tisdag 27 augusti 2013

Hamburgare och 5:2 dieten


 
I söndags veckoplanerad vi maten och jag frågade barnen vad de ville att vi skulle äta. Elsa valde hamburgare såklart, tror hon skulle kunna leva på hamburgare. Kika in imorgon så får ni se vad Vincent valde. Eftersom Jimmy jobbar kväll så var det jag som fick ställa mig vid grillen och det är väl inte min starkaste sida att stå vid grillen. Lyckades elda upp nästan ett helt paket bacon, la på skivorna på grillen och gick in och gjorde dressing, när jag kom ut och öppnade locket så brann det och endast två skivor bacon hade klarat sig, hoppsan! Hamburgarna gjorde jag Flippin' Burgers-style, alltså så lite tjafs som möjligt. Om man arbetar med köttfärsen och har i massa kryddor så blir burgarna gärna lite kompakta. Så jag formade bara bollar som jag tryckte lite lätt på grillen och sen kryddade jag med salt och peppar. En smarrig hamburgare som smakar som hamburgare ska! Dressingen är den vanliga, creme fraiche, sambal oelek och vitlökspulver. Har ni nån annan god hamburgerdressing att tipsa om så gör gärna det!
 

 Har tipsat innan om hamburgerfickan som jag använder, men jag tänkte göra det igen för den är verkligen guld när man äter med salladsblad istället för bröd. När man äter med bröd så suger ju brödet upp en del av dressingen, med salladsblad kan det ju lätt bli lite...skulle precis skriva sulligt, men inser att det nog är dalmål, så ja kladdigt. Har tidigare ätit med kaffefilter, men då blir ju filtret alltid lite blött. Hamburgerfickorna är köpta på Ica Maxi.


Tänkte att jag skulle skriva några rader om 5:2 dieten som tydligen är det hetaste just nu, om inte annat så märks det på bokförsäljningen på jobbet. Alla vill ha boken på bilden, en receptbok med recept på olika rätter där antal kalorier är utskrivna. Om jag har provat? Ja självklart, gillar ju att testa nya saker. Testade innan sommaren när jag såg dokumentären på SVT. Hela grejen går ju ut på att man ska fasta i 2 dagar, helst inte två dagar efter varandra. Under dessa två dagar ska man bara äta 500 kalorier totalt om man är kvinna och 600 kalorier om man är man. Övriga 5 dagar kan man äta vad man vill. Detta ska leda till flera positiva hälsoeffekter, bland annat minska risken för olika cancersjukdomar och minska risken för alzheimers och demens.Tyvärr tror jag inte att det därför människor börjar med 5:2 dieten utan för att man troligtvis kommer att gå ner i vikt. Jag gick ner i vikt, men och nu kommer det stora MEN:et kan du leva så här resten av livet, kan det bli din livsstil? Jag har sagt det förr, det går att gå ner i vikt på massa olika sätt, pulver, viktväktarna, GI, LCHF, men kan det bli din livsstil? Man måste bestämma sig. Sen kan det ju såklart vara en kickstart och det kan ju leda till att man ändrar sin livsstil som gör att man håller vikten, men om du går tillbaka till att äta som du gjorde innan så kommer nog vikten bli som innan om inte mer. Om du ska testa och det tycker jag att du ska göra, det här kanske är din grej, så kan jag verkligen rekommendera att äta lågkolhydratskost. Det är mycket lättare att fasta med ett stabilt blodsockervärde. Mitt upplägg var att jag fastade varje gång jag jobbade kväll, fastade fram till kl17 på eftermiddagen och då åt jag mitt mål för dagen. Funkade helt okej, hungern försvinner ju, men jag kände mig lite matt och orkeslös, men det var inga större problem. Jag slutade mest för att det var lite tufft och för att jag har hittat något som passar mig bättre, LCHF och periodisk fasta där jag för det mesta äter mellan kl 12 och kl 20 varje dag. Jag gör undantag på helgen när vi är lediga, då äter jag frukost.
Har du testat 5:2 och vad tycker du?


Ha en trevlig kväll! / Camilla

5 kommentarer:

 1. Jag testade att fasta igår...o då fastade jag helt drack bara....kändes ok men sen när jag väl hade ätit blev jag superhungrig, åt rejält sen kan jag lova fast inte allt på en gång ;)
  16/8 har jag testat också men då vill jag vända på ätfönstret o ha det från ca 6 till 14 passar mig bättre...
  eg är jag inte sugen på att fasta, vill hellre äta när jag är hungrig o hur många timmar det gått spelar ingen roll :)

  SvaraRadera
 2. Hamburgarefickorna måste jag kolla in på vår ICA! :)
  Jag har slutat med PF, har kört det i ca halvår...
  Tror att för mig som har problem med sköldkörtel och hormoner passar tre måltider om dagen mycket bättre!
  Jag håller med Annica, vill äta när jag är hungrig! :)
  Så 5:2 är inte för mig...
  Ha en fin dag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att du skrev sulligt :) jag fattar precis vad du menar. Det är ett ord som jag använder rätt så ofta och det är rätt vanligt i Hälsingland också haha.
  Vad gott med hamburgare!:)

  SvaraRadera
 4. Jag har kört 5:2 i vecka nu kombinerat med GI/LCHF. (Äter fullfeta produkter, inte pasta/ris/potatis men dock morötter och surdegsbröd) Fastedagarna har gått över förväntan och jag hoppas att detta får mina graviditetskilon att försvinna. På sikt kommer jag kanske köra 6:1 när de kilon jag velat försvunnit. Jag ser 5:2 som ett sätt att komma igång med viktnedgången, inte som ett livslångt projekt :-)

  SvaraRadera
 5. Jag har testat 5:2, gjorde det i våras. Efter ett tag insåg jag dock att det inte var något för mig, är alldeles för glad i mat! Upplevde också att jag inte hade någon energi att studera på mina fastedagar. När jag sedan provade 16/8 så blev jag helt såld. Jag är piggare och kan koncentrera mig mycket bättre än tidigare. Att kombinera 16/8 med lchf är det bästa jag har provat. God mat som jag håller mig mätt på! Bättre kan det inte bli :)

  SvaraRadera