måndag 20 februari 2012

Lchf trattkantarellsoppa

Det har varit mycket arbete och därför inte så många inspirerande matlagningsinlägg dem senaste dagarna, men det ska bli bättre framöver. Vi slutade ju tidigt från jobbet idag och passade på att sticka iväg och åka lite skidor. Det gick bra tycker jag, åkte ca 15 km i lagom tempo. Gick lite tungt i början men efter 3-4 km släppte det och avslutade med hyfsat tempo.

På kvällskvisten slängde jag ihop en trattkantarellsoppa med lite av varje som fanns hemma i kyl och frys. Jag tycker den vart jättegod, lite fräschare och med lite andra smaker än vad den vi gjort tidigare. För att kika på vårat tidigare recept, klicka här.

Trattkantarellsoppa 4 port:


  • 2 dl förvällda trattkantareller

  • 2 st gula lökar

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 7 dl grönsaksbuljong (7 dl vatten + 1,5 buljongtärning)

  • 1 tsk viltfond

  • 1 msk tomatpure

  • 0,75 dl madeiravin

  • 1 tsk vinäger

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 st äggula

  • 1 krm vitpeppar

  • salt & peppar

  • smör

  • creme fraiche till servering

  • hackad persilja till servering

Börja med att tina svampen om den är fryst. Hacka sedan lök och vitlök, fräs sedan svampen i en kastrull i rikligt med smör. Efter 2-3 minuter när vätskan från svampen börjar ta slut slänger du ner den hackade löken och låter den fräsa med ytterligare 2-3 minuter tills löken och svampen fått fin färg. Då är det dags att slå i vinet och buljongen, koka upp och låt puttra. Slå sedan i tomatpure, vinäger och viltfonden. Låt stå och puttra i 10 minuter, smaka samtidigt av med vitpeppar, svartpeppar och salt. Efter 10 minuter så slå i grädden och smaka av en sista gång, tag sedan av soppan från plattan och rör ner en äggula. Servera sedan soppan med en klick creme fraiche och lite hackad persilja på toppen. Klart!



Nu glider jag ner i soffan med en kopp kaffe och njuter av en lugn kväll! Ha en skön kväll på er! /Jimmy

2 kommentarer:

  1. Gud vad smarrigt!
    Jag har massor med kantareller i frysen som jag plockade i höstas.
    Kanske skulle göra något med dom nån dag! (kul när man får tips!)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också massor i frysen sen i höstas, hoppas att det blir ett lika bra svampår i år. Ha det gott! Kram

      Radera