Lammstek 4 port:
- lammstek 1,2 kg
- 1 dl olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 3 krm rosmarin
- 1 krm salt
- 1 krm svart peppar
- steksnöre
börja med att binda ihop steken, blanda kryddorna och olivoljan i en skål och smek sedan in steken med blandningen. Bryn steken i en panna med smör tills den fått färg och lägg sedan steken i en ugbsform och stoppa i en termometer. Skuttsa in steken i ugnen på 150 grader ca 1- 1,5 timme tills termometern visar 60 grader. Klart!
Tag sedan och linda in steken i folie och låt vila 15 min medans du gör iordning sås och sparrisen.
Sås:
- 1 st shalottenlök
- smör
- steksky från steken
- 1 msk kalvfond
- ½ dl rödvin
- 1 msk whiskey
- 1 dl grädde
- salt och peppar
Hacka och fräs shalottenlök i en kastrull. Häll sedan ner stekskyn som du sparat från ugnsformen du stekte lammet i, häll även ner rödvin och whiskey. Låt reducera i 10 min och häll sedan ner grädden och smaka av med salt och peppar.
Till detta valde vi att enbart äta god sparris. Koka upp färsk sparris i en kastrull med vatten, låt sjuda i 5 min och häll av. Underbart goda!
En perfekt helgmiddag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar