fredag 5 oktober 2012

Brownietårta med hallonmousse


Den här tårtan gjorde jag till Elsas kalas men inte LCHF-style, hittade receptet på arla.se. Idag gjorde jag om den till LCHF-style, har sötat med agavesirap eftersom jag inte tycker om smaken av sötningsmedel, men vill du söta med sötningsmedel så går det säkert också bra. Jag tyckte verkligen om den här tårtan, passade min smak perfekt, choklad ihop med den lite syrliga hallonmoussen. Botten blir kompakt och väldigt chokladig, gott gott! Jag gjorde den i en lite mindre springform för att få mer höjd.

Brownietårta med hallonmousse ca 20cm

Botten:
  • 150 gram mörk choklad
  • 125 gram smör
  • 2st ägg
  • 2 tsk agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1,5 dl mandelmjöl
Hallonmousse
  • 6st gelatinblad
  • 250 gram hallon
  • 3st äggulor
  • 1 msk agavesirap
  • 5 dl vispgrädde
Börja med botten. Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant. Smält choklad i vattenbad. Rör ihop rumsvarmt smör med med sirapen, ha ett ägg i taget och blanda sen ihop med chokladen. Ha i mandelmjöl och vaniljpulver och rör till en jämn smet. Ha i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20min. Låt botten kallna.
Nu över till moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min. Mixa hallonen. Vispa äggulor och sirap pösigt och blanda sen i hallonen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält i en kastrull på låg värme. Rör ner dem i äggsmeten. Vispa vispgrädde och vänd ner i smeten. Häll smeten på den kalla browniebotten. Låt stå i kylen i minst 5 timmar innan servering, garnera gärna med hallon.

Ha en fin fredag! / Camilla

7 kommentarer:

  1. Underbara ni som delar med er !!!
    Irene

    SvaraRadera
  2. Wow! Vilken tårta! Sparar på en gång och ska prova göra det på kokosmjölk istället! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. mm den låter jättegod! Har testat flera av era recept! I kväll gjorde vi erat pizza recept och det blev så gott! Tack så mycket=)

    SvaraRadera
  4. Mums så gott det här ser ut! :)

    SvaraRadera