söndag 15 december 2013

Älgfärsburgare & lite annat gott


Jag sa till barnen på fredagseftermiddagen att vi skulle äta hamburgare till kvällen. Dem vart eld och lågor eftersom det är deras favoritmat men dem såg inte lika imponerade ut när dem förstog att vi inte skulle åka till MAX utan göra egna. När jag sedan spädde på med att vi skulle laga dem på älgfärs så gick jag från världens bästa pappa för en minut sedan till att hamna i botten på bästa pappa-listan nu :) Men burgarna vart så sjuukt goda så när vi väl satt oss till bords på kvällen så var det ingen som saknade någon tråkig snabbmatsburgare...


Jag gjorde ett grymt fint recept på Älgfärsbiffar med svamp & gorgonzolasås för en tid sedan, för att kika på det receptet klickar du här! Men hamburgarna vill jag hålla lite enklare och skippar bland annat äggen, löken och bearbetar smeten så lite som möjligt för att behålla luftigheten men det viktigaste av allt är att jag blandar ut färsen med rejält mycket fett för att höja smaken och som sagt saftigheten. Jag blandar ut färsen med fläskspäck som jag malt hemma i köttkvarnen, kör ca 2/3 kött och 1/3 späck.

Älgfärsburgare 4 port:
  • 600 g älgfärs
  • 300 g fläskspäck
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk mild paprikapulver
  • 2 tsk finhackad persilja fryst
  • 2 krm spiskummin
Blanda helt enkelt ihop alla ingredienserna utan att bearbeta färsen mer än nödvändigt, låt stå och dra en stund innan tillagning. När du sedan ska steka burgarna så hettar du upp en panna med smör, tar en näve smet och lägger i pannan. Tag sedan en stekspade och pressa ut burgaren direkt i pannan, dvs behöver du inte forma biffar innan stekning utan gör det direkt i pannan. Detta gör att burgarna blir saftigare. Servera med stekt bacon, sallad, rödlök, grönsaker och dressing.

Dressingen jag använde gör du enkelt själv genom att blanda 1 dl creme fraiche, 1 tsk sambal oelek och ½ tsk vitlökspulver.



I Torsdags var vi på Vincents luciafirande på dagis där barnen stolt gick luciatåg och sjöng visor. Klockan rann iväg och påväg hem så fick jag vissa indikationer om att vi skulle köpa hem nån slags snabbmat men det tyckte inte jag som var väldigt sugen på att både laga och äta något riktigt gott och hemlagat fast tiden var lite knapp.

Resultatet var det ingen som klagade på och rätten tog inte mer än 20 min att göra trots att kycklingen låg i frysen. Så vill ni äta underbart god kyckling i veckan så tycker jag att ni ska göra någonting liknande den här!

Kyckling med topping 4 port:
  • 3 - 4 st kycklingfileer
  • 1 paket bacon
  • 2 schalottenlökar
  • 3 st soltorkade tomater
  • ost tex getost, brieost eller cheddar
  • salt & peppar
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • smör
Har du som jag frysta kycklingfileer så koka dem i 7 min så dem tinar. Dela sedan fileerna på hälften och stek dem i panna med smör, krydda under stektiden med salt, peppar och paprikapulver. Mot slutet av stektiden så toppar du varje file med hackad schalottenlök, hackade soltorkade tomater och ett osttäcke av valfri ost. Klart!

Till kycklingen serverade avocadosallad och färdig bearnaisesås.



Avslutningsvis kommer en rätt baserad på en kylskåpsrensning. Ibland behöver man inte krångla till det utan ta lite vad som finns innan det hamnar i komposten. Jag har gjort en gryta på köttfärs, aubergine, champinjoner, sockerärtor, krossade tomater, purjolök, gul lök och lite annat smått och gott. Hur enkelt som helst, det är bara att bryna, koka ihop och smaka av med kryddor.

Där har ni tre stycken maträtter som vi ätit dem senaste dagarna. Inga konstigheter, bara gott. Annars har jag haft en lugn och skön helg. Verkligen laddar batterierna inför vad som komma skall! Jobbar man i butik så går vi just nu in i årets mest hektiska period. Tror jag har tre lediga dagar på tre veckor då många andra har långledigt. Men det är också dem här perioderna när det hettar till som är dem roligaste att jobba.


http://jimpslchf.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden är tagen från jimpsmillislchf's Instagramflöde, klicka på bilden för att kika på fler bilder från Instagram.
Våran efterlängtade kamin har installerats i veckan också men premiäreldningen dröjer tills slutbesiktningen är gjord. Skitsnygg kamin som passade in i rummet precis så bra som vi tänkt oss! Ser fram emot många mysiga middagar med en knastrande brasa i bakgrunden..

Ha det fint! /Jimps

1 kommentar:

  1. Gott, gott med sådan lyxiga burgare! Vilket bra tips med att tina kyckling! Ska lägga på minnet!
    Vad härlig med ny kamin!
    Ha en fin måndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera