måndag 26 augusti 2013

Wasabilax & asiatiska grönsaker


Ny vecka och nya maträtter, vi inleder med en wasabilax. Spånade tillsammans jag och Camilla förra veckan och det här pluppade upp i mitt huvud. Med facit i hand vart det lika gott eller kanske tom godare än vad jag hade föreställt mig. Kanske inte är så ovanligt för er läsare att höra mig säga att allting är gott, godare och godast hela tiden. Men är man matälskare och ger sig själv möjligheten att prova nya smaker så blir man ofta positivt överaskad har jag märkt! :)

Sushiälskare som jag är så är kombinationen lax och wasabi som handen i handsken men för att få det att passa ihop i det här sammanhanget så blandas wasabin ut med både mjuk och torr ost som skapar ett täcke på laxfileerna. Sedan valde jag en asiatisk touch på tillbehören men man kan såklart också köra andra teman och tillbehör till som rotsaker eller varför inte en pure eller mos.

Wasabilax 4 port:
  • 4 st laxfileer
  • 100 g philadelphiaost
  • 25 g parmesanost riven
  • 1-2 tsk wasabi
  • 1 tsk hackad persilja
  • salt & peppar
Lägg laxfileerna i en ugnsform och värm upp ugnen till 200 grader. Blanda sedan philadelphia, parmesan, persilja och wasabi. Tag lite wasabi i taget och smaka av efter smak och tycke, tänk på att den kan bli stark med för mycket. avsluta med ett varv på salt och pepparkvarnen. Smeta sedan blandningen ovanpå laxfileerna och gratinera i ugnen i ca 20-25 min. Klart!

Asiatiska grönsaker:
  • 100 g Shitakesvamp
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 konserv vattenkastanjer
  • 1 konserv minimajs
  • 1 konserv bambuskott
  • 1 st röd paprika
  • 2 msk soja
  • 2 msk thailänsk fisksås
  • ½ tsk gul curry
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt & peppar
  • rapsolja
Börja med att fräsa grovhackad rödlök och finhackad vitlök i en stor gryta med rapsolja. Slå sedan i shitakesvampen som du tidigare har förstekt i stekpanna med rapsolja. Förstek även bambuskott, minimajs och vattenkastanjer så dem släpper sin vätska och låt sedan även dem gå ner i grytan tillsammans med löken och svampen. Låt allt fräsa tillsammans och krydda med soja, fisksås, curry, paprikapulver, salt och peppar. Avsluta med att vända ner paprikan och låt den fräsa med dem sista minuterna så den får behålla sin krispighet. Klart!

Den här grönsaksblandningen och laxtäcket är så saftig så man behöver absolut inte ha någon sås eller röra vid sidan av utan rätten är saftig och god i sig.


Jag måste också berätta att min Mamma gifte sig i helgen! Vi var bjudna på grillfest/familjefest då vi skulle samlas allesammans från min mammas och hennes sambos båda familjer och närmaste vänner för att ha det trevligt och umgås. Men vad många av oss inte viste var att dem i hemlighet planerat ett överaskningsbröllop som vart helt otroligt fint! Utomhus i deras trädgård med solsken, gott sälskap, god mat och fest. Jag vart såklart chockad eftersom jag inte anat någonting men också lika glad. :)

Sen att gifta sig under synonymen grillfest är så genialiskt att jag blir ännu mer stolt över min mamma! :) Med dem orden säger jag godnatt till er. /Jimps

1 kommentar:

  1. Som vanligt, hur gott som helst! :)
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera