söndag 15 september 2013

Hamburgare från grunden!


Idag premiärkörde vi våran köttkvarn! Den har fått stå och samla damm länge men idag var det dags.. Det fick bli hemmagjorda hamburgare från grunden och svaret på frågan om det är någon skillnad?, jaaa! Det här var den saftigaste burgaren jag ätit i mitt liv och det är precis såhär en burgare ska ätas!

En burgare i vårat hus ser ut som följer. Mycket kött toppad med ost, lite grönt, en aning dressing och inget bröd. Så enkelt och bland det bästa jag vet.


Om du vill göra egna burgare så är det inte alls svårt men du behöver såklart ha en köttkvarn. Vi har en elektrisk från Philips och den fungerade riktigt bra men annars finns det ju klassiska vevmodeller och också som tillbehör till köksmaskiner osv.

Jag gjorde burgarna på högrev och sidfläsk. Jag ville också gärna blanda ner nötfett men lyckades inte få tag på detta idag. Men det gick bra ändå eftersom sidfläsket innehåller mycket fett. Det är faktiskt inte så mycket mer som behövs till burgarna!

Burgarna pressas ut direkt i pannan för att behålla saftigheten!

Färsen malde vi strax innan tillagning.

Hemmagjorda burgare 4-6 port:
  • 800 g högrev
  • 300 g rimmat sidfläsk
  • ev. 200 g fett från nöt
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 6 skivor cheddarost
Börja med att skära upp köttet i bitar som får plats i kvarnen. Sedan är det bara att mala alltsammans och var nog med att inte bearbeta den malda färsen för att den ska behålla sin luftighet! Lägg sedan över färsen på att stort ark plastfolie och strö över kryddorna. Rulla sedan ihop folien till en korv och låt den ligga och vila till det är dags för tillagning. När dem skall tillagas så skär du upp portionsbitar direkt från korven. Hetta sedan upp grillen eller grillpannan, lägg på dem utskurna bitarna och pressa sedan ut dem med en stor stekspade eller något liknande. Stek dem sedan precis som vanligt och avsluta med en skiva ost som får smälta ut innan servering. Klart!

Servera burgaren med tex salladsblad, rödlök, gurka, tomat och dressing. För receptet på våran hamburgerdressing klicka här!
Färsen rullas ihop till en korv för dels för att den inte skall bearbetas för mycket och för att underlätta vid tillagningen.

Köttet skivas upp i lagom stora bitar innan det är dags för att malas.


Till efterrätt åt vi hallon med vispad grädde. Hallonen plockades hemma i trädgården och var helt perfekta! En riktigt bra avslutning på en bra helg.

Jag måste också berätta att jag premiäråkt rullskidor idag! Det vart ingen lång tur men jag tycker att det kändes bra och nu jäklar ska jag ut och träna stakning inför skidsäsongen i vinter! Vill ni se hur jag såg och massa andra vardagsbilder så tycker jag ni kan klicka in här för att kika på våra Istagram flöden.

Idag har vi också haft besök av min syster Emelie, hennes sambo Robert och deras lilla kille Wille. Jag och Robert har börjat spåna i att göra egna korvar, han är jägare och har tillgång till en del häftiga grejer så vi får se om jag kanske kan presentera lite korvar för er på bloggen vid ett senare tillfälle.

Ha det fint! /Jimps

1 kommentar:

  1. Åhh vad glad jag blir nu. Har själv ropat in en gammal hederlig hushållsassistent på auktion med köttkvarn bla. Tanken var att kunna mala kött och även stoppa egen korv med köttinnehåll och slippa affärens hemska blodfyllda slamskorvar.
    Nu ska jag prova att göra hemmalda biffar först ;)

    SvaraRadera