måndag 2 april 2012

Rökta räkor

Idag var det dags för dem rökta räkorna och dem vart kanongoda, fick till en perfekt och lagom röksmak på dem. Gjorde även briefylda champinjoner, hittade inspiration till båda recepten på http://www.bbqtaste.eu/index.php. Vi har ju som sagt varit lediga idag och haft det jättelugnt och skönt. Skönt att få tillbringa en hel dag med barnen och bara vara. Nu avslutas den här dagen med en kopp kaffe i soffan.






Rökta räkor:
  • tinade hela räkor
  • basilika
  • citronmelis
För att röka räkorna måste man ju såklart ha en rök eller grill. Jag använde grillen och rökflis från weber. Lägg fliset i blöt en halvtimme innan du startar grillen. Lägg sedan fliset på ett folieark och vik in kanterna. Lägg paketet på grillen och grilla på hög tempratur tills det börjar ryka rejält efter ca 20 min. Lägg räkorna på ett folieark och strö över hackad basilika och citronmelis, vik in kanterna och lägg dem på grillen. Räkorna skall inte grillas, använd dig av indirekt grillning dvs det skall inte vara glöd under räkorna utan enbart under rökfliset. På med locket och låt dem rökas i 10-20 min efter tycke.

Briefyllda champinjoner:
  • Färska champinjoner
  • brieost
  • hackad gräslök
  • svartpeppar
  • hackad basilika
Superenkelt! Plocka ur stjälken och fyll gropen med hackad basilika och svartpeppar. Lägg sedan en rejäl bit brieost på toppen som sedan smälter ut när du grillar svampen. Slutligen så strör du över hackad gräslök.

Sambaldipp:
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 krm vitlökspulver
Blanda helt enkelt ihop dessa ingredienser och låt stå och dra en stund. Passar perfekt till räkorna!

2 kommentarer: