måndag 25 juni 2012

Hamburgare och chokladparfait

Kvällens middag blev en riktigt brakmiddag, längesen jag var så här mätt. Men ojoj vad gott vi har ätit. Gjorde en ny laddning av LCHF-frallorna, men istället för att göra 8st så gjorde jag 4st stora bröd, dessutom penslade jag med ägg och strödde över sesamfrön innan gräddning. De behövde några minuter extra i ugnen för att bli klara. Klicka här för att se hur vi gör våra hamburgare. Vi hade bacon, cheddar, sallad, tomat, gurka, rödlök och avokadoröra, härlig smakkombination!

Istället för dressing så gjorde jag en avokadoröra, gott och enkelt.

Avokadoröra
  • 3st avokado
  • 1 dl creme fraiche
  • 1st vitlöksklyfta
  • 1,5 tsk sambal oelek
  • ett stänk citronsaft
Mosa avokado och blanda med creme fraiche, sambal oelek, och pressa i vitlök. Avlsluta med ett stänk citronsaft. Låt röran gärna stå och dra ett tag, blir godare då.



Efter den här middagen var vi mer än mätta, men eftersom det inte blev några jordgubbar under midsommarhelgen så hade vi bestämt oss för en efterrätt med jordgubbar och chokladparfait idag. Otroligt gott och väldigt mättande, blev bara en halv portion för oss. Hittade receptet på parfait i en av Anna Halléns böcker, i orginalreceptet skulle det vara 3 msk honung, men det hoppade jag över, räcker gott och väl med sötman från chokladen tycker jag. Om man vill kan man smaksatta parfait med pressad apelsin, i såna fall ska det vara 6 msk enligt orginalreceptet.

Chokladparfait 4 port
  • 100 gram mörk choklad 70%
  • 4 äggulor
  •  1 krm vaniljpulver
  • salt
  • 4 dl vispgrädde
Smält choklad över vattenbad, låt svalna. Vispa äggulorna till en tjockt skum, minst 3 minuter. Rör ner lite i taget av den smälta och avsvalnade. Smaksätt med vaniljpulver och några saltkorn. Blanda väl.
Vispa grädden, men inte för hårt. Rör först ner lite grädde i chokladsmeten, blanda sedan i resten, så slipper du chokladklumpar. Fyll i portionsformar eller i en stor form. Ställ i frysen i minst 3 timmar. Ta fram parfaiten lite innan den ska serveras så hinner den bli lite krämig. Servera gärna med jordgubbar eller några andra bär.




Ha en trevlig kväll på er! / Camilla

13 kommentarer:

  1. Mmmm de ser gott ut :)) en undran åt ni lchf godis o lchf efterrätter när ni gick ner i vikt??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt gott :) Nej vi var väldigt strikta när vi gick ner i vikt, inget godis, nötter eller efterrätt. Vi ville gå ner fort och inte riskera att bli sugen på saker som inte var bra. Funkade bra för oss, men alla är olika. Ha det så bra!

      Radera
  2. De bröden passar utmärkt till hamburgerbröd. :-)
    Chokladefterrätten såg inte fel ut... och jordgubbar till också... mums!
    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kanon som hamburgerbröd,bästa hittills :) Efterrätten var underbart god, lite väl stor bara :)
      Ha det så bra!

      Radera
  3. Åh så gott det låter och ser ut! :) Speciellt när man sitter här och är lite småhungrig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh jag önskade att jag kunde skicka över lite, blev både hamburgare och parfait över :)

      Radera
  4. Wow, vilken middag! Allt är så gott! Hamburgareböd låter mycket spännande! Måste, måste baka det! :)
    Ha en toppen tisdag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm en riktigt fest middag som gick hem hos alla. Ja gott med bröd till hamburgare ibland.
      Ha en skön kväll!
      Kram

      Radera
  5. Kan man ha i ngt annat än bakepro i smeten?

    SvaraRadera
  6. Jag kan inte äta bakepro pga laktos, kan man byta ut mot nåt annat el helt enkelt bara skippa det?

    /Catta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången jag gjorde bröden glömde jag att ha i bakepro och det gick precis lika bra, så det går bra att hoppa över.
      Ha det bra! / Camilla

      Radera
  7. De ska inte va ngt bakpulver i bröden??

    SvaraRadera