tisdag 2 augusti 2016

Hönsköttfärssås med stekt vitkål


Det här är så jag! Jag älskar den här sortens mat och det är väl värt att ta ett litet break i grillningen för att tillaga en mustig och god köttfärssås. Denna variant är ju gjord på hönsfärs istället för den klassiska köttfärsen, vi har ju börjat laga mer och mer mat med fågel i alla dess former på senare tid och det är väldigt spännade att montera ihop nya rätter så som denna. Jag kan starkt rekommendera dig att laga till detta recept som jag delar med mig av i detta inlägg! Skillnaden mot klassisk köttfärsås är att du får en annan grundnyans i rätten. Hönsfärsen som bryns och sedan vinkokas i vitt vin innan den kokas ihop i tomatsåsen och avrundas med kryddor, ädelost och ett uns grädde blir väldigt fräsch i grund och botten med god syra. Tomatsåsen sedan är ganska mastig när den kokas ner och avrundningen med osten och den lilla gräddskvätten bidrar med det feta som gör denna rätt balanserad och väldigt väldigt god.

Så mitt tips till er idag blir att våga tänka lite nytt och våga laborera i köket, det behöver inte vara så komplicerat utan tag som i detta fallet ett recept som sitter i ryggmärgen och anpassa det efter råvaran du hittar färsk och fin i butiken. Allt är inte hugget i sten och får man testa lite nytt så utvecklas man dessutom som matlagare.

Hönsköttfärssås 6 - 8 port:
  • 1 kg hönsfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 800 g krossade tomater
  • 2 msk konc kalvfond
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • 2 msk paprikapulver
  • ½ tsk vitpeppar
  • 2 krm cayennpeppar
  • 1 tsk spiskummiin
  • salt & peppar
  • 100 g ädelost
  • ½ dl vispgrädde
Börja med att bryna hönsfärsen tillsammans med champinjoner, hackad lök och vitlök tills det får en aning färg. Slå nu på vinet och låt stå och småkoka någron minut så vinet får reducera till hälften. Slå nu på tomatkrossen, fond och tomatpuré. Låt stå och småkoka nu i 20 - 25 min. Vi vill att det skall reducera såpass att köttfärsåsen börjar sätta sig en aning och inte är rinnig och den reducerade tomatsåsen skall bli söt och god. Krydda nu upp med kryddor, salt och peppar. Låt fortsatt stå och puttra medans du smular ner ädelost och smaksätter med ett uns grädde för att runda av smaken en aning utan att det tar över, det skall fortfarande vara en tomatsås. Klart!
Till detta underbara recept så smörstekte jag strimlad vitkål som då får en mjuk konsistens och aningen söt smak. Blir nästan lite pastaliknande så det passar hur bra som helst till denna rätt.
Vällagat, nyttigt och gott. Vad mer kan man önska sig efter en fullspäckad dag fylld med jobb, träning och matlagning? Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar