fredag 18 oktober 2013

Ugnsgrillade kycklingben


Det här är en odödlig rätt. Hur många gånger i livet har man inte köpt och ätit färdiggrillad kyckling från matbutiken. Det har funnits i evigheter och kommer att finnas i evighet framöver. Men är butiksgrillat gott eller är det bara en smak man känner igen? Sånna tankar väcks i mitt huvud varje gång jag köper en butiksgrillad kyckling eftersom jag oftare gör det hemma själv än köper färdig. Skillnaden är såklart enorm!

Oftast är den färdiggrillade överkokt och alldeles på tok för mycket kryddad och marinad. Det verkar som man tror att grillsmaken sitter i "grillkryddan" och inte i själva grillningen?? Oftast vet man som konsument heller inte vad kryddorna och marinaden innehåller. Jag som håller tillbaka med socker och kolhydrater blir ofta darrhänt när jag äter butiksgrillad kyckling och exakt vilka tillsattser som skapar det vet jag inte men det säger iaf mig att det inte är en helt naturlig slutprodukt!

Därför delar jag nu med mig av världens enklaste recept på egen hemgrillad kyckling som smakar äkta och är busenkelt att göra.


Grillade kycklingben i ugn 4 port:
  • 2 kg färska kycklingben
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 tsk kebabkrydda (peppar/paprika/spiskummin/oregano/cayenn/vitlök/gurkmeja/koriander)
  • ½ tsk chilipulver
  • salt & peppar
Hetta upp ugnen till 200 grader. Lägg ner kycklingen på en ugnsplåt eller form med höga kanter. Ringla över oljan och krydda på en hälften av kryddorna. In i ugnen och stek tills ytan på kycklingen blivit krispig, ca 30 min. Tag sedan ut plåten och vänd på kycklingbenen. Krydda på med resten av kryddorna och stek vidare i ugnen tills kycklingen åter fått krispig yta. Klart!


Till kycklingen gjorde vi en sallad med vinägrett, avocadoröra och salsa. Vinägretten gör du enkelt genom att blanda 3 msk olivolja med 1 msk vinäger. Smaksätt med en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. För receptet på salsan klickar du här.

Avocadoröra:
  • 3 st avocado
  • 1 tomat
  • 1 dl creme fraiche
  • salt & peppar
Dela, kärna ur och mosa avocadon. Tärna sedan tomaten och blanda sedan dessa två med creme fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg sedan ner en avocadokärna i skålen för att förhindra att röran blir brun.


Så jag tycker ni ska skippa den färdiggrillade kycklingen nästa gång ni blir sugna och glid istället över till köttdisken och köp ett tråg färska kycklingben. För hemlagat är alltid godast! Ha det bra /Jimps

4 kommentarer:

  1. Mums!
    Det var längesedan jag köpte kycklingben, men det måste jag nog ta och göra nu för det där lät riktigt gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt goda kycklingben ääär ju svårslaget! :) ha en bra dag!

      Radera
  2. Svingott-en absolut favorit

    SvaraRadera