torsdag 21 mars 2013

Grekiska biffar och vitkålsgratäng


Hej på er! Vilket busväder det har varit idag också, snö och blåsigt, varvat med solsken. Nu känns våren väldigt långt borta, förra året var det tydligen 15 grader den här dagen.... vill ha! Det enda positiva är väl att det kan bli en och annan skidtur till. Är ju fortfarande inte helt frisk, men nu känns det som om det går åt rätt håll, så imorgon ska jag ge mig iväg och träna. På lördag ska vi gå på spinning för en god sak, till förmån för Barncancerfonden. På friskis och svettis kommer de att köra spinning från kl 7-19 och så har olika företag fått "köpa" en spinningcykel under hela dagen och genom det kommer det att skänkas pengar. Så nu måste vi se till att nån cyklar på varje pass.

Nu till kvällens middag, grekiska biffar, som jag fick proffshjälp med av Vincent. Biffarna blev i lite varierande storlekar, men det gör ju inget, huvudsaken att barnen får vara med om de vill. Till åt vi en vitkålsgratäng, hade tänkt att hotta till den med sambal oelek, men jag glömde av det, så det får det bli nästa gång. Vitkålsgratängen blev väldigt god, vitkål är ju en grymt bra grönsak, god, billig och nyttig. Till efterrätt gjorde vi chokladdoppade jordgubbar eftersom det är kvällsjobb som gäller resten av veckan så passade vi på att lyxa till det lite.

Grekiska biffar 4 port
  • ca 600 gram köttfärs
  • 1 röd lök
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 150 gram fetaost
  • 2 msk fryst basilika
  • salt
  • peppar
Fina hacka löken och blanda ihop med köttfärs, ägg, senap, basilika och smula ner fetaosten. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och stek.


Vitkålsgratäng
  • ca ett halvt vitkålshuvud
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 gram philadelphiaost
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar
  • riven ost
Strimla vitkålen, fräs i en stekpanna. Jag fräste bara snabbt eftersom jag vill ha lite tuggmotstånd, vill du har det riktigt mjuk så fräs tills den börjar mjukna. Ha i grädde, philadelphiaost och buljong och låt småputtra i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225grader. Häll vitkålsblandningen i en ugnsform och toppa med riven ost. Sätt in mitt i ugnen tills osten har smält och fått fin färg.


Ha en skön kväll! / Camilla

1 kommentar:

  1. Vilke bra idé att göra spinning för barncanserfonden!
    Vitkålsgratäng låter otroligt smarrigt! Måste testas! Likaså biffarna! :)
    Ha en fin fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera