onsdag 1 maj 2013

Sista april


Hej, hoppas ni haft en trevlig sista april! Maten på bilderna är inget vi har ätit idag kan jag börja med att säga. Jag ligger minst sagt efter med matredovisningen så dagens mat som bestod av entrecote med whiskeysås, parmesangratinerad aubergine och smörstekt sparris kommer jag presentera för er i dagarna... Maten ni ser här på bilderna är från helgen då vi helgrillade oxfile och grönsaker, till det gjorde Camilla en underbart god bearnaisesås som hon brukar göra i en snabbvariant.

För receptet på den snabba bearnaisesåsen klicka här!


Jag grillade oxfilen på en grillplanka och som om inte det vore nog som använde jag också rökspån i grillen. Man kan strö rökspån direkt över kolbädden men då brinner spånet snabbt upp så jag kan rekommendera att ni istället lägger det i ett foliepaket eller som jag, använd en röklåda för att optimera rökningen. Rökningen gör sig väldigt bra när man tillagar rätter som den här som ligger i grillen och myser i 60+ min. Dagen till ära använde jag en-spån och det doftar verkligen ljuvligt när röken pyr ur grillen och man kände verkligen karaktär från rökningen på köttet.

Grillplankan har också en liten rökeffekt men framförallt läcker att servera på och förhindrar faktiskt köttet från att brännas vid vilket är väldigt bra vid stekning av kött som skall ligga såhär länge på grillen och ännu bättre när du skall tillaga fisk som man absolut inte vill bränna eller tillaga för snabbt på grillen.


Jag använder alltid termometer när jag tillagar såhär fint kött, även på grillen. Många gör ju felet att man kör lite rock'n'roll på grillen och tror att grillen skall göra jobbet, men så är det ju faktiskt inte. Lagar man med termometer inne i ugnen kan man lika gärna göra det ute på grillen. Nötkött som denna oxfile steker jag till 55 grader för rare. Låter det vila 10 min och skär sedan upp det för servering.

För grillen är ju faktiskt inte bara en grill, utan det är också en spis och ugn. Jag som jobbar med att sälja bla grillar och grillbehör märker att många använder grillen på fel sätt. Man öser grillen full med grill kol så att tempraturen på grillgallret är 300 grader sedan slänger man på en fin köttbit och bränner sönder det. Jag kan ge er några enkla tips såhär i försommartid för grillning av kött.
 1. Använd grillbriketter
 2. Lägg briketterna i en samlad hög på brikettgallret. Briketthögen skall täcka max halva gallret, jag brukar köra en tredjedel och det beror ju såklart på vilken grill du har (använd gärna avskiljare).
 3. Stek köttet direkt ovaför brikettbädden tills det fått fin färg. Samma teknik som när du bryner kött hemma på spisen.
 4. När det fått fin färg flyttar du köttet åt sidan bort från bädden och låter det gå klart på indirekt värme, självklart med lock på! Precis som du gör hemma i ugnen.
 5. Pensla köttet med glaze under grillning, enligt mig viktigare än att förmarinera!
 6. Peta på köttet. Lär känna köttets konsistens för grillning med fingertoppskänsla. Eftersom tempraturerna varierar vid varje grillning kan tex en skiva karre ibland ta 8 min att tillaga och ibland 28. Så lär dig köttets olika stadier genom att känna på konsistensen.
 7. Låt köttet vila innan servering. Om köttet äts direkt kan det anses oklart fast det egentligen är klart pga den inte fått tryckutjämna ordentligt och färgen inte spridits sig i köttet. Vilar det å andra sidan för länge blir det såklart kallt... 5 min skivor, 10 min skivor i folie och 15 min för file i fole brukar jag tänka.


Såpbubblor, barnen älskar verkligen våren! Varje dag när man kommer hem från dagis säger dem, "vi vill vara ute och leka". Vintern i all ära men det är ju inte så att man klär sig klär på sig och går ut och leker med glädje alla dagar men det kan man verkligen göra vår och sommar! Så vi välkommnar verkligen våren och sommaren. Speciellt denna dag när det är sista april å allt. Vi firade genom att kika på brasa och fyrverkerier uppe i bergebo i Borlänge, där jag brukar åka skidor på vintern by the way...ironiskt nog en sån här dag.


Nu börjar det bli sent och jag sov rekordläng natten till idag och känner mig inte alls trött nu men det kommer jag garanterat att göra i morgon bitti när klockan ringer 06.00. Ha en god natt på er! /Jimps

2 kommentarer:

 1. Vilken kanon bra beskrivning på hur man grillar! Inlägget ät sparat! :)
  Mycket pedagogiskt! :)
  Ha en toppen torsdag!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul att du gillade tipsen! har du premiärgrillt än? mvh jimps

   Radera