onsdag 21 november 2012

Vinbladsdolmar


När jag var och handlade förra veckan såg jag vinblad i burk och då blev jag lite nyfiken vad man skulle kunna göra med bladen. Googlade lite och kom fram till att de ska användas till dolmar. Idag blev det grekiska vinbladsdolmar som är vanliga när man äter grekisk meze. De var jätte goda, men lite pyssliga att göra, så jag skulle rekommendera dolmarna till mezebuffé eller som förrätt, så slipper man göra så många :) Det verkar som att det är vanligast att dolmarna är vegetariska och med ris, vi hade fläskfärs och blomkålsris. Smarriga med en chiliolja- och soyadipp till.


Vinbladsdolmar 4port
  • ca 500gram konserverade vinblad
  • 500 gram fläskfärs
  • 3 tsk spiskummin
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk finhackad mynta
  • 2 msk färsk finhackad bladpersilja
  • 2 msk färskt finhackad dill
  • 50 gram pinjenötter
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • 1 st citron
  • 1 st litet blomkålshuvud
  • smör
Börja med blomkålsriset. Använd ett rivjärn och riv blomkålshuvudet till ris. Fräs i rikligt med smör tills riset blivit lite mjukt, salta och peppra, ställ åt sidan. Hacka löken och fräs i olivolja tillsammans med pressad vitlök. Fräs tills löken blir genomskinlig. Ha i fläskfärsen och fräs med löken, krydda med spiskummin. Finhacka, pinjenötter, mynta, bladpersilja och dill, blanda ner i färsen och pressa över en halv citron och rör om. Blanda sen i riset och smaka av med salt och peppar.
Sära försiktigt på vinbladen och skölj bort sältan från bladen med vatten. Låt torka på hushållspapper. De blad som är trasiga ska användas till att lägg i botten på kastrullen som du ska koka dolmarna i, så att dolmarna i bränner fast i botten.Klipp bort tjocka stjälkarna. Lägg de stora bladen med den blanka sidan neråt och ha på en sked fyllning på varje blad och vik ihop till tumstora paket. Packa tätt i ett lager i en kastrull, ringla över olivolja och pressa över andra halvan av citronen. Häll på vatten så dolmarna precis täcks. Låt småkoka under lock i 40 minuter. Servera gärna med en god dipp eller sås, slängde ihop en snabb sås gjord på olivolja, japansk soja och sambal oelek. Smarrigt att dippa i!



Ikväll ska Jimmy iväg och spela innebandy och jag ska bara lägga mig i soffan och ta det lugnt. Det känns att det har varit mycket jobb på slutet så nu ser vi framemot helgen, då ska vi bara ta det lugnt, mysa och äta gott. En riktigt bra helg på g med andra ord.
Ha det gott! / Camilla

6 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om vinblad på burk, roligt med nyheter (har säkert funnits hur länge som helst, bara jag som inte hängt med).

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

    Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

    Mvh
    Besökstoppen

    SvaraRadera
  3. Detta låter smarrigt! Jag har ju en ung vinplanta som inte börjat bära frukt än. Kul att jag ändå kan skörda annat från den. Nu ligger 60 dolmar i en gryta och puttrar. Hoppas det blir bra, så mycket tid som det tog. 😁
    Jag ville ha vegetarisk så jag tog grovriven halloumiost istället, och saltade försiktigt eftersom osten är salt. En rolig grej är att alla örter plus lök och vitlök fanns i trädgården.

    SvaraRadera
  4. Hej igen! Ja, de blev goda. Mina fick koka längre eftersom jag hade färska blad, ca 75 min på lägsta värmen.
    Jag gjorde en enkel sås till av färsk mynta, yoghurt, örtsalt och olivolja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det! Jag hade en msk citronjuice i såsen också.

      Radera