onsdag 30 oktober 2013

Helstekt Oxfile med vitlöksfräst sparris


God dag! Jag tänkte passa på och posta ett inlägg innan jag sticker iväg till jobbet för att jobba kväll. Jag ska dela med mig av maten vi åt i Fredagskväll. Vi ville fira lite extra första lediga helgen tillsammans efter Camillas flytt till nya jobbet. Jag och barnen hälsade på henne på jobbet och köpte hem jättefin Svensk Oxfile som vi helstekte i ugnen och den vart precis sådär mör och fin som man vill ha den! När man äter riktigt gott kött så brukar jag gilla när köttet står i centrum och tillbehören behöver inte vara så mycket mer än några färska vitlöksfrästa sparrisar och en klick sås, gärna ett glas vin till det också.

Helstekt Oxfile är busenkelt att göra. Du bryner helt enkelt köttet i stekpanna så du får en fin stekyta, krydda samtidigt på rikligt med salt, peppar och ev andra kryddor som tex paprikapulver och chili. Man kan också gärna slå på en skvätt vin som får steka med. När köttet är brynt sticker du in en termometer i köttet och steker klart det i ugnen. Ugnstempraturen väljer du själv beroende på hur mört du vill ha köttet och hur lång tid du har på dig. Du plockar ut köttet mellan 52 - 60 grader beroende på önskad stekgrad. Själv föredrar jag 52 för rare. Varför man plockar det redan vid 52 är för att köttets egen värme fortsätter att steka köttet utanför ugnen så efter 5 - 15 min i folie så hinner köttet komma upp i 55 grader och är då helt perfekt!


Nu valde vi att äta en färdig bearnaisesås pga lathet och tidbrist efter jobbet men vill du lyxa till det ordentligt och göra en egen bearnaise från grunden så hittar du vårat recept här. Jag lovar det är skillnad!

Dem vitlöksfrästa sparrisarna är så gott till kött och det gör vi ofta. Dem gör du genom att blanchera sparris i fem minuter och sedan fräsa dem i panna med smör och 2 st skivade vitlöksklyftor ett par minuter. Klart!

Så såg våran Fredag ut och det finns alltid någonting att fira då och då, stort som smått. Veckorna blir betydligt härligare när man unnar sig det lilla extra ibland! Så har ni kanske något att fira i helgen så föreslår jag att ni köper hem en god köttbit, steker den med omsorg och njuter :)

Ha en bra dag! /Jimps

2 kommentarer: