fredag 30 december 2011

lchf fylld fläskfile med skysås

Jag plockade fram en fryst fläskfile innan jag åkte till jobbet i morse utan att ha någon större tanke bakom. Det vart en kanonmiddag som var supergod! skysåsen var en killer. Denna måste ni göra om ni vill äta något riktigt gott en fredagskväll. I morgon är det nyårsafton och då vankas det snäppet vassare mat! Ser verkligen fram emot det också, trotts att jag är mätt och belåten just nu. Nu ska resten av kvällen avnjutas i soffan, ett glas vin, lugn och ro! skönt!






Fylld fläskfile 2 port:


  • 1 st fläskfile

  • 1 st 100 g creme bonjour färskost av valfri sort

  • 1 st schallotenlök

  • 1 tsk paprikapulver

  • salt och peppar

  • smör att steka i

Börja med att fräsa fileen i en grill/stekpanna med smör tills den fått fin yta. Salta, peppra och krydda med paprikapulver under stekningen. Tag sedan av fileen och skär ett snitt tvärs över. Fyll den sedan med färskosten och en hackad schallottenlök. Bind sedan ihop hela fileen med bindtråd, stoppa i en termometer i den tjockaste delen och knuffa in i ugnen på 150 grader tills termometern visar 70 grader. Detta tar ca 30-40 min. När det är klart så lägg köttet åt sedan för att vila medans du gör iordning skysåsen (använd skyn från ugnsformen du stekte köttet i).


Skysås 2 port:



  • steksky

  • 1 st schallotenlök

  • 1 dl grädde

  • ½ msk soja

  • smör

  • salt och peppar

Börja med att fräsa på den hackade schallotenlöken i en kastrull med smör tills löken fått fin färg. Häll sedan ner stekskyn, grädde och soja. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt sedan koka ner en aning tills såsen fått fin konsistens. Det är alltid en balansgång när man skall göra en egen sås, man får labborera lite. Är det för kraftig smak tillsätt mer grädde, är det för mild smak kan du tillsätta lite extra fond om du har det hemma osv.


Man kan ju servera i stort sett vad som helst till en fläskfile, allt blir bra! Vi valde idag att enbart äta kokt sparris till. Ha nu en riktigt trevlig fredagskväll! /Jimmy










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar