Vi kom ju hem från Stockholm igår och vi haft en superbra helg i tillsammans Camilla och jag. Vi har ätit god mat, shoppat och roat oss. Det är skoj att göra någonting tillsammans bara vi två ibland. Men idag är vi tillbaka i vardagen igen. Klockan ringde tidigt och det har minst sagt varit full fart på jobbet.
Jag komponerade ihop en ny rätt här på kvällningen, den vart jättegod! Gjorde en gratäng med bla fläskfile, champinjoner och grönkål. Jag gillar när man har ett kylskåp hufsat fyllt av goda ingredienser och laga mat utan recept! Man ska gärna inte ha en klar uppfattning av vad man ska göra när man sätter igång. Låter kanske helt knäppt men sån är jag :)
Fläskfile & grönkålsgratäng 6-8 port:
- 2 st fläskfileer
- 8 st schalottenlökar
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 1 konserv skivade champinjoner
- 300 g philadelphisost
- 5 dl vispgrädde
- 300 g hackad grönkål
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 msk kalvfond
- 2 msk soja
- ½ msk paprikapulver
- chilikrydda
- 2 msk pesto (kylskåpsrensning, ha annars i hackad basilika tex)
- salt
- svartpeppar
- smör
- 4 dl riven ost
Fräs sedan hackad schalottenlök, pressad vitlök och champinjoner i smör. Koka samtidigt hackad grönkål i vatten med en grönsaksbuljongtärning i 5 min. Häll av vattnet och lägg ner grönkålen i stekpannan tillsammans med löken och svampen. Fräs en stund så vattnet dunstar en aning från grönkålen. Klicka sedan ner phialdelphian och häll på grädden. Låt puttra och smaksätt med kalvfond, pesto, salt och peppar. Låt stå och puttra 8-10 min. Häll sedan stuvningen över fläsket i ugnsformen och toppa alltsammans med riven ost. Gratinera sedan i ugnen på 225 grader i 30 min. Klart!
Jag åt det som det var men servera annars gärna med en god sallad eller färska grönsaker till.
Ha en go kväll på allihopa! /Jimps
vad gott det låter! Grönkål är ju så gott och nyttigt! :)
SvaraRaderaHa en fin tisdag!
//Lana
Låter verkligen gott....Har faktiskt aldrig ätit grönkål men funderar på att ha det på julbordet i år.
SvaraRaderaGod Jul på er och tack för alla goda recept ni bjuder på!
- 10 kg :)
Stekte grönkålen och lade den ovanpå fläskfilén och hällde sen stuvningen över. Följe receptet nära på i övrigt och resultatet blev verkligen jättegott!! Grönkål är så gott, tack för ett inspirerande recept!
SvaraRadera