måndag 11 november 2013

Lchf älgfärsbiffar med svamp & gorgonzolasås


God kväll gott folk! Vi kom över en del älgfärs efter älgjakten här i höst och idag kom det väl till pass! Vi gjorde något så klassiskt som älgfärsbiffar med svampsås. Men med lite andra smaker än den traditionella.


Som tillbehör så fräste vi upp wokgrönsaker & fitnessnoodles från fitnessguru. Smaksatt med en aning fisksås, olivolja, salt och peppar. Grymt gott! Fitnessguru är en hälsokostbutik och kosttillskottsbutik på internet där du hittar bland annat nudlar, jordnötssmör & cocosnötsolja med lågt kolhydratsinnehåll!

Klicka här för att kika in på deras webbshop, http://www.fitnessguru.com/sv/halsokost


Älgfärsbiffar 4 port:
  • 800 g älgfärs (utblandad med späck, se längre ner i inlägget)
  • 1 st gul lök
  • 1 ägg
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • rapsolja & smör
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, låt sedan stå och dra sig en stund. Forma sedan till rejäla biffar, bryn i stekpanna med olja och smör tills ytan till fin. Lägg sedan biffarna i en ugnsform och stek klart dem i ugnen på 100 - 120 grader i ca 20 - 30 min. Biffarna får inte bli för välstekta utan dem ska vara lätt rosa i mitten! Använd stektermometer om du är osäker och innertempraturen bör ligga mellan 55 - 65 grader.

Svamp & gorgonzolasås 6-8 port:
  • 200 g kastanjechampinjoner
  • 100 g gorgonzolaost
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • salt & peppar
  • smör
Hacka svampen och bryn i stekpanna med smör tills dem släppt all vätska och fått fin stekyta. Slå på grädden, philadelphiaosten och gorgonzolan. Låt koka upp och låt sedan stå och puttra i 10 -20 min. Smaka undertiden upp såsen med kalvfond, soja, salt och peppar. Klart och underbart god!


Till själva färsen då. Viltkött är magert och behöver blandas upp med extra fett för att det inte ska bli torrt men fettet ger också en underbar smak! Jag använde "Späck" från fläsk och det är inte alltid så lätt att få tag på i butikerna men säg bara till i charkdisken så kan dem beställa hem. Annars kan man även blanda ut älgfärsen med tex blandfärs eller fläskfärs.

Jag blandade ner 350 g späck i 1 kg älgfärs. Jag malde späcket hemma men har du ingen kvarn kan du säkert beställa färdigmald i charkdisken. Allt det extra fettet gör verkligen hela skillnaden mot en mager färs så det är väl värt mödan!


Nu ska vi lägga oss i soffan och titta ikapp på lite tv program som blev missat i helgen när jag jobbade, bland annat "Så mycket bättre". Ha en skön Måndagkväll allesammans! /Jimps

4 kommentarer:

  1. Ser gött ut haft lite potatis till! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej du graffen! Ingen potatis i detta hus :)

      Radera
  2. Mmmm, ser jättegott ut och bra tips med späcket!

    SvaraRadera
  3. Åh, inser att det var länge sedan jag åt älgkött. Minns när jag var liten och vi fick en fjärdedels älg av någon jägare vi kände och vi åt älgkött jämt. :-)

    Jag har också dessa nudlar hemma men har inte hunnit prova ännu. Men snart så...

    SvaraRadera