onsdag 2 januari 2013

Kassler- och grönkålsgratäng


God kväll på er! Nu börjar jag se ljuset i tunneln slut, imorgon inventerar vi på jobbet och sen är det bara fredagen kvar och sen är vi lediga i två dagar! Kommer inte ihåg när det hände senast, ska bli så skönt. Vi ska ha en riktig myshelg. Idag har vi laddat upp med massor med mat, blir ingen matlagning imorgon, så då måste man ladda upp med matlådor. Det blev en kassler- och grönkålsgratäng med ädelost, väldigt gott! Det gick verkligen hem hos barnen också. Man måste passa på att äta grönkål nu medans det finns i butikerna.

Kassler- och grönkålsgratäng
  • ca 600 gram kassler
  • 400 gram grönkål
  • 1 burk skivade champinjoner
  • 3 dl vipsgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 140 gram ädelost
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 msk örtkryddor provencale (frysta)
  • salt
  • peppar
  • riven ost
Börja med att ta av bladen från grönkålsstjälkarna. Lägg i en kastrull med vatten och koka upp, dra åt sida och låt stå. Stek champinjonerna, salta och peppra. Skär kasslern i tunna skivor och dela skivorna. Låt grädde och creme fraich sjuda i en kastrull, ha i buljongtärningen och smula ner ädelosten. Låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll i grönkålen i ett durkslag och låt vattnet rinna av. Lägg grönkålen i en ugnsform, lägg sedan på kassler och champinjonerna. Häll över grädd och ostblandningen. Toppa med örtkryddor och riven ost. Ställ in ugnen på 225grader i ca 20-25grader tills gratängen fått fin färg.



Ha en trevlig kväll! / Camilla

3 kommentarer:

  1. Mmm måste passa på med grönkålen!!
    Hoppas det finns lite i affären idag, för jag måste visst handla lite

    SvaraRadera
  2. Åh, det ska jag testa. Jag tror faktiskt inte att jag har ätit grönkål någongång... det ska det bli ändring på. :-)

    SvaraRadera
  3. Låter väldigt gott! Har faktiskt aldrig smakat grönkål...dags nu! ;) :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera