söndag 31 augusti 2014

Halstrad torskrygg med bönsallad


Kött är ju helt underbart att grilla i alla dess former, men det är ju faktiskt fisk också! Jag har ju tidigare pratat litegrann om köttdebatten som är aktuell just nu där vi människor konsumerar mer och mer kött vilket inte är jättebra för miljön osv och det enklaste sättet att konsumera mindre kött är ju faktiskt att planera in goda alternativ i sin matsedel.

Man kan ju tex ha en vegetarisk dag, en fiskdag, en fågeldag, en köttdag osv. Kanonidé på många sätt! Du får en planerad matsedel och slipper sista minuten paniken i vardagen, du sätter lite press på dig själv i nytänkande vilket är både roligt och utvecklande, du kanske äter lite nyttigare, kanske tom lite godare och framförallt så gör du naturen och även din kropp en lite tjänst. Varierad kost är bra för alla!

Den halstrade torskryggen då, just torskrygg är ju bland dem godare fiskdetaljerna som jag vet. Det är en mild och mjäll fiskdetalj som också är väldigt enkel att tillaga.

  • Halstra eller grilla görs på indirekt värme i grillen eller inne i ugnen med ca 150 grader i grillen/ugnen. Det tar då ca 20 min. Använd gärna termometer för bäst resultat. Fisken plockas av vid en innertemp på ca 50 grader och får sedan vila en aning innan servering. Utan termometer så kan du klämma med tummen och pekfingret på torskryggen och när den börjar "skiva sig" så är den klar. Salta, peppra och ringla över lite dill under halstringen. 
Tillbehören sedan är en bönsallad gjord på valfria färska bönor som du marinerar i olivolja och valfria kryddor. Såsen sedan är en cremefraiche som du smaksätter med dill, citron och majonnäs. Svårare än så behöver man inte göra det för sig. Så kom inte och säg att fisk är svårt att tillaga...

Ha det fint! /Jimps

måndag 25 augusti 2014

Vegetarisk lchf paj


Jag är kanske inte den mest vegetariska personen på jorden men visst händer det att man äter vegetariskt. Matpaj är nog kanske min veg favorit och denna måste ni testa! 

Det har ju blåst upp en stor köttdiskusion på senare tid och det är såklart också befogat på många sätt. Vi som konsumenter har stor makt i vad vi köper men inte i vad vi stoppar i munnen alla gånger. Med det menar jag att man kan enkelt påverka tillvaron i sitt eget kök men maten vi äter på restaurang, skolor, sjukhus, ålderhem, gatukök, färdigmat i butik osv har man ofta sämre koll på. Därför tycker jag att det enda sättet att få butk på detta i vårat land är att lagstifta bort fulköttet. Jag tycker att allt kött som köps in till Sverige ska motsvara våra egna krav på framavling! 

Vi kommer att tjata om detta i 100 år frammåt om inte tillgången till det dåliga och oetiska köttet stryps. Jag själv har slutat köpa danskt kött och ser generellt på all protein i butikerna med mer medvetna ögon än tidigare. Dels för att jag blir mer och mer kräsen när det kommer till kött, fågel och fisk, men också såklart för att miljö och etiktänket kommer mer och mer med åldern. 


Vegetarisk lchf paj 6 port: 

Botten:
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 2 ägg
  • ½ tsk salt
  • 100 g smör
  • 100 g philadelphiaost
Fyllning:
  • 2 st rödlökar
  • 1 lite purjolök
  • 150 g rättika
  • smör
  • 2 ägg
  • 6 dl riven ost, smakrik lagrad
  • 3 dl creme fraiche
  • ½ tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk oregano krydda
  • 2 tsk basilika krydda
  1. Börja med att göra botten genom att blanda mandelmjöl, pofiber, salt och ägg i en bunke. Smält sedan smöret och philadelphiaosten i en kastrull under vispning. Häll ner smör och osten i bunken och blanda till en smet. Tryck sedan ut botten i en pajform och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 20 min. 
  2. Skiva upp löken, purjon och rättikan i tunna skivor och stek i panna med smör tills dem är mjuka. Fyll sedan pajskalet med dessa. Blanda sedan ihop stanningen i en bunke. Blanda då creme fraiche, ägg, 4 dl av osten, salt, peppar, vitpeppar, oregano och basilika. Häll stanningen över pajen. Toppa sedan med resterande rivna osten och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Klart! 
Låt gärna pajen stå och dra ca 15 min innan uppskärning och servering. Servera också gärna tillsammans med en klick creme fraiche på tallriken. 



