart Jimps&Millis receptbank där det finns massor av recept på både grillat och annat!
 
 
Bilderna ni ser i inlägget är från mina grillar. Jag har just nu tre stycken men hoppas snart att dem skall bli fyra, eller det är snarare en rök som står på min önskelista :) Rökning eller bbq som det heter är ju det hetaste på andra sidan atlanten men har fortfarande inte slagit här i Norden. Det kommer mer och mer här hemma också men tror ni att det slår eller har vi för brottom i vårat grillande kanske? Varför vänta på köttet i 6 timmar när du kan grilla den på 1,5?...för att den blir godare!!! :)
 
 
Har ni tips, ideer eller önskemål gällande bloggen? Jag är öppen för alla intryck, skriv en kommentar eller ett mail så är jag mer än glad!
 
 
Nu ska jag runda av för idag efter detta första inlägg men det kommer mera framöver så håll tillgodo! Ni hittar oss också såklart på dem sociala medierna, klicka vidare i menyerna för att hitta våra användare där. Ha nu en kanonkväll och god natt på er gott folk! /Jimps  
 

måndag 3 mars 2014

Följ oss i strömmen!




Vi är jätteglada för att ni läser våran blogg och tar del av våran vardag. Jag vill också passa på att tipsa om att vi även finns i andra sociala medier precis som ni!

klicka in på våra flikar uppe i menyfältet där ni lätt kommer åt våra tweets, gilla och följa oss på facebook eller titta på våra fotoströmmar hos instagram.

Ha det kanon! /Jimps