fredag 4 april 2014

Enkel vardagsmat på 25 minuter!


Nu är det Fredag och den "tråkiga" vardagsmaten känns väldigt avlägsen just nu va? Men tro mig, det är snart Måndag igen och man är mätt på finmat från helgen. Tiden kan också vara knapp när man kommer hem från jobb, skola och andra aktiviteter. Det är kanske inte då man ställer sig och drar igång ett långkok direkt!

Jag gillar vardagsmat med favoriter som tex falukorv, köttfärs och torsk. Jag tänkte visa er två vardagsrätter som vi gjort på senare tid. Det är två stycken gratinerade rätter med sallad och grönsaker till. Att gratinera är ett enkelt sätt att addera fett och smak till en god protein vilket gör att det smakar bättre och att man blir mättare.

Den första rätten är Gratinerade kasslerskivor med matig vinägrettsallad. Många härliga smaker med både sötma, syra, sälta, tuggmotstånd och krispighet. Den rätten tar 25 minuter från scratch till servering, perfekt för stressiga Måndagar tex.

Gratinerad kassler 4 port:
  • Kassler i bit, ca 800 g
  • 1 st tomat
  • 100 g riven ost, gärna smakrik
  • provencalekryddor finhackade alt. finhackad basilika och persilja
Skiva upp kasslern i 1 - 1,5 cm tjocka skivor och placera dem på en ugnsplåt försedd med bakplåtspapper. Toppa varje kasslerskiva med en tunnt skivad tomatskiva, krydda en aning med kryddorna och strö sedan ost över alltsammans. Gratinera i ugnen på 200 grader i 20 min.

Krispig vinägrettsallad:
  • Isbergssallad
  • paprika
  • kidneybönor
  • champinjoner färska
  • rödlök
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk finhackad persilja
Här blandar du sallad efter hur mycket eller lite som behövs men börja med att fräsa champinjonerna i stekpanna med smör tills dem släppt all vätska och lägg dem sedan i en skål. Hacka upp sallad, lök och grönsaker och lägg sedan ner dem i samma skål tillsammans med kidneybönorna. Blanda sedan en vinägrett genom att blanda olivolja, vinäger, vitlök och persilja. Rör sedan ner vinägretten i salladen och sedan är det bara att servera!


Nummer två ut är även den en gratinerad rätt men nu med wokade grönsaker till, det är en färdigwok som såklart inte går att jämföra med färska wokade grönsaker men ibland får det bli såhär när kylen gapar lite tomt.

  • Falukorven gör du enkelt genom att på samma sätt som kasslern skiva upp den och plavera den på en plåt försedd med bakplåtspapper. Toppa varje skiva med en klick fransk senap och även en klick tomatpure. Strö sedan finhackad rödlök över allesammans innan du även strör riven ost över korven. Gratinera då i ugnen på 200 grader i 20 min. Klart för servering.


Ja där har ni två stycken gratinerade svennebananrätter som går fort att koka ihop. Rätter som jag älskar och som jag tror går hem hos dem flesta barn. Ha nu en riktigt go fredag allihop! :) /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar