lördag 16 juni 2012

Rökta skaldjur



Det har varit en riktigt grå och trist dag idag. Vi som har ledig helg trotsade vädret till sist och begav oss ut och kikade lite på SM i agility och lydnad som utspelar sig i stan nu i helgen. Man blir ju galen om man inte får komma ut lite grann även om det regnar. Efter att vi kikat lite där så åkte vi hem till Camillas föräldrar, hennes pappa har fyllt år och vi passade på att grattulera honom och vart samtidigt bjudna på en väldigt god lchf-rabarberpaj!

När vi kom hem på eftermiddagen började vi med maten och vi gjorde någonting väldigt gott! Vi rökte skaldjur på grillen, vi har ju testat att röka räkor tidigare men aldrig rökt musslor. Vi älskar ju musslor båda två och det vart verkligen gott! Använde mig av rökflis från weber i gasolgrillen precis som jag brukar göra och det är så enkelt så att man efter blötläggning lägger fliset i en folieform på gallret ca 20 min innan rökning på hög temp. När det sedan blivit glöd och börjar pyra så knuffar man den åt sidan och låter brännaren under fortfarande vara på medans man stänger av dem andra där man lägger på skaldjuren och låter ligga under lock i ca 30 min. Underbart gott!

Rökta räkor och musslor 2 port:
  • 500 g räkor med skal
  • 1 nät blåmusslor eller 1 fryst förp. ca 400 g
  • 1 dl olivolja
  • 1 torrt vitt vin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad chili
  • 1 msk hackad provencalekryddor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl riven parmesanost
Man kan såklart använda sig av riktiga grillformar men jag brukar göra egna i form av vanligt foliepapper. Jag river av en bit, viker den dubbelt och viker sedan upp kanterna. Fungerar precis lika bra. Räkorna fördelar du helt enkelt ut på foliet och röker dem precis som dem är. Musslorna däremot gillar vi om man får lite extra touch på. Börja med att koka under lock i ca 5 min. Häll av dem och plocka bort musslorna som inte har öppnat sig eller som har trasigt skal. Lägg dem sedan på folieformen och ringla över olivoljan och vinet. Strö sedan över kryddorna och osten ovanpå. Då är det helt enkelt klart, superenkelt och supergott! Rök dem sedan i 30 min på låg tempratur i grillen, ca 100 grader.

Vitlök & chiliaioli 2 port
  • 2 äggulor
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2,5 dl raspolja eller annan olja, ej olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • chiliexplosion
  • 1-2 tsk chilisås
  • ett stänk citronsaft
Pressa vitlöksklyftor i en bunke och ha i äggulorna, vipsa ihop. Vispa samtidigt som du droppar i oljan, mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Smaka av med salt, peppar, chiliexplosion (eller färsk chili), chilisås och ha i ett stänk citronsaft.

Till detta åt vi finncrisp med en god kryddost från falbygdens. Mums!



Den som säger att man inte kan få någon röksmak på en gasolgrill, just det...



Efter några månader uppehåll från en av våra älsklingsserier "dexter" är det nu dax att plocka upp den. Har säsong 5 hemma nu som vi skall börja kika på! Riktigt bra serie, rekomenderar starkt.

Ha en skön lördagskväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar