måndag 15 juli 2013

Krämig Fisk -skaldjurssoppa & Sveriges sexigaste bloggare


Nu är vi åter hemma i vårat hus efter två veckor på resande fot. Så det finns en del att ta tag i när man kommer hem minst sagt! Tvättning, städning, trädgårdsfix osv... listan kan göras hur lång som helst. Vi kommer att ha häcken full ett par dagar frammåt men det är väl så det ska vara. Vi har iaf haft det kanon såhär lång på våran fem veckor långa semester och nu skall det bli skönt att tillbringa dem sista två veckorna hemma. Vi kommer överösa er med bilder och berättelser från våran tripp en annan gång men nu tänkte jag bara säga hej och dela med mig av maten som jag lagade igårkväll när vi kom hem och var hungriga och trötta.

Vi hade inte mycket färskvaror hemma eftersom vi varit borta så länge så jag grävde fram lax, räkor och pilgrimsmusslor från frysen och kokade en härlig soppa på det.

Fisk & skaldjurssoppa 4 port:
  • 2 st laxfileer
  • 200 g räkor med skal
  • 4-8 st pilgrimsmusslor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 st schalottenlökar
  • 5 dl fiskfond (5 dl vatten + buljongtärning)
  • 2-3 dl vitt vin
  • 5-7 dl grädde
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att skala räkorna och kasta inte skalet! Hacka sedan lök, schalottenlök och vitlök. Hetta upp en kastrull med smör, fräs sedan löken tills den mjuknat. Slå då i räkskalen, vinet och buljongen. Låt stå och koka minst 15 min så du får ur smakerna ordentligt. Tag sedan fram en ny kastrull och sila över spadet i denna. Hetta upp det släta spadet igen och koka upp med grädden, börja med 5 dl och smaka av med ev ytterligare grädde tills du får en bra balans. slå sedan i persiljan och smaka upp den med salt och peppar. När du fått en god soppa och skivar du upp laxen och låter den puttra med ett par minuter innan du vrider ner tempraturen och soppan skall inte koka mer. Bryn sedan pilgrimsmusslorna i smör så att dem får fin stekyta, salt och peppra under stekningen. Sedan är det bara att servera! Häll upp soppan och toppa med räkor och pilgrimsmusslor, mums!


För en tid sen så fick vi en förfrågan om vi ville ställa upp på Oliver & Evas lista över Sveriges sexigaste matbloggare. Vi såg det som en rolig grej och ställde upp. Vi är med på en drös olika blogglistor men jag trodde då aldrig att vi skulle hamna på en sådan här lista, men jag kan också tillägga att den är väldigt harmlös.

Klicka här för att kika på hela listan.

Nu skall jag bege mig ut på löprunda i skogen sedan skall det grillas hel kyckling här ikväll. Jag funderar på om jag kanske skall ge gasolgrillen lite kärlek, den har fått stå i skymundan till Weberklotgrillen väldigt länge nu så det är nog dax för det :)

Ha en bra dag på er! /Jimps

1 kommentar:

  1. Soppan låter sååååå gott! Mums!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera