fredag 21 september 2012

Blomkål-och kantarellgratäng plus en himmelsk kalvfilé


Idag jobbade jag en riktigt kortdag, bara till kl 13, tänk om man fick göra det varje fredag. Hade planerat att jag skulle ta mig en springtur efter jobbet, men jag kunde inte motivera mig att ge mig ut, men imorgon ska jag bara ut och röra på mig, mår ju mycket bättre när jag motionerar. Tycker inte om att jag är en sån periodare, att jag inte bara kan träna typ 2 gånger i veckan hela tiden. När jag väl kör igång med träning så blir det minst 4gånger i veckan och så tröttnar jag för när jag väl tränar så kör jag lätt samma sak också. Nej nästa vecka ska jag boka in en gymtid med instruktör och så ska jag fixa lite olika program och så ska jag tvinga mig att variera.
Nu till kvällens festmåltid, för det var verkligen en festmåltid. Åh vad jag njöt av varje tugga. Vi firar flera saker, för det första att Elsas operation gick bra och så firar ju vi 1år med bloggen. Vi brukar göra broccoligratäng, men idag gjorde vi en blomkål och gula kantareller istället och det blev minst lika gott om inte godare. Till det så hade vi grillade kalvfilé, som vi grillade hel ute på grillen med termometer. Och så hade vi två såser till, ska det var så ska det ju, en bea-sås, klicka här för att komma till receptet på denna lättlagade bea-sås och en rödvinssås. Köttet blev helt perfekt, mört och fint.

Blomkål-och kantarellgratäng 4miniformar
  • ½ litet blomkålshuvud
  • ½ purjolök
  • 1 vitlökssklyfta
  • ½-1dl förvällda gula kantareller
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 gram philadelphia
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar
  • parmesanost
Börja med att steka svampen i en kastrull, salta och peppra, sänk värmen och fräs på purjo och vitlök. Dela blomkålen i små buketter och ha i. Ha sen i grädde, philadelphia och grönsaksbuljong, låt puttra ca 5minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela i 4 st miniugnsformar. Toppa med riven parmesanost. Sätt in i ugnen på 225grader i ca 20min eller tills gratängerna har fått fin färg.

Nu är vi minst sagt mätta och belåtna, dags för soffmys! Ha en trevlig fredagkväll! / Camilla

5 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut! Bra idé att ha med kantareller i gratängen. Även jag slutade tidigt idag i skolan (kl 15) vilket var skönt!

    SvaraRadera
  2. En riktgt festlig måltid!
    Men kalv har jag faktiskt aldrig ätit.......får nog se om jag inte kan få tillfälle till det snart!

    SvaraRadera
  3. Har precis hittat till er blogg denna veckan och blev lyrisk över alla fina bilder och recept ni delar med er av. Har inte hunnit prova mer än ett pannkaks recept som var toppen. Ser fram emot att prova dessa minigratänger :)

    SvaraRadera
  4. Urgott!!! Gjorde gratängen igår!! Vilken succé!! Hade ingen purjo hemma så det fick bli scharlottenlök istället!! Till detta grillade vi beer-can kyckling. Mums!! //Katarina

    SvaraRadera
  5. Receptet är avskrivet! Jag ser verkligen fram emot att testa den där gratängen!

    Kram C

    SvaraRadera