onsdag 9 januari 2013

Brunch och lite tankar om periodisk fasta

 
Jag jobbar kväll idag och passar på att ta det väldigt lugnt nu på morgonen. En lång frukost lyxade jag till det med idag. Turkisk yoghurt med bär, stekt ägg, finncrisp och kaffe. Eller brunch kanske man kan kalla det istället. Eftersom jag jobbar kväll idag så kommer jag inte att äta någon lunch utan hoppar direkt på middagen senare på jobbet...
 
Jag är ju en gammal morgontrött människa som fortfarande inte är speciellt pigg på morgnarna trots att jag har två stycken barn och det beror väl på att jag är uppe ganska länge på kvällarna plus att jag har ett jobb där jag jobbar väldigt varierande tider. Jag äter till vardags inte frukost och det kan ju för vissa låta helt sjukt och jag håller med om att det låter fel när jag säger det också, men det funkar för mig. Jag brukar äta frukost på helgerna och vissa dagar när jag är börjar jobba sent och har en lugn stund hemma, annars äter jag min första måltid vid lunch. Men då kan jag tillägga att jag oftast äter någonting på kvällarna. Med andra ord, om jag inte äter frukost så äter jag lunch-middag-kvällsmat och inget mellanmål.
 
En arbetskompis körde för ett par år sedan igång med "periodisk fasta" och när han förklarade vad det gick ut på så tyckte jag det lät helt sjukt men ju mer jag tänkte på det så slog det mig att det är precis så jag har ätit i hela mitt vuxna liv, det var först när jag skulle börja mitt "nyttiga" liv för ett par år sedan och pressa in frukost och olika mellanmål i min kost pga påtryckningar från omgivningen att man måste äta så annars misshandlar man sin kropp. Det var då jags skenade iväg i vikt. Det fungerade inte för mig. När jag senare ville gå ner i vikt fick upp ögonen för lchf och kom ner till min idealvikt och fick då automatiskt tillbaka mina gamla matvanor utan mellanmål och överkomsumtion.
 
Så fort man nämner ordet "fasta" så reagerar man direkt skeptiskt, det gör jag också för det är ett negativit klingande ord. Även om det i mitt fall bara innebär att mina måltider sett över dygnet är förskjutna eller komprimerade. Man komprimerar alltså matintaget till en kortare period på dygnet. Jag läste någonstans att det också ökar fettförbränningen och minskar hungern. Jag försöker inte sälja in periodiskt fasta på något sätt utan tänkte bara avdramatisera ordet och förklara att jag ätit enligt den principen utan att jag tänkt på det, det har alltså varit naturligt för mig även under mitt tidigare liv då jag inte åt lchf.
 
Ha en bra dag! /Jimps

6 kommentarer:

 1. Jag kör periodisk fasta och mår super bra av det. Det kontrollerar min hunger väldigt. Om jag någon dag äter frukost så är jag sen mer hungrig resten av dagen. Det blir ett helt annat lugn i kroppen med peridisk fasta.

  SvaraRadera
 2. Vad fina bilder ni har på bloggen :-)

  Jag har ätit PF av och till. Men för varje gång jag testar igen, slås jag av hur mycket bättre jag mår. Och då är jag ändå en frukostmänniska som älskar frukost! :-)

  SvaraRadera
 3. Jag mår också väldigt bra av PF. Magen är alltid lugn och fin...
  Håller med ovanstående! Äter jag frukost är jag mer hungrig under dagen...
  Men visst har Camilla kört PF förra året?
  Ha en fin kväll!
  //Lana

  SvaraRadera
 4. Grymt inspirerad av er blogg. Lagade receptet på aubergine rullar idag, sjukt gott. Måste absolut göras igen. Tacksam för att jag hittat er blogg
  / Maya

  SvaraRadera
 5. Hej!
  vilken inspirerande blogg=)
  Var har du köpt skålen på bilden? den var jätte fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vi alltid glada om vi inspirera :)
   Skålen är köpt på Åhlens, fast det var säkert 5år sedan. Serien heter Ida om jag inte missminner mig totalt.
   Ha det fint!

   Radera