Det vart mycket köttsnack i detta inlägg trots den vegetariska middagen idag. Jag såg förresten på dokument utifrån på SVT förra veckan där jag blev upplyst om att vegetarianer lever ca 5 år längre än ickevegetarianer. Så även om man inte är vegetarian så skadar det ju inte att äta vegetariskt lite oftare :) 

Ha en bra kväll! /Jimps 

söndag 24 augusti 2014

Trattkantarellsoppa med mycket goda smaker


God kväll gott folk. Visst kommer hösten snabbt såhär års, den är kanske inte riktigt här än men man börjar definitivt få lite vibbar. Det speglar av sig litegrann på matlagningen också, inte minst här hemma...

Jag bestämde mig redan i morse för att jag skulle laga till denna soppan ikväll, jag har tänkt på den flera gånger under dagen och det är nog därför som resultatet blev så bra som det faktiskt blev. För svampsoppa har jag gjort massor av gånger men varje gång man ska göra en ny soppa så vill man ju såklart bräcka den förra och det tycker jag definitivt att jag lyckades med idag och då blir jag nöjd, glad och mätt :)


Vi har ju också ätit lunch idag och den åt vi ute i friska luften. Jag älskar att plocka med mig våran picnicgrill ut i naturen och laga till maten. Man ska inte krångla till det och heller inte bli för bekväm, det är viktigt att ge sig själv och familjen tid tillsammans. Det primitiva är underbart och det är dem här små stunderna som som man ofta minns framför tex restaurangbesök och andra matsammanhang.


Tillbaka till soppan då, hur gjorde jag egentligen denna soppa som jag pratar så gott om? Jo nämligen såhär...

Trattkantarellsoppa 6 - 8 port:

  • 6 dl förvällda trattkantareller
  • 1 st gul lök
  • smör
  • 5 dl svampfond (vatten + konc.fond)
  • 5 dl köttfond (vatten + konc.fond)
  • 300 g rökt fläskfilé
  • ½ dl portvin
  • 1 msk whiskey
  • 100 g blåmögelost
  • 200 g philadelphiaost
  • 5 dl grädde
  • salt & peppar
Börja med att hetta upp kastrullen med en smörklick i botten. Lägg ner 2/3 av svampen och bryn den tills svampen släppt all vätska, salta och peppra en aning. Lägg ner en till klick smör och fräs sedan löken som du hackat tills även den är brynt. Tärna också fläsket och låt den fräsa med en aning. Slå i whiskey och portvin och låt fräsa till en aning innan du sedan även slår på fonderna. Låt stå och puttra ca 20 min och mixa sedan slät med stavmixer eller blender. 

Hetta åter upp den mixade soppan på spisen och smaksätt den nu med blåmögelost, philadelphia och grädde. Låt puttra och smaksätt mot slutet med salt och peppar. Innan servering så plockar du fram stekpannan och steker den sista tredjedelen av svampen i smör som du lägger ner i soppan innan servering. Klart! 



Portvin är en underbar smaksättare i matlagning och det är väl tur det för den är ju fulkomligt vidrig att dricka :) Whiskey är däremot både god att dricka och fantastiskt god i matlagning. Använd mera vin och sprit i matlagningen för det är en krydda som gör skillnad!

Jag tror att många som inte är så smaksäkra i sin matlagning ofta kanske missar just syran i maten. Där kommer vinet, vinägern, citronen mfl till sin rätt och är ett måste för att balansera upp maten. Oavsett mat så skadar det aldrig med en aning syra och i vissa rätter är det också ett måste för syra är lika viktigt som både sälta och sötma...


Här har vi själva rävaran och basen i dagens soppa. Trattisar, lök och rökt fläsk! Mums. Alla andra smaker som skapar denna soppa relateras till dessa smaker.

