onsdag 6 februari 2013

Mumsig paj & Tonfisktomater


Jag vart sugen på att göra tomater i ugn fyllda med tonfisk idag. Kan inte säga att Camilla jublade när jag sa det till henne på telefonen :) Men efter lite konferens spikade vi hela menyn och alla vart nöjda. Jag gjorde en Paj med rödlök, champinjoner och ost som huvudrätt och tomater fyllda med tonfisk, lök och creme fraicheröra vid sidan om. En kanonmiddag med härliga smaker!


Lök & champinjonpaj 4-6 port, pajskal:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 100 g philadelphia
  • 2 krm salt
Blanda mandelmjöl, pofiber, salt och ägg i en bunke. Smält sedan philadelphia och smör i en kastrull och blanda sedan ner detta tillsammans med dem torra ingredienserna till en smet. Tryck ut smeten i en smörad pajform och förgrädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills skalet fått fin färg.

Fyllning:
  • 3 st rödlökar
  • 12 färska champinjoner
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 dl riven ost
  • 150 g valfri delikatessost, tex ädelost
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 ägg
  • salt & peppar
  • smör till stekning
Skiva löken och svampen, stek dessa i en stekpanna med smör till dem mjuknat och fått fin färg. Häll ner detta i pajskalet. Blanda sedan creme fraiche, 2 dl av den rivna osten, basilika, oregano, ägg, salt och peppar i en bunke. Häll sedan blandningen i pajskalet ovanpå löken och svampen. Slutligen så skivar du upp delikatessosten och lägger i ett kryssmönster på pajen och toppar med den sista rivna osten innan du gratinerar pajen mitt i ugnen på 200 grader i 20-30 min eller tills färgen är fin. Klart!


Tonfiskfyllda bifftomater:
  • 3 st bifftomater
  • 1 burk tonfisk i olja
  • 2 st schalottenlökar
  • 5-10 cm purjo
  • 1 dl creme fraiche
  • ½-1 msk majonäs
  • en skvätt pressad citron
  • salt & peppar
  • riven parmesan
Dela tomaterna på mitten och gröp ur dem, lägg dem sedan i en ugnsform. Blanda då tonfisk, creme fraiche, hackad schalotten, hackad purjo, citronsaft, majonäs, salt och peppar i en skål och fyll tomaterna med blandningen. Slutligen så toppar du med riven parmesan och gratinerar mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 min eller tills färgen är fin. Klart!



Så har ni idetorka någon dag så sitter det aldrig fel med en paj! Alltid gott och kan varieras och anpassas efter vad som finns hemma. Ha nu en skön kväll allesammans. /Jimps

1 kommentar:

  1. Ja, paj är alltid gott och så kan man variera fyllning tusen gånger! :)
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera