måndag 4 februari 2013

Fläskkotletter med persiljemos


Hej på er, jag ska passa på att posta in kvällens middag trots att klockan börjar bli mycket. Det vart fläskkotletter och jag vet inte om jag har gjort det i modern tid. Det var ju något man åt mycket av när man var liten och som tillhör det gamla husman käket, men som kanske fått dras med dåligt rykte en tid. Men nu när husman återigen är hett så varför inte tänkte vi och det vart väldigt bra med många gamla smaker man minns i brunsåsen och tillbehören.

Kotletter med brunsås 4 port:
  • 800 - 100 g fläskkotletter skivade
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 2-3 msk konc. kalvfond
  • ½ dl soja
  • salt & peppar
Lägg kotlettskivorna i en ugnsform och gör sedan iordning brunsåsen. Hetta då upp en kastrull. Slå i creme fraiche, grädde, vatten, fond, soja och koka upp. Låt puttra och smaka av med salt, peppar och ev. ytterligare av dem tidigare ingredienserna tills du fått till en god sås. Slå sedan såsen över kotletterna i ugnsformen och skutsa in i ugnen på 175 grader i 90 minuter. Klart!


Persilje och blomkålsmos:
  • 1 blomkålshuvud
  • ½ kruka färsk persilja
  • 200 g philadelphia
  • 100 g smör
  • 2 dl creme fraiche
  • salt
  • vitpeppar
Grovhacka blomkålen och lägg ner i en kastrull. Slå i creme fraiche, philadelphia och smör. Koka sedan upp och låt puttra under lock i 10 min. Tag av kastrullen och mixa slät med stavmixer, smaka av med salt och vitpeppar. Klart!

Som extra tillbehör skivade jag upp två stycken gula lökar och tio stycken färska champinjoner som jag stekte i en panna med smör till dem fått fin färg. Tillsammans blev det en jättegod lchf husman som jag starkt kan rekommendera!

Ha det super! /Jimps

1 kommentar:

  1. Ja, jag minns mammas snustorra kotletter. Ingenting jag saknar kan jag ju säga, men er mat såg betydligt godare ut :P

    SvaraRadera