Nästa gång det lagas soppa här hemma så hoppas jag att den görs på gula kantareller som jag hoppas hitta ute i skogen inom en snar framtid! Ha nu en go kväll. /Jimps

lördag 23 augusti 2014

Senaste från JimpsGrill


Nu är det ju kräfttider men vi har fortfarande inte ätit kräftor än, vi burkar vara snabba på det annars men hittills har inte tiden funnits. Men snart så hoppas jag att det är dags! Även om vi inte ätit kräftor iår så har vi ändå fått lite utav dessa smaker fast i form av lax istället. För ett par år sedan så åt vi en kräftmarinerad/rökt lax från västkusten som var magiskt god och med dem smakerna i bakhuvudet så försökte vi oss på en snarlik variant hemma på webern när vi näntade gäster för ett tag sedan.

Resultatet blev inte riktigt likt den rökta västkustlaxen men ändå lika god! Mjäll och fin fisk med mycket goda smaker som höjer upp laxen till skyarna. Alla blev mätta och belåtna på denna rätt som krävde mycket omsårg i sin tillagning...


Som ni ser så är det inte bara kräftspadet som ger smak till denna fina laxsida utan också chili och whiskyädelost. Denna ädelost är faktiskt ganska mild men ändå med whiskykaraktär och passar därför bra till rökt fisk.


Och här kommer själva receptet på denna magnifika rätt...

Kräftrökt laxsida 6 port:

  • 1 st laxsida 1 - 1,5 kg
  • 1 st röd chili
  • 200 g whiskeyädelost
  • salt & peppar
  • 1 flaska porteröl
  • 1,5 liter vatten
  • 5 kvistar krondill
  • 1 gul lök
  • 3 msk salt
  1. Börja med att koka ihop spadet genom att koka upp porter, vatten, krondill, salt och lök i en kastrull på spisen eller på grillen. Låt sedan puttra 20 - 30 min innan du plocka av kastrullen.
  2. Lätt sedan laxsidan på ett folieark och krydda med salt och peppar. Hacka upp en chili och strö över laxen.
  3. Preppa grillen enligt 50/50 metoden där tempraturen i grillen bör ligga mellan 80 - 120 grader. 
  4. Lägg laxen på den kalla sidan och rök den tills innetempraturen landar på 55 grader. Det tar mellan 2 - 4 timmar beroende på temp i grillen.
  5. Under rökningen så späder du kräftspad över fisken och över kolbädden. Gör gärna som jag också och lägg ner lite alspån i själva spadet som ger lite extra röksmak då det förbränns på kolbädden. 
  6. Sista 20 min så lägger du på lite ädelost på laxen som hinner smälta ut innan servering. Klart! 
Till denna goda lax så förkokade jag fänkål som sedan grillades på innan servering. Jag grillade även lök, sparris och citron som passar ypperligt till lax. Sedan vill man ju gärna ha en sås eller röra till denna rätt och då gick jag på ett gammalt säkert kort, nämligen en romsås. 

Romsåsen är så enkelt att göra så det krävs inte ens ett recept! Du tar helt enkelt två burkar stenbitsrom, 3 dl creme fraiche och smaksätter sedan med majonäs, citronsaft, dill, salt och peppar tills du hittar din smak. Därför finns det absolut ingen anledning till att ens komma på tanken att köpa en färdig romsås i affären när du ska äta fisk. Så enkelt att göra själv, den blir godare och du slipper få i dig massa onödigt socker och andra tillsattser! 



Det här är en rätt som jag som sagt gjorde för ett tag sedan då vi väntade gäster och jag går verkligen igång på dessa förutsättningar. Lite tidsfokus och oprövat recept, lite gambling med andra ord... Det sätter fart på en gammal grillare och den här gången gick det skitbra! Maten blev klar precis i rätt tid och smakade gudomligt, en lyckad kväll som man stolt ser tillbaka på. Jag vet att Camilla ibland tycker att jag är lite väl järv i min matlagning men det är ibland vad som krävs för att skapa det där lilla extra! Oftast blir det bra men ibland kan det också bli lite galet men sällan helt fel bara man har en målbild i skallen...

Så min uppmaning till er ikväll blir att våga! Ha det fint. //Jiimps

fredag 15 augusti 2014

Flanksteksgryta med sjögräsnudlar


Hej på er! Nu är vi hemma på hemmaplan igen efter två härliga veckor i thailand. Vi har haft en kanontid med god mat och fina upplevelser, bilder och historier från thailand får ni vänta litegrann på tills alla kamerabilder är genomgångna.

