fredag 2 december 2011

Hemmagjord bearnaisesås

Dagen middag blev jättegod, biff, gratinerad blomkålsduchess och hemmagjord bearnaiseås. Gott med egen bearnaisesås och det är verkligen inte så svårt att göra som många tror. Våran bea är gjord med mycket mindre vitvinsvinäger än vad det är i dom flesta recepten, har jättesvårt för när det är för mycket vinägersmak, men den här blev perfekt!

Hemmagjord bearnaisesås


  • 2 scharlottenlökar

  • 0,5 msk vitvinsvinäger

  • 3 msk vatten

  • 4 krossade vitpepparkorn

  • 4 msk färsk dragon eller 2 msk torkad dragon

  • 150 gram smör

  • 3 äggulor

  • 2 msk färsk eller fryst persilja

  • 1-2 krm salt

Finhacka löken och ha i en kastrull med vinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och dragon. Koka upp och låt reducera till hälften. Låt svalna lite. Smält smör och svalna lite. Ställ kastrullen med lökblandingen i ett vattenbad och ha i äggulorna och vispa (elvisp) till ett skum. Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa kraftigt medans du har i smöret, lite åt gången, ta inte med det vita i botten av smöret. Vill du ha en tjockare bea så värm såsen i vattenbadet och vispa tills den blir tjockare, men håll dig under 60 grader annars skär sig såsen när äggen koagulerar. Blanda i persilja (tina den innan om du tar fryst) och smaka av med salt och ev peppar. Klart!





Idag har jag och Jimmy anmält oss till Kortvasan, vi som inte ens äger ett par skidor... det här ska bli spännande. Nu är det bara att köpa skidor och vänta på snön. Jaja vad vore livet utan utmaningar. Ha en skön fredagkväll! / Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar