onsdag 16 april 2014

Kycklinggryta med sjögräsnudlar

 
 God förmiddag gott folk! Jag jobbar sent idag och passar på att göra lite nytta på bloggen här på förmiddagen. Jag tänkte dela med mig av en rätt som jag gjorde förra veckan innan jag helt glömmer bort den. Jag kom över ett paket sjögräsnudlar när jag var och handlade som innehåller 2 g kolhydrater per 100 g. Dem passade sig riktigt bra i gryta och dem rekommenderar jag starkt! Det är många ingredienser i grytan men låt er inte skrämmas för det, jag plockar lite av vad som finns hemma i kyl och skafferi när jag lagar grytor. Blir ni sugna på denna så plocka bort det ni inte vill använda och lägg till lite av vad ni själva tycker är gott :)
 
Kycklinggryta med sjögräsnudlar 6 - 8 port:
  • 5 st kycklingfileer
  • 1 st purjolök
  • 1 st gul lök
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st tomater
  • ½ dl tomatpure
  • rapsolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk chicken & steak krydda
  • 3 - 4 dl vitt vin
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 msk soja
  • ½ msk fisksås
  • 200 g philadelphiaost
  • salt & peppar
  • färska groddar
  • ärtskott
  • snjögräsnudlar
  • sockerärtor
Börja med att hacka lök, rödlök, vitlök, purjo och tomatpure. Fräs dem i en stor gryta med olja i botten tills dem mjuknat. Skiva samtidigt upp kycklingen i stora bitar och fräs den separat i en stekpanna med olja i botten. Krydda kycklingen rejält med paprikapulver, curry, chicken & steak krydda, salt och peppar (det blir mycket kryddor men detta kommer ge smak åt hela grytan sen). När kycklingen är brynt så slår du den i grytan tillsammans med löken. Häll vinet i stekpannan där kyckligen leget och fräs upp och låt puttra ett par minuter för att reducera och slå sedan ner det i grytan, då får du med alla smaker ur stekpannan.

Hetta upp grytan samtidigt som du slår i fond, soja, fisksås, philadelphia och ev. en skvätt vatten. Låt stå och puttra 20 - 40 minuter, ju längre desto bättre. Smaka av med salt, peppar och eventuellt komplettering av övriga ingredienser tills du hittar en god balans. Mot slutet rör du ner nudlar, ärtskott, sockerärtor och groddar. Mängden av dessa avgör du själv. Klart!
 

Den viktigaste ingrediensen i denna gryta tycker jag är det vita vinet. Det är det som ger karaktär och grundsmak till grytan! Jag lagar ofta mat med vin i och det vita vinet passar superfint till den här slags grytor men även till soppor, såser osv. Så mitt tips till er idag är att använd mer vin i maten, den är en smakrik men ändå inte för skarp smaksättare.


Igår var jag på löpträning med jobbet, vi har en hälsogrupp som startat tävling mot en annan butik i regionen som består av fem stycken deltävlingar där bland annat löpning i blodomloppet ingår. Jag tränar regelbundet men här fick man en rad med tips och nya övningar som ska utveckla löpningen! Man känner redan nu att några ovana muskler har fått sig en törn och träningsverken börjar komma smygande, men det är härligt!

Det är just nu vårväder här hemma och helgen spås bli riktigt fin nu i påsktider. Jag uppmanar er att om ni inte redan gjort det plocka fram grillen och varför inte helgrilla en kyckling! Vägrar ni följa mitt råd så varför inte helsteka kalkon inne i ugnen och göra en skysås till det, bland det godare vi har gjort faktiskt och jag radar upp några länkar på grillad kyckling och ugnsstekt kalkon här nedan! Ha en fin dag allesammans!

     

Helgrillad kyckling med helgrillad blomkål
Fylld och helgrillad kyckling
Beer-can chicken på grillen
Kalkon helstekt med skysås
Helgrillad kyckling i ugn

För fler kycklingrecept, klicka in på http://jimpslchf.blogspot.se/p/recept.html.

söndag 13 april 2014

Busenkel bearnaisesås



Hej på er! Nu är grillsäsongen i full gång här hemma och ett av tillbehören som nästan alltid finns på bordet är ju såklart bearnaisesåsen. Ibland brukar vi göra egen hemma, men för det mesta har vi varit lite lata och köpt färdig. För nån helg sen sa Jimmy att nu får det vara nog med köpebea, man tröttnar ju på smaken, så vi började att göra egen. Det är ju supergott, men lite krångligt att göra, så jag började fundera om det fanns något lättare sätt. Gjorde creme fraichebaserade varianter, men tyckte inte att jag fick till smaken. Sen bara slog det mig att jag skulle testa en majonäsbaserad variant och där satt den! Jättegod och perfekt konsistens. Bli inte rädd om ni inte tycker om majonäs, för den här såsen smakar inte majonäs alls. Och det bästa av allt är att den är busenkel att göra, klar på 30 sekunder. Smaka er gärna fram med vitvinsvinäger, dragon och persilja, men så här gör jag den:

Busenkel bearnaisesås 2-3port

  • 3 äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk dragon
  • 1-2msk persilja
  • salt
  • vitpeppar
Ha äggulorna i måttcylindern eller liknande smal skål med hög kant, ha vinägern, oljan och dragon. Sätt stavmixern i botten och mixa i några sekunder och dra sen mixern sakta uppåt så allt blandar sig. Sen brukar jag ha ur allt i en skål och smaka av med persilja, salt och vitpeppar. KLART!!! Sen kan man smaksätta med vad man vill, som till exempel chili eller vitlök.




 
 
 
Okej ska vi lova varandra av vi hoppar över köpe-bearnaisesåsen i sommar??!! Den här är både godare och mycket bättre än sockrad bea som man köper i affären.
Ha en fin kväll! / Camilla

lördag 12 april 2014

Pastatallrik

 

Jag fick ett sjukt pastasug i veckan så jag spontangjorde en pastamiddag med massa härliga smaker! Jag började med att göra egen lchf-pasta, klicka här för receptet på den.

Kapresen som jag har vid sidan om är busenkel att göra. Du skivar helt enkelt tomat och mozzarellaost, lägger dem omlott sedan toppar du med olivolja och persilja. Klart!

Kronan på verket sedan var en pastasås och den gjorde jag såhär...

Pastasås med champinjoner & blåmögelost 4 port:
  • 8 st färska champinjoner
  • 50 g blåmögelost
  • 200 g philadelphia med smak av vitlök och örter
  • 3 dl grädde
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ dl vitt vin
  • ev. 1 tsk kycklingfond
  • salt & peppar
  • smör
  • olivolja
Börja med att fräsa hackad schalottenlök i en kastrull med olivolja i botten. När löken mjuknat så slår du på vinet och låter koka en aning. Slå sedan i grädde, ost och philadelphia. Låt puttra och stek sedan skivade champinjoner i stekpanna med smör, salta och peppra svampen under stekningen. När pastasåsen puttrat ca 15 min så smakar du upp den med salt, peppar, persilja och eventuellt en skvätt kycklingfond. Rör ner den stekta svampen och servera!

Vid servering toppar du tallriken med knaperstekt bacon och riven parmesanost, mums...


Ha en fortsatt trevlig Lördag gott folk! /Jimps

fredag 4 april 2014

Enkel vardagsmat på 25 minuter!


Nu är det Fredag och den "tråkiga" vardagsmaten känns väldigt avlägsen just nu va? Men tro mig, det är snart Måndag igen och man är mätt på finmat från helgen. Tiden kan också vara knapp när man kommer hem från jobb, skola och andra aktiviteter. Det är kanske inte då man ställer sig och drar igång ett långkok direkt!

Jag gillar vardagsmat med favoriter som tex falukorv, köttfärs och torsk. Jag tänkte visa er två vardagsrätter som vi gjort på senare tid. Det är två stycken gratinerade rätter med sallad och grönsaker till. Att gratinera är ett enkelt sätt att addera fett och smak till en god protein vilket gör att det smakar bättre och att man blir mättare.

Den första rätten är Gratinerade kasslerskivor med matig vinägrettsallad. Många härliga smaker med både sötma, syra, sälta, tuggmotstånd och krispighet. Den rätten tar 25 minuter från scratch till servering, perfekt för stressiga Måndagar tex.

Gratinerad kassler 4 port:
  • Kassler i bit, ca 800 g
  • 1 st tomat
  • 100 g riven ost, gärna smakrik
  • provencalekryddor finhackade alt. finhackad basilika och persilja
Skiva upp kasslern i 1 - 1,5 cm tjocka skivor och placera dem på en ugnsplåt försedd med bakplåtspapper. Toppa varje kasslerskiva med en tunnt skivad tomatskiva, krydda en aning med kryddorna och strö sedan ost över alltsammans. Gratinera i ugnen på 200 grader i 20 min.

Krispig vinägrettsallad:
  • Isbergssallad
  • paprika
  • kidneybönor
  • champinjoner färska
  • rödlök
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk finhackad persilja
Här blandar du sallad efter hur mycket eller lite som behövs men börja med att fräsa champinjonerna i stekpanna med smör tills dem släppt all vätska och lägg dem sedan i en skål. Hacka upp sallad, lök och grönsaker och lägg sedan ner dem i samma skål tillsammans med kidneybönorna. Blanda sedan en vinägrett genom att blanda olivolja, vinäger, vitlök och persilja. Rör sedan ner vinägretten i salladen och sedan är det bara att servera!


Nummer två ut är även den en gratinerad rätt men nu med wokade grönsaker till, det är en färdigwok som såklart inte går att jämföra med färska wokade grönsaker men ibland får det bli såhär när kylen gapar lite tomt.

  • Falukorven gör du enkelt genom att på samma sätt som kasslern skiva upp den och plavera den på en plåt försedd med bakplåtspapper. Toppa varje skiva med en klick fransk senap och även en klick tomatpure. Strö sedan finhackad rödlök över allesammans innan du även strör riven ost över korven. Gratinera då i ugnen på 200 grader i 20 min. Klart för servering.


Ja där har ni två stycken gratinerade svennebananrätter som går fort att koka ihop. Rätter som jag älskar och som jag tror går hem hos dem flesta barn. Ha nu en riktigt go fredag allihop! :) /Jimps