Efter thailandsresan så har man fått upp ögonen för ett annorlunda sätt att laga mat jämfört med traditionell svensk matlagning. Vi gick bland annat en matlagningskurs där borta och fick lära oss lite teknik och knep kring hur dem tänker kring matlagning. Väldigt skoj och framöver så kommer vi definitivt att laga mer thailänskt här hemma...

Rätten jag tänkte presentera för er idag gjorde vi innan vi åkte och är kanske inte traditionellt thailänsk men en väldigt god gryta som innehåller många asiatiska smaker. Jag gillar verkligen nudlarna som jag använder i denna gryta och har ni inte testat dem så prova det! Det är sjögräsnudlar och dem hittar du i dem flesta större butiker. Dem brukar finnas bland asiatiska sortimentet och fördelen med dessa nudlar är att dem i stort sett inte innehåller några kolhydrater över huvud taget.


Flanksteksgryta med sjögräsnudlar 6 - 8 port:
  • 800 - 1000 g flankstek
  • ½ purjolök
  • 1 st gul lök
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ dl tomatpure
  • rapsolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 - 2 tsk röd currypasta
  • 2 tsk chicken & steak krydda
  • 2 dl vitt vin
  • 3 - 4 dl kalvfond
  • 1 msk soja
  • ½ msk fisksås
  • 200 g philadelphiaost
  • salt & peppar
  • 1 konserv vattenkastanjer
  • ärtskott
  • snjögräsnudlar
  • sockerärtor
Börja med att skiva upp flanksteken i bitar och bryn dessa i panna med rapsolja tills du får en stekyta på köttet, krydda under stekningen med chicken & steakkrydda och lägg sedan bitarna åt sidan och börja med att koka ihop grytan. Plocka fram en gryta, hacka sedan lök, rödlök, purjo och vitlök i lagom stora bitar efter eget tycke. Bryn dessa i grytan med rapsolja i botten. Häll på en skvätt vatten i pannan som du stekte flanksteken i och häll över spadet i grytan när löken brynt klart. Krydda på med paprikapulver och currypasta. Slå sedan i vin och låt koka ner en aning innan du även slår i fond, soja, fisksås och philadelphia. Låt stå och puttra, smaka samtidigt upp grytan med salt, peppar och eventuellt fler kryddor om så önskas. Minuterna innan servering så lägger du ner flanksteksbitarna, vattenkastanjer, ärtskott, snögräsnudlar och sockerärtor. Klart! 

Grytor är ju så smarrigt och även tacksamt att göra större satser av och äta dagen efter i matlåda på jobbet. För sommaren och våran semester lider ju tyvärr mot sitt slut och hösten närmar sig med stormsteg och då är det aldrig fel med en god gryta... Ha det fint! /Jimps 

söndag 3 augusti 2014

Senaste från JimpsGrill


Just nu så är vi på semester men jag tänkte smita undan solen en stund och skriva lite till er istället :)

Jag vill visa er när jag gjorde pizza på grillen för ett tag sedan. Jag gjorde pizzan enligt vårat gamla klassiska recept som ni finner på http://jimpslchf.blogspot.se/2012/04/godaste-pizza.html

Det är inte så ofta vi äter pizza och vi äger därför inte heller en pizzasten utan jag körde den direkt på folie och viktigt att tänka på då är att du är noga med att lägga upp glöden i en cirkulär grillteknik för att inte pizzan ska bli bränd underifrån.


Jag använde också björkved för lite extra hög värme och röksmak, rekommenderas! Det ryker som en skorsten ur grillen där pizzan ligger och myser...


Botten gjorde vi själva på mandelmjöl och som topping använde vi champinjoner, mozzarella, rödlök, parmaskinka och riven prästost. Tomatsåsen är såklart och hemmagjord med mycket kärlek!


Pizzan preppas i köket och gräddas sedan klart ute på grillen.


Som du ser så tänds först kolet upp och toppas sedan med ved som får brinna ner en aning. Sedan pressar du ut all glöd längs kanterna så att det formar en ring, det skall alltså inte vara någon värme i mitten...

Det var det lilla jag tänkte skriva idag för nu ska jag återgå till semestern! ha det fint gott folk. /Jimps