onsdag 13 november 2013

Pollockrygg med spenattäcke & skirat smör


Både jag och Camilla jobbade sent idag så det blev ingen mat lagad här hemma ikväll. Istället tänkte jag dela med mig av ett recept jag gjorde för ett tag sedan innan det faller ur minnet. Fisk minst en dag i veckan tycker vi är en bra tumregel. Ett tag körde vi också en vegetarisk rätt i veckan, det har vi frånkommit nu men är kanske något man skulle ta upp igen. Det som är bra med att sätta upp sådana här regler i sin matplanering är att man sätter lite press på sig själv och lär sig laga och äta mat som man kanske inte äter annars. Så det får bli mitt tips till er idag! Planera in mångsidig kost, det blir både roligare och godare...

Det skirade smöret blir klart och fint när slagget lägger sig i botten.

Pollockrygg med spenattäcke 4 port:
  • 4 st ryggfileer
  • 100 g finhackad spenat fryst
  • 2 msk finhackad persilja fryst
  • rivet citronskal från ½ citron
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3-4 msk riven parmesanost
  • salt & peppar
  • ½ dl olivolja
Börja med att lägga fisken i en ugnsform och salta den en aning. Blanda sedan ihop resten av ingredienserna till en pasta och toppa fisken med den. In med fisken i ugnen på 150 grader i ca 20 min eller tills innertempraturen på fisken blir 50 - 52 grader. Klart!

Skirat smör & knaperstekt bacon:
  • 4 st skivor bacon
  • 100 g smör
Baconet steker du i panna tills den är knaperstekt och låt den sedan ligga och torka på ett pappersark innan du hackar den med kökskniven till servering. Smöret hettar du upp i kastrull på medelvärme. Häll sedan smöret i ett djupt glas, då kommer smöret separera sig då det tunga slagget lägger sig i botten. Häll smöret över fisken vid servering.

Ratatouille på wokgrönsaker:
  • 400 g wokgrönsaker
  • 300 g krossade tomater
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk kalvfond konc.
  • ½ tsk torkad oregano
  • ½ tsk finhackad persilja
  • några droppar vinäger
  • salt & peppar
  • olivolja
Finhacka vitlök och grovhacka rödlöken. Fräs sedan i kastrull med olivolja tills löken mjuknat, slå då i wokgrönsakerna och låt dem fräsa med ett par minuter. Slå sedan på tomatkrossen och fonden. Låt sedan stå och puttra i minst 20 min men gärna längre. Smaka under koktiden upp med kryddorna.

Ha en skön kväll! /Jimps

2 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Älskar pollock! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Det låter jättegott. Jag försöker också planera in fisk minst en gång i veckan (och så blir det matlåda av den middagen också så vi äter ju fisk minst två dagar kan man säga). :-)

    SvaraRadera