fredag 15 augusti 2014

Flanksteksgryta med sjögräsnudlar


Hej på er! Nu är vi hemma på hemmaplan igen efter två härliga veckor i thailand. Vi har haft en kanontid med god mat och fina upplevelser, bilder och historier från thailand får ni vänta litegrann på tills alla kamerabilder är genomgångna.

Efter thailandsresan så har man fått upp ögonen för ett annorlunda sätt att laga mat jämfört med traditionell svensk matlagning. Vi gick bland annat en matlagningskurs där borta och fick lära oss lite teknik och knep kring hur dem tänker kring matlagning. Väldigt skoj och framöver så kommer vi definitivt att laga mer thailänskt här hemma...

Rätten jag tänkte presentera för er idag gjorde vi innan vi åkte och är kanske inte traditionellt thailänsk men en väldigt god gryta som innehåller många asiatiska smaker. Jag gillar verkligen nudlarna som jag använder i denna gryta och har ni inte testat dem så prova det! Det är sjögräsnudlar och dem hittar du i dem flesta större butiker. Dem brukar finnas bland asiatiska sortimentet och fördelen med dessa nudlar är att dem i stort sett inte innehåller några kolhydrater över huvud taget.


Flanksteksgryta med sjögräsnudlar 6 - 8 port:
  • 800 - 1000 g flankstek
  • ½ purjolök
  • 1 st gul lök
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ dl tomatpure
  • rapsolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 - 2 tsk röd currypasta
  • 2 tsk chicken & steak krydda
  • 2 dl vitt vin
  • 3 - 4 dl kalvfond
  • 1 msk soja
  • ½ msk fisksås
  • 200 g philadelphiaost
  • salt & peppar
  • 1 konserv vattenkastanjer
  • ärtskott
  • snjögräsnudlar
  • sockerärtor
Börja med att skiva upp flanksteken i bitar och bryn dessa i panna med rapsolja tills du får en stekyta på köttet, krydda under stekningen med chicken & steakkrydda och lägg sedan bitarna åt sidan och börja med att koka ihop grytan. Plocka fram en gryta, hacka sedan lök, rödlök, purjo och vitlök i lagom stora bitar efter eget tycke. Bryn dessa i grytan med rapsolja i botten. Häll på en skvätt vatten i pannan som du stekte flanksteken i och häll över spadet i grytan när löken brynt klart. Krydda på med paprikapulver och currypasta. Slå sedan i vin och låt koka ner en aning innan du även slår i fond, soja, fisksås och philadelphia. Låt stå och puttra, smaka samtidigt upp grytan med salt, peppar och eventuellt fler kryddor om så önskas. Minuterna innan servering så lägger du ner flanksteksbitarna, vattenkastanjer, ärtskott, snögräsnudlar och sockerärtor. Klart! 

Grytor är ju så smarrigt och även tacksamt att göra större satser av och äta dagen efter i matlåda på jobbet. För sommaren och våran semester lider ju tyvärr mot sitt slut och hösten närmar sig med stormsteg och då är det aldrig fel med en god gryta... Ha det fint! /Jimps 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar