måndag 3 juni 2013

Grekisk köttfärslåda med fetaost


God kväll på er! Idag slutade jag tidigt och har pluggat lite. Är ju inne på slutspurten nu, ska ha betygssamtal med min lärare på onsdag. Då ska jag ha ett muntligt framförande om kemikalier i kläder, läskigt vad mycket farliga saker det finns i mycket kläder. Allt handlar som vanligt om pengar, det ska vara billigt att producera och billigt att köpa och då tas det genvägar. Man vill att bomullen ska växa fort och man använder konstgödsel och bekämpningsmedel, sen används det mycket otäcka kemikalier i färgning och antimögelmedel, en del ämnen är till och med cancerframkallande, så tvätta alltid kläderna innan de används. Sen ska jag och min lärare gå igenom alla mina prov och inlämnade uppgifter så jag kan bevisa att det är jag som har gjort det, eftersom jag har läst på distans så har jag ju aldrig träffat min lärare. Ska bli skönt när det är över, börjar bli lite smånervös. När jag började i januari trodde jag faktiskt inte på mig själv, trodde inte att jag skulle fixa det och jag hade minst sagt en dipp i början. Andra kapitlet, kemisk jämvikt, var så svårt att det föll en och annan tår i ren förtvivlan. Jag hatar när jag inte förstår, men sen vände det. Det märks ju hur lätt det är att lära sig något så fort det är intressant. Något som jag trodde skulle vara svårast av allt var laborationerna i Stockholm, åh herregud vad nervös jag var! Dessutom helt i onödan, att laborera är ju hur kul som helst och det kändes som det var igår jag gjorde det senast fast det var över 10år sedan.


Nej ska vi snacka lite mat också.... Idag åt vi något väldigt gott eller vad säg om grekisk köttfärslåda med fetaost. Lådan såg inte mycket ut för världen när jag tog ut den ur ugnen, men smaken var helt underbar. Och så sen tomater med balsamvinäger, olivolja och färsk persilja. Gjorde en variant av tzatziki, med creme fraiche istället för grekisk yoghurt. Är inte så förstjust i tzatziki egentligen, men den här blev god, tror att det är den syrliga yoghurten som är problemet.


Hittade receptet i gratistidningen som finns i Ica-affärer just nu, Allt på grillen, i slutet av tidningen finns det 3 veckors recept från Billiga veckan. I orginalreceptet var det kokt potatis till, skulle inte ens kunna föreställa mig att det skulle vara gott till. Tomatsalladen passar utmärkt till, egentligen skulle det vara rödvinsvinäger, men jag hade bara balsamvinäger och det passade alla tiders.

Grekisk köttfärslåda med fetaost
  • ca 500 gram köttfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 150 gram fetaost
Börja med att skala och riv gul lök och vitlök. Blanda färs i skål, salta och peppra. Tillsätt timjan, oregano och smulad fetaost. Blanda ordentligt, smaka av med ev mer salt och peppar. Tryck ut färsen i en ugnsform så den blir ca 2cm tjock. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Tomatsallad
  • 2 askar cocktailtomater
  • 1-2 tsk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
  • 1 tsk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 kruka persilja
Dela tomaterna och lägg i en skål, häll över vinäger, olja och smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och vänd ner den.

Tzatziki
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 gurka
  • 1krm vitlökspulver eller 1st pressad vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar

 Riv gurkan och lägg i ett durkslag och strö över lite salt. Låt stå en stund och pressa sen ur så mycket vätska som du kan. Blanda sen gurkan med creme fraiche, vitlök och smaka av med salt och peppar.

 
Insåg igår att vi firar 2år med LCHF, vi drog igång några veckor innan midsommar för två år sedan. Vårt livs bästa beslut, börjar på mycket bra! Ibland frågar folk hur vi fortfarande orkar äta LCHF, min motfråga är alltid hur orkar du äta socker. För det är ju det som är tjusningen, att det inte är det minsta jobbigt, en stabil sockernivå som gör mig lugn och väldigt sällan hungrig, vad är det som är jobbigt med det? Sen har vi ju bloggen, till hösten blir den också två år, då får vi ha kalas! Nu på våren har vi inte varit lika aktiva, det går ju i vågor, har ju haft galet mycket att göra med familj, plugg och jobb. Nu börjar det lugna ner sig och suget att blogga börjar smyga sig på igen. Vi har fått många erbjudanden om att flytta bloggen till andra bloggportaler, men jag tycker att tjusningen med en blogg är att man äger den själv, bloggar när man vill inte för man måste.
 



Jag och vår kära kamera, hur skulle vi klara oss utan den?! Ha en trevlig kväll! / Camilla

3 kommentarer:

  1. Vad duktigt du är som fixat utbildningen! :)
    Hi, hi, du läser mina tankar. jag hade exakt likadan smakkombo i mina färsbiffar, och du hade i limpan! :)
    Jag brukar alltid göra tzatziki på creme fraiche, det blir mildare smak då! :)
    Härligt att ni blir nu mer aktiva på bloggen! Saknat era inlägg och kommentarer! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Härlig mat, älskar tzatziki ;-)

    SvaraRadera
  3. Jobbigt med lchf? Nej, bara njutning!!
    Har ätit såhär i 1,5 år nu och har verkligen inga planer på att sluta. Åt "vanlig" glass och några potatistärningar (när jag gjorde potatissallad till resten av familjen)i söndags. Alldeles uppsvälld hela kvällen och jättehungrig/sugen hela dagen igår. Nej, nej!! Lchf får det bli!!

    SvaraRadera