söndag 29 april 2012

Citron- och chokladpaj

Precis som jag misstänkte blev en väldigt bra dag. Härligt att se barnen leka och ha roligt, barnen har känt varandra hela livet och leker så bra tillsammans. Får blir en lekdate snart igen. Och vilket väder dessutom, blev lekparkshäng och fika. Gjorde en citron- och chokladpaj, receptet hittade jag här. Jag missade att det skulle vara pistagenötter i botten så jag tog kokos istället, funkade alldelens utmärkt. Det stod i receptet att pajen skulle serveras ljummen eller rumstempererad, men testade en bit när den hade stått i kylen och det tyckte jag var mycket godare. Den här kommer jag göra fler gånger, gillar mixen av syrligt och sött.

Citron- och chokladpaj 8 bitar

Pajbotten:
  • 50 gram smör
  • 100 gram mörk choklad minst 70%
  • 1 äggula
  • 2 dl hackad sötmandel
  • 1 dl hackad pistage ( eller kokos)
Fyllning:
  • 400 gram creme cheese
  • 2 ägg + 1 äggvita
  • 3 msk sötrix + 1/4 krm stevia
  • 1 citron
Smält smöret och dra ifrån plattan och ha i chokladen i bitar så den smälter i smöret, ha i äggulan (spar äggvitan till fyllningen). Blanda hackad sötmandel och hackad pistage (eller kokos) och ha smör och chokladblandningen. Häll i en form (22-24cm) med löstagbar botten.
Blanda creme cheesen med ägg, äggvita och sötningsmedel. Riv skalet från citronen och pressa i saften från citronen och blanda ner. Ha på smeten på chokladbotten. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 25-30minuter. Låt svalna och kyl pajen sen i kylskåpet. Servera gärna med vispad grädde.

3 kommentarer:

  1. Oh, vilken god paj! Receptet låter otroligt smaskigt! :)
    Jag sparar receptet genast!
    Ha en fin kväll!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Det ser ju hur gott ut som helst!! Blir en perfekt efterrätt till kvällens grillfest:)

    SvaraRadera