lördag 22 oktober 2011

Festmåltid ala LCHF

Vi har haft en riktigt trevlig kväll med våra vänner. Barnen har lekt och haft så jätte roligt, en superlyckad kväll. Vi har ätit massor med mat. På menyn stod citronmarinerad grillad kyckling med rättikagratäng och sallad och till efterrätt en frozen cheesecake.

Marinad 4port


  • 2dl creme fraiche

  • 1msk soya

  • 1 citron

  • 1röd chili

  • 1vitlöksklyfta

  • 1msk kryddpeppar

  • 1tsk kummin

  • 1tsk paprikapulver

Hacka chilin och vitlöken och blanda ihop allt. Marinera kyckling så länge som möljigt, helst ett dygn. Grilla kycklingen först på hög värme så kycklingen får grillyta och sen på svag värme tills kycklingen har en innertemp på 75grader.


Rättikagratäng



  • 1kg rättika

  • 2 gula lökar

  • 2vitlöksklyftor

  • 5dl grädde

  • 200gr philaphiaost

  • 2dl riven ost

Skala och skiva rättikan i tunna skivor. Koka rättikan i ca15min. Varva rättika, tunna lökringar och vitlök, salta och peppra mellan varje varv. Blanda ihop, gärna med en stavmixer, grädde, philaphiaost och riven ost. Sätt in i ugnen på 225grader i ca 1,5timme eller tills rättikan har blivit mjuk. Lägg på ett bakplåtspapper medans gratängen är i ugnen om den börjar få för mycket färg.


Kall dragonsås



  • 3dl creme fraiche

  • 1tsk vitlökspulver

  • 1liten gul lök

  • 1dl färsk persilja

  • 2msk torkad dragon

  • 1tsk gurkmeja

  • 1tsk salt

  • 1krm vitpeppar

  • 1tsk vitvinsvinäger

Hacka löken fint och om det är en väldigt stark lök så lägg löken i lite kallt vatten så försvinner lite av styrkan. Blanda ihop alla ingredienser. Såsen blir godare om den får stå och dra i kylen i några timmar.


Frozen cheesecake


Botten



  • 200gr smör

  • 2dl mandel

  • 2dl hasselnötter

  • 2dl kokosflingor

Fyllning



  • 3ägg

  • 3dl grädde

  • 200gr philaphiaost

  • 0,5tsk vaniljpulver

  • sötningsmedel

  • 2dl hallon

  • 2dl blåbär

Börja med botten. Smält smör. Mixa nötterna, häll i kokos och smör och blanda. Tryck ut nötblandingen i en form med avtagbara kanter. Grädda i ugnen på 175grader i ca 15min. Ta ut ur ugnen och låt botten svalna helt innen fyllningen hälls på.


Fortsätt med fyllningen. Separera 3ägg, vitorna i en skål och gulorna i en annan. Vispa vitorna till hårt skum som när man gör maräng. Vispa sen gulorna och vaniljpulver, blanda sen i philaphiaosten. Vispa grädde lätt och ha i bären. Blanda grädde och ägg och ostblandningen, smaka av med sötningsmedel, här beror det på vad man har för sötningsmedel och hur sött man vill ha det. Vänd i äggviteskummet. Häll fyllningen på botten och ställ in i frysen i ca 5timmar. Ta upp cheesecaken 30min innan servering så den hinner tina.





Skivad rättika innan kokning





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar