God kväll gott folk! Vi kom över en del älgfärs efter älgjakten här i höst och idag kom det väl till pass! Vi gjorde något så klassiskt som älgfärsbiffar med svampsås. Men med lite andra smaker än den traditionella.
Som tillbehör så fräste vi upp wokgrönsaker & fitnessnoodles från fitnessguru. Smaksatt med en aning fisksås, olivolja, salt och peppar. Grymt gott! Fitnessguru är en hälsokostbutik och kosttillskottsbutik på internet där du hittar bland annat nudlar, jordnötssmör & cocosnötsolja med lågt kolhydratsinnehåll!
Klicka här för att kika in på deras webbshop, http://www.fitnessguru.com/sv/halsokost
Älgfärsbiffar 4 port:
- 800 g älgfärs (utblandad med späck, se längre ner i inlägget)
- 1 st gul lök
- 1 ägg
- 3 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm vitpeppar
- 1 pressad vitlöksklyfta
- rapsolja & smör
Svamp & gorgonzolasås 6-8 port:
- 200 g kastanjechampinjoner
- 100 g gorgonzolaost
- 5 dl vispgrädde
- 200 g philadelphiaost
- 1 msk kalvfond
- 1 msk soja
- salt & peppar
- smör
Till själva färsen då. Viltkött är magert och behöver blandas upp med extra fett för att det inte ska bli torrt men fettet ger också en underbar smak! Jag använde "Späck" från fläsk och det är inte alltid så lätt att få tag på i butikerna men säg bara till i charkdisken så kan dem beställa hem. Annars kan man även blanda ut älgfärsen med tex blandfärs eller fläskfärs.
Jag blandade ner 350 g späck i 1 kg älgfärs. Jag malde späcket hemma men har du ingen kvarn kan du säkert beställa färdigmald i charkdisken. Allt det extra fettet gör verkligen hela skillnaden mot en mager färs så det är väl värt mödan!
Nu ska vi lägga oss i soffan och titta ikapp på lite tv program som blev missat i helgen när jag jobbade, bland annat "Så mycket bättre". Ha en skön Måndagkväll allesammans! /Jimps
Ser gött ut haft lite potatis till! :)
SvaraRaderaNej du graffen! Ingen potatis i detta hus :)
RaderaMmmm, ser jättegott ut och bra tips med späcket!
SvaraRaderaÅh, inser att det var länge sedan jag åt älgkött. Minns när jag var liten och vi fick en fjärdedels älg av någon jägare vi kände och vi åt älgkött jämt. :-)
SvaraRaderaJag har också dessa nudlar hemma men har inte hunnit prova ännu. Men snart så...